Тривають зйомки дитячого фільму за сценарієм закарпатця про закарпатського силача Кротона

В Україні тривають зйомки дитячого пригодницького фільму "Іван Сила"

Двадцятирічним Іван Фірцак, виходець із закарпатського села Білки, подався на заробітки до Чехословаччини, де своїми перемогами у бійцівських турнірах швидко здобув славу фантастичного силача.

Згодом Іван долучився до празького цирку та гастролював із карколомними трюками у країнах Європи та США. В афішах же наш іменитий земляк значився як «Іван Сила». На очах у захопленої публіки силач розривав залізні ланцюги, жонглював гирями, згинав цвяхи «сердечками», а коли у 1928 році його визнали найсильнішою людиною світу, на піку слави, кинув усе і повернувся на батьківщину, аби доживати віку на рідній землі...

Фiльм про видатного силача українцi побачать, можливо, вже наступного року.

Наш Сталлоне

 У 2007 році письменник та публіцист, автор «України молодої» Олександр Гаврош написав дитячу книгу «Неймовірні пригоди Івана Сили», де подав пригоди Фірцака на казковий лад. Гаврош розповів, що надихнувся, прочитавши історії силача, записані Антоном Копинцем у книзі «Кротон». Кротоном Івана Силу прозвали у Європі на честь давньоримського силача. Письменник Антон Копинець був близьким другом Фірцака, проводив iз ним багато часу, записував його розповіді, які видав через два роки після смерті богатиря. «Я прочитав цю книгу і був вражений, що ніхто про неї не знає, що вона вже забута, вийшла ще у 70–х, — ділиться Олександр Гаврош. — Це ж просто голлівудська історія! Для дітей тепер герої — Сталлоне, Шварценеггер... А ми, виявляється, маємо і своїх кумирів, просто вони невідомі». На противагу «Кротонові», художньо–документальному роману, «Неймовірні пригоди Івана Сили» Олександр Гаврош збагатив кількома новими героями та сюжетними лініями, аби дітям читалося цікавіше, проте головні події життя Фiрцака письменник не змінював.

За п’ять років книга «Іван Сила» тричі перевидавалася і навіть лягла в основу вистави у Закарпатському театрі ляльок. Тепер черга дійшла до кіно, чому Олександр Гаврош неймовірно радий: «Тішуся з того, що не один я загорівся ідеєю прославляння українського богатиря. Дуже вдячний режисерові Віктору Андрієнку за те, що розгледів у книжці цю ідею, а також силачу Василю Вірастюку, який не лише брав участь у промоції самої книги, а й долучився тепер до зйомок».

100% українське

Вищезгаданий режисер — Віктор Андрієнко — в українському кінематографі з 1977 року. Вiн устиг побувати актором, каскадером, постановником трюків та помічником режисера. Проте найбільше запам’ятався українцям як легендарний Довгоносик iз телевізійного шоу 90–х. Тепер Андрієнко долучився до виробництва фільму про Івана Фiрцака роботою над сценарієм, а згодом сів у режисерське крісло. Ця картина буде режисерським дебютом для рiзнобiчно обдарованого «Довгоносика».

Сценарій, що його Андрієнко написав спільно з Ігорем Письменним за мотивами книжки Гавроша, здобув нагороду на «Коронації слова–2012» як найкращий дитячий сценарій. Згодом Державне агентство з питань кіно уклало угоду на повне фінансування стрічки, що становить 16 млн. грн. У результаті перепон, на які так люблять скаржитись кінематографісти, не залишилось. Сценарій є, гроші є, навіть актора на головну роль знайшли — це чемпіон iз пауерлiфтингу Дмитро Халаджi, візуально дуже схожий на Фірцака. Залишається лише зняти фільм, за що команда на чолі з Андрієнком узялася ще у серпні.

«Давайте говорити відверто: це, по суті, перша спроба створити повнометражний художній дитячий фільм за 21 рік незалежності. І я особисто, і вся знімальна група відчуваємо серйозну відповідальність за продукт, який ми робимо», — розповів Вiктор Андрієнко перед початком зйомок.

Те, що Держкіно забезпечує повне фінансування стрічки, факт неймовірний — неймовірно–приємний, адже доля українського кіно поки що залишається згаслим полум’ям, яке розпалити кiлькома лише «іскрами–стрiчками» на зразок Іллєнкової «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» не вдасться. Тому увага до «Івана Сили» підживилася такою щедрістю держави. «Скажу відверто: відчуваю, що держава дійсно зацікавлена у появі цієї стрічки, — ділиться режисер. — Якщо і далі не буде перебоїв з фінансуванням, а ми будемо працювати в такому темпі, як почали, стрічка вийде вчасно, і, я переконаний, буде непоганою».

Справжні трюки у несправжньому Парижі

Дмитро Халаджi, що втілить могутнього українця на великому екрані, погодився на цю роль без вагань. Спортсмен скасував гастролі Сполученими Штатами, аби приїхати до України на зйомки. Як і його герой, Халаджі працює у цирку і навіть виконує ті трюки, що майже століття тому виконував сам Іван Сила. «Особисто для мене ця роль цікава тим, що вперше на українських екранах у художньому фільмі вдасться продемонструвати практично всі старовинні силові трюки. Усе, що ви будете бачити, виконуватиметься без дублювання і голлівудських спецефектів. Саме завдяки цьому фільм вийде унікальним і цікавим, бо буде справжнім», — розповідає чемпiон з пауерлiфтингу.

До акторського складу долучилася ціла плеяда українських зірок, серед яких — Ольга Сумська, Лесь Задніпровський, Георгій Делієв, Борис Барський, а головного негідника зіграє сам Андрієнко. Продюсером фільму став Володимир Філіппов, який продюсував стрiчку «ТойХто ПройшовКрізьВогонь».

Локаціями для зйомок обрали Київ, Чернівці, Ужгород, Львів та рідне село головного героя — Білки, що на Закарпатті. Після місяця роботи, знімальна група вирішила відмовитися від зйомок в Ужгороді та Львові, оскільки у Києві та Чернівцях кіношникам удалося віднайти необхідний антураж, зокрема не лише українські реалії початку ХХ ст., а й вулиці Праги та Парижа. В Кам’янці–Подільському знімальна група натрапила на справжній скарб — турецький міст, що в результатi ідеально підійшов для відтворення основної драматичної лінії стрічки. А останні дні вересня Андрієнко провів у рідному селищі Фірцака на Закарпатті, обираючи локації для зйомки. «Тут чудова аура, — пише Віктор на сторінці особистого сайту, — всі готові допомогти. Я вдячний всім цим чудовим людям — і тим, хто ще пам’ятає цього великого силача, і молодому поколінню за все, що вони для нас роблять».

Зйомки у Білках заплановано на 16—21 жовтня, а поки знімальна група має намір повернутися до Києва, де працюватиме у столичному цирку «Шапіто». На зйомки у столиці обіцяв завітати і автор книги Олександр Гаврош: зніматися не планує, каже, просто цiкаво подивитися. Крiм того, Олександр готує другу книгу документальних статей про Івана Силу.

Старт стрічки у прокаті обіцяють приблизно на кінець березня. Творці фільму зізналися, що хочуть, аби прем’єра збiглася з весняними канікулами у школярів, адже «Івана Силу» знімали насамперед для юної аудиторії. Однак увага, якою вже встиг обрости майбутній фільм, певно заведе до кінотеатрів не лише школярів.

02 жовтня 2012р.

Теги: Кротон, Гаврош, Іван Сила

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини