Коли запрацює "малий прикордонний рух" між Румунією та Україною?

У контексті вступу центрально- та південно-східноєвропейських країн до Європейського Союзу та їх приєднання до Шенгенського простору, Євросоюз вніс ряд поправок до Шенгенської конвенції, даючи можливість державам-членам ЄС укладати із сусідніми країнами, що не входять до європейського співтовариства двосторонні угоди про спрощений рух жителів прикордоння через кордон.

Коли запрацює "малий прикордонний рух" між Румунією та Україною?

Ці двосторонні документи сприяють уникненню перетворення зовнішнього кордону Європейського Союзу на бар'єр для ділового, соціального, культурного та регіонального співробітництва, сприяють інтегрованому співробітництву між прикордонними регіонами та є ефективним механізмом зближення прикордонних територій. 

Завдяки таким угодам, жителям прикордонних районів не потрібна шенгенська віза, вони мають можливість отримати дозвіл місцевого прикордонного руху, що дозволяє їм вільно перетинати кордон. До тепер Румунія уклала Угоду про малий прикордонний рух лише з Р. Молдова, що набула чинності в березні 2010 року. Переговори довкола укладення подібної домовленості з Україною та Сербією ще тривають. 

Румунсько-українські перемовини з підготовки проекту Угоди між Урядом Румунії і Кабінетом міністрів України про місцевий прикордонний рух були початі ще в 2007 року, щойно після вступу Румунії до ЄС. Сторони домовилися про безкоштовне оформлення дозволів на спрощений перетин кордону в режимі місцевого прикордонного руху пенсіонерам, інвалідам і дітям до 18 років. 

У певний момент переговори між Бухарестом і Києвом перебували в досить просунутій стадії і документ був майже готовий до підписання. Однак наприкінці переговорного процесу виникло ряд труднощів і непорозумінь. На останньому раунді переговорів, в січні 2009 року дискусії зайшли в тупик, хоча вже очікувалося оголошення про їх завершення і підписання двостороннього документу. Румунська сторона порушила питання доцільності відкриття консульства в Ужгороді та консульського відділу в Солотвині, в той час як українська сторона наполягала на відкритті нових пунктів перетину кордону. 

Представник українського МЗС заявив тоді, що Румунія висунула Україні низку неприйнятних умов для підписання угоди про малий прикордонний рух. У відповідь на це МЗС Румунії заявило, що пропозиції румунської сторони пов’язані з необхідністю виконання вимог, які висунув Євросоюз в перспективі приєднання Бухареста до Шенгенської зони. 

Нещодавно Посол України в Румунії Теофіл Бауер провів прес-конференцію, в ході якої прокоментував двостороннє співробітництво України з Румунією. На запитання про перспективу підписання угоди про малий прикордонний рух, керівник української дипломатичної місії відповів: “Звичайно це, не стільки неприємно, скільки важко про це говорити, бо ми є сусідами і дійсно Румунія, як член Євросоюзу одна із останніх країн, яка не підписала з нами цю угоду, яка в першу чергу слугувала би інтересам жителів прикордоння з обох сторін. Адже дозвіл, який отримував би громадянин України, чи Румунії давав би можливість безперешкодно, на протязі 5 років здійснювати перетин кордону. Ми знаємо, що по обидві сторони кордону мешкають родини, мешкають родичі, які мають запит на перетин кордону. Справа в тому, що визначальну роль у підписанні цього документу відіграє саме Румунія, тому що Румунія входить в Європейський Союз, має зобов'язання щодо вступу в Шенгенську зону і саме від позиції румунської сторони залежить швидкість і час підписання цієї угоди. Тому ми сподіваємося на пошук взаємоприйнятного рішення, я би сказав консенсусного рішення, яке б дало нам можливість якнайшвидше підписати цю угоду.” 

Торкаючись цього питання влітку минулого року екс-глава румунського зовнішньополітичного відомства Теодор Баконскі заявив, що Бухарест хоче якнайшвидше підписати Угоду про малий прикордонний рух, але повинні бути створені умови для належного дотримання її положень. “У нас є Генеральне консульство з малочисельним персоналом в Чернівцях, яке не може впоратися із такою протяжністю кордону, - сказав Теодор Баконскі, - тому нам потрібно ще дві консульські установи для видачі дозволів на малий прикордонний рух.“ 

Нагадаємо, угоду про малий прикордонний рух Україна вже підписала з Польщею, Угорщиною і Словаччиною, які в грудні 2007 р. увійшли до Шенгенської зони. Румунія не є членом Шенгенської угоди, проте входить до ЄС і чекає запрошення приєднатися до Шенгену, тому процедури отримання румунських віз та роботи консульських установ мають відповідати шенгенським нормам. (Василь Каптару)

www.rri.ro

18 жовтня 2012р.

Теги: Румунія, прикордонний рух

Коментарі

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини