В Ужгороді "Карпатська Січ" запалила свічки жертвам Голодомору (ФОТО)

У суботу, 24 листопада 2012 року, відбулося вшанування пам’яті невинних жертв Голодомору, яке ініціював спортивно-патріотичний громадський рух ’’Карпатська Січ’’. Досі цей рух діяв також під назвою Автономні Націоналісти Закарпаття та мав спортивний проект ЗСУВ (здоровий спорт українських вулиць) – тепер всі проекти об’єднались і будуть діяти під назвою ’’Карпатська Січ’’.

В Ужгороді "Карпатська Січ" запалила свічки жертвам Голодомору (ФОТО)

 

До заходу долучились і взяли безпосередню участь Товариство політв'язнів і репресованих (І. Коршинський), крайове товариство "Просвіта", КУН, представники духовенства Української православної церкви Київського Патріархату начолі з єпископом Кирилом. Також до мітинга-реквієма приєднувались перехожі – як молодь, так старші.

Поминальні заходи почались о 14-й годині у сквері перед пам’ятником репресованим українцям. Після вступного слова організаторів розпочалась поминальна панахида, після якої отець Кирило виступив з промовою про ту систему, яка хотіла знищити всіх українців, про тяжкий період Голодомору.

Далі до слова запросили голову спілки політв’язнів і репресованих Івана Коршинського. Він поділився спогадами з пережитого в концтаборах, як жилося українцям, і як тоталітарна комуністична система знищувала український дух. Завершив І.Коршинський свій виступ подякою організаторам, що не забувають про такі дати, що не забувають про націоналізм, не забувають про старше покоління, яке пережило ті важкі часи, і радий бачити, що молодь хоче змінити сьогодення нашої Батьківщини на краще.

Наступним до слова запросили голову крайового товариства "Просвіта" Павла Федаку, який розказав про Голодомор на Україні, про тих, хто став винуватцями геноциду нашого народу.

Далі слово взяв голова обласної організації КУН Олександр Сачко, який навів паралелі між сьогоднішньою владою та тодішньою. Закликав присутніх дивитись правді в очі і робити все для кращих змін та не боятися.

Наступним виступив поет Микола Гнатюк, який зачитав свої вірші про Голодомор.

Останнім виступив з промовою активіст громадського руху «Карпатська Січ» Руслан Каганець. В своїй промові він наголосив на сумних реаліях України: «Сьогодні багато людей запалять свічки, по всіх містах України пройдуть панахиди, буде сказано багато співчутливих слів, але вже через півроку, 9 травня у майже всіх містах буде висіти інша символіка – символіка. Символіка хоч уже неіснуючої держави, але, все ж таки, держави-вбивці, держави-ката Української нації… Хіба так шанується память? Спитайте в будь-кого: чи буде він поважати вбивцю своєї матері чи батька? Чи буде мати повагу до того, хто замучив його брата чи сестру? Звичайно, ви отримаєте відповідь «Ні, як так можна?!.» Але чому у нас, начебто вшановуючи жертв, водночас вшановують систему, яка вбила тисячі наших українських батьків, братів і сестер... Як в Україні можуть бути пам'ятники політрепресованим і, водночас, пам'ятник Сталіну? Як можна вшановувати і жертву, і вбивцю водночас? І байдуже, що в різні дні року? Як? Навчіться поважати свою історію, своє коріння. З'єднайтесь з тими минулими поколіннями, відчуйте їх біль і сердечно зненавидьте тих, хто є нашими історичними мучителями. Памятайте, що комунізм як злочинець досі непокараний. І лише тоді, коли ми посправжньому шануватимемо самих себе, наші діти, наші внуки і правнуки будуть з гордістю і нелицемірно казати  «Слава Україні!».

Після цих палких промов активіст руху «Карпатська Січ» Тарас Деяк запропонував вшанувати хвилиною мовчання всіх жертв Голодомору, всіх політв'язнів та репресованих, всіх найкращих синів та дочок України, які віддали життя за Батьківщину.

Далі відбулось покладання вінків та квітів, і кожен зміг покласти свічку до пам'ятника репресованим українцям.

Потім колона рушила поминальною ходою до пам’ятника Президентові Карпатської України Августину Волошину, де також було проведено панахиду. Далі була хвилина мовчання, після якої організатори виступили зі зверненням до присутніх, у якому йшлося про те, що «ми, присутні тут, свідомі націоналісти, як молоді так і старші, незалежно від назв організацій чи партій, маємо діяти з однією метою, маємо підтримувати та допомагати один одному, адже ідея в нас одна і ворог спільний. Не дамо знищити нашу Націю, нищення якої вже йде довгий час. Показати, що на Закарпатті є патріоти, які діють і будуть діяти». Організатори подякували всім присутнім, які долучилися до поминальних заходів, і цим продемонстрували єдність між патріотами різних поколінь у нашому краї.

Завершення заходів відбулося біля могил Карпатських Січовиків, де були запалені свічки, коротка промова про героїчний чин закарпатців та хвилина мовчання.

25 листопада 2012р.

Теги: Голодомор, жертви, Карпатська Січ, націоналіст

Коментарі

Гість 2012-11-26 / 09:58:08
Що ви ся до прапорів причіпили? Що мішат прапор поминкам? У наших сусідів мадярів і словаків у всіх храмах державні прапори і се є нормально.І є нормально коли партії йдуть на різні міроприємства з своїми прапорами. Здонніт макарони з ух що вам комуністи навішали та думайте як справжні патріоти, а не як баби з базара. Націоналісти без національної свідомості сесе майже лиш на закарпаттю можливе.

досить 2012-11-25 / 23:06:13
велика різниця бо це йде піар якого немає бути на таких поминальних заходах ..і взагалі досить тролитися все і так всім зрозуміло Слава Україні.
а комунсти з регіоналами тупо сміються над суперечками

3353 2012-11-25 / 22:41:18
яка різниця під яким прапором прийшла людина? якщо прийшла, значить вона свідомо прийшла запалити свічку, вшанувати мільйонні жертви від режиму. всім зрозуміло, шо комуняка чи ригіонал на акцію не прийде, всім зрозуміло, хто і коли розгортає свої прапори... неповага, це робити купу гетьманів.. себе возвеличуєте "великими організаторами", браво! але головне тут не те, вшанували пам"ять, от і добре, а далі все буде видно.

молодий січовик 2012-11-25 / 22:13:45
от видно тепер все хто як працює і хто обєднався вшанувати память.

там так написано, мається на увазі і просвіта і політвязні і кун і карпатська січ, а яка навіть різниця, головне помянули співвітчизників які загинули від голоду..ніхто себе нехвалить, навідміну від інших які фоткаються з прапорами партій, це неповага до самого себе це неповага до тих людей які померли..головне память і що незабули про дату незалежно від організаторів.

3353 2012-11-25 / 21:53:21
та ти шо, молодий... ой як гарно, дійсно саме вони об"єднали, сами вони породили націоналізм на Закарпатті... вони працюють) хвали себе ротику, хвали)

Місцевий 2012-11-25 / 20:25:46


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


молодий 2012-11-25 / 19:40:19
молодці, от видно тепер все хто як працює і хто обєднався вшанувати память..до кого прийшли на запрошення і з ким співпрацюють..Слава Україні!!

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини