Шматько посварився з закарпатськими художниками та збирає підписи за Бахуса (ФОТО, ВІДЕО)

Колишній луганський скульптор Микола Шматько, який переїхав у закарпатське місто Мукачево, знову опинився в епіцентрі скандалу. Його скульптуру Бога вина Бахуса в Мукачеві не всі сприйняли однозначно.

Шматько посварився з закарпатськими художниками та збирає підписи за Бахуса (ФОТО, ВІДЕО)

У скульптора з'явилася опозиція в особі місцевої спілки художників – мукачівські скульптори вважають луганчанина самозванцем і впевнені, що його роботам – «вульгарним і примітивним» – не місце в центрі міста зі своїми традиціями.

Однак, Шматько не сумує і продовжує творити. За порівняно невеликий період свого життя на Закарпатті він встиг вже багато: познайомився з королем Саудівської Аравії, з'їздив до Москви на ток-шоу на НТВ і назвав місто Мукачево пустелею.

– Миколо Гавриловичу, як мукачівці оцінили вашу нову скульптуру і чи законно її встановили в центрі міста?

– Скульптуру «Бахуса» оцінили без перебільшення тисячі людей – закарпатці та гості міста. Більшість з них фотографувалися з «Бахусом». Біля скульптури я почав збір підписів про те, чи потрібна місту така скульптура – 95% учасників голосування сказали, що потрібна!

Мукачівці беруть участь в "референдумі", який повинен вирішити долю Бахуса

Що стосується законності встановлення, то все було узгоджено з мером міста. Додам також те, що цю скульптуру я виготовив за власні кошти.

– Однак в соціальних мережах є інформація, що не всім сподобався ваш «Бахус» і взагалі ваша діяльність на Закарпатті... У вас дійсно конфлікт з місцевим спілкою художників?

- Конфлікт, не конфлікт, але вони оголосили мені війну. Щоб написати на плакаті, що Бахус місту не потрібен, вони приводили всі свої родини. І все одно їх набралося не більше 5%. Деякі «художники» вели себе агресивно. Один скульптор в грубій формі порадив мені «забиратися назад в Луганськ». Щоб не дійшло до рукоприкладства, я викликав міліцію. Однак «колега» заявив, що не знає мене!

 Микола Шматько читає лекцію в мукачівській школі

За той час, що я перебуваю тут, я розгорнув бурхливу діяльність. Я все тут сколихнув. Я зробив виставку своїх гіпсових скульптур у місті, з'їздив до Москви на ток-шоу НТВ, виліпив «Першу вчительку» і «Бахуса». Ясна річ, що не всім це подобається.

А ще в про інтерв'ю ужгородському журналісту я назвав Мукачево пустелею. Я так і сказав: «Я приїхав в пустелю».

Розумієте, мені є з чим порівнювати – архітектура цього міста не дотягує до архітектури Європи. Природно, мені цього не пробачили.

– Вас також звинувачують в тому, що ваш життєрадісний «Бахус» встановлений на братській могилі радянських воїнів, де стоїть пам'ятний знак...

По-перше, між Бахусом і пам'ятним знаком є ​​відстань. По-друге, якщо це братська могила, то чому там місцева влада проводить свята і масові заходи?

Микола Шматько (праворуч) і його Бахус

– А як вам взагалі живеться на Закарпатті? Не шкодуєте, що поїхали з Луганська?

– Поки що ні. Як не кажи, а на Закарпатті люди набагато добріші і культурніше, ніж у нас. Ось був фестиваль «Червене вино» – сильно п'яних на вулицях міста майже не було!

Що стосується житлових умов, то нам дали дві квартири в центрі міста – одна 135 квадратних метрів, друга – 132.

Однак поки проблеми з майстернею. Я працюю в холоді. Мої роботи стоять в підвалі, від якого до мого будинку 3 кілометри.

– Що ви можете сказати про колишнього міністра МНС Віктора Балогу, який запропонував вам переїзд? Він, на відміну від екс-губернатора Єфремова, що затягнув вас в Луганськ і не виконав своїх обіцянок, слово тримає?

– Про Віктора Івановича я можу сказати тільки хороше. На різдвяні святки він запросив мене з родиною до себе в гості. Я був вражений. Він живе відкрито. До нього з'їжджалися колядувальники з усього Закарпаття, і він нікому не відмовляв. Ніяких тобі парканів, решіток.

Я вважаю, що луганським чиновникам і багатіям, таким як Єфремов, Медяник і Пристюк, треба вчитися у Балоги.

– Останнє питання. Над чим ви зараз працюєте?

– Я дізнався, що на Закарпатті шанують святого Мартина. Я вирішив виліпити його скульптуру – це буде моїм абсолютно безоплатним подарунком місту. Я впевнений, що ця робота порве місто!

Святий Мартін буде на коні. У скульптурі я зображу епізод порятунку святим Мартином жебрака, якого він накриває плащем.

Також я працюю на скульптурою принцеси Саудівської Аравії Басми. Не так давно я в інтернеті познайомився з королем цієї країни. Сподіваюся, що моя робота буде мати міжнародне значення.

Розмовляла Олена Зелена

14 січня 2013р.

Теги: Шматько, скульптура, Бахус

Коментарі

Сергій 2013-03-19 / 18:08:14

нда.. скульптурка годится для размещения перед общежитием подпольного винзаводика

ррр 2013-01-24 / 18:46:50
Архітектура не дотягує до Європейської. Звичайно ж не дотягує. Хто говорить, що дотягує, той не бачив Рима, Мілана, Парижа!
Що за нісенітниця? Яка Європа? Про яку Європу йде мова? Мукачево сіренький містечко. Який Бровді? Який світовий масштаб?
Смішно.

laszlo 2013-01-17 / 16:09:41
Якщо "унгварець" не знає, що вірно буде писати МОдільяні, то це ще не значить, що тут пустеля.Пропоную "ваятєлю" наступною роботою зробити сторінки камасутри і розмістити по шкільним подвір"ям (якщо на могилах можна Бахуса ставити?)А дві квартири віддати тим ветеранам, яким кожного 9 Травня співають оди, а зрештою топчуть їх могили...

вав 2013-01-16 / 20:52:00
http://www.ntv.ru/novosti/404156

Василь 2013-01-16 / 20:10:50
Шматько к москалям їздив? Ну-ну
А ви всі вуха развісили. Шматько це не мистецтво. І його діяльність не має відношення до мистецтва.

Возмущена 2013-01-16 / 16:35:03
Офигеть... 2 квартиры ему дали!!! За какие такие заслуги? А откуда квартиры? Не за бюджетные ли деньги? Если да, то на каком основании?
Кто б мне квартиру дал? Меня б и 36 метров устроило, и не обязательно в центре...
Я б Балоге за квартиру такого налепила, шо все б ахнули....
Я б покруче Шматька все уродовала, и пострашнее б Бвхуса сделала, и поциничней, и яйца побольше и пооткровенней, прям как люди любят!!!!
Если что, обращайтесь!!!

Просто я 2013-01-16 / 16:07:17
Наша архитектура не дотягивает до европейской?....рассмешил....приехал из тндустриального города, где кроме блочных этажек и заводов ничего не видел, и давай тут кому- то что- то рассказывать. Да тут уже замки и поместья строилист, когда в Луганске одни степи да поля пустые были!!!!
Пусть сначала сам до нас дотянется, а потом пищит!!!!
Гнать его отсюда надо, самопровозглашенного бездаря, не имеющего с искусством ничего общего.
Позор городу такие деятели!!!!

pfr 2013-01-16 / 12:15:56
я думаю, що постояти кілька днів заради приколу під час цього "свята" буханини і риганини, перемішаного із комерцією - нехай стоїть. але ми не древні греки, не поклоняємося богам, це раз. по друге, будувалися б так дитячі майданчики й клумби, велодоріжки і каналізація, ремонтувалися б дороги так швидко, як у нас з"являються різні символи пам"ятники, церкви, а також банки й бари-ресторани.

Нижньоворітець. 2013-01-16 / 06:27:39
Я в цих питаннях профан. скульптура Бахуса мені якось не дуже подобається. Але якшо до цієї справи підійти з іншої сторони, то може проблема є в НАС? В нас в людях які виховані на культурі совка або постсовка, де, як відомо, відсутній смак і панує кітч. Це завжди важко визнавати. мені також... Може просто людина прийшла і випереджує нас в розумінні таких речей... А не розуміння викликає або страх або агресію... Це наше бачення пана Шматька, а західна європа, до якої ми так всі хочемо дійти, свою оцінку вже зробила.

Унгварець 2013-01-15 / 17:20:29
То Володимир П
Вдалий коментар, підписуюсь.

То до унгварця
А ви як думаєте? В свої тридцять я не одноразово його зустрічав (-:. Трохи цікавився його творчістю, біографією, є суперовий фільм про нього та Пікассо

Володимир П. 2013-01-15 / 15:43:40
Скульптура цікава. Фестивалі виноробів це чудово.
Та й скульптор особистість явно не ординарна.
Але місце для експонування скульптури Бахуса вибрано невдало.
Все-таки, це територія монументу, БРАТСЬКА МОГИЛА, відповідно огороджена і знаково обозначена.
Не варто було робити презентацію саме на цьому місці.
Братська могила-монумент загиблим воїнам та Бахус об'єкти, які повинні бути відділені в часі та просторі.
Хоч, зважаючи на час, об'єктивні обставини часу, стан загальної деградації суспільства в усіх сферах - дивуватися нема чому.

до унгварця 2013-01-15 / 10:26:17
ви знали Модільяні???

для Ім'я name НЕ обовязково 2013-01-15 / 09:59:04
Колодкових карликів теж заберіть в ангар-зал.

Ім'я name НЕ обовязково 2013-01-14 / 22:06:49
Я на табличці бачив десь половина записів НІ і НЕТ про фігуру. Не доречно щоб она була у центрі а краще у залі чи на виставці у майстерні того Шматька. А краще ангар-зал тримати коло обїздної Київ-Чоп, може коло Епіцентру, щоб усі проїзжаючі могли зайти та попозирати на многі твори скульптора Микола Шматько (праворуч) і його Бахуса най оцінюють. у центрі міста -НІ НІ НІ.

володимир 2013-01-14 / 22:01:35
этот "деятель"так хорошо навешивает нам лапшу о Бахусе как навешал грозди винограда на это ваяние от без грамотности!!!В Росии планируют сделать памятник Блину-туда его пусть там потрудится,пока не выгонят.Неужели нет у нас своих скульторов,которые знают своих ценителей.Позор это а не Бахус!!!"

Унгварець 2013-01-14 / 17:36:10
Ще такого не було, аби митці один одного визнавали. А тим більше, приїзжого. Бачив ефір Шматька- людина експресивна, відверта, аж до агрессії. Можу порівняти з Мадільяні. Щодо скульптури- думаю, Бахус мав саме такий вигляд

тамара 2013-01-14 / 17:00:15
Изображения человека и животных запрещены Кораном.Скульптору это необходимо знать, а то забросают его вместе со скульптурой принцессы камнями.Тогда работа будет иметь международный скандал.

Він живе відкрито? 2013-01-14 / 16:44:49
Цей ліпило так у гостях сліпаки залляв, що не побачив парканів, решіток, камер зовнішнього спостереження, брам, будинка охорони, знаків обмеження руху на колишній вул Коммунарів. Наколядувався!

скульптура принцеси Басми 2013-01-14 / 16:39:35
Цей ворошиловградський Церетько з дуба впав - у мусульман не толерується зображення людини, а тим паче жінки.

володимир 2013-01-14 / 16:29:22
мне такие Бахусы совсем не нравятсяда еще место где он установлен.Это не произведение исскуства а какая белиберда.Фу!!!

НОВИНИ: Культура

17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
» Всі новини