"Ужгородські ентомологічні читання" зібрали 69 науковців з різних країн світу

В Ужгородському національному університеті відбулась чергова подія міжнародного рівня. Ентомологи біологічного факультету 28-30 вересня провели наукову конференцію – “Ужгородські ентомологічні читання”.

"Ужгородські ентомологічні читання" зібрали 69 науковців з різних країн світу

Цей традиційний форум науковців, що вивчають цікавий і дуже багатий світ комах, проводиться кафедрою ентомології та збереження біорізноманіття вже удванадцяте поспіль. В Ужгороді, в останній тиждень вересня щороку збираються фахівці не тільки Карпатського регіону для вирішення проблем загальної та прикладної ентомології і збереження різноманіття комах.

Цьогорічні “Ужгородські ентомологічні читання” присвячені шістдесят шостій річниці створення кафедри ентомології та збереження біорізноманіття Ужгородського університету. Але це й данина пам’яті фундаторам кафедри і фундаторам ужгородської наукової ентомологічної школи: К.К.Фасулаті, С.Ф.Сегеді, В.Ф.Палію та відомим у наукових колах ентомологам УжНУ: А.А.Гіріцу, Г.М.Рошку, Т.А.Тверітіній, І.М.Ликовичу, І.І.Бокотею, Й.М.Погоріляку, І.Г.Добошу, В.О.Добею, А.А.Зубенко, М.Ф.Мателешко, які стояли біля витоків ужгородської ентомологічної школи, підтримували її та розвивали. І хоч багатьох з них вже немає серед нас, дух ентомологічних досліджень живе у їх учнях і послідовниках, котрі нині організовують цю традиційну, щорічну конференцію.

В роботі конференції взяли участь 69 науковців з України, Польщі, Швейцарії, Словаччини та Білорусі. Україна була представлена ентомологами з Ужгородського національного університету, Волинського національного університету ім. Лесі Українки, Львівського національного лісотехнічного університету, Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Інституту зоології ім. І.І.Шмальгаузена Національної Академії Наук України (м.Київ), Інституту екології Карпат НАНУ (м.Львів), Державного природознавчого музею НАН України (м.Львів), Інституту захисту рослин НААН України (м.Київ), Закарпатської інспекції з карантину рослин (м.Ужгород), заповідників та національних парків України.

Зарубіжні науковці представляли: Інститут систематики й еволюції тварин Польської Академії Наук (м.Краків), Інститут зоології Польської Академії Наук (м.Варшава), Федеральний інститут лісів, снігів і ландшафтів (м.Бірменсдорф, Швейцарія), Пряшівський університет (м.Пряшів, Словаччина), Інститут захисту рослин (м.Мінськ, Білорусь). В попередні роки гостями “Ужгородських ентомологічних читань” були німецькі, австрійські, чеські та російські дослідники.
Відповідно до програми конференції, у перший день були проведені цікаві та змістовні презентації доповідей учасників, присвячені фауні, систематиці, екології та збереженню біорізноманіття комах Європи і Карпатського регіону.

В суботу-неділю – вже традиційне виїзне засідання, яке передбачало польовий збір наукового матеріалу та екскурсії, цього разу на території природного національного парку “Ужанський”. У науково-дослідному відділенні “Стужиця” підвели підсумки, обговорили плани на співпрацю, прийняли резолюцію. На Ужоцькому перевалі сфотографувались на пам'ять, домовились про зустріч на наступних “Ужгородських ентомологічних читаннях” і роз’їхались по домівках з новими ідеями, новими творчими планами. А плани у всіх одні – вивчати надзвичайний світ комах, яких на нашій планеті більше, ніж усіх рослин і тварин разом узятих.

Господарі ж, ентомологи Ужгородського національного університету залишились задоволені активною підтримкою їх ініціативи широким колом ентомологів, які представляють наукові, науково-педагогічні та науково-виробничі заклади та установи і України, і Європи.

08 жовтня 2012р.

Теги: ентомологи, конференція, науковці

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини