Цьогоріч на Закарпатті офіційно зафіксували 1928 нелегальних працівників

Як розповів у прес-центрі «Закарпатської Правди» начальник територіальної Державної інспекції з питань праці у Закарпатській області Іван Левкулич, Державна інспекція України з питань праці спільно з Міжнародною організацією праці проводить інформаційну кампанію «Інспекція праці допоможе вам на робочих місцях».

Цьогоріч на Закарпатті офіційно зафіксували 1928 нелегальних працівників

 

Протягом цього року проведено 817 перевірок підприємств, установ та організацій області, за наслідками яких внесено приписи  роботодавцям про усунення виявлених порушень законодавства, складено і скеровано до суду 716  протоколів про адміністративні правопорушення та  ще 77 роботодавців покарано  правами інспекторів праці.

Утім, проведення планових перевірок  цьогоріч зведено до мінімуму. В основному інспектори праці розглядали звернення громадян, правоохоронних органів, підприємств, установ та організацій. Хоча на пріоритетних напрямках, якими для інспекції є законодавство про оплату праці, виявлення прихованих трудових відносин та їх легалізація, перевірки здійснюються безкомпромісно і так часто, як це  дозволяє закон.

Зокрема фахівці інспекції з питань праці провели 97 перевірок підприємств-боржників. Зазвичай невиплату зарплати роботодавці обґрунтовують дефіцитом обігових коштів. Проте перевірки показали: на окремих  підприємствах грошей було достатньо, однак використовували їх на оплату комунальних послуг, сплату податків, придбання обладнання, тощо, що суперечить ст. 15  ЗУ «Про оплату праці»  про пріоритетне скерування коштів на зарплату, а вже потім на інші потреби.

Такі факти мали місце на ПАТ «Іршавське автотранспортне підприємство 12143»; ПАТ «Управління механізації будівництва» (м. Ужгород); ПАТ Будівельне управління -1» (м.Мукачево); ТОВ «Ванмарко» (Мукачівський район); ТОВ «КНК –Агро» та ТОВ «Настуня» (Ужгородський район). За кожним таким фактом відносно керівників цих підприємств  прокуратура порушила кримінальні справи за ст.175 Кримінального кодексу України. Всього за матеріалами інспекції з питань праці в 2012-му порушили 15 кримінальних справ. В інших випадках на  керівників підприємств-боржників склали й направили до суду протоколи про адміністративні правопорушення. Крім цього, на  вимогу інспекторів праці підприємства-боржники погасили заборгованість з виплати заробітної плати 1578 працівникам на  суму 4 млн. 108.9 тис. грн. 

Незважаючи на зусилля інспекції з питань праці та інших компетентних органів, на окремих економічно активних підприємствах області існує заборгованість з виплати заробітної плати працівникам. Станом на 2 листопада загалом це 3 млн. 389 тис. грн., що відповідає рівню заборгованості минулого місяця, але порівняно з січнем цього року маємо зростання на 5,7 відсотка, або 182 тис. грн.

Якщо розглядати заборгованість із виплати зарплати за територіальною ознакою, то наразі найпроблемнішими серед економічно-активних є підприємства, розташовані в:

• Ужгороді – 897 тис. грн. (КП Уж-світло – 18,0 тис. грн., ЗАТ «Управління механізації будівництва – 140.0 тис. грн., стадіон «Авангард» –  217,2 тис.грн;, ТОВ «Цетан-плюс» – 136 тис. грн., ВП «Синевір» – 37, 7 тис. грн.;

• Мукачеві – 637 тис. грн. (Мукачівське  учбово-виробниче підприємство УТОС – 264 тис. грн..,  Будівельне управління № 1 – 273,1 тис. грн., Мукачівська госпрозрахункова дільниця – 101 тис. грн.); 

• Хусті – 420 тис. грн.; (Хустське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства - 420 тис. грн. ).

• Мукачівському районі – 396 тис. грн.  за КП «Санаторій «Перлина Карпат»;

• Ужгородському районі – 353 тис. грн. (ДП радгосп-завод «Ужгородський» – 283 тис. грн., АП Леанка» – 70 тис.грн.).

Нині винятково гостро стоїть питання погашення заборгованості на підприємствах- банкрутах, яка в області складає 7 млн. 749 тис. грн. Однак контроль за виплатою зарплати  на підприємствах цієї категорії не входить до компетенції Територіальної державної інспекції з питань праці у Закарпатській області.

Надзвичайно актуальним у нас залишається питання тіньової зайнятості населення. Так, у поточному році інспектори праці виявили неоформлених працівників у 192 приватних підприємців-фізичних осіб. Звичайно, фактичні обсяги «тіньової зайнятості» на ринку праці Закарпаття набагато більші. Так, робочі групи,  створені  при районних адміністраціях та виконавчих комітетах міських рад області, протягом поточного року зафіксували 1928  нелегальних працівників, яких використовували приватні підприємці-фізичні особи.

13 листопада 2012р.

Теги: інспекція праці, перевірка, працівник, Левкулич

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини