Під Ужгородську міську раду принесли трупи отруєних собак (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні зранку до представників захисної організації «Допоможи другу» подзвонили ужгородці й повідомили, що знайшли мертву собаку. Зараз продовжують надходити нові повідомлення про тварин, які вмирають прямо на вулицях. Зоозахисники у знак протесту проти вбивства безпритульних тварин принесли собак, котрі померли поблизу міськради, на Поштову. Волонтери впевнені, що винуватці – комунальні служби. У міській раді запевняють, що комунальники такого зробити просто не могли.

Під Ужгородську міську раду принесли трупи отруєних собак (ФОТО, ВІДЕО)

Собаку, яка помирала, знайшли сьогодні біля 3-ї школи, ще одну – в альпінарії: тварини мучились у конвульсіях і повільно помирали. На це все дивилися діти й перехожі: «Я йшла по вулиці й побачила мертвого собаку. Через кілька метрів побачила ще одну, але вона ще була жива, просто повільно вмирала. Почали збиратися люди, подзвонила Вірі… Я не знаю, чим можна допомогти такій собаці. Не можу на таке дивитися. Це страшна жорстокість. Тварини повільно вмирають просто у всіх на очах! Це жахливо», – розповідає дівчина, яка стала очевидцем смерті нещасних тварин.

Все почалося зранку, коли зоозахисникам ужгородці повідомили про померлого собаку. Як розповідає голова ГО «Допоможи другу» Віра Романова, люди думали, що тварину просто збила машина, але, побачивши собаку, захисники тварин зрозуміли, що це отруєння. 

«Потім дзвонили ще і ще: знайомі, друзі, просто перехожі, які бачили тварин у конвульсіях. Казали, де вони їх виявили, просили допомогти. Ми одразу ж виїжджали на місце, намагалися врятувати тварин, однак, очевидно, що цього разу їх отруїли якимось міксом і раніше випробувані способи порятунку собак після отруєння вже не діють. У центрі міста побачили кілька собак, одна ще була жива. Ми хотіли її врятувати, одразу відвезли до ветеринара, однак, коли тільки доїхали, відкрили багажник, собака вже був мертвий», – розповідає Віра Романова.

Зоозахисники принесли померлих тваринок на площу Поштову і поставили перед будівлею міської ради, запалили свічки і обвели тіла тваринок крейдою: вони впевнені, що травлю безпритульних собак знову затіяли міські комунальні служби.

Захисники тварин намагалися отримати коментар мера міста Віктора Погорєлова, однак, у приймальні сказали, що міський голова на зустрічі. Подзвонивши меру, Віра Романова офіційного коментаря не отримала, однак міський голова порадив звернутися до свого заступника. В результаті до зоозахисників та журналістів, що зібралися на Поштовій, вийшов Іван Зелінський, начальник управління житлово-комунального господарства. Він впевений, що комунальні служби отруєнням собак не займаються: «Землю виділили ще у квітнірішенням сесії міської ради. Частково зроблена ґрунтова дорога, виділено 30 тисяч на виготовлення проектної документації. Виділено приміщення для «Допоможи другу». Процес йде. Це може бути спеціально спланована акція. Ну ви як собі уявляєте? Біля міської ради взяти і потравити собак?! Щоб комунальні підприємства біля міської ради потравили собак?! Цього не може бути. Я думаю, що це все робилося біля будівлі міської ради не просто так. Комунальні підприємства таким не займаються. Могли отруїти самі городяни. Або просто хтось, хто зацікавлений у тому, щоб звинуватити у проблему міських комунальників. Я не знаю, хто цим займається. Тут має розбиратися слідство», – каже Іван Зелінський.

Щодо виділеного приміщення, то представники ГО «Допоможи другу» заперечують: «Це давно продано пану Ковальському. Це приватна власність. Я давно вирішую цю проблему», – каже Віра Романова. Вона ж стверджує, що отруєнням собак займаються міські комунальники: «Травить собак Комунтранс, ну погодьтесь! Надходять заяви від громадян, а ви не можете на них відреагувати. Є людина, яка тим всі займається. Він числиться за «Комунтрансом». Прізвище я називати зараз не буду. Він приймає дзвінки від городян. Вбивство – це не вирішення питання! Нічого не відбувається, ми вже могли місяцями працювати. Нікому це не потрібно! Дорога не зроблена. Піде дощ – туди добратися майже неможливо», – обурюється пані Віра.

Захисники тварн твердять, що проект притулку є, а міський чиновник наголошує на тому, що без проекту роботу проводити далі неможливо. Тим часом самі ужгородці шоковані тим, що відбувається: «Кажуть, що сьогодні по місту вночі травили собак. Я виносила сміття, а там стоїть ціла купа дітей: скупчилися над померлими собаками. Вони там у пакеті. Я не можу на це дивитися! Мабуть, таке робиться для того, щоб не будувати притулок для бездомних тварин. Нема собак – не треба й притулку. З такого й фашизм починався!.. Все живе має жити. Якщо у нас цивілізоване суспільство, такі випадки просто неприпустимі», – каже ужгородка, яка стала очевидцем смерті кількох собак.

«Розмови про притулок тягнуться вже дуже довго. А справа нікуди не зрушилася. Проблема ніби вирішується, і ніяк не вирішиться. Насправді місце, де виділена земля для притулку, навіть не помічене! Про що можна далі говорити? Кажуть про дорогу, але насправді там просто розрівняна грнутовка і кілька машин каміння висипано на малу частину отієї дороги. От і все», – каже Віра Романова.

За словами зоозахисників, сьогодні в Ужгороді, під ранок масово труїли безпритульних тварин: повідомлення про вмираючих собак надходили не тільки з центру, а з інших районів міста. На цей час відомо про сімох вже померлих тварин. Один ще під час акції бродив площею Поштовою, – захисники тварин кажуть, що він також отруєний, бо не реагує ні на що. Врятувати його не вдасться: методи, які до того використовували волонтери, не діють: яку отруту застосовували, наразі не відомо… 

Анна Семенюк, Зелене Закарпаття

06 листопада 2012р.

Теги: собаки, отруєння, міська рада

Коментарі

сусід 2012-11-12 / 00:23:15
Експорт у Корею в мінусах ... Віра Романова не заробляй на тваринах. Стерилізація, борделі для псів - бредотня.

Сандокан 2012-11-09 / 10:03:37
Думаю той хто тровить задоволення від цього не отримує, але на іулицях стаї бродячих полудиких тварин, які несуть загрозу людям, тому їх приходиться таким способом прибирати, Романова свій спосіб ще не предоставила. Да і вообще-що ви паритесь з тими собаками? Це що вимираючий вид? Вони занесені в "Червону книгу"? Вот краще свої зусилля киньте на збереження дикої природи Карпат-більше толку буде. Піднімуть зоофіли кіпіш, пропіаряться, народ взбудоражать, а толку. Так би ніхто не знав, всі би політику обсуждали

Nickelback 2012-11-09 / 09:36:27
Суки. Прийшов час труїти головного собаку - Яника, а також прив'язати на ланцюг усіх ужгородських бандитських чиновників та бити їх батогом, доки не здохнуть. Як можна таке чинити з нашими меншими братами? Тварини інколи кращі за людей бо вони відверті, миролюбні та не такі підступні, як деякі ратушняки, погорєлови та зелінські.

ужгородець 2012-11-08 / 15:53:20


Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Вероніка - до "До О.Д" 2012-11-07 / 14:33:59
Мукачівський притулок знаходиться на відстані 10 км за містом і я там була місяць тому. Якщо вам не лінь підняти задницю з-перед комп'ютера, то підіть подивіться і покажіть хоч щось із тої брехні, котру ви мелете, а не опирайтеся на чутки і задавнені статті. Зараз там усе цивілізовано, собаки ситі і про них дбають, тому перш ніж відркивати писочок і тявкати про те, чого не знаєте, провірте. Чи у вас мегавитончений нюх - на 10 км?...

До О.Д. 2012-11-07 / 14:15:56
Ти сам був у Мукачевi у притулку? Думаю, що нi. А я був, там собакам iсти нема, жруть один одного. Сморiд стоiть на весь район. Вибачте але Ужгород це не Турки Львiвськоi областi

О.Д. 2012-11-07 / 12:12:24


А хто каже,що боротися не треба? Питання - як, в який спосіб. У Мукачеві створили притулок і нещодавно передали його від комунальників зоозахисникам. Тепер там не труять собак і не відловлюють їх петлями. На черзі – вирішення проблеми стерилізації.

На вулицях європейських міст нема безпритульних собак. Але не тому, що їх витруїли. Там їх відловлюють і стерилізують. Тобто, для того, щоби вирішити проьлему, не треба вбивати. І мова саме про це...

На порталі "Зелене Закарпаття" (zelene.net) в розділі "Зоозахисна діяльність" є сторінка Мукачівського притулку. Подивіться фото. А ще там є рубрика "Шукаю господаря", в якій є фото та інформація про тварин з цього притулку, або тих, що перебувають на перетримці в зоозахисників. Оце і є цивілізований підхід до вирішення проблеми.


Марія 2012-11-07 / 12:00:33
Вважаю, що з бродячими собаками треба боротися. Одна з таких собак покусала мою доньку і ніхто за це не відповів. Люди винні за таке величезне зграїсько псів на наших вулицях. Любиш собак - заводь у себе вдома у приватних садибах, а у комунальних будинках не можна цього робити. Часто у під"їзди зайти не можливо через собаколюбних бабусь.Одна-дві романови не повинні говорити від усіх ужгородців.

Ірина 2012-11-07 / 11:18:20
Була проїздом у Здолбунові, на привозальній території усі вуличні собаки із чіпом у вусі, помітно шрамчик після стерилізації. Очевидно, виділені кошти пішли за призначенням, а тут дикуни все тирять і тирять. Суки

свидетель 2012-11-07 / 10:18:49
Вы посмотрите ,собаки которых отравили,были более или менее ухоженные(шерсть не сколоченная)Травят собак видно или тех что убежали у кого то со двора ,или каких подкармливают дети во дворах(многоэтажек).А по городу десятки бегают диких ,какие знают что с рук есть нельзя(отравят),они едят только с мусорок какие комунальники позволяют скапливать на набережной (люди вместо того чтобы платить за вывоз мусора официально ,дают на лапу уборщику(тот каждый день убирать должен в 10 утра)

Виталий 2012-11-07 / 09:57:26
Нужно устранять причину а не последствия. Убрать заваленные мусорные баки, хаотические свалки, «добрым людям» перестать подкармливать дворняг во дворах (особенно кормящих сук) – собаки постепенно исчезнут, переселятся в более «кормовые угодья». А массовая травля и уничтожение ничего не даст, на место одних хищников прийдут другие - крысы, дикие лисы (привет бешенство и чума). Вот потому стерилизация всё-таки немного выгоднее приютов – псы остаются на улицах, но не размножаются (значит и агрессивных собачьих «свадьб» не будет) и хоть как-то контролируют численность крыс. Законы природы никто не отменял.
ПыСы Есть и минус стерилизации - она намного дешевле приютов, тут много «бабла» не выбьешь…;))

Піар-агент 2012-11-07 / 09:44:30


Хамство і анонімний перехід гна особистості. Коментар видалено. Адмін


Вася 2012-11-07 / 01:57:38


Коментра видалено. Адмін


ужгородець 2012-11-07 / 00:35:58
Люди. перечитайте ваші коменти і подумайте: на кого ви схожі? влаштувавши сварку з образами (зустріньтесь на вулиці - поговоріть хто у***д), захищаючи собачок і обвинувачуючи один одного та комунальників
Зауважу, особисто я не проти собак чи інших тварин, але це вже навіть не проблема Ужгорода, це вже пошесть.
Хочете реально допомогти псам - створіть фонд і зберіть гроші на утримання питомника, не виходить - заберіть додому, бажаєте допомогти - вирішуйте справою проблему.
До речі, якщо я не помиляюся стерилізовані собаки чомусь продовжують їсти і чомусь стають більш агресивними (цікаво, якщо вам щось видалити потрібне ви станете добріші від того?) тому ще питання чи варто після процедури випускати собак на волю.
Ну і на сам кінець, чому окремі собачки бігають по місту з ошийниками? Чи це атрибут безхазяйних псів відтепер? При цьому надзвичайно цікавим є обурення власників з приводу завданої шкоди "маленькій" собачці.
Те що у цивілізованому місті, яке претендує на європейське майбутнє собак на вулицях окрім як на повідку з намордником у супроводі хазяїна не має бути - це факт.
Єдиний перегиб у справі отруєння собак - робити це потрібно не отруюючи їх чим під руку потрапило, а присипляти тихо і мирно подалі від очей перехожих (особливо дітей).

бодя 2012-11-07 / 00:29:57
рембові

а ти забери до себе додому погорєлова, який вміє лиш красти і не здатен до цивілізованого вирішення цієї проблеми

рембо 2012-11-07 / 00:25:05
Захисникам!!! Забирайе всіх собак і котів до себе до дому, а не бігайте і не просіть ніяких притулків якщо ви так сильно їх любите..Поки ці собаки будуть кусати дорослих та особливо дітей кровавої розправи їм не уникнути і зі мною багато хто погодиться...

Др. Мальтус 2012-11-06 / 23:58:45
Вероніці - може, все якраз навпаки має бути?
Не постраждалі від псів мають власним коштом їх стерілізувати (до речі, який в цьому сенс - каструвати і відпускати бігати далі? Як в анекдоті - хіба пси гвалтують, а не кусають?) і тип паче їх годувати. А ті, хто багато теревеніть про людяне ставлення.

Нещодавно в Берегові відкрили благодійний фонд для майбутнього собачого прийомника. Обов"язково поцікавлюсь, як його наповнюють співчутливі берегівчани. Бо одна справа - закликати дл гуманізму інших, а друга - особисто витрачатись.

Хто готовий особисто витрачати принаймні 100 гривень на місяць на утримання одного пса в прийомнику, за умови, що він там житиме років десять?

Вероніка 2012-11-06 / 22:09:30
А давайте отраву у Облспоживспілківську столову підсипемо, або дітям в столовку - вас собаки на вулицях дратують, а мене депутати і агресивні діти.
Не викидайте тварин, то і не будуть вулицями бігати. А зоозахисники багато роблять у нашому місті, просто їх одиниці, а вас, "постраждалих" дебілів - тисячі, тому й результату не видно. А якби кожен такий "покусаний" хоча б одну собаку за власний кошт простерилізував, чи поставив вольєр і годував її, а не на інших спихував роботу, то ви б не так заговорили.

Тетяна 2012-11-06 / 21:37:56
Те, що Ужгородом керують дикуни це точно! Люди, як ви можете тішитися від того, що потруїли собак, мені здається, що людина із здоровою психікою так не скаже. так є проблема того, що пси кусають перехожих, але вирішення цього не в тому аби труїти нещасних псів, а в тому аби їм помоготи. Коли собаки стерилізовані вони не агресивні і не розмножуються. Проблемуу треба вирішувати цивілізовано, а не по уродськи. Шкода тих людей, хто вважає що отруєння тварин - це єдиний правильний вихід із ситуації.

брутал 2012-11-06 / 21:37:30
Больные люди...

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини