Словаччина синхронно з Росією спрощує процедуру отримання статусу закордонного словака

Словаччина наслідуватиме Угорщину в питанні подвійного громадянства?

Словаччина синхронно з Росією спрощує процедуру отримання статусу закордонного словака

Ще не вщухли категоричні заяви середини 2010 року та не висохла фарба на законах, якими Словаччина готова була позбавляти громадянства будь-якого свого співвітчизника, який забажав присягнути на вірність Угорщині, як уряд Роберта Фіцо «розливу» 2012 року вирішив кардинально змінити свою думку в цьому питанні, але в іншій, неспдіваній якості.

Йдеться про лібералізацію законодавства Словаччини, а саме в частині спрощення процедури отримання особами статусу закордонного словака, що напряму відкриває двері до словацького громадянства.

Наразі не розумілою залишається така різка зміна векторів та підходів, оскільки останнім часом міграційна та візова політика словацьких консульських установ щодо громадян України була, м’яко кажучи, недоброзичливою. Порядок отримання віз в словацьких консульствах для громадян України був настільки бюрократизований, що це навіть саботувало застосування на практиці міжурядових угод про малий прикордонний рух щодо населених пунктів Закарпатської області. І раптом замайоріла нечувана лібералізація словацького законодавства – що в плані видачі багаторазових шенгенських віз, що в плані надання статусу закордонного словака.

Зробивши побіжну спробу проаналізувати окремі запропоновані зміни в законах та порядок їх застосування, бачимо таку собі картину, що статус закордонного словака надаватиметься, в тому числі, на підставі свідоцтва про народження особи або її родичів, виданого на території Чехословаччини в період з 1918 по 1938 рр. Мабуть, не потрібно володіти глибокими знаннями в історії, щоб зрозуміти, кого це стосуватиметься – в цей період територія теперішньої Закарпатської області входила до Чехословаччини.

Як стало відомо з достовірних джерел, відповідні словацькі організації вже розпочали масову агітацію серед жителів Срібної Землі, щоб ті просили уряд Словацької Республіки внести саме такі зміни.

У даній ситуації є ще один цікавий факт, на який хотілося б звернути увагу. Саме в цей час в Російській Держдумі розглядається питання щодо спрощеного отримання російського громадянства для осіб, народжених в СРСР, яке певною мірою орієнтовано на громадян України. Дивний збіг, чи не так? І все це на тлі повномасштабного забезпечення громадян України на прикордонних територіях угорськими та румунськими паспортами.

P.S.

23 січня 2013 року Петиційна Комісія Європейського парламенту прийняла петицію, подану у справі позбавлених словацького громадянства угорців. Комісія вирішила розглянути подання, обговорення якого відбудеться у найближчі місяці.
На думку члена ФІДЕС (правляча партія Угорщини) Золтана Бадо, трансільванського депутата Ласло Текеша та депутата зі Словаччини Алайоша Мейсароша, дії Словаччини є грубим порушенням прав позбавлених громадянства осіб і суперечить принципам ЄС, через це правове рішення по цьому питанню потрібно шукати на європейському рівні.

Незважаючи на те, що питання громадянства Європейський Союз відносить до питань національного підпорядкування, петицію прийняли до розгляду, що є підтвердженням її обгрунтованості , - вважає Золтан Бадо, який являється членом компетентної комісії, повідомляє сайту http://tokeslaszlo.ro/en/

29 січня 2013р.

Теги: громадянство, Словаччина, словак

Коментарі

Саша 2013-02-01 / 20:41:27
До Українця....Хто продає свою державу???Угорці які роблять Угорське громадянство навпаки отрмимують обратно свою державу!

Українець 2013-02-01 / 19:25:57
А євреї ще не ввели статус закордонного жида, бо всі хто продає свою державу мають отримати такий статус і горіти у огні

тарас 2013-01-30 / 11:04:10


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


Саша 2013-01-29 / 23:11:20
Репресіями і погрозами явище подвійного громадянства не зупинити!Щос Словенські або Австрійські Угорці не думаю що дуже поспішають робити паспорта Угорщіни!А унас іншого виходу немає у людей якщо хочеш жити треба працювати за кордоном!

Саша 2013-01-29 / 23:08:07
Захищатис від подвійного громадянства легко треба тільки щоб добробут населення зріс підняти зарплати і створити робочи місця і щоб рядовий хлоп зміг би за ті кровом зароблені 1000 або 2000 долярів придбати собі нормальну машину а не як унас за ці гроші старого жигуля!

ГРЕК 2013-01-29 / 22:01:28
ВЕДЬ УКРАИНА СЕБЯ ВООБЩЕ НЕ ЗАЩИЩАЕТ В ВОПРОСЕ ДВОЙНОГО ГРАЖДАНСТВА, ДАЖЕ НАОБОРОТ. ЗАКОН О ЯЗЫКАХ ЕЩЕ БОЛЕЕ АКТИВИЗИРОВАЛ ЭТИ ПРОЦЕССЫ НА ПРИГРАНИЧНЫХ ТЕРРИТОРИЯХ. ТАК ЧТО ВОЗМОЖНО УКРАИНЕ В НЕДАЛЕКОМ БУДУЩЕМ ПРИДЕТСЯ ОФИЦИАЛЬНО ПРИЗНАВАТЬ ДВОЙНОЕ ГРАЖДАНСТВО.

Закарпатець 2013-01-29 / 21:39:31
Щось це дуже нагадує механізм гітлерівської Німеччини 1938 року в Судетах тодішньої Чехословаччини, коли було штучно збільшено кількість німців, а згодом і анетксовано територію. За подібним механізмом Росія від Грузії забрала вже в сучасній історії Південну Осетію - масово роздавши перед тим російські паспорти. Щось недуже добре пахнуть такі інціативи суссідів з "даруванням" підданства.

Саша 2013-01-29 / 20:33:38
Угорське громадянство маю .думаю Російське не зашкодить якщо буде можливісь зроблю!

Ужгородка 2013-01-29 / 16:37:49
Основним критерієм для отримання статусу закордонного словака є наявність в родині корінних словаків (до "третього коліна" включно),що можна підтвердити документально (включаючи запит випису з архуву Братіслави).Як ще спростити можна?здається це несинітниця,адже з 01.01.2012 вступили в дію зміни до закону (в Словаччині),котрі в рази суворіші,ніж були до цього.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини