Ужгородські студенти зустрілися з українським письменником зі Словаччини Юрієм Бачею (ФОТО)

Юрій Бача відомий в українському світі педагог, публіцист, письменник, літературознавець, громадсько-культурний діяч, один із найактивніших культурно-освітніх представників українського населення Чехословаччини повоєнного часу.

Ужгородські студенти зустрілися з українським письменником зі Словаччини Юрієм Бачею (ФОТО)

У його творчому набутку багато історико-літературознавчих студій, есе, оглядів, відгуків та рецензій, статей інформативного характеру.

Книги та сотні публікацій у вітчизняній та закордонній газетно-журнальній періодиці – результат більш ніж піввікових пошуків мало відомих матеріалів української, зокрема закарпатської духовної етнокультури. Його життя, як відзначив Олекса Мишанич, – щоденна боротьба за виживання свого етносу, за збереження рідного слова, традицій, віри і звичаїв. 

Народився Юрій Бача 13 травня 1932 року в селі Кечківці Свидницького району У Словаччині у багатодітній сім’ї. Шість класів початкової школи закінчив у рідному селі, горожанську – у Свиднику (1947), вищу господарську школу – у Пряшеві (1951), де іспити на атестат зрілості склав на «відмінно». Любов до художнього слова проявилась у хлопця дуже рано. У 15 років уже складає вірші, а дев’ятнадцятирічним написав перший роман. 

Навчався на філософському факультеті університету імені Я.Коменського у Братиславі, аспірантурі кафедри української літератури Київського державного університету ім. Тараса Шевченка. У травні 1960 року у Києві захистив кандидатську дисертацію на тему «Літературний рух на Закарпатті середини ХІХ століття», яка донині не втратила своєї актуальності.

Працював старшим викладачем на кафедрі української мови та літератури Пряшівського філософського факультету університету П.Шафарика.

У 1972 році в Кошицях був засуджений обласним судом на три роки, а згодом – Найвищим судом на чотири роки за перенесення книги Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?» з Ужгорода у Пряшів та за її поширення. Відтак майже на 20 років був усунений від наукового, культурно-національного та художньо-літературного життя. Однак продовжував творчо працювати, творити для свого українського народу, незважаючи на переслідування. Цей період був найважчим у його житті. 

У травні 1990 року Ю.Бачу прийняли за конкурсом на попереднє місце роботи – доцентом кафедри української мови та літератури Пряшівського філософського факультету університету П.Шафарика. У 2001 році став професором, а вже у 2002 році його відправили на пенсію.

Юрій Бача належить до тих митців слова, які мають відвагу формулювати непопулярні погляди, протистоячи всьому, що суперечить поняттям справедливості. Уже протягом кількох десятиріч до письменника прикута увага науковців. Зокрема про його творчість позитивно відгукувалися письменники та науковці, доктори наук, академіки НАН України Микола Ільницький, Олекса Мишанич, кандидат філологічних наук Юрій Ярмиш та багато ін. Днями в ужгородському ТДВ «Патент» вийшов у світ біобібліографічний покажчик творчого доробку Юрія Бачі, укладений відомим науковцем, кандидатом філологічних наук Іваном Хлантою. Характеризуючи митця слова, у своїй передмові до книжки він відзначив: «Одна із його внутрішніх потреб –  боронити художнім і публіцистичним словом рідну українську мову, духовні надбання свого народу». 

Книжка має добре продуману й логічно обґрунтовану струнку структуру. Вона складається із вступної статті про творчу і громадську діяльність Юрія Бачі та інтерв’ю з ним. Власне біобібліографічний покажчик розбитий на кілька тематичних розділів: «Окремі видання», «Публіцистичні статті», «Критичні статті, рецензії та відгуки», «Наукові та науково-популярні праці автора» тощо. Не залишилися поза увагою Івана Хланти й поезії та прозові твори Юрія Бачі. Окремі розділи видання присвячені літературі про його життя і творчість, участі у міжнародних наукових конференціях. Книжка вміщує також відгуки про творчість Юрія Бачі. Видання проілюстроване світлинами із сімейного альбому письменника та архівів. 

У вступній статті Іван Хланта подає біографію письменника, дає високу об’єктивну оцінку його активній творчій та громадській діяльності. Науковець аналізує доробок Ю.Бачі, надзвичайно лаконічно й влучно  характеризує його твори, робить детальний огляд, не залишаючи поза увагою жодного з аспектів його діяльності. Інтерв’ю з Юрієм Бачею розкриває читачам світогляд письменника, життєву позицію людини й громадянина, патріота України. 

Книжка стане незамінним помічником літературознавцям, студентам, учителям та учням, усім, хто цікавиться українською літературою Східної Словаччини. 

Ужгородський коледж культури та мистецтв спільно з Обласним організаційно-методичним центром культури днями провели зустріч із Юрієм Бачею та презентацію книги Івана Хланти «Юрій Бача. Біобібліографічний покажчик». Крім студентів та викладачів коледжу, у ній взяли участь і виступили директор Ужгородського коледжу культури та мистецтв Наталія Шетеля, заступник директора коледжу з навчальної частини Оксана Телеп,  викладач коледжу Марія Стойка, директор Обласного організаційно-методичного центру культури Володимир Рудейчук, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта, літературознавець  Дмитро Федака, письменник Олександр Гаврош та інші. Зустріч із пряшівським гостем, яку підготувала голова циклової комісії бібліотечних дисциплін Марія Гомоляк разом зі студентами коледжу, була цікавою та пізнавальною, пройшла на високому організаційному рівні. 

Наступного дня Юрій Бача на запрошення Івана Хланти відвідав Крайовий музей літератури, фольклору та мистецтва у селі Копашново Хустського району, де ознайомився з його експонатами, зустрівся з учнями та вчителями в актовому залі школи. 

Володимир Мишанич

30 жовтня 2012р.

Теги: студенти, зустріч, письменник

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини