Антон Зелінський: «За ступенем довіри в суспільстві рятувальники мають бути на першому місці…»

Розмова з начальником Територіального управління МНС у Закарпатській області, депутатом обласної ради Антоном Зелінським.

Антон Зелінський: «За ступенем довіри в суспільстві рятувальники мають бути на першому місці…»

 

- Антоне Федоровичу, в січні місяці Ви очолили оперативно-рятувальну службу Закарпаття. Це підрозділ на який покладається гарантування безпеки життєдіяльності громадян цілої області. Отож, Вас, як керівника такого відповідального рангу, що найбільше стурбувало, а що втішило в структурі МНС?..

- Тепер я переконаний, що рятувальна служба за ступенем довіри в українському суспільстві повинна бути на першому місці. Не потрібно доводити, наскільки важливим є захист населення і територій від надзвичайних ситуацій у наш непростий час, коли в алгебраїчній прогресії зростають виклики некерованої стихії, або ж з чиєїсь недбалості чи байдужості.

З перших днів був дуже здивований тим, що переважна більшість наших краян практично майже нічого не знає про нашу роботу. За правило, рейтинг рятувальної служби асоціювався з «п’яним гасичем, який без води гасає на червоно-білому автомобілі». Відверто, я був теж одним із цього широкого загалу. Такий стереотип, нав’язаний суспільству ще 70-ми роками колишнього Радянського Союзу, потрібно було негайно ламати.

Передусім, я став ініціатором проведення через засоби масової інформації своєрідної інформаційної атаки. У щоденній оперативній довідці ми почали розповідати про все, що сталося надзвичайного за добу в області, які дії проводять рятувальні підрозділи, забезпечуючи безпеку життєдіяльності краю.

Переконаний, що лише інформаційна прозорість щодо діяльності нашої служби з часом кардинально змінить соціологічні рейтинги престижності «101». Причому, розповідати про роботу рятувальників треба не лише через призму однієї, чи кількох одіозних осіб, а служба повинна бути у людей на слуху саме через щоденну, копітку й титанічну роботу, про яку повинні знати в кожній оселі.

Саме для популяризації престижності нашої служби, цьогоріч, святкуючи День рятівника, ми зробили акцент на показові виступи, під час яких усі присутні мали змогу на власні очі побачити, як піротехніки розміновують небезпечні вибухонебезпечні предмети, кінологи шукають під завалами потерпілих. Особливих слів заслуговують гірські рятувальники, серед яких є й «Сніжні Барси», які штурмували найвищі вершини світу. Спеціально на це свято були запрошені рідні та близькі наших хлопців, щоб вони, особливо їх діти бачили й пишалися в якій могутній структурі працюють їхні батьки, а професія рятувальника вимагає постійної бойової готовності, відмінної фізичної та психологічної підготовки, відпрацьованих до автоматизму навиків.

-Час Вашого приходу на нову посаду співпав і з процесом реорганізації МНС, започаткованої міністром МНС Віктором Балогою…

- Завдяки реформуванню МНС, яке започаткував наш земляк Віктор Балога, коли служба із такого собі «колоса на глиняних ногах» взірця 80-х років минулого століття, поступово почала перетворюватися на дієву, надійну, мобільно оснащену систему запобігання та реагування на надзвичайні ситуації європейського взірця. Завдяки цьогорічній реорганізації, в державі створено потужну службу, яка, окрім пожежників, увібрала в себе гірських рятувальників, саперів, водолазів, кінологів, авіацію та медицину. Ці всі служби, об’єднані в один могутній кулак, стали своєрідним монолітом, суттєвою ударною силою в державі, що може будь-якої хвилини й будь-куди прийти нашим людям на допомогу. Як це було у випадку з транспортуванням наших земляків, що потрапили в дорожньо-транспортну пригоду в Росії. Тоді літаком МНС вони були доправлені до Ужгорода.

- До речі, при необхідності на рівні області ми можемо залучати авіацію?

- Так, в аеропорту «Ужгород» на цілодобовому чергуванні знаходиться вертоліт МНС, який щомиті готовий вилетіти на допомогу в будь-яку точку Закарпаття.

- Гадаю, нерозв'язаних проблем у вас теж вистачає. Які з них, на ваш погляд, найбільше гальмують становлення служби, не дають змоги українським, відповідно й закарпатським рятувальникам, дотягнутись до європейського рівня?

– Напевно, без проблем не існує жодна справа, бо вони є рушієм і стимулом до вдосконалення. А йому, як відомо, немає меж. Але це філософія…

На державному рівні, передусім потрібно створити належну законодавчу базу, яка дасть можливість впорядкувати всю систему цивільного захисту.

Ще однією надзвичайно болючою проблемою в масштабах держави є, на мій погляд, висока плинність кадрів, особливо у вищому ешелоні. Часта зміна керівників міністерства відчутно гальмує розвиток служби. Адже поки новий міністр та його команда розберуться в специфіці діяльності, зрозуміють, де головне, а де другорядне, підрозділи змушені тупцювати на місці. Ледь встигли люди розібратись, почали набирати обертів у роботі - аж тут нова зміна керівництва.

На місцевому рівні вони стосуються елементарного, життєзабезпечення діяльності служби і виконання поставлених перед нами державою завдань. Тому серед перших і, на жаль, типових на сьогодні для всіх структур рятувальних служб є проблема технічного або, ширше, матеріального забезпечення. Всі органи місцевого самоврядування повинні зрозуміти, що треба підтримувати нашу структуру, потрібна розробка відповідних програм належне фінансування, адже це підрозділ який може знадобитися будь-кому і будь-якої миті

- На жаль, кадрове питання - це проблема не тільки вашого міністерства. Втім, давайте перейдемо від глобального до більш конкретного: які напрацювання, тенденції характерні для роботи МНС Закарпаттся у 2012 році?

- Нещодавно ми підбили підсумки своєї діяльності за дев’ять місяців. За цей період підрозділами Територіального управління області всього було здійснено  8568 виїздів У краї сталося 4 надзвичайні ситуації. На території області (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року), на жаль, зросла кількість пожеж з 835 (2011 рік) до 1569. Для порівняння: упродовж цілого 2011 року в області було зафіксовано 1139. Такий «пожежний бум» був викликаний масовим та безконтрольним спалюванням сухостою та сміття. Так, якщо впродовж січня–вересня 2011 року таких пожеж було зафіксовано 217, то за аналогічні дев’ять місяців цього року понад 700 таких загорань виникало в природних екосистемах області. Окремо слід зупинитися на лісових пожежах. З початку року підрозділам МНС області вже довелося 7 разів виїжджати на загорання у лісових масивах, проти трьох за аналогічний період 2011-го. Таких масштабних загорань у лісах Закарпаття не було зафіксовано вже більше 10 років. Усього в краї сталося 10 лісових пожеж

Щодо прямих матеріальних збитків, заподіяних вогняною стихією, то вони сягають майже шести мільйонів гривень (5943000).

Вогонь також забрав життя 32 наших краян, серед яких двоє дітей, ще 23 людей травмувалося. За звітний період нами було врятовано 47 людей та матеріальних цінностей на суму, що перевищує 3,5 мільйона гривень. Ось це – наша мета. Не допустити, аби скоїлося непоправне – загибель хоч однієї людини, тим більше цілої родини, а чи й гурту людей. Майно згорить – це, зрозуміло, велика шкода. Але людське життя ціни не має, воно неповторне і невідновне, як майно, техніка. Отже, заради порятунку людського життя і поспішаємо. Заради цього працюємо і живемо. І це не слова, бо за нами стоять конкретні справи.

Саме для зміцнення готовності боротьби з вогняною небезпекою та покращення пожежної обстановки в області, нещодавно три колишні місцеві пожежні команди, що дислокуються в Ужгородському (село Велика Добронь), Іршавському (село Довге) та Хустському (село Драгово) районах, були передані в пряме підпорядкування Територіального управління МНС у Закарпатській області. Це стало можливим знову ж таки за особистої підтримки нашого земляка Віктора Балоги, до якого сільські громади офіційно звернулися як до міністра МНС за допомогою.

- Антоне Федоровичу, на Вашу думку, який з підрозділів МНС можна вважати елітним?

- Візітівкою нашої служби є Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення, який очолює кавалер двох бойових орденів підполковник служби цивільного захисту Віталій Гільтайчук. Саме в нього сконцентрована вся наша ударна міць. Це гірські пошукові відділення, водолази, сапери, кінологи, вся наша спеціальна техніка: від спецавтомобіля «Штайєр» до плаваючої броньованої техніки. Це наша честь, слава і… ганьба, якщо належним чином не будуть виконані на них покладені завдання і ми не зможемо, не дай Бог, прийти вчасно на допомогу краянам.

Пригадую, коли взимку між Петросом і Говерлою присипало лавиною туриста з Одещини. Готуючись до смерті, він вже попрощався з рідними, пославши їм по мобільному своє фото. Ще якась мить, і чоловік став би здобиччю зголоднілих вовків, які вже оточили бідолаху. Та, на щастя, не судилося, професіонали Лазещинського гірського пошуково-рятувального пункту зуміли подарувати потерпілому другий день народження.

Мене також дуже вразив патріотизм, відданість справі, можна сказати фанатизм, з яким бійці загону проводили пошуково-рятувальні роботи зниклого літака прикордонників.

А розмінування, які вони проводять майже щодня, люди практично постійно дивляться в очі смерті, яку несуть в собі вибухонебезпечні предмети. Так, за дев’ять місяців нашими піротехніками було виявлено та знешкоджено 628 вибухонебезпечних предметів, серед яких 2 авіабомби, 94 артилерійські снаряди, 54 мінометні міни та 30 гранат.

Підрозділи АРЗ СП ТУ МНС у Закарпатській області залучалися і для ліквідації наслідків дорожньо-транспортних пригод (36 випадків). Гірською пошуково-рятувальною частиною було евакуйовано 249 та врятовано 243 осіб  з місць надзвичайних подій, із них 123 особам  було надано першу невідкладну долікарську допомогу. Також 1870 туристичним групам (загальною чисельністю 16600 чоловік) надано консультацій, зареєстровано та супроводжено туристичними маршрутами.

Усього в області впродовж січня-вересня трапилося 363 некласифіковані надзвичайні події.

Не випадково робота наших рятувальників оцінена на високому державному рівні. Артур Томеску та Віктор Рокета нагороджені медаллю «За врятоване життя».

- Специфіка служби «101» вимагає тісної співпраці з органами місцевого самоврядування, оскільки захист населення від різного роду надзвичайних ситуацій є також  одним з пріоритетних завдань влади.

- Безперечно, важливе місце в ефективності діяльності ТУ МНС в області відводиться тісній співпраці з органами виконавчої влади. Так, завдяки спільним зусиллям органів виконавчої влади всіх рівнів вдалося створити систему захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій. Цьому підтвердження ліквідація наслідків негоди, яка проносилася територією краю у вигляді буревіїв, сильних злив, снігопадів тощо. Варто пригадати минулу зиму, коли доводилося розгортати мобільні пункти обігріву людей та забезпечувати їх функціонування у цілодобовому режимі; працювати на Абранському та Латірському перевалах, забезпечуючи безперебійний проїзд важкого автотранспорту; ліквідовувати снігові замети, сходження лавин і так далі.

Також велика увага приділяється співпраці з освітянами та релігійними громадами, адже відомо, що біді легше запобігти, аніж ліквідовувати її наслідки і тут велике значення мають наші спільні зусилля, спрямовані на збереження життя та матеріальних цінностей громадян.

- Ми говорили здебільшого про професійну діяльність. Але ж Ваші обов'язки не обмежуються тільки ними. Як вирішуються в Територіальному управлінні соціальні питання?

- Не завжди так, як того хотілося б, але позитивний поступ є. Так, на території Аварійно-рятувального загону спеціального призначення розташовані два гуртожитки, де мешкає понад 30 родин наших рятувальників. Близько ста людей живуть там вже не один рік, сплачуючи за всі послуги, але  жодних прав на це житло не мають, навіть постійної прописки не можуть отримати. Я особисто звернувся до міністра МНС Віктора Балоги з проханням посприяти у процесі передачі гуртожитків у власність людей. І ця проблема завдяки В. І. Балозі знайшла своє позитивне рішення. Незабаром, ці родини  нарешті зможуть стати повноправними власниками цих помешкань.

Значну увагу приділяємо нашим ветеранам, які співпрацюють з нами досить активно. До речі, саме з їхньої ініціативи та при безпосередній допомозі нещодавно ми зуміли відкрити музей-виставку оперативно-рятувальної служби Закарпаття..

Серйозно ставимось і до оздоровлення працівників – упродовж цього року близько ста з них побували в санаторно-профілактичних закладах. Проводимо капітальні та поточні ремонти, за змоги поліпшуємо умови роботи для наших служб. Одним словом, працюємо…

- Антоне Федоровичу, відверто кажучи, пожежно-рятувальне братство не дуже полюбляє людей, особливо керівників, зі сторони. Як вам вдалося зламати певний стереотип і за досить короткий час здобути визнання серед рятувальників?

- Перш за все, усе залежить від характеру самої людини, незалежно від займаної посади. Якщо ця довіра справді є, то здобути її мені, напевно, допоміг сам колектив, який підтримав мене й підставив своє плече. Ніяких кардинальних кадрових змін я не проводив, а правильно використовував і скеровував наявний потенціал професіоналів. Звісно, багато було зроблено для того, щоб люди пробудилися від такої своєрідної корпоративної сплячки й потрохи почали думати бульш сучасно, в ногу із сьогоденням.

Як керівник намагаюся бути відкритим і доступним у спілкуванні з підлеглими. Пригадаймо історію, такі відомі полководці, як Спартак, Македонський, Чінгісхан, Наполеон під час бойових походів спали разом з солдатами і, відповідно, знали чим вони живуть, що думають і чого прагнуть. Потрібно з підлеглими вести прямий діалог не через секретарів, помічників чи заступників, і не лише у спеціально відведені дні, а постійно, тоді це дає змогу вирішити наболілі питання не через день або й місяць, а негайно.

Дуже люблю розумних й ініціативних професіоналів і ніколи в них не бачив кадрових конкурентів, бо такий своєрідний сотовий принцип веде до регресу, а не прогресу. Отож вислів «ти начальник, а я телепень», категорично для мене неприйнятний.

- Але ж працювати без команди однодумців тяжко?

- День за днем команда формувалася, як кажуть, на марші, без криків та пересмикувань в колективі переміг здоровий мікроклімат. Свою силу я бачу в м’якості, але не в слабкості. М’якість – це відкритий діалог, пробачення помилок, звісно, якщо вони не шкодять інтересам служби й не навмисно вчинені.

- У своєму інтерв’ю празькій студії радіо «Свобода» міністр МНС Віктор Балога наголосив, що через три тижні так, чи інакше він буде звільнений з цієї посади. Антоне Федоровичу, так як Вас називають людиною Балоги, то чого чекаєте у недалекій перспективі?

- Я з великою повагою ставлюся до Віктора Івановича, завжди працював у його команді, отож через хвилину після відставки міністра, я також напишу заяву на звільнення.

Вважаю, що працювати з іншим міністром МНС мені буде не по шляху, тому що саме бачення В. І. Балогою реформ, яке поступово веде до трансформації служби порятунку у проєвропейському напрямі мені також близьке за духом. Залишається лише побажати своїм спадкоємцям, щоб вони досягли ще вагоміших результатів у роботі, підтримати той темп і ритм, що в МНС започаткувала команда Віктора Балоги.

- Де Ви зазвичай любите відпочивати?

- Гори, вони для мене кращі за будь-які фешенебельні курорти Франції, чи Іспанії. Коли стає дуже важко, чи почуваюся стомленим, то завжди на 2-3 дні йду високо в гори, які виліковують повністю. Не випадково ж виріс у мальовничому Рахівському краї, в колишній столиці Гуцульської республіки Ясінях.

- Що найбільше цінуєте в чоловіках?

- Девізом свого життя вважаю вислів генерала Лавра Корнілова «у справжнього офіцера душа повинна належати Богові, серце – дружині й дітям, життя - Вітчизні, а Честь – нікому». Він повинен бути девізом кожного поважаючого себе мужчини й офіцера.

- Які книги – Ваші улюблені?

- З історичних романів – трилогія Івана Ле про Чингісхана. У жанрі зарубіжного детектива найулюбленішою є книга Маріо П’юзо «Хрещений батько». А із жанру філософсько-військової тематики – трактат великого китайського полководця Сунь-цзи «Мистецтво війни»

- Скільки разів зможете підтягнутися на турніку?

-Багато.  Можу продемонструвати, але для цього нам потрібно буде спустися на спортмайданчик. Ходімо?

- Вірю, вірю. Любите спорт?

- Люблю, а також вважаю за потрібне підтримувати себе у необхідній фізичній формі, адже знову ж таки кожний поважаючий себе мужчина має виглядати достойно…

- Дякую за розмову.

- На все добре.

15 жовтня 2012р.

Теги: Зелінський, рятівник

Коментарі

Василь 2012-10-19 / 19:59:02
не погане інтервю, нормальний керовник видко в мнс

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини