Ректор УжНУ «здав назад» у питанні стипендій (ФОТО, ВІДЕО)

На заваді планам Федора Ващука щодо підвищення середнього стипендіального балу в університеті стали студенти, ЗМІ, прокуратура, МіносвітиМолодьСпорту та народні депутати, в тому числі, й від Партії регіонів, до якої належить і сам ректор.

Ректор УжНУ «здав назад» у питанні стипендій (ФОТО, ВІДЕО)

В Ужгороді відбулась зустріч ректора УжНУ Федора Ващука зі студентами вишу, головною темою якої стала тема порядку нарахування стипендій. На зустрічі також був присутній проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Федір Шандор.

Зустріч стала підсумком студентського збурення, котре викликали численні повідомлення про можливе підняттям середнього стипендіального балу і цілком конкретні дії, що вже були вжиті керівниками підрозділів УжНУ в цьому напрямку. Тому й не дивно, що зустрітись із Ф.Ващуком виявило бажання кілька десятків студентів – невеличка аудиторія хімічного факультету була заповнена вщент, а деяким із учасників зустрічі довелось навіть стояти. Федір Ващук ніби то й вибачився перед студентами за незручності, пояснивши, що в інших приміщеннях триває ремонт. Але репліку когось із присутніх щодо того, що в університеті достатньо факультетів і більших приміщень для зустрічей такого плану, проігнорував.

Кращий метод захисту – то напад: найперше, розпочинаючи зустріч, ректор УжНУ повідомив: стипендії за січень отримають всі студенти у повному обсязі, аналогічно стипендії буде нараховано десь у 20 числах лютого – вже за перший місяць другого семестру. Відтак ректор заперечив ймовірність підвищення середнього стипендіального балу, а відповідну інформацію назвав спробою дискредитувати його як керівника. За словами Федора Ващука, сьогодні Міністерством освіти, науки, молоді та спорту має бути підписаний кошторис стипендіального фонду, попередньо він повинен скласти 2 мільйони 620 тисяч гривень. «Сьогодні фінансове управління має затвердити кошторис стипендій на 2013 рік, завтра він, завізований Міносвіти, буде в Ужгороді. Середній бал залишається на рівні 4 бали і вище, і жодних розмов про підвищення середнього балу взагалі не могло вестись, поки не було відповідних розрахунків. Я взагалі не розумію, звідки взялись розмови про підвищення середнього балу. Як на мене, це – провокації: є люди, які дуже не хотіли, щоб я став ректором. Вони скористалися: почули, що таке, можливо буде… Але офіційно я не міг нічого коментувати, поки не було розрахунків», – зазначив Федір Ващук.

Хоч ректор на зустрічі і заперечував інформацію про наміри підвищення стипендіального балу, та в розмові сам «проговорився», що «люди таке, можливо, десь почули». Протягом тижня цю тему активно обговорювали в усіх ЗМІ, і не тільки опозиційних, але й провладних, ба навіть на офіційному сайті УжНУ, при чому -- не як ймовірний варіант розвитку подій, а як доконаний факт, з коментарями на рівні проректорів УжНУ. Крім того, присутні на зустрічі студенти розповідали: інформацію про підвищення середнього балу їм недвозначно озвучували у деканатах. Зокрема, один зі студентів економічного факультету розповів, що ще минулого тижня представниками деканату студентам було повідомлено про підняття середнього балу до 4,2. У відповідь Федір Ващук відзначив, що деканат «жодного відношення до стипендій не має, стипендії нараховуються тільки за підписом ректора». А відтак навіть пригрозив працівникам відповідного деканату покаранням: «Вони, не маючи жодних розрахунків, не мали права говорити про якісь бали. Деканат не має повноважень піднімати бали, в той же час працівники могли припускати таке через нестачу грошей. Ви бачили рішення про призначення стипендій з вищим балом? Якщо ви покажете мені таке розпорядження, декан, замдекана сьогодні будуть звільнені по статті».

Списки із переліком прізвищ студентів, серед яких – ті, кому за результатами сесії будуть нараховані стипендії, зазвичай вивішуються біля деканатів. Так от, за розповідями студентів, на деяких факультетах вже було вивішено списки, в яких відповідно до нового стипендіального курсу керівництва УжНУ було зменшено кількість тих, хто міг отримати стипендію: наприклад, з 20-ти «бюджетників» стипендія, як вказано у рейтингу, нараховуватиметься лише 12-ом. Реакція ректора на це повідомлення була щонайменше дивною: «Спитайте про це у того, хто ці списки вивісив. Я їх вивішував? Чому ви такі питання мені задаєте?», – порадив він студенту. І зазначив, що стипендії, за процедурою, нараховуються загальноуніверситетською стипендіальною комісією, і деканати до цих нарахувань жодного стосунку не мають. А от стосовно фото, яке «гуляє» інтернетом, і на якому документально зафіксовано розпорядження про підвищення середнього стипендіального балу, зазначив, що, можливо, «попередньо стипендіальні комісії факультетів робили «прикидки», бо ж не знали, скільки коштів буде виділено».

Намагаючись в доволі цинічний спосіб виправдатись перед студентами за свій невдалий експеримент і скинути всю провину на «провокативні заяви недобросовісних журналістів», Федір Ващук зовсім забув, що ще вчора відбулася його зустріч з представниками студентських профспілок, де він відстоював свою позицію про підняття балу для отримання стипендій. Крім того, ще кілька днів тому пояснення з цього приводу з подачі прес-служби УжНУ оприлюднили всі інтернет-ЗМІ, лояльні до чинної влади, Партії регіонів і самого Ф.Ващука. І там чітко йшлося про зменшення кількості тих, хто мав би отримати стипендії, щонайменше на 10%. Сьогодні ж ті самі медійники, нічтоже сумняшеся, так само синхронно оприлюднили вже іншу інформацію університетської прес-служби, в якій висловлено радикально протилежну позицію керівництва УжНУ з зазначеного питання, а тих з журналістів, які чесно і професійно спрацювали в умовах «стипендіального» конфлікту, звинувачено в недобросовісності, провокативності та спекуляціх.

«Зачепили» студенти під час зустрічі з ректором і питання нововведення під назвою «сесія довіри», зокрема, цікавились, чому інформацію про «довірливу» можливість складати заліки й іспити за новою «методикою» було доведено не до всіх. За словами ректора, така ситуація була спричинена недостатньою інформаційною роботою деканатів. А от повідомити про результати втілення «експерименту» Ф.Ващук виявився не готовий: «Я поки не можу сказати, скільки людей взяло участь у «сесії довіри», також не маю звіту кафедри педагогіки і психології щодо дієвості цієї практики на покращення свідомості студентів».

Створення ж стипендіальних комісій Федір Ващук назвав обов’язковим – на виконання постанови Кабміну і розпорядження МіносвітиМолодьСпорту, якими й було зобов’язано виші такі комісії утворити. І на питання щодо призначення стипендій «за громадську активність» у керівництва УжНУ також вже було заготовлено виправдання. Як розповів Федір Шандор, зі стипендіального фонду стипендії за цим принципом платитимуться активним студентам за умови, що в стипендіальному фонді буде «залишок» коштів. «У нас є, наприклад, команда баскетбольна, волейбольна, команда КВН… Так от, якщо із загально ліцензованого обсягу стипендіатів сесію із середнім балом здадуть, наприклад, 70%, то 30% ще залишиться. І, щоб не віддавати кошти назад у Міністерство, стипендіальною комісією визначатиметься, кому платити цей залишок», – пояснив Федір Шандор. Для визначення, каже, і використовуватимуться 11 критеріїв, перераховувати які Ф.Шандор не став, зауваживши, що ознайомитись із критеріями можна, переглянувши постанову МіносвітиМолодьСпорту №384. Що цікаво, ще 25 січня в інтерв’ю телеканалу «Тиса-1» його колега-проректор Роман Офіцинський стверджував протилежне, говорячи, що зазначені критерії будуть не додатковими за умови наявності надлишкових коштів у стипендіальному фонді, а стануть визначальними за умови, коли на стипендію претендуватимуть студенти з однаковою кількістю отриманих за результатами сесії балів, «а стипендійний фонд не дозволяє». Певна річ, на тому, що стипендійний фонд може «не дозволяти» саме через те, що кількість претендентів на отримання стипендії в УжНУ різко зросла саме через проведення «сесії довіри», не акцентується...

Як би там не було, нині про підвищення середнього стипендіального балу, а значить – про обмеження права певної кількості студентів на отримання стипендій уже не йдеться. На цьому етапі «битву за стипендії» студенти виграли – і завдяки власній небайдужості, і за участі прокуратури, ЗМІ, МіносвітиМолодьСпорту і окремих нардепів – «молодорегіонала» Андрія Пінчука, голови профільного освітянського комітету в парламенті Лілії Гриневич та Віктора Балоги.

Сьогодні студенти продемонстрували керівництву вишу, що з ними рахуватись також доведеться. Однак, наскільки тривалою виявиться ця сьогоднішня перемога, покаже час: щось підказує, що схожих зустрічей студентів з ректором через такі собі «непорозуміння» в майбутньому може бути ще немало...

 

Чудовий репортаж на цю тему від ТРК "Мукачево" (М-Студіо):

30 січня 2013р.

Теги: стипендія, студент, Ващук

Коментарі

йовжі 2013-02-14 / 13:47:58
Хай гуляє лісом Федір Ващук , бо студенти го найдуть !!!

добряк 2013-02-12 / 07:43:41
Задолбав той Ващюк най иде нахер!

історик 2013-02-04 / 17:47:27
Хотілось все ж таки розвинути тему коменту «seniorа»:
не один В.Лемак, Р.Офіцінський з В.Феничем нещодавно обирали Ф.Ващука на посаду ректора УжНУ БІЛЬШІСТЮ голосів!!!
Доки не схаменеться університетське «болото» в УжНУ - нічого, на жаль, ще довго не змінеться!
Одного відкритого звернення Ю.Мигалини явно замало. Де «голос» В.Смоланки?
А М.Вегешу «додати» після отримання «звання» вже нема що???
У горлі «пересохло»???

senior 2013-02-03 / 13:38:28
Цілком згоден з Миколою. Такого в УжНУ ще не було - за якихось два-три місяці зруйнувати те, що було збудовано ректорами Дмитром Венедиктовичем Чепуром, Володимиром Івановичем Лендьелом, Володимиром Юлієвичем Сливкою… Тому закономірно, що за цей короткий час теперішнє керівництво УжНУ завоювало небувалу в історії УжНУ “популярність” і легендарну “славу”.
Спочатку були обіцянки студентам, викладачам: і про повагу до студентів, і про райдужні перспективи “класичного університету” і про “Закарпатську Сорбонну” і зрештою про фінансування.
Що маємо в результаті реформаторських діянь – хаос, безлад. РЕКВІЄМ.
Природна реакція на такий менеджмент не забарилася - скарги студентів на хабарництво, недвозначні написи-погрози на стінах ректорату, сумніви стосовно наукових досягнень ректора і проректорів. А що далі, якщо навіть ваші покровителі з Міносвіти, прокуратури, однопартійні “здають” вас.
Прізвища тих, кого вважають винними у такій ситуації відомі – теперішнє керівництво УжНУ. З особливою “любов’ю” згадують проректорів Лемака та Офіцінського.
Але здається, що СЕАНС МАСОВОГО ГІПНОЗУ ЗАВЕРШИВСЯ. Першими забили на сполох студенти.
І таки добилися свого.
Колеги-викладачі, адже переважна більшість із Вас не лише висококваліфіковані педагоги визнані науковці і насамперед порядні люди – невже будемо просто спостерігати? Хотілося б абстрагуватися від тієї реалії, яка нас оточує в УжНУ - чи не так ?… та й власне інстинкт самозбреженння підказує: “треба перечекати” ! Не вдасться ! Невдовзі доберуться і до Вас. Так, є що втрачати. Але додам: ВСІ ПОМИРАЮТЬ, АЛЕ НЕ ВСІ НАСПРАВДІ ЖИВУТЬ.
І на завершення. Звісно, при бажанні можна звинувачувати ЗМІ, зокрема Закарпатття онлайнm в упередженості по відношенню до керівництва УжНУ. Проте саме керівники УжНУ своєю “реформаторською” діяльністю дають багатий матеріал для ЗМі. Останнім залишається лише його зібрати, проаналізувати і опублікувати.

окремі студенти 4 гуртожитку 2013-02-01 / 23:51:33
Ми з Вами! Настав час змінювати владу!

гуртожитки УжНУ № 1,2,3 2013-02-01 / 23:34:05
Однозначно треба переобирати голову студентської профспілки, а також на місцевих виборах 2014 року ми підтримаємо свого кандитата, колишнього студента.

Микола 2013-02-01 / 22:19:48
Такого безладу в УжНУ ще не було, за всю його історію. Все, що було здобуто за більш як півстоліття це очкасте чмо завалить, збанкротить! УжНУ стає "торговою лавкою з дипломами", точно так як і ЗакДУ.

читач 2013-02-01 / 21:30:25
Зветаюсь до УжНУ!
Звідки така впевниність ви його спіймали на гарячому?Якщо так то наведіть факти щоб всі люди це бачила бо писати можна все що заманеться. А скажіть будь ласка а хто зараз при нашій владі міста
не брихун,не корупціонер, нецинік і не бізнесмен!

УжНУ 2013-02-01 / 21:21:47
Він гірший, ніж ви собі можете подумати. Він брехун, корупціонер, цинік і бізнесмен, що опинився в освіті і вбиває її своїми підходами.

читач 2013-02-01 / 21:12:58
читаючи коментарі і складється враженя що Ващук це сама головна проблема нашого Ужгорода!Люди добрі гляньте на вкруги невже ви всі хочите сказати що у нас нама жодних проблем крім Ващка? Невже у нас у місті читсі вулиці? Невже медицина у нас безкоштовна? Невже все так всім добре живеться всі такі святі один Ващук ПОГАНИЙ? Що ви всі вципилися до нього?

рр) 2013-02-01 / 15:30:21
Бодай би-сьте ВСІ пови...хали!!! За те паскудство, шо робите!

Ндо небайдужого 2013-02-01 / 10:55:51 2013-02-01 / 12:05:29
Будуть заяви чи звернення в прокуратуру - буде і «реагування». Але в любому випадку ці заяви чи звернення спочатку буде перевіряти Державна інспекція з питань праці в Закарпатській області (І.Левкулич). Звертайтесь.

м. Ужгород, вул. Загорська, 2; email: dip-zkp@еmail.uz.ua; тел. для довідок: 64-45-87

Небайдужий 2013-02-01 / 10:55:51
Пільги, це добре... Однак, куди дивиться прокуратура з питання затримки заробітних плат працівникам в УжНУ. Колектив університету повинен згуртуватись проти покидьків. Бандитам тюрми, а не ректорат та деканати! Згуртувались студенти, на черзі викладачі! Чи Вам добре без заробітних плат та у приміщеннях з температурою у 7 горадусів?

Ceth 2013-02-01 / 06:06:42
До Саші
Думаю, недовго їм залишилося...

Саша 2013-02-01 / 01:54:35
ФЕНИЧ, ЛЕМАК, ОФІЦИНСЬКИЙ винуваті! ВОНИ були ПЯТОЮ КОЛОНОЮ для приходу ВАЩУКА в універ! І за це у фаворі у ФедІ!

ЗвіздЄЦ ПР 2013-01-31 / 22:12:06
Рошко то да, хвойда, яка лягає під любу власть. Такий самий стоматологічний Переста. Ці тепер вовсю співпрацюють з Ващуком.

батько 2013-01-31 / 22:03:45
до постороннього 2013-01-31 / 21:04:08

Серед депутатів «за 200 грн.» нема ні «своїх», ні «чужих» - це все злочинці! Подивіться, як вони, за Вашими словами «свої та чужі», РАЗОМ голосують у міській раді!

А студенти – це діти дорослих «дядь і тьоть», які «беруть» і «дають», «рішають» і «відмазують», «дзвонять» і «відповідають на дзвінки», і таке інше!

З себе, «посторонній», починайте! З своїх знайомих та родичів!

Богдан 2013-01-31 / 22:00:09
Браво студенти і браво викладачі! Єдине питання на якому УжНУ може об"єднатися для відпору - захист своїх шкурних інтересів! Перші поплатили сесії щоб стати хорошистами а зараз, виявляється, їм гроші можуть не вернутися а другі здійняли крик: боронь Боже не вистачить влітку хабарів на моря поїхати.
Так нам і треба! Праві в міністерстві, що скорочують фінансування! Сяким "грамотним" студентам та самовдоволеним "професорам", що їх так навчили, нічого давати стипендії та платити зарплати. Най на сесії один одного кормлять. Ви вже мене вибачте, але Великого "світила науки" під назвою УжНУ вже давно не існує, це все байки для самозаспокоєння. Вчаться на совість тільки 10% студентів як в УжНУ, так і в МДУ чи ЗакДУ. А настрашніше те, що тільки кожен 10-й викладач може і ГОЛОВНЕ! хоче дати фахові знання сучасного рівня.
Я готовий утримувати зі своїх податків пенсіонерів, але мені ніяк не хочеться цього робити для малолітніх мажорів та самодурів пердюхів зі знаннями ПТУ та прохвесорськими абміціями!

Регіонал 2013-01-31 / 21:44:04


Боже ! Що за дебіл " ректор " Ващук зібрав 40 студентів з 12 тисяч і звиздить їм ХАМЛО .Ледида будеш мати проблеми . Хай цей Федір. ****НЕ ! Боже почуй студентів. !!!!!!!!


УжНУ 2013-01-31 / 21:21:02
А чого чекати від студентів, якщо ректор УжНУ на зустрічі з ними відверто бреше? "То лі єщьо будєт" -- якщо Ващук утримається при владі, а "сесія довіри" стане нормою, очікуйте в УжНУ студентів, які взагалі не вмітимуть ні писати, ні читати. При Ващукові диплом можна буде отримати або за бабло, або за голосування за Партію регіонів. І те і друге легітимізує "сесія довіри"...

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини