Більша частина Ужгородського водоканалу відійде офшорній компанії

Сьогодні, під час останньої в цьому році сесії Ужгородської міської ради, депутати не схвалили текст угоди про створення спільного підприємства між ужгородським водоканалом та ТОВ «Комунальні системи України».

Більша частина Ужгородського водоканалу відійде офшорній компанії

Разом з тим, визначили, що угоду з інвестором має підписувати відповідальна особа – під час засідання згадувався керівник Департаменту міського господарства міськради Олексій Касперов. 

Обговорення проекту рішення знову вмотивовано викликало суперечки і дискусії. Найперше – через те, що пропонувалась угода на затвердження сесії без попереджень, а проект рішення не проходив розгляду на комісіях. Після нетривалого обговорення, яке мало місце на попередніх сесіях в ході розгляду питання по Ужгородському водоканалу, проект рішення депутати не схвалили.

Однак це зовсім не означає, що договір по створенню СП не буде підписаний – його підпишуть, але підпис ставитиме конкретна відповідальна особа. Таке рішення депутатський корпус прийняв, аби, так би мовити, «окреслити відповідальність» і в разі, якщо в майбутньому виникатимуть якісь проблемні питання, було кому нести відповідальність. 

Коли угоду буде підписано – питання до новопризначеного першого заступника міського голови Віталія Семаля та керівника Департаменту міського господарства Олексія Касперова, зазначив на запитання Закарпаття онлайн заступник міського голови Юрій Бєляков. Від себе ж розповів, що інвестор, який прийде в Ужгород, вже активно лобіює питання створення спільного підприємства на рівні Києва. 

Так, за словами Юрія Бєлякова, «з 22 мільйонів гривень, які водоканал боргував за електроенергію (так звана різниця в тарифах), інвестор, через лобіювання питання в НКРЕ, погасив вже 19 мільйонів. Тобто, вони почали працювати, не маючи на руках навіть договору». І це, переконує заступник міського голови, є найкращим свідченням серйозності намірів і стосунків, «коли усна угода, усна довіра між сторонами важить більше, ніж підпис».

Але в наш буремний час навіть дитині зрозуміло, що жодна компанія не буде працювати без будь-яких гарантій вигоди для неї. Тим більше, якщо йдеться по сумнівну офшорну компанію із «кіпрською пропискою», з якою й має намір заключати договір про створення спільного підприємства ужгородська влада. 

Викликає подив і те, що в розмові про дольову частку власне водоканалу і компанії-інвестора у створеному СП озвучені цифри представником влади та противниками сумнівної оборудку розходяться. Так, заступник міського голови Юрій Бєляков повідомив: «Дольова участь міста в спільному підприємстві становитиме 50%, 49% матиме фірма-інвестор, 1% залишиться Мінрегіонбуду. Таким чином, держава оцим своїм одним відсотком також наглядатиме за виконанням угоди». Однак в розмові пан Бєляєв все ж обмовився, що це – приблизні цифри, «якщо він правильно пам’ятає».

А от депутат від фракції «Батьківщина» у міській раді Василь Гнатків наводить дещо інші дані стосовно дольової участі міста в СП, і, за його інформацією, Ужгород матиме навіть меншу частку, ніж "офшорний" інвестор. «Угодою передбачено, що "Комунальним системам України" відходить 55%, в той час як у власності міста лишається 45%. Виходить, що місто фактично віддає більшу частину комунального підприємства у приватну власність. Тобто, хоч мер і говорив свого часу про те, що ніхто нікому нічого не віддає, розмови ці виявляються брехнею. Оцим визначенням «спільне підприємство» міська влада просто «прикривається»: у що потім перетвориться це СП, неважко здогадатись, тим більше, що у власності міста лишається менша частка у підприємстві».

До речі, прийнято сьогодні на сесії міськради ще одне рішення – про визначення суб’єкту для проведення оцінки майна водоканалу. Ця процедура необхідна, аби визначити вартість підприємства і вирахувати оті 45%, які після підписання угоди залишаться у комунальній власності. Поки таки ще залишаться.   

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

28 грудня 2012р.

Теги: водоканал, офшор, компанія, спільне підприємство, сесія

Коментарі

чужинець 2012-12-28 / 21:05:36
Йой, лиш не кажіт ми нич, бо така м нецільована, ги Кіпрський оффшор... У котрого Українські хвіст та вуха. Не встигли при Раті, встигнуть при Віті - яка різниця, кому віткнути???

Ужгородець 2012-12-28 / 18:38:37
Уже визначили оцінювач КІПРІДА, як ефективний партнер міської ради по КОРОНІ

Ужгородець 2012-12-28 / 18:34:12
Да хай Касперов підписує він за останніми повідомленнями обласної прокуратури якраз і тягне на відповідальну особу. І нічого тут думати цілком відповідальна особа

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини