Закарпаття: "швидка" приїжджатиме за 10 хвилин тільки на екстрені виклики (ВІДЕО)

10 хвилин в межах міста та 20 хвилин в сільській місцевості – за такий час "швидкі" повинні доїзджати до хворого. Ці вимоги диктує Закон про "Про екстрену медичну службу", який вступив в дію з початку року. Самі лікарі "швидкої" стверджують що витримати часові нормативи - цілком можливо хоча й певні складнощі виникають через погодні умови та погані дороги.

Закарпаття: "швидка" приїжджатиме за 10 хвилин тільки на екстрені виклики (ВІДЕО)

Усі станції швидкої допомоги відтепер напряму підпорядковуються обласному центру екстреної медичної допомоги і діятимуть як єдине ціле. Відтак й фінансуються з обласного бюджету.

Серед пріоритетів – чітке розмежування невідкладної та екстреної медичної допомоги в залежності від стану пацієнта.

Відтепер медикам , зокрема старшому черговому лікарю, що приймає виклики, доведеться. чітко розмежувати екстрені та неекстрені випадки. І відтак, скеровувати авто туди, де дійсно, є небезпека життю людини.

 

Екстрена медична допомога в Закарпатті. Пряма мова : Роман Шніцер

 

Швидка допомога. Новації в організації роботи

Нормативи прибуття бригад швидкої медичної допомоги на місце події

До категорії екстрених належать звернення стосовно пацієнта, який перебуває у невідкладному стані, що супроводжується знепритомленням; судомами; раптовим розладом дихання; раптовим болем у ділянці серця; блювотою кров'ю; гострим болем у черевній порожнині; зовнішньою кровотечею; ознаками гострих інфекційних захворювань; гострими психічними розладами, що загрожують життю і здоров'ю пацієнта та/або інших осіб.

Екстреними також прийнято вважати звернення, зумовлені усіма видами травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови); ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловими ударами, переохолодженням, асфіксією всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи); ушкодженнями різної етіології під час надзвичайних ситуацій (дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо); отруєннями, укусами тварин, змій, павуків та комах тощо; порушенням нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).

До категорії екстрених належать також звернення медичних працівників щодо транспортування пацієнтів, які перебувають у стані, що потребує обов'язкового медичного супроводження та термінової госпіталізації до стаціонарних закладів охорони здоров'я.

У вищезазначених випадках диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги невідкладно після отримання звернення, що належить до категорії екстрених.

До категорії неекстрених належать звернення стосовно пацієнта, стан якого не є невідкладним та супроводжується раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі; головним болем, запамороченням, слабкістю; болем у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо); підвищенням артеріального тиску; больовим синдромом у онкологічних хворих; алкогольним, наркотичним, токсичним абстинентним синдромом. Або ж зумовлений загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря з приводу гіпертонічної хвороби, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо.

У цих випадках диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф перенаправляє звернення, що належить до категорії неекстрених, до відповідного закладу охорони здоров'я первинної медико-санітарної допомоги у порядку, затвердженому МОЗ, а у разі відсутності такої можливості — направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує екстрені виклики, протягом 1 години з моменту отримання звернення.

Ознайомитись із повним текстом Закону "Про екстрену медичну допомогу" можна за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/5081-17

З постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1119 "Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події" можна ознайомитись за посиланням: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd

12 січня 2013р.

Теги: швидка, виклик, екстрений

Коментарі

Уважний 2013-01-13 / 18:35:35
Проблеми з ліками та бензином? Чули, що сказав Р.Шніцер? ОДРАЗУ ІНФОРМУВАТИ УПРАВЛІННЯ. Цей керівник швидко "гайки закрутить" і порядок наведе. Чув, що чоловік він суворий, але справедливий і цінує професіоналів та тих, хто вболіває за свою роботу. До слова, його мобілка є в інтернеті у відкритому доступі. Головне не скиглити по кутах, що хтось десь себе неправильно поводить, а мати сміливість вголос про це сказати.

Микола 2013-01-13 / 18:02:28
Ця реформа була необхідна, служба екстренної допомоги повинна бути відокремленою. Головне щоб належне фінансування було, вірніше щоб кошти (медикаменти, паливно-мастильні матеріали та запчастини) вчасно надавали кожній бригаді швидкої, тоді і не буде проблем. І щоб нормальних керівників екстренної мед. служби на місцях ставили, а не пройдисвітів і аферистів. В Хусті поставили аферистку яка з перших днів заставляє фельдшерів і водіїв швидкої випрошувати при виклику гроші на бензин.

муза 2013-01-13 / 15:20:02
Я з вами згідна що екстренні, але ж в переліку цього нема. До того ж у гіпертензивному стані за 1-1.5 год може статися інсульт у людини.А взагалі-то в кінцевому результаті приходиться сподівати на чуйність та професіоналізм працівників наших швидких у будь-яких випадках.

Уважний 2013-01-13 / 10:56:04
Читайте та дивіться відео уважно. Обслуговуватимуть ВСІХ, кожен неекстрений виклик буду опрацьований протягом не більше години. А випадки з вагітними - екстрені.

муза 2013-01-12 / 22:59:36
Як сказав хтось із класиків:"Дело ясное,что дело темное." А як бути із вагітними, із температурою 40 опівночі у дитини...??? Але зато- все для людей!

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини