Подвійне громадянство в Україні – це мільярдні бюджетні витрати та ліквідація незалежності

Заспокійливі заяви політиків щодо запровадження подвійного громадянства в Україні приховують всю глибину цієї проблеми. Заборона такого громадянства була закладена в законодавство чиновниками Кравчука і Кучми, які намагалися нейтралізувати найочевидніші загрози суверенітету України. Зняття цієї заборони допустиме лише в разі докорінної реформи в сфері державної та військової служби.

Подвійне громадянство в Україні – це мільярдні бюджетні витрати та ліквідація незалежності

Легалізація подвійного громадянства дійсно позбавить клопотів і витрат мільйони простих українців та іноземців. Натомість серйозні, катастрофічні, клопоти тоді виникнуть в органів державної влади України.

Найпершим наслідком буде легалізація "п'ятої колони", яка вже де-факто утворилася в місцевих органах влади Криму, Севастополя, Закарпаття й Буковини. Держадміністрації, ради, міліція, школи цих регіонів наповнені громадянами, відповідно, Росії, Румунії та Угорщини. З фактично фальшивими українськими паспортами. Адже іноземцям заборонено обіймати подібні посади. Сусідні уряди тримають цих людей "на гачку" пенсій та візових пільг, що передбачені для їх громадян. Це слабкий гачок, але від кожного окремого підвішеного й не вимагається багато. "Служити Україні" максимально формально, порушувати присягу держслужбовця тихо й щоденно.

Результат можна спостерігати в новинах: системну антиукраїнську пропаганду в школах, діяльність Чорноморського Флоту над законом, виділення громадської землі й бюджетних коштів московському патріархату. Невипадково черговим лобістом легалізації "подвійництва" є нардеп з Криму Лем Мірімський.

Іноземні країни мають від "п'ятих колон" і міжнародно-правову вигоду. В разі конфліктів з Україною вони офіційно "пред'являть" десятки тисяч своїх справжніх громадян у прикордонних регіонах. Тож ООН і НАТО не наважаться заборонити Румунії чи Росії окупацію відповідних районів, а згодом і виділення їх у квазідержави. Себто сценарії "Гітлер у Судетах" або "Єльцин у Абхазії".

Діюче законодавство вимагає ув'язнення таких "українців" (за підлог) разом із усією вертикаллю "силовиків" (за халатність, адже факти загальновідомі). Натомість скасування заборони на подвійне громадянство стане легалізацією іноземної агентурної мережі на кордонах. Іншими словами, капітуляцією української держави в сфері держбезпеки й контррозвідки.

Другий наслідок пропонованої лібералізації може бути політично вигідним для України, але створить їй бюджетну катастрофу. Найгостріша юридична проблема подвійного громадянства – військова служба таких людей в якійсь одній країні. У стосунках України з Росією та США проблема може мати серйозні наслідки.

В РФ величезний щорічний призов (296 тисяч юнаків минулого року, проти 40 тисяч в Україні). Іще більша кількість росіян від нього ухиляється через дідівщину та кавказьку війну. В Україні служити набагато легше. Ще легше "відкосити". Тож в разі подвійного громадянства, в Україну на папері "повернуться" мільйони призовників з українським корінням. Вітчизняні платники податків заплатять за цю бутафорію мільярди гривень. Адже кожного "репатріанта" віком від 14 до 27 років потрібно поставити на облік, забезпечити паспортами й обстежити в поліклініках.

Водночас справжня служба громадян України в іноземному війську, і навпаки, створює такі ж проблеми, як і робота "подвійників" у владі. Тисячі громадян України нині служать за контрактом в російській і американській армії. Обидві країни зацікавлені й наймають іноземців офіційно. Натомість Україні легше позбавити цих людей громадянства й ув'язнити їх за найманство, ніж легалізувати. Адже тоді постануть юридичні питання про доступ до державної та військової таємниці, про накази командира, які формально є обов'язковими для виконання в одній країні, і злочинними – в іншій, тощо.

Отже, безболісна для безпеки України легалізація подвійного громадянства вимагатиме клопіткого реформування правового статусу чиновників, військовослужбовців, усіх політично важливих працівників. Таке реформування треба буде узгодити, принаймні, з урядами США, ЄС та Росії – інакше вони заборонять українцям подвійне громадянство "зі свого кінця". А тоді залишається лише знайти мільярди бюджетних гривень на публікацію тисяч нових нормативних актів, реорганізацію управлінського апарату і заміну десятків тисяч "подвійників".

Чи здатні зараз на таку реформу паралізована Верховна Рада і антикомпетентна виконавча влада донецького обласного масштабу? Чи витримає цю реформу хронічно напівдефолтний держбюждет України?

Олексій Панченко, експерт "Першої рейтингової системи, Gazeta.ua

23 лютого 2013р.

Теги: подвійне громадянство

Коментарі

Istvan 2013-02-25 / 09:56:10
Думаю, это никому не секрет, что на стороне чеченцев и в настоящее время воюют целые дивизии украинсих наемников против россиян... Это почему не угроза для нацбезопасности?

Istvan 2013-02-25 / 09:52:00
В данном сочинении речь идет в оновном о воинской службе. Думаю, все знают, что во всех соседних европейских странах существуют только профессиональные армии, с контрактниками. Во вторых - людей с гражданством других стран (с двойным-тройном ит.д. гражданством) нигде не мобилизируют, даже в военное время.

Zabuv_nik 2013-02-24 / 13:45:33
ÚTLEVÉL - це часом не загранпаспорт?

Адмін 2013-02-24 / 11:59:52
2 Русин

УКРАЇНСЬКИЙ дух.

Русин 2013-02-24 / 03:01:40
Кожен день кілька разів заходжу на цей сайт. Правду кажучи - він найбільш обєктивний в регіоні. Але іноді відчувається галичанський дух його модераторів.

Саша 2013-02-23 / 21:05:41


Відпочиньте. )) Адмін


Це я 2013-02-23 / 20:13:20
За часів правління найбільш проукраїнської влади, помаранчевої, було віддано шельф Чорного моря з покладами природного газу Румунії. Це один з найбільших злочинів проти України скоїли високопоставлені чиновники.

Це я 2013-02-23 / 20:06:17
"...від кожного окремого підвішеного й не вимагається багато. "Служити Україні" максимально формально, порушувати присягу держслужбовця тихо й щоденно."

Пан експерт розсмішив мене до сліз! Ті що мають лише одне українське громадянство, вже до ручки розікрали Україну, служать їй не те що формально, а таки злочинним чином, вони гадки не мають, як із честю дотримуватися присяги, та взагалі: що то таке - честь. Вони готові любому продадатися та продати що завгодно. Якщо не вірите, то ви держслужбовців наших не знаєте!

Istvan 2013-02-23 / 19:24:48
Подвійне громадянство в Україні – це мільярдні бюджетні доходи та легалізація незалежності

Саша 2013-02-23 / 16:10:36
Репресіями подвійне громадянство не зупинити!Створіть в Україні нормальні умови для життя і подвійних громадян не буде!щоб була робота заробітня платня хочаб як в Угорщині і машину щоб мож купити за нормальними цінами а не як унас !

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини