Петро Трачук: "Рейтинг юридичного факультету Закарпатського державного університету — один із найвищих в Україні"

Завершився навчальний рік на юридичному факультеті Закарпатського державного університету. 258 цьогорічних випускників денної та заочної форм навчання отримали дипломи бакалаврів, спеціалістів та магістрів. Як зазначив у напутньому слові до вчорашніх студентів ректор ЗакДУ Федір Ващук, він не сумнівається в тому, що здібні правовики легко знайдуть місце роботи. Адже професія юриста з кожним роком стає все більш затребуваною у різних сферах життя.

Петро ТРАЧУК.
Петро ТРАЧУК.
На підтвердження цих слів під час урочистого вручення дипломів начальники головного управління УМВС у Закарпатській області Віктор Чепак та управління юстиції ОДА Олексій Шешеня запросили випускників юр-факу ЗакДУ на роботу в органи внутрішніх справ та юстиції.

Тож, про перспективи правової освіти, у цілому, та юридичного факультету ЗакДУ, зокрема, — у розмові з деканом Петром ТРАЧУКОМ.


— Петре Антоновичу, який видався цей навчальний рік для юридичного факультету ЗакДУ?

— Протягом навчального року, як завжди, -буденна копітка робота, а от його завершення потішило весь наш колектив: із десяти магістрів юридичного факультету стаціонарного відділення восьмеро отримали дипломи з відзнакою. Це при тому, що цього року випускники, окрім профілюючих дисциплін, здавали ще 3 додаткові державні іспити: з української та іноземної мов, а також основ інформатики. До магістратури ці студенти поступали за рекомендацією кафедр, тому, як виявилось, підтвердили свої знання, відмінно завершивши навчання.

— Чи можна сьогодні диплом юриста вважати путівкою в життя молодій людині?

— Все залежить від самої людини і того, наскільки сумлінною вона була у навчанні та, власне, як вона ставиться до свого вибору. Якщо професія подобається, є бажання постійно вчитися і вдосконалюватись, не лякає рутинна робота на початковій стадії, то з часом прийдуть і досвід, і авторитет, і кар'єрні висоти. Ми ж, зі свого боку (я маю на увазі колектив юридичного факультету ЗакДУ), надаємо всі можливості студенту отримати той необхідний багаж знань, який знадобиться майбутньому юристові у його професійній діяльності. До речі, Закарпатський державний університет досі залишається єдиним вишем області, який отримав акредитацію Міністерства освіти і науки України на підготовку магістрів із напряму «Право». Торік ми випустили перших закарпатських офіційно акредитованих магістрів денної форми навчання, а цього року такий диплом отримали і заочники.

Щодо працевлаштування, то випускників нашого факультету ви зустрінете в правоохоронних та судових структурах, органах податкової адміністрації, митної та прикордонної служб області, на великих та малих приватних підприємствах. Двоє минулорічних випускників магістратури нині працюють у нас викладачами. Це Андрій Андрушко та Марійка Менджул, котра ще й очолює наукове товариство студентів ЗакДУ.

— Пригадую прес-конференцію одного з колишніх начальників головного управління УМВС у Закарпатській області, який скаржився на брак молодих кваліфікованих спеціалістів для роботи в органах внутрішніх справ. Невже недостатня кількість юристів виявляє бажання присвятити себе шляхетній справі боротьби з правопорушниками?

— Щодо наших випускників, то серед них є чимало чудових фахівців сфери дізнання, слідчих органів, судових структур. Інша справа, шо студенти денної форми навчання по закінченні університету не мають змоги відразу влаштуватися на роботу в органи внутрішніх справ через те, що не відслужили в лавах Української армії. Така вимога знову діє. Вона не стосується випускників спеціалізованих вишів. Однак, я можу навести багато прикладів, коли студенти на четвертому курсі юридичного факультету переводяться зі стаціонарного на заочне відділення, протягом дев'яти місяців виконують свій обов'язок перед державою, закінчують навчання та без труднощів працевлаштову-ються в органи внутрішніх справ.

— У Закарпатті щороку сотні випускників різних вишів отримують дипломи юристів. І все ж, абітурієнтів на такі спеціальності не меншає. Коли ж слід ченати на наповнення ринку, а разом із цим спаду ажіотажу при вступі на юридичні факультети.

— Гадаю, це станеться не скоро. Досвід розвинутих країн підтверджує, що професія юриста стає дедалі популярнішою. Власного фахівця прагне мати більш-менш заможна сім'я. Приватні детективи з романтичних літературних героїв давно перетворилися на реальних затребуваних спеціалістів. Зростає кількість приватних фірм, банківських установ, тому юридичні послуги є дуже актуальними. Відрадно і те, що, справді, все більше абітурієнтів виявляють бажання вступати саме до нас. І я з гордістю констатую, що рейтинг юридичного факультету ЗакДУ - один із найвищих в Україні.

— Як відомо, у багатьох європейських правових ВНЗ виникли труднощі із запровадженням умов Болонської декларації. Скажімо, Угорщина взагалі відмовилася від цієї системи як такої, що не відповідає принципам викладання юридичних дисциплін. У чому тут справа та яким чином вітчизняні юристи долають проблеми?

— Здебільшого дискусію викликає питання інтерактивних методик викладання юридичних дисциплін, які передбачає Болонська декларація. Новітніх технологій правознавці не цураються, але повністю відмовитися від класичного викладання вони, як і медики, не в змозі, оскільки самостійне вивчення матеріалу без практичних навиків тут неможливе. Крім того, юридичні факультети Угорщини справді відмовилися від запровадження умов Болонської системи освіти через невідповідність її ступене-вих стандартів національним нормам. Ця ж проблема стосується і нас. Справа в тому, що освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр вважається незакінченою вищою освітою. До нього ж прирівнюють і спеціаліста. Така неузгодженість викликає труднощі під час працевлаштування. Є інформація, що Міністерством праці та соціального захисту населення України підготовлено документ для розгляду у Верховній Раді, в якому пропонується ступінь бакалавра вважати не базовою, а повною вищою освітою. Уряд повинен затвердити і перелік посад, які займатимуть випускники вишів з освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр права.

Стосовно працевлаштування за кордоном вітчизняного випускника юридичного факультету, то складнощі полягають у тому, що навчальні програми передбачають поглиблене вивчення права України. Європейське ж право у нас викладається як окрема дисципліна, а тому бажаючим працювати в іншій країні доведеться підтвердити свої знання у відповідних тамтешніх вишах.

Щоправда, цього року для наших земляків вже з'явилася нагода, не виїжджаючи за межі області, отримати диплом фахівця з міжнародного права. Вперше на Закарпатті Київський університет права Національної академії наук України на базі Закарпатського державного університету оголошує набір студентів на таку спеціальність. Це насправді унікальна нагода. Київський університет права НАН України — єдиний у нашій державі навчально-науковий комплекс європейського типу, підпорядкований Національній академії наук України, який на високому професійному рівні, враховуючи новітні досягнення юридичної науки, готує юристів XXI століття.

Гадаю, окремі неузгодженості в системі вітчизняної та європейської освіти - це питання часу. Між тим, наші студенти без зайвих труднощів сприйняли систему кредитно-модульного оцінювання знань, активніше займаються науковою роботою, мають можливість прямого контакту із закордонними колегами під час міжнародних науково-практичних конференцій та семінарів. І це з кожним кроком наближує нас до Європи.

— Кажете, студенти часто відвідують міжнародні науково-практичні конференції. Як наші молоді науковці юридичного факультету ЗакДУ виглядають на фоні закордонних колег?

— Я маю всі підстави пишатися здібностями наших студентів. Протягом двох останніх років вони самі організували та провели 4 міжнародні студентські науково-практичні конференції, у яких брали участь магістри вишів Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Київського університету права і т. д. За результатами цих заходів вони видали наукові збірники, готують етапі до спеціалізованих видань.
Не знаю, чи ще в якомусь ВНЗ Закарпаття студенти факультетів отримують стільки відряджень за кордон із метою заняття науковою роботою, участі в міжнародних конференціях, виставках, студентських змаганнях. А тому маємо багато відзнак, призерів олімпіад та конкурсів правників.

Буквально нещодавно студентка 3-го курсу Марія Куляба стала переможницею Всеукраїнського студентського конкурсу, який проводився Міністерством освіти і науки України спільно з Міжнародною юридичною компанією "DLA Ріреr Ukrаinе". У науковому змаганні брали участь 100 студентів зі всієїУкраїни. Марію визнали кращою. Здобувши перемогу, вона виграла поїздку на навчання до Сполучених Штатів Америки на 1 рік. Ще троє студентів нашого факультету, які також брали участь у цьому конкурсі, вибороли місячну стипендію на суму 1000 грн.

- Чим іще, на Вашу думку, приваблює абітурієнтів навчання на юридичному факультеті ЗакДУ? Адже традиційно щороку спостерігається високий конкурс на спеціальність "Правознавство".

- Щороку на юридичному факультеті ми проводимо "Дні відкритих дверей". Знайомимо гостей з університетом, показуємо аудиторії, бібліотеку, гуртожиток. Вважаю, для батьків не на останньому місці стоїть питання, в яких умовах навчатиметься їх.ня дитина. Чисті відремонтовані корпуси, автономна система опалення, жодних проблем із початком опалювального сезону, нові комп'ютери, вільний доступ до мережі Інтернету, бібліотека нового зразка з усіма необхідними підручниками як класичного, так новітнього електронного зразка. Щодо юридичного факультету, то тільки у нас діє унікальна криміналістична лабораторія, у якій зібрано все, з чим може мати справу майбутній правознавець.

Юридична студентська клініка "Альтернатива", що є структурним підрозділом юридичного факультету ЗакДУ, окрім того, що надає безкоштовну правову допомогу малозабезпеченим та соціально незахищеним громадянам, дозволяє студентам ще під час навчання набути досвіду роботи у сфері права.
Ми забезпечуємо студентів гуртожитком. Умови - відмінні: євроремонт, сучасні меблі, безперебійне гаряче та холодне водопостачання, Інтернет.
Активне і спортивне життя студентів ЗакДУ. Діє багато секцій, спортивних гуртків, басейн, для дівчат - шейпінг. Волейбольна команда "Закарпаття ЗакДУ" цього року ввійшла до найвищої суперліги Чемпіонату України з волейболу, а двоє волейболістів, студенти юридичного факультету нашого університету Андрій Куцмус та Олексій Клямар, потрапили до десятки кращих спортсменів Закарпаття 2007 року.

- Тож, яким прогнозуєте цьогорічний конкурс на юридичний факультет ЗакДУ і чи з'явилися нововведення під час вступу?

- Конкурс спрогнозувати складно, але, судячи з кількості документів, які абітурієнти вже подали на юридичний факультет ЗакДУ, боротьба за місця державного замовлення буде запеклою.

Нововведень під час вступу не передбачено. Як і торік, абітурієнти здаватимуть 2 іспити: тестові завдання з правознавства та української мови. Отже, запрошуємо всіх бажаючих поповнити лави студентів юридичного факультету ЗакДУ. Фахівець права - гарний вибір та насправді гідна перспективна професія.
Лариса ЛИПКАНЬ
06 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини