"Закарпатгаз" і медики приховують випадки отруєння чадним газом?

Дуже неоднозначна, якщо не сказати більше, історія виникла навколо групового нещасного випадку, що трапився 9 грудня ц.р. у с. Новоселиця Виноградівського району.

"Закарпатгаз" і медики приховують випадки отруєння чадним газом?

Вранці того дня у приватному будинку села, розташованому  на вул. Борканюка, були виявлені у важкому стані  Вадим С., 2000 р.н. та Ірина С., 1991 р.н. Потерпілих з попереднім діагнозом «отруєння невідомою речовиною» доставили у районну  лікарню. Внаслідок вжитих заходів уже наступного дня молода жінка із медичного закладу була виписана, а от хлопчика вирішено було на деякий час залишити під наглядом медиків у дитячому відділенні: до того, як трапилася НП, Вадим серйозно застудився.

Тим часом, позаяк всі обставини вказували на отруєння потерпілих чадним газом, до розслідування технічних причин групового нещасного випадку, пов’язаного з використанням газу у побуті, приступила спеціально створена для цього комісія. Було, зокрема, встановлено, що люди могли постраждати внаслідок експлуатації у помешканні несправного газового конвектора. Більше того, головний державний газотехнічний інспектор територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області Людвіг Андращук, не замикаючись на конкретному нещасті, вирішив перевірити стан безпеки під час експлуатації побутових газових приладів  населенням Новоселиці загалом. Ось тут і з’ясувалося, що проблем у селі таки вистачає. І багато в чому сприяють їх виникненню не хто інший, як …відповідальні працівники виноградівської філії ПАТ «Закарпатгаз». Так, вирушивши  слідами «газовиків» після нещодавно проведеного ними планово-технічного обслуговування систем внутрішньо будинкового газопостачання, інспектор виявив, образно висловлюючись, цілу низку грубих порушень,  які допускаються  жителями села під час використання голубого палива у власних житлових будинках. Ряд з них – встановлення опалювального приладу з відведенням продуктів згорання в димохід разом із використанням витяжної вентиляції з механічним спонуканням повітря; знаходження димового та вентиляційного каналів від опалювального газового приладу у зоні т.зв. вітрового підпору; використання несертифікованих матеріалів для відведення продуктів згорання у димохід – будь-якої миті могли призвести до отруєння і навіть загибелі людей. Вже не говоримо про такі «дрібниці», як самовільна заміна сельчанами  опалювальних приладів, відсутність документів, що регламентують пуск газу в домівках тощо. Дивно, проте всього перерахованого і дечого іншого, повторимося, районні «газовики» свого часу побачити чомусь не змогли…

Не зовсім зрозуміла у цій історії і роль виноградівських медиків. Зокрема, на вимогу дати конкретну відповідь щодо остаточного висновку про причини екстреного доставляння  потерпілих у медичний заклад,  районні ескулапи надіслали членам комісії папір, у якому меншому з пацієнтів був поставлений діагноз, пов’язаний з …гострим респіраторним захворюванням. А про молоду жінку мова навіть і не йшла: або в лікарні пані Ірина не була, що суперечить наявним фактам, або ж від свого родича вірусів нахапалася…  Як би там не було, жодних обґрунтувань чи спростувань попереднього висновку про «отруєння невідомою речовиною»  люди в білих халатах комісії  представити не змогли.  І це при тому, що навіть першокурсникові  медичного факультету  має бути відома методика визначення отруєння людського організму продуктами згорання. Полягає вона у виявленні вмісту карбосигемоглобіну у крові потерпілого. Лише цей аналіз може об’єктивно  підтвердити чи спростувати попередній діагноз, а значить – сприяти неупередженому розслідуванню нещасного випадку, напрацюванню відповідних заходів, спрямованих на попередження аналогічних НП у майбутньому.  Все інше, як кажуть – від лукавого. Як і посилання медиків на те, що у них у райлікарні подібних аналізів  не роблять. Але ж, панове ескулапи, саме для цього й  існує така установа, як Закарпатське обласне бюро судово-медичної експертизи.

Подібне питання до риторичних віднести при всьому бажанні не можна. Бо якщо кількість нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу у побуті,  останнім часом невпинно, на жаль, зростає, то ось підхід до їх вивчення, узагальнення та попередження з боку окремих установ і організацій, у т.ч. медичних, не може не викликати тривоги. До прикладу, навіть після групової трагедії, що сталася кілька днів тому в Іршаві (дві смерті та п’ятеро осіб, у т.ч. троє діточок, у реанімації) і яку всі відразу пов’язали із отруєнням чадним газом, тамтешні лікарі чомусь «забули» про нагальну необхідність вже згаданого вище аналізу визначення вмісту карбосигемоглобіну у крові  тих, хто, на щастя, залишився живим.  Робити такі дослідження відразу за гарячими слідами кожної НП слід постійно і в обов’язковому порядку, інакше  матимемо ситуації, подібні виноградівській.

Територіальне управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області

20 грудня 2012р.

Теги: чадний газ, отруєння, Закарпатгаз, Держгірпромнагляд

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини