Дві кримінальні справи порушила Закарпатська прокуратура за наслідками перевірок щодо законності зростання цін на хліб і додержання законів про зберігання та переробку зерна

Прокуратурою Закарпатської області проведено перевірки законності зростання цін на хліб і хлібопродукти та додержання законів на підприємствах зберігання та переробки зерна, хлібопекарних підприємствах.

У зв’язку з відсутністю зерна власного виробництва, борошномельні підприємства переробляють завезене зерно, оптово-відпускна ціна якого формується за межами області, а тому підвищення середніх закупівельних цін на зерно відбулося за рахунок їх зростання у трьох підприємствах: СП „Влад” Мукачівському пивзаводу та Берегівському КХП.
Тобто, підвищення рівня оптово-відпускних цін на борошно в подальшому призвело до росту цін на хліб по області. Прокурорськими перевірками встановлено, що однією з причин підвищення оптово-відпускних цін на хліб хлібопекарськими підприємствами стало зростання фактичних витрат, пов’язаних з випічкою хліба, збільшення середнього рівня заробітної плати, збільшення витрат на енергоносії у зв’язку із зростанням цін на газ природній та електроенергію, збільшення загально-виробничих витрат, пов’язаних з придбанням та монтажем нових технологічних ліній по виробництву продукції.
Разом з тим, на місцях прокурорами виявлені порушення Кодексу законів про працю України в частині не виплати гарантованого державою мінімального розміру заробітної плати, на усунення яких внесено 7 приписів.
Згідно інформацій хлібопекарських підприємств, у разі незмінних складових витрат, підвищення цін на хліб та хлібобулочні вироби не відбудеться до нового врожаю. Хлібовиробники вважають, що однією з основних причин підвищення ними цін на хліб є відсутність на сьогодні державного регулювання з цього питання.
Крім того, прокурорськими перевірками виявлені порушення законодавства про ціни та ціноутворення. Так, прокурором Свалявського району під час перевірки місцевої міні-пекарні виявлено, що роздрібна ціна на хліб із борошна вищого та І ґатунку здійснювалась з торгівельною надбавкою в розмірі 13-21% до оптово-відпускної ціни виробника. На усунення вказаного порушення внесено припис.
Берегівською міжрайонною прокуратурою встановлено, що службові особи ДП „Батьовський КХП” протягом 2005 року всупереч вимог Закону України „Про державний матеріальний резерв”, зловживаючи своїм службовим становищем, без проведення розбронювання зерна, вчинили самовільне відчуження з державного матеріального резерву на переробку зерно пшениці ІІІ класу більше 1106 тон на суму більше 550 тис. грн. та близько 900 тон зерна пшениці ІУ класу на суму 387 тис. грн., в результаті чого державним інтересам заподіяно збитків майже на 1 млн. грн.
У зв’язку з цим, Берегівською міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу відносно службових осіб ДП „Батьовський КХП”, за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 5 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). По кримінальній справі проводиться слідство.
Хустською міжрайонною прокуратурою 13 червня порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб ТзОВ „Хустхліб”, ВАТ „Хустхліб” та ТзОВ „ТПК Синтез” за ст. ст. 209 ч. 3, 219 КК України, (за фактом легалізації (відмивання) грошових коштів та іншого майна здобутого злочинним шляхом, а також доведення до банкрутства ВАТ „Хустхліб”).
Прокурором Виноградівського району, за порушення Закону України „Про зерно та ринок зерна на Україні” та Закону України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення” винесено 5 постанов про порушення проваджень про адміністративні правопорушення відносно осіб, відповідальних за зберігання борошна.
За наслідками проведених перевірок органами прокуратури області порушено 2 кримінальні справи, внесено 15 приписів, винесено 24 постанови про порушення проваджень про адміністративні правопорушення, за результатами розгляду яких винні особи притягнуті до відповідальності.
Перевірки щодо законності зростання цін на хліб, хлібопродукти і додержання законів на підприємствах зберігання та переробки зерна, хлібопекарних підприємствах продовжуються.
Прес-служба прокуратури Закарпатської області
06 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини