Виноградівщина прямує назустріч туристу

Нещодавно на Закарпатті відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Виноградівської райради, яку очолює Олег Любімов. У роботі засідання взяли участь заступник голови Закарпатської облради Михайло Мартин, голова постійної комісії облради з питань розвитку туризму та рекреації Василь Швардак, заступник начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Олександр Марченко, радники голови облради з питань бюджету Віктор Євчук і Володимир Штефанюк, а також голови сільських рад району. На засіданні був присутній голова Виноградівської райдержадміністрації В.Якоб.

Виноградівщина прямує назустріч туристуДва питання: “Про туристичні можливості Виноградівського району, плани та заходи з його розвитку” та “Про створення інвестиційного паспорта населеного пункту” того дня привели у зал засідань райради поважну громаду.

Директор комунального підприємства “Агенція місцевого розвитку Виноградівщини” Володимир Шевчук розповів про те, що, розробляючи комплексну програму розвитку туризму району, було направлено на адресу усіх сільських голів офіційного листа, в якому зазначалось: першим етапом на цьому шляху є виготовлення об’ємного презентаційного матеріалу стосовно цікавих туристичних об’єктів кожного села. Тому, далі йшлося в листі, необхідно надіслати грунтовний опис туристичної привабливості очолюваного села, а саме: музеїв, архітектурних споруд, розважальних комплексів, винних підвалів/дегустаційних залів, кафе–ресторанів, можливостей для проживання тощо – усе, що може зацікавити туриста. На основі зібраних відомостей Агенція планувала розробити турмаршрути, а презентаційні матеріали щодо них розіслати у турагенства не тільки України, а й країн близького та далекого зарубіжжя. Так от, далі вів пан Шевчук, із 32 місцевих рад відгукнулось 8. Оскільки весняно – літній турсезон набирав обертів, то нічого не залишалось, як проаналізувати наявні листи–відповіді і на їхній основі розробити відповідну програму. Так до послуг туристів було створено відпочинково–розважальну програму під назвою “Вихідний день у Виноградові”, яку презентували як вітчизняним, так і закордонним турагенствам. Одним із найцікавіших виявився проект Новоселицької сільради, яку очолює М.І.Ковач, де око милує гора Фрасин (826 м над рівнем моря) з мальовничим ландшафтом, Успенська дерев’яна церква, розписана настінним живописом ХУІІ ст., дзвіниця, струнка вежа, що ввійшла до скарбниці Українського народного мистецтва тощо. Усе це було об’єднано в три пункти: сходження на гору Фрасин, спуск рікою на байдарках і , звичайно, відвідини винного підвалу в с. Королево – ізюминка будь–якого здорового відпочинку на Закарпатті.. Невдовзі Новоселиця приймала перших туристів, якими виявилися кияни. А ті розповіли іншим…Словом, задум удався, про що свідчать записи у книзі відгуків, де численні подяки, побажання, рекомендації.

– Ми повинні там, на горі облаштувати оглядовий майданчик, звідки турист зміг би роздивитись ландшафт, зробити фото на пам’ять, перепочити й таке інше, – підкреслив Олег Любімов і додав:– Також ми повинні зробити ще одну річ: не зволікаючи, описати всі цікаві туроб’єкти Виноградівщини і включити їх у Програму якомога скоріше. Адже відпочинковий сезон – у розпалі.

На перспективу, наголошували господарі, райрада та Агенція мають намір розробити Програму не тільки на вихідні, а й на тривалий строк , та ще й ув’язати її з відповідними Програмами інших районів і у такий спосіб познайомити туристів із найцікавішими місцями нашого краю від Ужка до Ясіня.

Оскільки в одному із відгуків туристи поскаржились на те, що, на жаль, вони повернулись додому без сувенірів, бо їх не було, то Олег Любімов настійливо рекомендував звернути увагу на розвиток гончарства, різьбярства, вишивання у тих селах, де є народні умільці – таким необхідно допомогти відкрити свою справу, що дасть змогу створити нові робочі місця, додаткові бюджетні надходження та повернути добру славу народним умільцям району.

Василь Швардак, звертаючись до присутніх сільських голів, зазначив, що насамперед необхідно створити інформаційний центр з питань туризму. Водночас слід пам’ятати, що турист принесе і залишить у селі чи районі немалі кошти, але якщо йому будуть запропоновані гідні умови відпочинку: нормальні дороги, чисті потічки тощо. Тому потрібно організувати громади на розчищення потічків і річок, прибирання прилеглих територій і всебічно підтримувати тих, хто хоче працювати, бо наші проблеми, крім нас, не вирішить ніхто. Словом, голова села чи району повинен усвідомити, що сьогодні не можна бути тільки розподільником бюджетних коштів, він повинен бути передовсім менеджером очолюваної територіальної одиниці. Тобто, газдою.

Треба починати, наголосив Олександр Марченко, з утвердження генеральної лінії розвитку регіону. Для цього слід створити відповідну Програму, визначити туристичні території і через сесії райрад намітити ті завдання, вирішенням яких і хочуть, і можуть займатися громади. Без цих кроків, нехай який привабливий інвестиційний проект, залишиться порожнім звуком.

Михайло Мартин коротко інформував присутніх про роботу координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради, в рамках якої, як наголосив Михайло Михайлович уже підписано декілька угод про співпрацю з іншими регіонами України й закордоння. До речі, з ініціативи Олега Любімова було проведено одне з виїзних засідань у м. Мішкольц (Угорщина), за результатами котрого саме на Виноградівщині й було створено підприємство з переробки твердих відходів і сміття “АВЕ –Виноградів”, що тільки до честі району та його керівництву. Це означає районна влада – на правильному шляху. Важливо тільки, аби у віз районних проблем упрягалися обидві гілки влади, як то є на обласному рівні, а нинішня зустріч не стала паперовим протоколом, а вказівкою до дій, – наголосив Михайло Михайлович.

Щодо інвестиційного паспорту. Як інформував радник голови Володимир Штефанюк, спочатку був розроблений бюджетний паспорт, як засіб інвентаризації фінансових потреб та можливостей територіальних громад району. Це викликало об’єктивну необхідність розробити інвестиційний паспорт з метою сприяння розвитку прозорого ринкового середовища та пожвавлення інвестиційної діяльності. Роздані проекти бюджетних і інвестиційних паспортів викликали неабиякий інтерес у присутніх. Водночас, як повідомив голова райради, виноградівці у цьому напрямку також мають свої деякі напрацювання і запропоновані проекти є доречними й на часі. А тому наступне засідання координаційної ради, зазначив він, доцільно присвятити дискусії з питань реалізації даних проектів.
Анна РОМАНЕНЧУК, сайт Закарпатської обласної ради
21 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини