До нас привезуть кішок благородних порід (ФОТО)

13-14 жовтня в Ужгороді відбудеться Міжнародна виставка породистих кішок. Здавалося б, що тут надзвичайного - адже кожного року восени схожа подія проходить у «ПАДІЮНі», навіщо у такому малому місті ще одна.

До нас привезуть кішок благородних порід (ФОТО)

Та для селекціонерів-професіоналів міжнародні конкурси та виставки – чи не єдина можливість показати результати своєї діяльності не лише вузькому колу спеціалістів. Про цілі та організаційні моменти виставки ми розпитали Людмилу Мізерну, головного ініціатора її створення та власника розплідника бенгальських котів «Ungvarium UA».

− Пані Людмило, скажіть будь ласка, як давно ви займаєтесь розведенням кішок?

− Ми з чоловіком займаємось професійно розведенням породистих собак з 1999 року − це бернський зенненхунд та чихуахуа. У 2010 почали розведення кішок бенгальської породи. Я брала участь у «падіюнівській» виставці «Міс-Кіс», мої конкурсанти навіть отримували гран-прі. Та за статусом це не постійна виставка, та й збирає переважно любителів кішок із Закарпаття. Такі зустрічі допомагають підтримувати зв’язки між ними та ветеринарами, знайти відвідувачам породистого улюбленця для сім’ї, позмагатись у різних номінаціях.
Та критерії любительських виставок не такі обмежені, й судді не такі строгі, як на професійних. Селекційне розведення тварин вимагає і відповідних знань, і догляду, і постійного підвищення кваліфікації та статусу розплідника та клубу, і, тим більше, професійних конкурсів та показів. Ми спочатку були членами одеського фелінологічного клубу, та вирішили, що на Закарпатті теж потрібно створити об’єднання для професіоналів та зацікавлених. Зараз в «Ungvarium» є 8 дорослих бенгальських котів.

− Чому вирішили організувати виставку породистих котів, якщо в нашому невеликому місті за традицією з року в рік проводиться схожа?

− Оскільки професійне розведення і утримання розплідника вимагає і звітування та поширення інформації за результатами діяльності, і співпрацю з різними клубами та іншими розплідниками, ми створили обласний фелінологічний клуб за міжнародними стандартами. Виставки високого професійного рівня потрібні для показу результатів діяльності нашої та колег з інших областей. На першій ужгородській виставці ми покажемо, як потрібно проводити такого типу зустрічі – усе буде на високому рівні і за стандартами Міжнародної федерації кішок FIFe – від стюартів (людина, що обслуговує тварин на конкурсах) і лікарів до розміру та вигляду наметів, кліток. Єдине, що заборонено на таких виставках – пряма реклами продажу вихованців. Цього року стюартом у нас буде Скадовська Юля, мама котрої, Ольга, першою завезла в Україну котів абіссинської породи.

− Напевно, на міжнародних виставках критерії відбору більш складні? І судді теж мають бути з різних країн?

− Безумовно, тварини на такі виставки мають пройти строгий огляд, максимально відповідати критеріям породи, не мати вроджених чи набутих дефектів, не поводитись агресивно. Одна з обов’язкових умов – кожна породиста кішка повинна бути з родоводом. Є окремо категорія для домашніх кішок, але й тут теж присутня незаперечна умова – вони не повинні бути схожими на жодну з порід. Звісно, що всі тварини на конкурс приймаються лише з відповідними ветеринарними документами та щепленнями.

Міжнародний статус виставці надають в першу чергу судді такої категорії. У нас це будуть Столярова Світлана з Білорусії та Іванкова Соня зі Словаччини, компанію їм складе Бойко Тетяна із Києва. З відомих мені учасників будуть курильські бобтейли з Невицького, корніш рекси з Харкова, бенгали, канадські сфінкси та сіамські орієнтали з Одеси. Зареєструвалось уже біля сотні власників, та остаточні списки ще формуються.

− Пані Людмило,які категорії кішок ми зможемо побачити на виставці? Існують єдині стандарти для всіх конкурсів чи кожен організатор може вносити свої правки?

Центральний фелінологічний клуб дає установки і критерії організації, але за кожну виставку відповідає місцевий клуб та ініціатор проведення. Поле діяльності FIFe встановлення єдиних стандартів для характеристики і оцінки порід кішок, правил проведення виставок і конкурсів.

Представники різних національних товариств, що входять до складу FIFe, періодично проводять зустрічі, на котрих виробляються генеральні лінії й правила для старих і нових порід кішок. В цей же час будь-яке національне товариство достатньо автономне і має право вести свій реєстр та видавати атестати, що підтверджують походження кішок благородних порід.

Категорії, за якими проходить судівництво у FIFe:

а) довгошерсті (перси, екзоти);

б) напівдовгошерсті (мейн кун, невська маскарадна);

в) короткошерсті (бенгальські, корніш рекс, британці);

г) сіами, орієнтали.

Стерилізовані/кастровані кішки мають окрему категорію, адже це впливає і на поведінку – вони дуже спокійні й лагідні, і на зовнішній вигляд. Такі тварини презентують обличчя розплідника.

А, взагалі, у власників розплідників є строгі правила. У сім’ї повинні бути і кастровані/стерилізовані тварини, і такі, котрі призначені на розплід, тобто взірцеві. Якщо кіт максимально відповідає стандартам і має спокійний характер, він, безперечно, є претендентом на гран-прі.

− Для любителів чотирилапих виставка-конкурс – чудова нагода отримати інформацію та естетичне задоволення, а ось що дають місту заходи такого типу?

− Кожен власник розплідника має можливість показати свої досягнення, знайти однодумців і зацікавлених у його роботі, адже це – дороге і складне хобі, яке, тим не менше, сприяє збереженню та відновленню порід і потребує визнання. Найбільше досягнення розплідника – коли його вихованців впізнають за зовнішнім виглядом, типажем. За кордоном ситуація краща – племінних тварин бронюють ще до зачаття, у нас же скаржаться на ціну і умови утримання. Це не домашні кішки, при їх розведенні намагаються не закріпляти генетичний дефект, а якість і чистокровність. Плюс, на таких заходах любителі-початківці мають можливість зростати професійно, знаходять приклади для наслідування, кумирів, знайомства для співпраці.

Також ми пропагуємо культуру розведення кішок і домашніх улюбленців узагалі: це і племінні, і поводження з безпритульним – більшість безхатченків стали такими через відсутність моралі та співчуття, розуміння, що таке тварина взагалі. Пропагуємо гуманні методи зменшення кількості вуличних собак та котів – стерилізацію/кастрацію.

− Скажіть будь ласка, які ще цікавинки чекатимуть відвідувачів на виставці, крім рідкісних порід кішок?

− Відвідувачі матимуть змогу дізнатися все, що їх цікавить про різні породи кішок, про утримання та харчування у професіоналів-селекціонерів, ветлікарів. Також на виставці діятиме ярмарок хенд-мейд прикрас та сувенірів − ми запропонували майстрам виготовити біжутерію на «котячу» тематику. Благодійні зоозахисні організації Ужгорода проводитимуть акції. Усіх бажаючих прийняти участь у яр марці просимо зголошуватись за тел. 099-11-29-349 або ж на сторінці Facebook Людмили Мізерної.

Шановні ужгородці та гості міста, запрошуємо скористатися унікальною нагодою – відвідати першу Міжнародну виставку породистих кішок, адже  подивитись буде на що!

Виставка проходитиме у спорткомплексі «Юність» у суботу та неділю.
Початок об 11.00.
Вхід платний: для дорослих – 20 грн., для дітей до 14 років – 10 грн., для малечі до 5 років – безкоштовно, для великих сімей (6-9 чоловік) – знижки!
Контактна особа – Мізерна Людмила, тел.: 099-112-93-49, 068-555-16-70.
E-mail: feliskarpatia@gmail.comungvariun@mail.ru

Вероніка Брудка, Закарпаття онлайн

12 жовтня 2012р.

Теги: виставка, кішки, Мізерна

Коментарі

Юля 2015-03-12 / 15:34:07
Шукаю дивчинку породи Бенгал для хлопчика Бенгала. Можна на розплид а можна и на один раз. 0503737602.

Михайло 2014-07-24 / 23:44:03
Маю дикого европейського кота 4 місяці чиста порода - продам 0680870527

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини