Стефан Решко: «Не можна бути повністю щасливим, коли бачиш навколо нещасних людей»

Він — молодий та амбітний. Зробивши успішну кар’єру правозахисника, він вирішив реалізуватися як політик. Адже відчуває в собі сили разом з однодумцями змінити сучасний стан справ в Україні. Він — представник саме тієї третьої, альтернативної, політичної сили, на яку так чекає українське суспільство. Він — Стефан Решко.

Стефан Решко: «Не можна бути повністю щасливим, коли бачиш навколо нещасних людей»

— Нещодавно на прес-конференції в Ужгороді Ви представили себе та презентували передвиборчу програму. Чому до цього часу не було чути ні про Вас, ні про партію? Та й розкажіть трохи про себе.

— Живу я в Києві, але за походженням — закарпатець, бо батьки мої із Мукачівського району, і 90% родини живе саме на Закарпатті. Тому цей край для мене рідний і добре відомий з усіма своїми проблемами та особливостями. Те, що відбувається сьогодні — логічне продовження подій 2008 року, коли, після розчарування помаранчевою революцією, група адвокатів-правозахисників вирішила створити власну силу “Закон і Порядок”. Ця партія нікому не належить, це — громадська організація. Її представляє група молодих людей з активною життєвою позицією. За нами немає великих грошей, олігархів, та й ніхто нас за ниточки не смикає. В цьому, думаю, є наша перевага, тому що можемо висловлювати свою позицію такою, якою вона дійсно є. Ми визнаємо, що є новачками в політиці. Але ж відомими не народжуються — ними стають.

— Ви молодий політик і балотуєтеся вперше, наскільки комфортно почуваєте себе у цій ролі?

— Комфортно, але незначний дискомфорт таки є. Я людина скромна, а участь у передвиборчих перегонах пов'язана з публічністю, якої я раніше не знав. Однак, я усвідомлюю важливість всього, що зараз відбувається у моєму житті, знаю чого хочу і до чого йду.

— Ви — єдиний кандидат від партії «Закон і порядок», який бере участь у цих парламентських виборах. Чому саме Ви?

— Оскільки я людина партійна і займаю одну з керівних посад в партії, то рішення по моїй кандидатурі приймалося на з’їзді партії, однак, не буду лукавити, я цього теж прагнув. Зараз для нас головне донести свою позицію до якомога більшого числа виборців. Скільки б не казали, що люди зневірені, що їм байдуже — це не так. За підсумками тих зустрічей з виборцями, які вже відбулися, очевидно — люди переймаються майбутнім, вони не задоволені рівнем життя, слабо вірять в зміни, на які, переконаний, вони заслуговують.

— Хто є Вашим потенційним виборцем. На кого орієнтована передвиборча програма?

— Ми орієнтуємося на всіх, бо маємо що сказати і донести кожному. Було б несправедливо працювати на певний прошарок населення, бо моя програма націлена на ті зміни, які будуть позитивними для кожного українця.

— В своїй програмі Ви виступаєте за впровадження відповідальності за хабарництво до пожиттєвого ув’язнення. Чи не занадто це суворо?

— Якщо чесно, я вважаю, що навіть пожиттєвого ув’язнення — замало, та якщо ми застосовуватимемо більш радикальні методи, то нас не зрозуміють європейські сусіди. Але слід розуміти, що корупція і хабарництво в Україні сягнули критичних розмірів. На сьогоднішній день — це національна загроза, а, відтак, засоби боротьби з цим явищем мають бути нищівними. Тому пожиттєве ув’язнення — це та межа, за яку реально може проголосувати парламент. Що стосується боротьби з корупцією, то слід вводити опосередковані методи контролю. Необхідно створити жорсткий контроль над реальними доходами та видатками держслужбовців. Очевидно, що для того, щоб подолати корупцію, необхідна вища політична воля, джерелом якої може бути або Президент, або Верховна Рада.

— Як вважаєте, люди, що знаходяться у владі, дійсно розуміють тих, хто сьогодні отримує 1000-1500 гривень зарплати? Народна ж мудрість стверджує, що ситий голодного не розуміє...

— На жаль, ні. 90% людей, які зараз при владі, перебувають там уже 15-20 років. «Покращення життя» для них уже давно настали. Вони та їхні родини живуть в іншому вимірі.

— А як особисто Ви плануєте вникати у проблеми і потреби простих українців?

— Мені не потрібно вникати, я щодня спілкуюся з такими людьми, адже багато з них є моїми клієнтами як адвоката. Я бачу їх життя не з вікна службового автомобіля, а реально зсередини. Та і сам я — проста людина.

— Якщо обмежитися, скажімо, 3 речами, то що на вашу думку варто змінити, аби життя українців покращилося?

— У першу чергу, варто прийняти закон про зняття депутатської недоторканості, а також забезпечити можливість виборцям відкликати депутатів, за яких вони віддали голоси. Це дасть змогу подолати прірву між владою і електоратом, а також стимулювати народних обранців до активної роботи — лобіювання інтересів виборців у вищому законодавчому органі. І третє — прийняти пакет законопроектів стосовно лібералізації економіки. Нам у найближчий час треба стати світовою сенсацією у плані економічного розвитку. Адже на даному етапі усі наші біди — від бідності.

— Якщо б у Вас була можливість змінити хід історії України. Що саме ви б змінили і на якому етапі?

— Я б уникнув того компромісу, який відбувся у 90-х роках між комуністами і так званими національно-патріотичними силами. Бо він заклав підвалини тих процесів, які зараз відбуваються. Не відбулося чіткого відмежування пострадянської еліти, і вона перетворилася в еліту незалежної України. І ті, хто мав би відстоювати національні інтереси, спокусилися на локальні матеріальні вигоди і, врешті-решт, економіка почала розвиватися не в тому напрямку. Україна втратила багато стратегічних позицій і в геополітиці, і в економіці. Свої національні інтереси ми продали за 30 срібників. У той період я б, на місці націоналістів, займав більш радикальні позиції.

— Ваш батько відомий в Україні та поза її межами. Чи не наполягав батько, аби ви теж розпочали кар'єру футболіста і взагалі, яке місце спорт займає у вашому житті?

— Батько завжди підтримував мене, і до 17 років я активно займався спортом, однак, саме він порадив і, значною мірою, вплинув на обрання іншого фаху. Тому я, як слухняний син, став юристом і жодного разу про це не пожалкував. Безумовно, що роки тренувань не пройшли даремно, і спорт значною мірою вплинув на формування характеру і дотепер є важливим у моєму житті. Я займаюся у тренажерному залі, граю у футбол та теніс.

— Наскільки дружна у вас родина і чи підтримує вона ваше рішення балотуватися?

— У мене прекрасна родина і дуже дружна. Рідні завжди підтримують і приймають будь-які мої рішення, хоча батько — аполітичний і, як більшість людей його віку, — не вірить у можливості змін в Україні. Щодо рішення балотуватися, то рідні відчували, що це рано чи пізно станеться, бо я вже досить давно про це думав і часто вів розмови про політику: про те, що потрібно щось змінювати і що так жити більше не можна. Однак, коли рішення йти на вибори було прийнято, і я сказав про це близьким, реакція була неоднозначною. Спочатку прозвучало запитання: «Навіщо це тобі потрібно?», а потім, зрештою, усі прийняли моє рішення і зараз активно  підтримують.  

— У вас росте донька. Чи бачите ви її майбутнє в Україні? Адже зараз переважна більшість політиків віддають дітей на навчання за кордон і намагаються влаштувати їх життя там. Як ви оцінюєте рівень освіти в Україні?

— Насправді в Україні достойний рівень освіти. Скоріше є проблеми з визнанням наших дипломів за кордоном і з отриманням першого робочого місця. Щодо доньки, то я маю надію, що, коли вона вступатиме до ВИШу, а це буде через років 10, щось таки зміниться, і наша молодь не покидатиме Україну у пошуках заробітків за кордоном. Моя родина однозначно залишиться жити в Україні.

— Ви щаслива людина? Що вкладаєте у поняття щастя?

— Щасливий, бо здоровий, і у близьких людей все гаразд. Трохи не вистачає для щастя більш комфортного середовища для самореалізації, розміреного життя, аби можна було без надриву заробляти у рідній країні. Вважаю, що не можна бути повністю щасливим, коли бачиш навколо нещасних людей, які стурбовані і доведені до відчаю соціально-економічною ситуацією в державі.

 

 

15 жовтня 2012р.

Теги: Решко, кандидат, депутати, Закон і порядок, партія, вибори

Коментарі

марфа 2012-10-19 / 03:46:11
дивіться, що я знайшла: http://video.yandex.ua/users/chornyai/view/2/

марфа 2012-10-19 / 02:26:12
І що?

Журналісточка 2012-10-19 / 00:18:04
Я сьогодні його бачила на форумі у Концово. Активно з циганами спілкувався.

Ужгородець 2012-10-17 / 20:01:11
Цікаво, а він сьогодні не знявся?

Ст. 2012-10-17 / 19:06:09
Для Михайла Г.:
Друже, я нічий. Сам по собі, разом з однодумцями і тими, хто ще вірить в майже неможливе і щось намагається вдіяти.
Дивно, коли хтось новий - одразу технарь або чиїсь. Не все втрачено. Прокидайтеся, адже переконаний, навіть підсвідомо Ви розумієте, що треба жити інакше. Ми живемо у штучно підміненій матриці, реальність мусить бути інакшою. Дякую.

Стефан 2012-10-17 / 19:00:31
Григорію, скажи мені, а хто щось в Закарпатті робить взагалі... Таке враження, що ми перебуваємо у стані війни... Чи може комусь за останні 20 років стало краще жити? Чи багато задоволених? (я про легальний бізнес). Все, щос ти можешь побачити на політичній арені - нафталін. Це навіть не вчорашній, це позавчорашній день.
.

Григорій 2012-10-16 / 23:12:55
Якщо він не зніметься на чиюсь користь, то справді чогось вартує. Справляє позитивне враження, але чому раніше ним на Закарпатті і не пахло? Мені важко зрозуміти на що він розраховує,мабуть, хлопчина не в курсі, що на Закарпатті народ ведеться на вже відомих і, як то кажуть, на тих, ко штось робить для людей.

З Ужгорода 2012-10-16 / 23:12:18


Хамство. Коментар видалено. Адмін


Михайло Г. 2012-10-16 / 10:57:54
Цікаво, чий він "технарь"? Де раніше був? Видно, що толковий хлопець.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини