УжНУ не вистачає 3,5 млн грн, а ще один факультет став інститутом

В.о. ректора УжНУ, ректор ЗакДУ Федір Ващук відвідав факультет післядипломної освіти.

УжНУ не вистачає 3,5 млн грн, а ще один факультет став інститутом

 

Відтепер, як було повідомлено, ФПО реорганізовано в Інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки. Ф.Ващук оголосив відповідний наказ та наказ про призначення на посаду в.о. директора доктора медичних наук, професора Івана Чопея.

Ф.Ващук зазначив, що втручань в структуру Інституту не буде. За його словами, все вирішуватимуть самі працівники новоствореного підрозділу на Вченій раді. Додадуться й нові обов’язки. Відтепер уся доуніверситетька освіта буде також на плечах Інституту. Також планується ввести систему дистанційної підготовки та підготовки іноземних громадян до вступу в УжНУ. Окрім того, найбільшим плюсом є те, що на базі Інституту згодом можна буде створити й окремі факультети, а не лише кафедри.

Також Федір Ващук констатував невтішну ситуацію, що наразі склалась в УжНУ. За його словами, університету не вистачає 3,5 млн гривень, аби покрити усі виплати.  Попри те, що виш є основним бюджетоутворювачем міста, допомога з боку міської влади недостатня. З бюджетом у майже  140 млн за рік, 139,6 млн гривень йде на розрахунки за заробітну плату й оплату комунальних послуг. В результаті, на науково-освітні потреби потужній установі, у якої 130 тисяч кв.м. загальної площі, майже не залишається грошей на утримання гуртожитків, корпусів і т.п. І це в той час, коли за кошти університету утримується 10-та частина міста.

На зустрічі, з-поміж інших, обговорили й проблему якості освіти у різноманітних філіях та відділеннях, що діють на Закарпатті. Близько 10700 студентів навчаються в 27-ми філіях та відділеннях різноманітних вузів, 95% з яких навіть не є зареєстровані в області. Адміністративним чином їх закрити не вдається. «Ми підемо в райони і поборемо цю проблему. Щороку через такі напівлегальні, а й то зовсім нелегальні установи, які не дають фактично ніяких знань, бюджет УжНУ недораховує близько 50-ти мільйонів гривень. Ці гроші могли б в значній мірі покращити фінансове становище університету», – передає слова Ф.Ващука прес-служба УжНУ.

26 вересня 2012р.

Теги: УжНУ, Ващук, ЗакДУ

Коментарі

Гість 2012-10-12 / 15:36:23
Маємо можливість запропонувати в.о. ректору Ващуку взяти на роботу президента Януковича в якості ПРОФФЕСОРА Ужгородського національного університету після строку його каденції. У Ващука і так добре, бо і раніше вся професура працювала на двох посадах у двох університетах.

шоні 2012-09-28 / 19:48:59
робиться все, що б менеджмент УжНУ був ручним у Ващука -- тому факультети перетворюються на інститути із призначуваними ректором директорами замість виборних деканів...
кінець академічній автономії в УжНУ...
амінь

Нік 2012-09-27 / 17:24:55
"Мережа ветеринарних аптек" чи не шовгором ви будете нинішньому в.о. ректору Ващуку? А то больно то ви уже хвалите його бурсу!?

Знаючий 2012-09-27 / 17:20:13
Цікаво, чи хтось бачив ці накази на створення інститутів та призначення в.о. директорів інститутів? Чи зареестровані ці накази? та чи ознайомлено під розписку з змістом цих наказів новоспечених директорів інститутів? Чи бачив хтось із них наказ на своє призначення ? НЕВЖЕ ВАС ТАК ЛЕГКО ВСІХ ОБДУРИТИ? Якщо ці накази існують, то де члени ВЧЕНОЇ РАДИ, трудовий колектив,профспілкова організація? Чому всі мовчать і не заявлять, ЩО ДІЇ ВАЩУКА БЕЗЗАКОННІ. В прокуратуру пора на нове керівництво подавати. Завтра з того і почну свій робочий день, інакше перестану себе поважати ......

вчитель 2012-09-27 / 15:30:57
Те що 95% флій не зареєстровано в області - повна брехня. І це говорить один з найкращих мененжерів освти України. Розмах у в.о.ректора - рівень міністра. Треба замінити Табачника на Ващука! Було б краще для Закарпаття.

вчитель гімназії 2012-09-27 / 15:22:07
Поясніть в.о.ректору, що у Європі інститути створюються в рамках факультетів. Знищення факультетів це знищення університету. Я кращою думки був про цього великого українського освітянина. Остап Бендер XXI століття на Закарпатті!

Проктологічна служба "Гузиця" 2012-09-27 / 13:31:53
До лмн
Не ховається, а пише правду! Працівник медфаку УжНУ, проктолог!
Ще нам не вистачило в УжНУ медико-біологічного інституту (медфак, стоматологія, біофак) на чолі з п. Ніколайчуком

до членів вченої ради 2012-09-27 / 12:46:53
В травні ви приняли рішення не створювати інститути до проведення виборів ректора. Чому ж сьогодні ви мовчки даєте добро новому в.о.ректора? Ви ж добре розумієте для чого це все кіно робиться! Що уже в усіх мокрі штані? Ганьба!

міркуючий 2012-09-27 / 12:41:36
Чи знайдеться хоч один факультет, який не пійде на незаконну реорганізацію - створення інститутів? Дії в цьому напрямку в.о. ректора на громадських засадах в УжНУ є мяко кажучи авантюризмом.
Доброго від нього не чекати! Треба його зупиняти!

лмн 2012-09-27 / 12:36:45
Дуже цікаво, хто ж ховається за "гузицею", дуже великий "прихильник" Ващука? Напевно хтось, кого не жалував Ващук за "великі досягнення"

Проктологічна служба "Гузиця" 2012-09-27 / 11:14:52
Мережі ветеринарних аптек "Лев"
До речі, самопіаритися ЗакДУ вміє. Здобутки, вказані в "залі досягнень ЗакДУ", примітивно "куплені" в Міністкрстві...Якщо цікавить механізм - можемо розповісти...

бізнесмен 2012-09-27 / 09:43:43
Заробити ("відбити")добрі гроші можна шляхом відкриття військової кафедри. Усі будуть довольні: панські діти - бо не треба буде служити в армії, а за гроші батьків потім куплять посади в правоохоронних органах, військові - бо здадуть кафедрі старе барахло, і буде що красти. А якщо серйозно - то військова кафедра значно піднілаб імідж УжНУ в Західному регіоні, у свій час Вегеш намагався щось зробити, але друг Ющенко так і не поміг. як майже не дозволить і теперішня влада.

Мережа ветеринарних аптек "Лев" 2012-09-27 / 09:23:24
До речі, інституту в ЗакДУ дають хороші та позитивні результати можна переглянути на сайті університету в розділі Зала досягнень!

Ю. Таран 2012-09-27 / 06:17:32
Абсолютно необгрунтоване та повне невігластво з боку в.о. ректора УжНУ. Створення інститутів йому потрібне для "ручного" проведення виборів ректора (тобто обрання самого себе). А щодо інститутів, які він відкриває в УжНУ за типом існуючих в ЗакДУ - це повна дурня. В ЗакДУ є два навчально-наукові інститути (див. сайт ЗакДУ - www.zakdu.edu.ua): інформаційгих технологій та євроінтеграційних досліджень. Перший очолює дружина пана ректора - філолог за базовою освітою та юрист за другою (здобутою в ЗакДУ). Скоро, мабуть, отримає третю - технічну (інакше як можна гуманітарію очолювати інститут інформаційних технологій). Як стало відомо, вказані навчально-наукові інститути не мають відношення ні до навчання, ні до науки. Обидва прокручують чималі кошти за абсолютно непрозорою схемою з елементами "відкатів"(практично все фінансування здійснюється за рахунок коштів, отриманиз ЗакДУ від оплати за навчання студентів).Перший займається виготовленням експонатів для різноманітних виставок та перепідготовкою безробітних в галузі інформаційної грамотності. Другий - публікуванням "опусів" на різноманітні теми з обов'язковим авторством п. Ващука. Якщо у нас в УжНУ інститути будуть створювати за таким образом та подобою - то прощай УжНУ...

кдк 2012-09-27 / 00:45:23
На запитиння з зали, в чому полягає вигода з інститутських реорганізацій, Ф.Г.Ващук після десятихвилинних неконкретних пояснень все ж побіжно відзначив (проговорився?), що утворення потужних інститутів в УжНУ відбувається по типу існуючих в ЗакДУ двох навчально-наукових (цікава назва!)інститутів (див. сайт ЗакДУ). При цьому появляється можливість відкрити субрахунок і вільніше розпоряджатися частиною зароблених власних коштів (звичайно,лише при добрій волі і вигоді хазяїна-міністерства, зокрема, конкретних високопосадовців самого високого рівня).
Побачимо,що з цього буде - поступ Вузу,авантюра чи банальне прокручування коштів.

КДК 2012-09-27 / 00:32:44
На черзі -створення інституту на базі медичного факультету (при це було обіцяно ректором на вченій раді медфаку в понеділок)з імовірним залученням факультету фізвиховання і частини біологів.Конкретне прізвище директора інституту поки не прозвучало, хоча певні догадки можна будувати з присутності в президії невідповідного їй по посаді В.І.Русина. Ф.Г.Ващук признав, що назва "Інститут" для надбудови над факультетами - невдала,оскільки традиційно інститут дає освіту нижчого рівня,як університетський факультет.Тому питання,куди така спішка з зеорганізацією та перейменуваннями, повисло в повітрі.

Гість 2012-09-26 / 21:44:43
Ну прям таки УжНУ - рятівник міста! Цікаво, як "за кошти університету утримується 10-та частина міста" ? Ващук - сказочник, такий як колись був Хрущев

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини