Студенти УжНУ розповідають про підкуп на виборах

Університет поспішили передати під керівництво «регіонала» Федора Ващука для розбудови політично-корупційної складової. Принаймні, саме про це говорять результати міні-дослідження, що його провели в УжНУ самі ж студенти.

Студенти УжНУ розповідають про підкуп на виборах

Уперше за роки незалежної України на виборчій дільниці, що знаходилась в гуртожитку №4 Ужгородського національного університету (вул. Університетська, 12), на виборах до парламенту, що відбулися 28 жовтня, перемогла партія влади. В студентському середовищі продовжують говорити про масові підкупи напередодні виборів.

Уже за кілька днів до виборів координатор руху «Чесно» Юлія Дуб повідомляла, що в ході розмови зі студентами багато мешканців гуртожитку заявляли їй, що вже продали свої голоси.

А за день до виборів Закарпаття онлайн повідомляло про те, як студентів двох найбільших вишів області – Ужгородського національного університету (УжНУ) та Закарпатського державного університету (ЗакДУ) примусово «зганяли» на концерт Партії регіонів, погрожуючи проведенням переклички. Як з’ясувалося згодом, «зганяли» не тільки студентів, але й викладачів. Обидва виші зараз одночасно очолює член Партії регіонів Федір Ващук.

Як з'ясувалося, за декілька днів до виборів в гуртожитку №4 УжНУ працювало кілька команд, котрі заходили в кімнати і пропонували 130 гривень за голос на користь Василя Ковача та Партію регіонів. Від студентів записували паспорті дані. Зокрема, в одній з таких команд був помічений голова профбюро Профкому студентів УжНУ біологічного факультету. В обмін на гроші потрібно було сфотографувати бюлетень з поміткою фотокамерою мобільного телефона. Більшість так і зробили. Однак деякі зі студентів, які не хотіли віддати свій голос Партії регіонів, однак не могли відмовитися від грошей, розповіли, що, зробивши «звітний» знімок з поміткою, далі робили ще кілька, аби, принаймні, зробити бюлетень недійсним.

Факти підкупу з вимогою подальшого фотографування за аналогічною схемою мали місце і в інших гуртожитках УжНУ. 

На дільниці №210716, що знаходиться у студентському гуртожитку №3 Ужгородського національного університету, спостерігач ГМ ОПОРА зафіксував факти фотографування бюлетенів в кабінці для голосування.

Ці факти свідчать про налагоджену систему підкупу студентів.

Разом з тим студенти ЗакДУ повідомили, що тим, хто активно агітував за провладну партію, адміністрація вузу пообіцяла допомогти під час сесії.

Відтак стає очевидним, що підкуп студентів УжНУ та ЗакДУ відбувався за згоди та під прикриттям керівництва обох вузів. Та якщо для ЗакДУ це явище цілком закономірне, адже цей вуз давно має репутацію суто комерційного закладу, де диплом може отримати будь-який студент з грошима, то для УжНУ така практика стала можливою виключно з приходом до керівництва вузом члена Партії регіонів і ректора ЗакДУ Федора Ващука.

Що цікаво, серед «команд» з підкупу, що опрацьовували мешканців гуртожитку, активними були кілька студентів Інституту іноземної філології УжНУ, який очолює Михайло Рошко, який є депутатом Ужгородської міської ради за списками партії «Єдиний Центр». Саме на нього чимало студентів вказують як на одного з посередників в системі передачі грошей від штабу кандидата Партії регіонів Василя Ковача до студентів.

Таким чином стає очевидним факт вибудови в УжНУ чіткої політично-корупційної складової. Цілком очевидно, що у випадку обрання Федора Ващука ректором УжНУ в рамках оголошеного профільним міністерством конкурсу така тенденція стане системою.

Однак, останніми днями таке майбутнє УжНУ отримало якісно іншу альтернативу – 16 листопада документи на конкурс на посаду ректора УжНУ подав керівник Центру нейрохірургії та неврології, професор, завкафедри УжНУ, член виконкому Європейської асоціації нейрохірургічних товариств, депутат Закарпатської обласної ради Володимир Смоланка.

І вже самому колективу УжНУ вирішувати, якого майбутнього він вартий.

18 листопада 2012р.

Теги: підкуп, студенти, УжНУ, Ващук, Партія регіонів, Михайло Рошко

Коментарі

Rusyn 2012-11-29 / 14:12:48
Vsi dajutj,
Vsi berutj-,,nenjka,, sjohodni.

Остап 2012-11-29 / 09:07:58
В основному гроші є у регіоналів, оскільки ці колишні комуно-кучміти вкрали геть усе! Тому тільки "регіонали" можуть когось підкупити.

kity 2012-11-20 / 13:02:26
до права на захист
кожній людині соромно за якісь свої конкретні вчинки. я не є виключенням. але давайте не бюудемо переходити на особистості. зараз ми говоримо про конкретну проблему(хоча, на мою думку проблеми нема, а те, про що ми говоримо - дешеве "обсирання" конкретної людини).

Юлія Дуб 2012-11-19 / 23:21:51
До 123
Маю сміливості і чесності, щоб назватися і відповісти Вам, хоч зазвичай з тролями не спілкуюся принципово, бо крім бруду, не маєте абсолютно більше нічого. Попорядку:
1. Я не переходжу на особистості, не ображаю конкрктних людей та й на таких як Ви не ображаюся - мама вчила, що на таких ображатися не можна...
2. Ніякі іноземні ґранти я не відпрацьовую і акції, які я організовую чи в яких беру участь я роблю з власної ініціативи і за це грошей не отримую. На відміну від Вас. Скільки, до речі, зараз дають за тролінг? Ви, бачу, краще за мене знаєтеся на ґрантоїдстві.
3. Я вважаю, що навіть тим, що зробила, зробила більше за Вас, а заяви і протоколи повинні складати відповідні органи, а не активісти чи журналісти.
4. Цікаво дізнатися, з якого це переляку Ви до мене приплели якісь заяви на Рожка, голову біофака і тому подібне. Очевидно, що ви не дуже то ознайомлені з моєю діяльністю, а пишете так, висмоктуючи з пальця (і то певно за чиєюсь вказівкою).
5. Мені навіть смішно, що я взагалі відписую людині, яка назвала себе 123, не ображайтесь, але це свідчить про примітивність думки і страх назватися. Запрошую Вас якось відвідати збори організації ФРІ, членом якої я є, і переконатися, що ніяких ґрандів ми не отримуємо, а працюємо з власної ініціативи. Хоча, я переконана, що якраз у Вас "кішка" і тонка...

право на захист 2012-11-19 / 21:48:53
Kiti думаю, що Вам би теж мало бути соромно, тому соромтеся за себе, а люди говорять мовою якою переживають, в кінці-кінців мають на це повне право...

kity 2012-11-19 / 15:17:09
Боже правий! Не знаю навіть: плакати, чи сміятися. Читаючи таку неймовірно «горючу» інформацію стає соромно за людей, що таке пишуть. Враження, що прийшла на базар, а вся еліта Ужгорода насіння продає і, вибачте за нецензурну лексику, не має про що попиздіти. От і знайшли собі ворогів нації. Лише одна біда є: якщо вже студенти такі сміливі, що навіть сказали, хто їм гроші пропонував, чому ж нема їхніх імен? Чого це герої за славою не приходять? А то фраза «чимало студентів» не дуже переконлива. Та й хто Вам, шановні, сказав, що « інститут, кинутий з барського Ващукового плеча»? Рошко – в.о.директора ІІФ, бо ця посада є виборною. Якщо Ващук і «кинув» інститут на його плечі, то чи не задумовувалися Ви, що це тому, що Михайло Михайлович був в.о.декана факультету романо-германської філології? Хто ж стане керівником цієї новоствореної установи – побачимо після виборів директора інституту. А обирати будуть не Рошко і Ващук, а Вчена рада . По правді, до чого тут взагалі інститут? Розмова клеїться на рівні «на городі бузина, а в Києві дядько». Чи Ви, шановні, за прізвище зачепилися, то вже з усіх боків болотом кидаєте?
Чесно кажучи, не хочеться учасникам цієї жвавої бесіди роти закривати, але вже якщо вважаєте себе елітою і хочете других «обсирати» - прізвище ворога здалося би вивчити. Соромно трохи. Вам –ні?

Муму 2012-11-19 / 11:06:47
У всьому світі студенти - це прогресивна маса, яка може вирішувати багато питань. У нас - це продажна клоака, яка за 100-200 грн продає себе і майбутнє своїх дітей. Так, молодь добровільно проголосувала за державу , в якій хоче жити сама і ростити дітей. Тупа, покірна, продажна молодь. Одним словом - бидло! Саме такої влади з батогом і заслуговує!

Бывший студент 2012-11-19 / 10:48:08
Извините, но таких продажных студентов еще история не видела. Когда я учился, то за стипендию в 50грн можно было одни джинсы на "пьяном" купить и никто про продажу голоса и не думал, а теперь стипендия около 700грн, так еще и денег берут за голос, СТЫДОБА!

123 2012-11-19 / 09:11:22
До Юлії Чуб
Звичайно якось відпрацьовувати іноземні гранти тому пишемо і говоримо про все погане бо більше грошей не дадуть а солодко жити хочеться
А конкретно ви Юлія скільки заяв написали в прокуратуру про порушення, а то тільки " одна баба (студентка, виборець) сказала, що її підкупили" Якщо ви такі "ЧЕСНО"! тобудьте чесними до кінця ідіть в суди подавайте позови на Рожка, на голову біофака та інших чи кішка тонка і ми можемо лити бруд в загальних фразах

мукачівець 2012-11-19 / 09:02:20
Гургенчик пургенчик
А чому нова влада Грузії всіх лідерів революції роз саджає в тюрми не скажеш

Гурген 2012-11-19 / 04:49:58
А чему здесь удивляться? Это стиль г. Ващука. Можно сказать, его жизненное кредо. Он был и с ЕСдеками, и с ЕЦунами. Сейчас с партией власти. Разделяй и властвуй, властвуй и обогащайся. Нормальный ход для нашего "быдляцкого" общества. В Грузии это уже не катит...

НЕ "рег" 2012-11-18 / 20:39:49
Регіонали чітко показали своє ставлення до народу і виборів, воно єдине купити здобути максимум людей,аточніше людей, радуєтільки те, що не всі продалися!Для кого є секретом є те, що тут чітка вертикаль:купюророздавачі--Рожко-Ващук-Ковач(для гуртожитків), за кришування Ледиди. Для областібув план,і як бачимо за результатами виборів "реги" його виконали.

вуз 2012-11-18 / 19:49:08
Зразу видно-що тема явно замовна.Але все рівно Ващук переможе.

Pedro 2012-11-18 / 19:10:21
Наступний етап карєри Рошка - в депутати Верховної зради (там таких підбирають).

кіллер 2012-11-18 / 19:09:02
Про Рошка правда,він таким чином відпрацьовував посаду директора інституту,тай не дивно з нього - слизький тип.

Ігор Баран 2012-11-18 / 18:34:53
один пише "єцунам Рошко був добрий,хоча став депутатом міськради без їх допомоги", другий "Забули в цій статті згадати, що єцівець Рошко як виграв минулі вибори у 2012 р", а правий таки "журік"

от ЗакДУ 2012-11-18 / 18:24:15
УжНУ крупно повезло, что ректором у них будет настоящий лидер.Вы со временем на него молиться будете, а сейчас наберитесь терепения и прекратите человека обливать грязью.Он умеет работать, идет в ногу со временем, добивается намеченной цели. нЕУЖЕЛИ НА ПРИМЕРЕ НАШЕГО ЗакДУ этого не видно? VIVAT, король!

студент УжНУ 2012-11-18 / 16:41:07
БИДЛОЕЛІТА - ЦЕ НЕ СПРАВЖНЯ ЕЛІТА. ВОНА КРАЩА З БИДЛА, ТОМУ І ПРОДАЄТЬСЯ.

депо 2012-11-18 / 15:40:23
беруть студенти, беруть викладачі-це еліта Украііни,а точніше-Хабарландіі

партієць 2012-11-18 / 14:06:48
Коли вже кервництво Ужгородської міської партійної організації прийме міри до п.Рошка, чи він вже повністю виконав ті зобовязання, які мав. Розясніть, бо студенти-партійці хвилюються(а їх немале число), прикро якщо через одного Рошка партію покине велика кількість молодих людей!

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини