Віктор Балога: "Я йшов на роботу в Кабмін, оскільки був переконаний: наш шлях – європейський"

На відміну від Петра Порошенко, який однією з умов свого входження до складу КМУ від початку ставив можливість особистої участі у парламентській кампанії, також – контроль за низкою округів Вінниччини, Віктор Балога аналогічної можливості не мав.

Віктор Балога: "Я йшов на роботу в Кабмін, оскільки був переконаний: наш шлях – європейський"

У Кабмін він прийшов восени 2010 – за кілька місяців потому, як його попередника Нестора Шуфрича «розжалували» до 125-го заступника голови СНБО. Відтак, поява в МЧС колишнього голови СП Президента Ющенко особливого пожвавлення на Печерську не викликала. Тоді це сприймалося просто як «необхідність заповнити вакансію».

Довгий час нічим особливим на посаді Балога не вирізнявся – звичайне міністерство, звичайний міністр. Але він просто вичікував час. Віктор Іванович завжди надавав перевагу власній грі, аніж чужій. Навіть такій маленькій, але гордій, як «ЄЦ».

Його час настав із початком виборчої кампанії. Взявши офіційну відпустку, Балога взявся проводити мажоритарну кампанію на рідному Закарпатті. Для себе та кількох своїх соратників. З якими у сьомій Раді Віктор Іванович сподівається утворити щось на кшталт групи. На фракцію, принаймні перший час, точно не вистачить. Тоді як група – своєрідна «золота акція».

По ходу кампанії, Балога активно критикує діючу владу. Іноді – навіть жорсткіше, ніж формальна опозиція. Сварить хамовитого колегу Грищенка, закликає не «ковтати» образи від Путіна, обурюється посадкою Тимошенко. Причому робить це, особисто дописуючи (так легше контролювати контент, роздачу і фіт-бєк) на Фейсбук. Середовище, прямо скажемо, не надто лояльне органам влади, до якої він досі належить. І за це Балозі ніхто нічого не чинить. Дивно, чи не так?

Чи йому дозволено публічну «фронду»? Якщо так – в обмін на що? Чи іншим представникам влади  просто не до Балоги з його Фейсбуком? Чи Віктор Іванович – жива ілюстрація тези – «коли конфлікти по лінії «влада-опозиція» неможливі внаслідок відсутності конкуренції, починаються конфлікти по лінії «одна група впливу у владі проти іншої», що й продукують таку собі «квазіконкуренцію»?

З'ясувати це Lb.ua намагався в особистій бесіді із Віктором Івановичем. Єдиною умовою, яку назвав сам респондент, уникнення «теми Віктора Медведчука», мовляв то все було давно, нікому вже нецікаво і взагалі «невірно думати, що це він мені шлях в політику відкрив, це Балога дав можливість йому і Суркісу депутатами обиратися».

Людина, що найкраще за всіх в Україні знається на розпуску парламенту, дострокових виборах, переформатування СНБО, Балога цікавий своїми неоднозначними оцінками і судженнями. З ними можна не погоджуватися, але взяти до уваги – варто.

«В уряді всі змушені ходити «під лінійку» - накреслену чи то з Грушевського, чи то з Банкової. Я хочу бути вільним»

– Ви – один із яскравих прикладів того, коли формально перебуваючи у владі, людина не асоціює себе із нею у повній мірі. Відтак – змушена змінювати «прописку».  У вашому випадку – йти в парламент. Згадайте момент, коли вперше стало некомфортно у міністерській іпостасі, коли вирішили спробувати рухатися самостійно, звільнитися від корпоративних зобов'язань.

 – На початку року у нас із Президентом Януковичем відбулася серйозна розмова. «В листопаді 2010-го року (час призначення Балоги в КМУ, - С.К.) ми з вами говорили: сповідуємо західні цінності, наша стратегічна мета – євроінтеграція України. Спочатку – асоційоване членство, згодом – повноцінне. З цим я й йду на роботу», – сказав я тоді.

На  початку цього року стало очевидно: на практиці все втілюється не зовсім так, як декларується на словах. Відтак, нинішній урядовий майданчик – не той, з якого я можу  робити щось вагоме, вести діалог із суспільством, зрештою, тримати власну лінію у стосунках із Президентом. Адже перебування у владі – це поняття світогляду, сталих цінностей, а не просто якихось короткострокових завдань. Відтак, з'явилося рішення про зміну майданчика.

– Як Президент відреагував на такі слова?

– Дуже спокійно. У нього – своє бачення, у мене – своє. Повторюю: я йшов на роботу в Кабмін, оскільки був переконаний: наш шлях – європейський, і я зможу на це попрацювати. Я й сьогодні на це сподіваюся.

– Ви вірите, що наразі ми із нього ще не зійшли?

– Більше того, я хочу вірити, що ми – разом із вами – побудуємо громадянське суспільство. Яке, як будь-яке нормальне громадянське суспільство, самостійно приймає рішення про свій шлях; про те, як має діяти влада. Тому я й обираю – як майданчик для своєї діяльності – парламент, а не уряд, де всі змушені ходити «під лінійку» – накреслену чи то з Грушевського, чи то з Банкової. Я хочу бути вільним.

– Вас в Кабміні намагалися поставити «під лінійку»?

– Ні, не було такого (посміхається, - С.К.). Маю подякувати Миколі Яновичу.

– Не дуже я вірю, що не було, ну, добре… Перебуваючи у відпустці на період кампанії, ви хоч не сидите в першому ряду, поміж інших міністрів, коли Президент погрожує їм «повідривати голови», «повідкручувати ноги».

– Не думаю, що я комусь би дозволив так із собою поводитися.

 – Навіть Президенту?

 – Навіть Президенту. Тут питання людської гідності. Інша позиція – у твоїй ефективності на займаній посаді.

– Уточнимо відносно січневої розмови з головою держави. От, ви кажете: у мене – своє бачення, у нього – своє. Але якщо раніше це бачення збігалося, а нині вже ні, і ви про це людині говорите, вочевидь, вона має якось прореагувати. Він мовчки вислуховує; відхрещується від європейського вибору; апелює до непорядних чиновників, які його підставляють, що саме?

– Наші розмови набагато дипломатичніші. Було не так.

Я сказав, що як громадянин поважаю посаду Президента. Проте якщо державні пріоритети змінено і Європа – більше не наша мета, тоді посада в уряді мені не потрібна. Однак, як рядовий українець, все одно поважно ставитимуся до Президента, бо це –  інститут держави. Словом, ми зрозуміли одне одного.

 – Так Янукович підтвердив, що пріоритети змінилися?

 – Ні. Більше того, навіть сьогодні (інтерв'ю записувалося минулого тижня, - С.К.), на зустрічі з українськими дипломатами, голова держави підкреслював: євроінтеграція – перший пункт порядку денного.

– Довгий час так воно і було. Особисто я точно не можу назвати день, що став «точкою неповернення», коли все раптом змінилося. Сьогодні всі мовчки погоджуються – хоча вголос про це й не говориться – пріоритети дійсно змінилися. Але коли саме це сталося: 11 жовтня 2011-го, коли провалилася угода з ЄС, коли у самій Європі почалася криза?

 – Багато залежить від суспільної позиції. Що каже нам соціологія? За часів Ющенка європейський вектор обирало 40-45% українців. Сам Ющенко щиро хотів просуватися у цьому напрямку, однак не мав достатньої підтримки української громади.

Сьогодні відсоток громадян, що виступають за євроінтеграцію, більший. Позиція влади офіційно теж не зазнала змін. Однак в реальності відбувається дещо інше.

Очевидно, коли ми хочемо інтегруватися в західний світ  –  докладаємо для цього максимум зусиль: застосовуємо певні дипломатичні методи, знаходимо способи якнайшвидше виконати «домашнє завдання». Коли ж бажання інтегруватися насправді немає – шукаємо причини для конфлікту. От зараз ми в ситуації, коли конфлікти створюються навмисно. Тимошенко – лише один із епізодів, що створили штучний конфлікт між Брюсселем і Києвом.

 – Штучний?

 – Так. Оскільки тільки громада, безпосередньо на виборах, повинна була давати оцінку діям Тимошенко, а аж ніяк не судова система.

 – Громада є доволі пасивною, практично мовчки погоджується з тим, що відбувається.

– Громада розчарована результатами роботи команди, в якій працював і Балога, і Ющенко, і Тимошенко. Треба чесно сказати: багато обіцянок щодо розвитку держави не були виконані. Тому з’явився попит на «сильну руку»; лідера, що ні з ким не домовлявся, а працював над розбудовою власної команди. Згадайте: Партія регіонів, якою ми її сьогодні знаємо, формуватися почала дуже давно. До того ж, вони завжди самостійно брали участь у виборах, не створювали масштабних коаліцій.

Відбулися логічні речі. Команда, що знаходилася при владі до 2010-го, не виправдала надій. Виборці призначили нову команду.

Свого часу, центр і захід України дали мандат на управління державою демократам. Згодом, центр і захід України цей мандат у них забрали. Якщо Янукович не врахує цю позицію; якщо не виконуватиме того, що обіцяв під час виборів, з ним відбудеться те саме. Роботу оцінюватиме не Захід, а власний електорат.

– Штучні конфлікти представниками влади можуть створюватися підсвідомо. Хіба щиро ці люди хочуть в Європу? Вони від неї ментально, навіть з огляду на вік, занадто далекі.

– Але кожний має родину, дітей.  Якщо хтось заробляє гроші в Україні, то витрачати, зрозуміло, хотів би їх у Європі.

…Давайте конкретно. Що, за останній рік, відбулося для «європейського прориву» України? Самміт скасовано, угоду не підписано… всі чекають результати виборів у ВР. Хто сказав, що ми наблизилися  до пріоритетів, накреслених ще 2003-го, за часів Президента Кучми і Прем’єра Януковича? Так, Ющенко для цього щось зробив, профільні міністри докладали зусиль. Але сьогодні ми на цьому шляху зупинилися. Почали робити помилки. Причому помилки робляться як раз для того, щоб зупинитися!
 

«Кабмін недоцільно формувати за партійною ознакою, як сьогодні»

– Якщо внутрішній конфлікт для вас настільки серйозний, чому було б одразу, ще взимку, не піти з Кабміну? Навіщо зберігати за собою крісло весь цей час? В балотуванні воно не надто допомагає.

 – Крісло не я за собою зберігаю, його зберігає Президент. В червні, коли голосувався закон про мовну політику, а зібрати «під нього» голоси було не так просто, наша група (соратники Балоги в ВР, так звана «група ЄЦ», - С.К.) вирішила не голосувати. Ми світоглядно не сприймали той закон. І я прямо про це сказав Президенту. Президент відповів: «Я прошу тебе працювати. Принаймні, до завершення виборчої кампанії».

Ця наша розмова була телефонною. Що, до речі, також показово.

– Нинішній Кабмін – команда ретроградів, які ментально не здатні розділяти європейські цінності? Багато хто на Заході в цьому переконаний, та й ви самі це чудово розумієте.

 – Дозвольте мені з етичних міркувань не давати подібних оцінок. Як би там не було, за визначенням уряд – одна команда, сформована Президентом. Необхідно розуміти: першу скрипку згідно конституційних засад грає все ж Президент, а не прем’єр чи будь-хто з міністрів.

Тут важливий іще один аспект. Очевидно, що стосунки із Заходом та Сходом ми маємо розвивати на паритетних умовах. Відтак, в Президента  повинна бути команда – прем’єр,  віце-прем’єр, міністри – з якими рахуються, поважають їх позицію  і на Заході, і на Сході.

(після паузи, - С.К.). …Біда в тому, що ми сьогодні втратили стосунки не тільки із Заходом, а й зі Сходом.

Візьмемо приклад Росії. Спочатку ми не могли домовитися про газ, утилізаційний збір, потім – м’ясо, молоко. Найвищі чиновники зустрічаються, тиснуть одне одному руки, але проблем тільки більшає.

Відтак, необхідно визначитися, яка людина з команди Президента зможе налагодити відносини з РФ. Далі ігнорувати це питання неможливо.

– Путін особисто не дуже любить Януковича.

– В політиці не буває «особистого», існують тільки інтереси. Очевидно, інтересом Путіна є вплив на Україну. Україна має свої інтереси. Завдання Президента – призначити на посаду людину, що могла б забезпечити реалізацію цих інтересів; в тому числі  зупинити згортання економічних відносин України й Росії. Зупинити війну на знищення команди Президента, що йде сьогодні.

В широкому розумінні, ми не маємо право накопичувати негативне сальдо у наших двосторонніх стосунках.

– Буває в політиці «особисте». Приклад  - вирок для Тимошенко. Ненависть Януковича до неї – щось з категорії ірраціонального. І це, до речі, також позначилося на відносинах з РФ.

 – Із будь-якої ситуації потрібно шукати вихід. В політиці інакше неможливо.

– Ваші слова вказують на те, що для покращення відносин із РФ Києву варто змінити переговорників.

– Президентські вибори у нас 2015-го, так? З цієї точки зору, маємо говорити про те, що Кабмін доцільно формувати не за партійною ознакою, як сьогодні, а на принципово інших засадах. Так, аби уряд мав у своєму складі представників тієї електоральної бази, на підтримку якої розраховує Віктор Федорович. І переговорники, яких ви маєте на увазі, там мають бути.

Йдеться про команду, яка була б навіть не стільки комфортна для Президента, скільки вигідна Україні.

– І зрозуміла елітам.

– Так, елітам, які б повірили у те, що є баланс у прийнятті рішень.

– Сьогодні балансу немає. Так?

– Думаю, що немає.

– А той вільний простір, що ще залишився, скорочується, оскільки бали стрімко набирає «Сім’я».

– Коли хтось набирає, то хтось неодмінно втрачає. Кожен плюс має мінус. Закон природи такий. «Сім’я» може набрати бали, але їх втратить – на рівні загальнонаціональної підтримки – інститут Президента, Уряд.

Якщо згадали 2015-й, доцільно говорити про це крізь призму Верховної Ради.

 – Не в контексті обрання президента в парламенті, але того, що ВР має виступати для Президента головним майданчиком підтримки. Так?

 – Точно. Коло людей, з якими працюватиме Президент, повинно розширюватися. Можливо, це будуть представники опозиції – держава ж наша одна.

І тут я впираюся в інше питання: а чи захоче Президент -  з точки зору того, куди ми рухаємося, що будуємо – поділитися повноваженнями, сферами відповідальності…

 – І прибутками від «потоків».

 – «Потоки» мене не цікавлять (сміється - С.К.).

 – Давайте конкретно: яка вірогідність зміни чи не зміни складу КМУ після парламентських виборів?

 – Персоніфікація мене не цікавить взагалі. Як хочемо мати результат – маємо працювати із тим, хто є найбільш ефективним. Навіть якщо сама людина не дуже «комфортна».

 – Відомо – ми про це писали – що під час недавнього візиту в США, представники «Сім’ї» позиціонували себе як майбутній новий уряд. Конкретизуйте, як розцінюєте  імовірність того, що після виборів відбудеться іще більше звуження політичного поля, а всю владу остаточно буде сконцентровано в руках представників однієї групи? Нехай це остаточно вб'є конкуренцію, нехай є не зовсім правильним, натомість – зручним та зрозумілим для першої особи.

 – Якщо підуть за цим сценарієм – крах системи нинішньої влади невідворотний.

 – Ясно. Повертаємося до теми парламентських виборів. Зізнайтеся чесно: ви взагалі вірите, що сьома ВР зможе на щось впливати, щось міняти? Замість слухняного «одобрямсу» буде конкурентне середовище?

 – Коли є баланс у парламенті – виконавча влада працює в повну силу. Якщо ж влада має дві третини, 250 і більше голосів, стимули для роботи втрачаються. Ну, навіщо за таких обставин зважати на опозицію?

Опозиція, в такому разі, неминуче зникне, а питання про інститут парламентаризму вже не стоятиме. Тоді рішення прийматиме вулиця. В тому числі щодо того, чи працюватиме ця ВР повну каденцію.

 – Це стихійні бунти.

 – Сьогодні можна тільки моделювати події. Але для кожного зрозуміло й очевидно: влада потребує  балансів. Нехай функціонуватиме провладна більшість, але має існувати простір  для опозиції, і не всі ініціативи більшості повинні діставати однозначну підтримку. Оце – здоровий парламент, за якого працюватиме, як казав, і Кабмін, і Президент. В протилежному випадку наша колія – запасна.

Далі буде...

Соня Кошкіна, шеф-редактор Lb.ua

10 жовтня 2012р.

Теги: Балога

Коментарі

Слов'янин 2012-10-15 / 22:22:57
Якщо Віктор Балога в якості міністра не один рік працював спільно з режимом Януковича, то яке моральне право він має воювати з отим режимом Януковича. Або одне, або друге. Інакше, хто повірить у таку щирість?.. А на рахунок "Європейського вибору" - це взагалі смішно. Неоднозначний опонент Балоги Ратушняк довго сміятиметься... Таке враження, що на такого ж неоднозначного Балогу впливає якась незрозуміла спільнота.

яйценюк 2012-10-13 / 11:02:46


Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Студебекер 2012-10-12 / 14:59:01
Интервью понравилось.Разделяю мысли В.Б. Вот бы их еще и грамотно реализовать на практике. Перед выборами все политики красиво говорят, но когда приходят к власти, то как-то не торопятся осуществлять обещанное. К сожалению... А так бы хотелось, чтобы мораль , порядочность были бы для политиков не пустым звуком...

Колхозник 2012-10-12 / 01:04:11


Вы что, **** с Ужгорода. джо и серёга, действмтельно кретины, или конченные проститутки?!


Побарабану 2012-10-11 / 12:19:08
Суть БВІ навеена в цитатах:
1."Він просто вичикував час, Віктор Іванович завжди надавав перевагу власній ігрі, ніж чужій." Мешканці Закарпаття так потрібно розуміти лише знаряддя у власній грі ля досягнення власної мети?
2."На фракцію людей не вистачить, тоді, як група -своєрідна золота акція." Тобто БВІ вже зараз готовий торгуватись золотою акцією - продам тому хто більше запропонує на вікритих торгах. Гарна риса демократичного-європейського рівня політика.
3."Робить це особисто дописуючи у Фейсбук". Варто порівняти стилістику викладення дописів у Фейсбук та наприклад записки, яку колись БВІ писав Яценюку, яку було розміщено на сайті укр.правди цитую: "Йогог жабо вдавить", щоб зрозуміти, що у Фейсбук описує челядь БВІ.
4.Президент визначає кого він викликає на бесіди, кого він та на яких умовах запрошує на роботу. Умови ставить Президент і коли він говорить ні кому не дозволено його перебивати, а тим більше вставляти свої вимоги. Це не вірно, але це реальність. Так, що не треба про свої серьозні розмови та погрози і умови до Президента. За такої поведінки, розмова була б закінчена раз і на завжди.

Ужгородка 2012-10-11 / 08:05:59
"Тут питання людської гідності. Інша позиція – у твоїй ефективності на займаній посаді." !!!!!!!!!!!!!!!
«В уряді всі змушені ходити «під лінійку» - накреслену чи то з Грушевського, чи то з Банкової. Я хочу бути вільним» !!!!!!!!!!!

Если человек ХОЧЕТ быть свободным, то пусть УХОДИТ куда подальше, денег на счетах в иностр. банках у него мноооого, не надо ему в ВР, пусть катиться на все 4 стороны, нам будет только лучше от этого.

джо 2012-10-10 / 22:11:23
серьога, так це правда! Коли я захожу у Барву і намагаюсь щось запитати продавців або консультантів з продажу, то відразу до мене починається хамство. Це я розумію справжній європеїзм зі сторони Віктора Івановича ))))

серьога 2012-10-10 / 22:01:56
до Ждо:
+100500 У першу чергу щоб заявляти про європейський напрямок попробуйте створити хочаби європейські відносини у себе у Барві а тоді, якщо ви зможете цього домогтися то будете мати моральне право робити такі заяви

джо 2012-10-10 / 21:55:58
Ага. Балога пішов на міністерську посаду після виборів 2010 р. Тоді він радий був, що захопив всі депутатські ради Закарпаття своєю партією, і тоді він нічого не заявляв про європейський напрямок розвитку України, а пів року сидів тихо, а тепер говорить про європеїзм, сміх і годі!

Faust 2012-10-10 / 21:38:24
Цілком вірно говорить Віктор Іванович. Тільки демократичним, еволюційним шляхом, але дуже ТВЕРДОЮ ходою можно інтегруватись в європейське суспільство. Для цього потрібно мати український, патріотичний парламент. А зараз - ДУМАЙМО, кого обираємо!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини