«Карпатська Січ» вшанувала пам'ять Романа Шухевича фільмом і футболом (ФОТО)

5 березня 1950 оку. в селі Білогорща біля Львова на своїй підпільній квартирі в боротьбі з московсько-більшовицькими окупантами смертю героя загинув Голова Генерального Секретаріяту УГВР, Генеральний Секретар Військових Справ УГВР, Головний Командир УПА та Голова Проводу ОУН на Українських Землях, нагороджений Золотим Хрестом Заслуги та Золотим Хрестом Бойової Заслуги І кляси генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич — Р.Лозовський — Тарас Чупринка — Тур.

«Карпатська Січ» вшанувала  пам

У селі Кам'янське Іршавського району активісти руху “Карпатська Січ” організували турнір з міні-футболу. Участь в змаганнях взяло біля півсотні хлопців. Перед початком змагань Богдан Чедрик та Іван Кузьма провели коротку історичну розповідь про героїчний чин Генерала, про його спортивні досягнення. Тим самим показали приклад молоді села, що обирати спорт та здоров'я є зараз більш популярним, ніж деградувати як духовно, так і фізично.

Богдан Чедрик наголосив : “Як революційний керівник  Шухевич-Тур відзначався великим організаторськими та військовими здібностями, глибоким політичним розумом, велечезним досвідом революційної боротьби. В його особі український визвольно-революційний рух і весь український народ втратили політичного та військового керівника високого класу.”

В промові хлопці розповіли про те, що розвиток патріотизму та пропаганда здорового способу життя (основні пункти роботи руху “Карпатська Січ”) в селі та районі будуть надалі тільки розвиватись і закликали всіх до співпраці.

Турнір розпочався з жеребкування, майже половину дня юнаки провели на стадіоні. Мешканці села не проходили мимо і підходили до стадіону, розпитували про те, що тут відбувається, і дякували хлопцям за те, що не сидять дома, а займаються гідними справами. Це вже не перша акція активістів в селі Кам'янське, надалі планується розширити роботу по інших селах Іршавського району та самому місті Іршава.

А в Ужгороді, у будинку "Просвіти" відбулося вшанування пам'яті Романа Шухевича показом фільму  “Нескорений” .

На перегляд прийшла здебільшого молодь, що позитивно вразило організаторів. Розпочалось вшанування о 17.30 з вступу до фільму. Активіст руху “Карпатська Січ” Андрій Лендєл розповів про боротьбу Шухевича за визволення України від окупаційних режимів та боротьбу за її незалежність.

Завершив виступ словами, які викликали аплодисменти присутніх: ”Політична й життьєва принциповість, безмежна особиста відвага, жива й весела вдача, простота в щоденному житті та поведінці, "тверда рука" й разом з цим батьківська дбайливість — ось риси характеру генерала Шухевича-Чупринки, що ними він скрізь і завжди завойовував собі симпатії, створював життєрадісний, бадьорий настрій, закликав на безстрашну, безкомпромісну і тверду боротьбу з ворогами України.”

Після цього розпочався показ фільму. Короткий сюжет фільму: 1950 рік. З кінцем Другої світової війни на теренах Західної України ведеться нерівна боротьба на два фронти: спочатку проти німецьких окупантів, а потім — проти більшовицької навали. У Карпатах продовжують збройну боротьбу знесилені, знекровлені, але нескорені духом — збройні частини та невеликі боївки Української Повстанської Армії. Начолі армії — видатний Командир, легендарний генерал-хорунжий Роман Шухевич, знаний серед воїнів УПА як Тарас Чупринка. Саме долю цього командира покладено в гостросюжетну й динамічну основу фільму «Нескорений», який є реальною спробою художніми засобами донести до глядача правду про події воєнного та повоєнного часу на Західній України.

Святкування завершилось виступом активіста руху Тараса Деяка, який в короткій промові сказав: ”Після фільму кожен з нас зробить для себе висновок. Незалежній Україні вже більше 20-ти років, а вона лише в січні визнала офіційно героями України воїнів УПА, але відразу міністром освіти вони були виключені з тестів ЗНО. Чому? Всі розуміють, що сьогоднішня влада не є проукраїнською, вони проти розвитку патріотизму, проти рідної мови… Зі світлою пам'яттю про Шухевича, задивлені в Його геройську постать бійця й керівника визвольного руху, наснажені Його відвагою, оптимізмом та революційністю, загартовані й досвідчені під Його рукою, до кінця віддані ідеї визволення українського народу — ми відважно далі вестимемо нашу працю та так би мовити “боротьбу” аж до повної перемоги. Вічна слава героєві Української Національної Революції! ”

06 березня 2013р.

Теги: Шухевич, УПА

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини