Більше 32 тисяч закарпатців хворі на цукровий діабет

На 1 жовтня поточного року, на Закарпатті зареєстровано 32 тис.52 хворих на цукровий діабет.

Більше 32 тисяч закарпатців хворі на цукровий діабет

Як відомо, 14 листопада з 1991 року в 150 країнах відзначають Всесвітній день діабету, який проходить під егідою Міжнародної діабетичної федерації. Метою Всесвітнього дня боротьби проти діабету є підвищення поінформованості про діабет, про зростаючі показники захворюваності в усьому світі і про те, як можна запобігти розвитку цієї хвороби.

Цей День, започаткований Міжнародною федерацією діабету (МФД) і ВООЗ, відзначається в день народження Фредеріка Бантінга, який разом з Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну - ліків, що рятує життя людям, хворим на діабет.

За оцінками ВООЗ, більше 220 мільйонів чоловік у всьому світі хворі на діабет. Без належних втручань до 2030 року це число, ймовірно, більш ніж подвоїться. Майже 80% випадків смерті від діабету відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

У Закарпатській області, як і по Україні загалом,  щорічно кількість хворих на цукровий діабет збільшується. Згідно Сент-Вінсентської декларації, до якої приєдналася й Україна , вказується на гарантоване право людей з цукровим діабетом на безкоштовне лікування препаратами інсуліну та цукрознижуючими таблетованими засобами.

Рішенням сесії Закарпатської обласної ради від 14.01.09 затверджено обласну програму «Цукровий та нецукровий діабет» на 2009-2015 роки. На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.09 «Про затвердження Державної цільової  програми «Цукровий діабет» на 2009-2013 роки» рішенням сесії обласної ради від 07.05.10 внесено зміни і доповнення до обласної програми.

Метою комплексної програми є виявлення хворих цукровим діабетом (ЦД) на ранніх стадіях та зменшення  кількості ускладнень, інвалідності і смертності від цього захворювання, а також поліпшення якості та тривалості життя хворих на ЦД. 

За 9 місяців поточного року в Закарпатті вперше виявлено 2тис.553 нових хворих на цукровий діабет, захворюваність серед дорослого населення зросла  і становить 2,7 (2010-2,5) на 1000 осіб дорослого населення. Про це повідомив журналістам учора, 13 листопада, на прес-конференції начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА  Роман Шніцер. 

− На 1 жовтня 2012 року у Закарпатській області зареєстровано 32 тис.52 хворих на цукровий діабет. Із них хворих з цукровим діабетом I типу  нараховується 1тис.720 осіб, а хворих на цукровий діабет II типу - 30 322 осіб.  На інсулінотерапії знаходиться 2 тис. 979 осіб хворих на цукровий діабет. Всього інсулінозалежних хворих з цукровим діабетом I та II типу – 4700 (на 01.10.2012) − зазначив начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

За словами Романа Шніцера, усі інсулінозалежні пацієнти у нашому краї,  забезпечені необхідними  видами інсулінів  на 100%, згідно потреби. 

Забезпеченість пацієнтів  цукрознижуючими  таблетованими засобами у середньому складає  80% (за рахунок закупок обласного та районних бюджетів).

Також на прес-конференції начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА  Роман Шніцер розповів мас-медійникам краю й про те, що в Закарпатті працює єдине  ендокринологічне відділення  на 37 ліжок  у складі Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака. 

За словами пана Романа, важливим фактором , що впливає на успішне лікування хворих на ЦД є можливість безкоштовного контролю глікозильованого гемоглобіну , який є основним критерієм  компенсації та адекватності вибраної схеми лікування хворого з цукровим діабетом. 

− Щороку централізовано та за кошти обласного бюджету  виділяються кошти  на закупівлю реактивів для визначення НвА1с% на апараті ДС-10 що працює на базі обласної лікарні ім. А. Новака в Ужгороді, Мукачівській районній лікарні та Хустській районній поліклініці.  Зауважу, що в області зареєстровано 3 школи діабету для дорослого населення, що функціонують на базі  ЗОКЛ ім. А. Новака та Мукачівської ЦРЛ, та "Школа діабету" при обласному ЗОККД – на добровільних засадах. Також у нашому краї функціонують 2 кабінети «Діабетична стопа», де надається допомога хворим діабетом з ускладненнями на нижніх кінцівках. Щодо очного відділення ЗОКЛ ім. А. Новака, то там проводиться лазеркоагуляція сітківки, пацієнтам з ЦД. Окрім цього проводиться фотографування очного дна за допомогою фундус-камери, − розповідає Роман Шніцер. 

Стосовно  дітей хворих на цукровий діабет, то  їх в області є 200. Усі вони забезпечені  на 100% імпортними інсулінами , засобами самоконтролю та глюкагоном.

 

Тетяна Горянка для Закарпаття онлайн

14 листопада 2012р.

Теги: цукровий діабет, хворі, лікар

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини