Закарпатка стала кращою акторкою на Всесвітньому карнавалі ляльок

Другий за ліком Всесвітній карнавал ляльок проходив у місті Алмати в Казахстані з 23 по 30 вересня. Участь у ньому взяли 19 колективів з різних країн світу – Кореї, США, Ірану, Перу, Португалії, України, Росії, Білорусі, Франції тощо.

Закарпатка стала кращою акторкою на Всесвітньому карнавалі ляльок

Україну на карнавалі представив колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» з виставою «Недотепа із Вертепа» за п’єсою Дмитра Кешелі. За результатами дійства згідно з вердиктом журі номінацію «Краща акторка» присуджено заслуженій артистці України Наталії Орєшніковій, яка виконує у виставі ролі Митрика, Янгола і багатьох інших.

Як розповіла Наталія Орєшнікова кореспонденту Закарпаття онлайн, фестиваль ляльок відбувся на дуже високому рівні, представлені на ньому були усі континенти світу. «Та, на жаль, не всі колективи, які були заявлені, змогли приїхати – переважно з технічних причин. Наприклад, колектив з Туреччини вимушений був повернутись додому вже з аеропорту – через те, що у них поламались ляльки. І дуже шкода, адже у них в програмі був заявлений «Гамлет»: цікаво було б подивитись "Гамлета" у "ляльковому вигляді", та ще й у виконанні акторів зі Стамбула», – розповіла Наталія Орєшнікова.

Загалом програма Всесвітнього карнавалу ляльок була неймовірно насиченою і різноманітною: сеанси розпочинались з 11-ої години ранку і тривали до вечора. Щодня бажаючі могли відвідати вуличні вистави, «адаптовані» спеціально для показу «на відкритому повітрі», і які, за словами Наталії Орєшнікової, постійно збирали величезну кількість глядачів. Разом з тим, спектаклі проходили паралельно на трьох майданчиках у різних театрах. Окрім цього, відбувався відеопоказ лялькових фільмів і різноманітні майстер-класи від відомих лялькарів світу. 

«Сподобалось все, вражень маса і всі позитивні. Були просто неповторні спектаклі, наприклад, від лялькового театру російського Кургану «Капріччо подвійний з вершками». Колектив цей якраз взяв гран-прі… Це така безумна феєрія – і живий план, і ляльки, і актори, все рухається… Дивишся і просто не можеш повірити, що таке можливо. Вразив японський спектакль у жанрі так званого театру одного актора. Одна-єдина жінка давала виставу у рамках вуличної програми: була встановлена декорація у вигляді дерева, ти сідаєш перед ним на спеціальний стільчик, одягаєш навушники і дивишся спектакль через дупло – вся дія відбувається прямо в середині дерева впродовж 3-4 хвилин», – ділиться враженнями Наталія Орєшнікова.

Всі вистави, які демонструвались в рамках карнавалу, актори давали рідною мовою. І питання мовного бар’єру не виникло жодного разу, каже пані Наталія: «Якщо спектакль хороший, в ньому є динаміка, є думка, дія, його будуть розуміти всі. Нас зустріли аж неочікувано добре. Приємним сюрпризом була вдячність від глядачки з залу, яка підійшла до нас після вистави і подарувала казахські народні костюми. Не було проблем і в спілкуванні з представниками різних лялькових театрів світу, до кінця карнавалу ми вже тісно здружились. Пояснювались вільно, якщо ж і виникала необхідність, звертались по допомогу до перекладача – на фестивалі були присутні волонтери, закріплені за кожним колективом».  

На спектакль закарпатських театралів-лялькарів прийшла і Генеральний консул України в Алмати Людмила Протасова, якій закарпатські театрали і завдячують чи не найбільше за здійснену поїздку. «Людмилі Протасовій – величезне спасибі, адже Генконсул доклала максимум зусиль для того, аби ми таки відвідали карнавал ляльок. Також дуже хочеться подякувати всьому колективу Закарпатського обласного театру ляльок, режисеру-постановнику спектаклю (режисером «Недотепи із Вертепа» є заслужений артист України Олег Куцик – авт.), бо ж вдалий виступ,  відзнака «Краща акторка» були б неможливими без злагодженої роботи усіх без виключення працівників театру. Можна сміливо стверджувати, що успішна поїздка і достойне представлення України саме театром ляльок з Закарпаття є заслугою усіх тих, хто нині в театрі працює і живе його життям", – розповіла Наталія Орєшнікова.

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

08 жовтня 2012р.

Теги: театр ляльок, "Бавка", карнавал, Орєшнікова, "Недотепа із Вертепа"

Коментарі

Глядач 2012-10-08 / 18:19:35
Вітаю увесь колектив "Бавки" і п. Наталю зокрема з таким успіхом!

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини