На Закарпатті більшість виробничих смертей пов'язані з лісом — Держгірпромнагляд

Роботу Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства з питань охорони праці та промислової безпеки визнано незадовільною

На Закарпатті більшість виробничих смертей пов

У Територіальному управлінні Держгірпромнагляду у Закарпатській області відбулось чергове засідання колегії. Було розглянуто питання «Про стан виробничого травматизму, охорони праці  та промислової безпеки у лісовій галузі». Тон роботі засідання задав у вступному слові начальник теруправління Михайло Саварин. Наголошувалося, зокрема, на необхідності вжиття всіх можливих заходів для покращення справді катастрофічного на сьогодні стану справ із виробничим травматизмом у лісовій галузі краю, який із розрахунку на одного працюючого є одним, як  це не прикро констатувати, із найгірших у державі.

Так, якщо минулого року на підприємствах області загалом зареєстровано сім нещасних випадків зі смертельним наслідком, то чотири з них сталися в лісі.  Разом з тим, як засвідчують численні перевірки, роль обласного управління лісового та мисливського господарства у наведенні належного порядку у підпорядкованих йому підрозділах щодо питань суворого дотримання технологічних процесів, виконання робіт відповідно до законодавчих і нормативних актів з охорони праці поки майже не помітна… Не кращі справи й в інших структурах Закарпаття, зайнятих лісозаготівлею.

Яскравим підтвердженням сказаного стала доповідь начальника державної інспекції нагляду за промисловою безпекою та охороною праці територіального управління Сергія Петьовки, в якій було детально проаналізовано причини та наслідки ігнорування вимог нормативних документів промислової безпеки та охорони праці  в лісовому господарстві. Так, протягом останніх двох років під час перевірок усіх без винятку підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства, обласного управління лісогосподарських агропромислових господарств було виявлено 1760 грубих порушень, тимчасово зупинялася робота 87 одиниць обладнання, машин, механізмів і видів робіт, експлуатація та виконання яких безпосередньо загрожували здоров’ю працівників. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягалося 57 службових осіб, більше половини з яких – перші керівники.

Особливо тривожними є факти допуску підприємствами лісової галузі на проведення робіт з розроблення лісосік суб`єктів господарювання, які не мають відповідно навчений персонал, експлуатують трелювальну техніку без відповідної реєстрації та дозволів на експлуатацію. Карти технологічних процесів розробки лісосік не відповідають Правилам. Під час проведення лісосічних робіт призначаються відповідальними  майстри лісу, які не мають відповідної освіту та не пройшли спеціальне навчання з конкретного виду робіт. Останнім часом почастішали випадки, коли під час  прийому на роботу працівників основних професій (лісорубів, трактористів, водіїв вантажних автомобілів для перевезення деревини) укладаються трудові відносини по цивільно-правових угодах тощо. Ці, ряд інших серйозних недоліків і стали причиною того, що протягом 2011-2012 років у лісовій галузі краю сталося зростання кількості нещасних випадків, у т.ч. зі смертельними наслідками…

У роботі засідання Колегії взяли участь і виступили заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Кий, заступник генерального директора обласного управління лісогосподарських агропромислових господарств Олексій Рибаков, заступник голови Закарпатської обласної ради профспілок Василь Захарець, виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців «Закарпаття» Михайло Думнич, начальник держпідприємства «Закарпатський експертно-технічний центр»  Віктор Пилип, голова облради голів профкомів працівників лісового господарства Валерій Федурця. Були заслухані також звіти керівників лісогосподарств, у яких минулого року трапилися нещасні випадки зі смертельним наслідком.

За підсумками засідання колегія вирішила роботу Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства і підпорядкованих йому підприємств ДП «Рахівське ЛДГ», «Великоберезнянське ЛГ», «Довжанське ЛМГ» з питань охорони праці та промислової безпеки визнати незадовільною, а діяльність Закарпатського обласного управління лісогосподарських агропромислових господарств – недостатньою. З обговорюваного питання ухвалено рішення, спрямоване  на комплексне вирішення порушених під час засідання проблем.

 

Територіальне управління Держгірпромнагляду в Закарпатській області

19 лютого 2013р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини