В Ужгороді фінішував Чемпіонат України зі спортивного орієнтування (ФОТО)

Чемпіонат України зі спортивного орієнтування, що проходив в Ужгороді з 4 по 7 жовтня, завершився стартами на короткій дистанції з гандикапом. Фінальні дистанції було прокладено в історичній частині міста: від станції Молодіжна дитячої залізниці, через Ботанічну набережну і парк Горького до Ужгородського замку, і далі – через Капітульну і Корзо до площі Театральної. Фінішували учасники біля пам’ятника Євгену Фенцику, що перед Філармонією.

В Ужгороді фінішував Чемпіонат України зі спортивного орієнтування (ФОТО)

 

При подоланні найдовшої – шестикілометрової елітної – дистанції, що проходила через 26 контрольних пункти, учасники «набирали» 100 метрів висоти, тричі вибігаючи на Замкову гору.

На думку судді міжнародної категорії киянина Віталія Петрова, що виконував на чемпіонаті функцію контролера від національної федерації, кращого місця для проведення змагань організаторам було не знайти. Маршрути тут, хоча і фізично важкі, але при цьому дуже цікаві і швидкісні. Старший тренер дефлімпійської збірної команди України Василь Ткаченко, що зі своїми підопічними об’їздив півсвіту, відмітив: - «Дякую організаторам із Закарпатського центру туризму і спорту учнівської молоді за чудову підготовку і якісне проведення чемпіонату! Він став хорошою перевіркою для нас перед виїздом на чемпіонат Європи, що за два тижні проходитиме в угорському Егері. Скажу чесно – від жодної спринтерської дистанції в Україні я не отримував такого задоволення!»

Тож, в неділю, 7 жовтня, чемпіонат України в Ужгороді досягнув свого апогею. Виходили на старт учасники з гандикапом – форою, яку отримали лідери завдяки кращому виступу в перший день чемпіонату. Так, переможець прологу львів’янин Ярослав Пажух стартував першим – на хвилину і чотири секунди раніше, ніж срібний призер прологу Максим Штельмах з Києва. Зате за Максимом на протязі хвилини вибігало зразу вісім переслідувачів і серед них третім – через 22 секунди – найсильніший на сьогодні закарпатець Євген Сіротов! Відмітимо зразу – Пажух своє лідерство утримав і фінішував першим, а ось у Штельмаха нерви не витримали – по дорозі на десятий пункт він обрав помилковий варіант і в підсумку зайняв п’яте місце. Не виправдав сподівань своїх уболівальників і Сіротов – фінішував лише сьомим. А героями дня стали одесит Олексій Судорєв та киянин Олександр Шеремет: стартувавши з, відповідно, п’ятої та шостої позицій, вони вибороли срібну та бронзову нагороди.

Не менш захоплюючими стали й жіночі перегони. Тут взагалі без медалі залишилася фаворит гандикапу Яна Мельник з Києва. Перемогу святкувала одеситка Христина Богомягкова, яка стартувала п’ятою – на дві хвилини та 24 секунди пізніше лідерів! Сумчанки Олена Постельняк та Дарья Москаленко зуміли утримати свої позиції і фінішували відповідно другою і третьою.

Щодо виступів кращих представників закарпатської збірної: основні наші сподівання  покладалися на юніорів та ветеранів і, в основному, підтвердилися.

Серед наймолодших (до 12 років) спортсменів вихованці СК «Кам’яниця» Христина Бобер та Анастасія Камінська, що стартували другою-третьою, зуміли обігнати  на трасі лідера гонки і фінішували відповідно на першому та другому місцях. У змаганнях серед хлопчиків «бронзову» позицію до фінішу зберіг Станіслав Шин з Мукачева.

В змаганнях 13-річних другим, як на старті, так і на фініші, був ужгородець Станіслав Паламарчук з СК «Максимум», а ось мукачівка Анастасія Моїсеєва, бронзова призерка прологу змагань, помилившись у фіналі, фінішувала восьмою.

Приємні емоції залишив виступ 14-ти річного Владислава Французова – вихованця мукачівського СК «Товариш». Стартувавши на 26 секунд пізніше, ніж фаворит перегонів, Влад не тільки зумів наздогнати суперника, але й впевнено обігнав його на фінішному відрізку. А ось серед дівчат цього віку закарпатці втратили здавалось би 100-відсоткові шанси на медаль: мукачівка Олександра Золтан та Іванна Власик з Ужгороду, стартувавши другою-третьою, фінішували лише на четвертому та п’ятому місцях.  

В категорії спортсменів не старших 15 років зуміли зберегти лідерські позиції ужгородці Лоліта Рахманова та Віктор Андрійкович.

З четвертої стартової позиції на третю фінішну зумів піднятися у своїй віковій групі 18-річнийВасиль Морозов з Мукачева.

В змаганнях ветеранів бронзовим призером гандикапу став 54-річний ужгородець Василь Павлишин.

Нагороди переможцям чемпіонату вручали 74-річний ветеран спортивного орієнтування України, суддя перших Всесоюзних змагань, що проходили на Закарпатті у 1963 році, ужгородець Костянтин Сас та Євген Бобров — начальник управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради. Всім спортсменам, які зайняли призові місця, були вручені дипломи та медалі.

Завідуючий організаційно-масовим відділом Закарпатського центру туризму Юрій Ляхович за підсумками змагань зазначив, що змагання зі спортивного орієнтування для центру стали одним із найуспішніших соціальних проектів. «Здійснюючи підтримку юних спортсменів-орієнтувальників, ми допомагаємо їм реалізовувати себе на шляху до спортивних висот і досягнень. З року в рік ми зустрічаємо на стартах все нових і нових учасників. Люди знають про наших змаганнях, приїжджають до нас в регіон цілими сім'ями і висловлюють подяку за підтримку цього виду спорту. Для нас це важливо і відповідально! », - підкреслив він.

Довідка

Спортивне орієнтування це вид спорту, в якому учасники за допомогою карти і компасу повинні пройти задане число контрольних пунктів, що розташовані на місцевості, а результати визначаються за найменшим часом проходження дистанції.

Олександр Цепурдей, для Закарпаття онлайн. Фото Андрія Расчупкіна та Яни Бабушкіної

08 жовтня 2012р.

Теги: спортивне орієнтування, чемпіонат, змагання

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини