Мешканці Великоберезнянщини бояться, що ЮНЕСКО забере у них церкву (ВІДЕО)

Дерев’яна церква Святого Архістратига Михаїла у закарпатському селі Ужок – серед номінантів на занесення до списку ЮНЕСКО.

Мешканці Великоберезнянщини бояться, що ЮНЕСКО забере у них церкву (ВІДЕО)

Храм без жодного цвяха збудували 1745-го року місцеві майстри. Вже майже 300 років ця церква – діюча. І єдина в селі. Навіть за радянських часів тут не переставали правити.

Храм стоїть під Ужоцьким перевалом і вражає гармонією з тутешнім ландшафтом. Обрисами триверха церква повторює контури гір, що її оточують. Це одна з найцікавіших споруд бойківського стилю. Старовинне різьблення та фігурні проходи добре збереглися.

60-річний Василь Цап у церкві за дзвонаря. Поряд із унікальним храмом – квадратна двоярусна дзвіниця. Чоловік показує дзвін, на століття старший за церкву. Каже: спочатку храм був греко-католицьким і стояв трошки вище, на пагорбі. Туди важко було підходити взимку і церкву на великих дерев’яних колодах перекотили донизу. Там вона стоїть донині.

30 років тому церкву перекрили. Старе і зогниле гонтя замінили на нове, пояснює дзвонар. Селяни власним коштом століттями охороняли і доглядали свою духовну обитель. Унікальний іконостас, головний вівтар, ікони та стародруки XVII століття добре збереглися.

Та всю красу дерев’яної частини інтер’єру храму селяни заховали за картоном і пластиком. Ним обшили дивовижну стелю та стіни, щоб тепліше було взимку. Це все треба зняти, кажуть фахівці. Щоб повернути церкві первозданний вигляд. Навіть бетонні доріжки слід замінити кам’яними. А з даху дзвіниці зняти бляху і покрити дерев’яними шинглями. Як було колись.

«Треба звільнити цю церкву від тої пластикової оббивки, яка зроблена там. Багато дуже матеріалів, які не є характерними для неї», - вважає головний спеціаліст управління культури з питань охорони культурної спадщини Закарпатської обласної держадміністрації Томаш Сопко.

Частина мешканців Ужка боїться, що ЮНЕСКО забере від них церкву. І перетворить на музей. Про нову обитель люди навіть думати не хочуть. Кажуть: такої особливої аури, як у їхньому храмі, в іншому - не буде.

Інші селяни тішаться, що їхня церква може потрапити до переліку шедеврів світової спадщини. Тоді її точно не знищить час.

«То є нормально, щоби зберігати пам’ятки. І взагалі не церкву, а пам’ятники зберігати для наших дітей, щоб вони знали як батьки, прадіди, предки їх жили», - каже мешканка села Ужок Марія Мадяр.

На місце у списку видатних культурних надбань людства претендують 8 дерев’яних українських храмів. Ще стільки ж – на території сусідньої Польщі.

Чи здобуде світове культурне визнання храм Святого Михаїла у селі Ужок - визначать через рік. Щоб повернути дерев’яному витвору архітектури первозданний вигляд, треба майже мільйон двісті тисяч гривень. Частину грошей уже виділили з обласного бюджету. Місцеві чиновники сподіваються на окреме фінансування з боку держави.

15 жовтня 2012р.

Теги: Ужок, церква, ЮНЕСКО

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини