Закарпатські "шерифи" розкривають кожен третій злочин у регіоні

Сьогодні, 18 червня, своє професійне свято відзначають дільничні інспектори міліції — одна із стержневих та найбільш дієвих міліцейських служб. З якими професійними здобутками та проблемами прийшли до цього дня закарпатські "аніскіни"? — цікавимося в куратора служби ДІМ — начальника ВГБ УМВС полковника міліції Петра БУЦА.

Петро БУЦ.
Петро БУЦ.
"ЮНЕ" СВЯТО "СТАРОЇ" СЛУЖБИ

— Так сталося, що цьогоріч ми відзначаємо лише четверту річницю служби ДІМ, хоча самі дільничні інспектори існують з часів створення міліції, — розповідає Петро Петрович. — Раніше ця служба була, так би мовити, на другому плані в системі органів внутрішніх справ, поступаючись оперативникам. Скажімо, є в міліції такі служби,
про які мало хто знає, а вони відзначають вже і сьому, і десяту річницю... А дільничні, поряд із працівниками ДАІ, патрульної служби є тим підрозділом, за наслідками роботи якого судять про всю міліцію. Можна сказати, що дільничний — це мікро-начальник міліції на ввіреній йому адміндільниці. Його функції переплітаються і з карним розшуком, і зі службою БЕЗ, і з багатьма іншими.

До свого професійного свята дільничні інспектори підійшли з непоганими здобутками. Кожен третій злочин розкрито саме завдяки їм. Зокрема, розглянуто близько 5500 заяв, повідомлень, звернень громадян. За різні правопорушення дільничні склали близько 5500 адміністративних протоколів. Цьогоріч значно активізувалася
робота з такою специфічною категорією, як раніше судимі особи. За матеріалами служби ДІМ, суди встановили 102 адміністративні нагляди за цією категорією громадян. Є також багато інших питань, які вирішують дільничні. Це — правова допомога населенню, взаємодія з іншими міліцейськими службами у питаннях попередження злочинності та
забезпечення правопорядку.

КРАЩІ ЗА ФАХОМ

— У свята прийнято відзначати кращих. Хто із закарпатських “шерифів” спрацював добре цьогоріч?

— За підсумками 5 місяців найкраще спрацював старший дільничний інспектор Іршавського РВ УМВС підполковник міліції Анатолій Антонюк, його роботу буде відповідно відзначено міністерською нагородою. Непогані професійні здобутки мають дільничні інспектори: Свалявського РВ УМВС — Сергій Корнаш, Рахівського райвідділу — Віталій
Булеца. На них чекають Почесні грамоти МВС України. А старший лейтенант Корнаш ще й поїхав цього тижня на заключний етап всеукраїнського конкурсу “Кращий дільничний України”.
Чимало дільничних інспекторів міліції будуть заохочені як начальником УМВС, так і органами обласної та місцевої влади, загалом їх близько 40 осіб. Це лише на обласному рівні.

ОДИН ДІЛЬНИЧНИЙ НА 3330 ЗАКАРПАТЦІВ

— Скільки на Закарпатті дільничних інспекторів міліції, і як укомплектовано особовий склад цієї служби?

— Особовий склад служби ДІМ налічує близько 300 осіб, маємо ще десь чотири десятки вакансій. В обслуговуванні кожного дільничного інспектора нині в середньому територія із 3330 мешканцями, хоча згідно з нормативами має бути не більше 3000 у сільській місцевості, і не більше 2000 — у містах. А до 2005 року взагалі було по 4500-5000 чоловік. Зрозуміло, що при такій завантаженості важко говорити про успіхи в роботі.

— Але погодьтеся, що й самі дільничні подеколи не дуже рвуться щось робити. Особливо це стосується молодих міліціонерів, які, чого гріха таїти, інколи просто бояться чи не хочуть спілкуватися з громадянами, зайти в будинок і познайомитися з його мешканцями. Чому так?

— На жаль, упродовж останніх 2-3 років із служби ДІМ пішло на пенсію близько третини найбільш досвідчених працівників. Їх замінила молодь. Керівництво УМВС поставило перед ними завдання відвідати кожну сім’ю. Це непросто. Інколи, особливо у містах, в одну й ту ж квартиру доводиться ходити по кілька разів, бо нікого
немає вдома. А кожен міліціонер має ще й свої повсякденні завдання. Та, запевняю, значну кількість квартир і дворогосподарств дільничні усе ж відвідали. При цьому були розроблені відповідні візитівки, які роздавалися громадянам. Робота в цьому напрямі триває. А в квітні-травні в усіх районах області ми проводили зустрічі інспеторів ДІМ з керівництвом місцевої влади, на яких порушувалися питання побуту дільничних, їхніх
службових приміщень, транспорту та пального тощо. Це також дало змогу підняти імідж служби.

ДІЛЬНИЧНІ РОЗКРИВАЛИ ВБИВСТВА, РОЗБОЇ, ПОГРАБУНКИ

— Які найрезонансніші злочини розкривали цьогоріч дільничні інспектори?

— Це і вбивства, і розбійні напади, і пограбунки. Скажімо, працівники ДІМ розкрили убивство на
Березнянщині, де раніше судимий зарізав пенсіонерку. І в Мукачеві та Рахові, де матері умертвляли власних діток...

— Кілька років тому багато говорилося про поліпшення роботи “шерифів”: дільничним обіцяли спеціальні будиночки, транспорт і пільги. Щось з цього реалізовано?

— Задумано було гарно, але для виконання всього цього у повному обсязі потрібні чималі кошти. На заваді не лише фінансова сторона. Треба привести у відповідність законодавство, врегулювати службові питання. На мою думку, в дільничного занадто багато обов’язків, окремі з яких залишилися ще з радянських часів, а життя ж не стоїть на місці!

Необхідно чітко визначити функції служби ДІМ. Адже у дільничного на сьогодні залишається ще багато різної паперової роботи, що відволікає його від основної — розкриття та профілактики злочинності. Це не дає йому змоги більшість часу знаходитися на дільниці й спілкуватися з громадянами. Що там казати, і досі є навіть проблема з форменим одягом! Я вже не говорю за квартири, автотранспорт та інші першочергові питання.

Допомагають у цьому, як можуть, й місцеві органи влади, обласна і районні державні адміністрації. Скажімо,

Ужгородська РДА закупила для дільничних, які обслуговують місця відпочинку громадян, 4 скутери. Ще 5 виділять найближчим часом. Це зробить міліцію більш мобільною.

ПРО ПРЕСТИЖ СЛУЖБИ

— Знаю, пане полковнику, що ви теж колись починали службу в міліції з дільничного інспектора. Якими тоді були навантаження, і чи ефективніше, аніж тепер, працювала служба ДІМ?

— Справді, і я колись ходив у дільничних. Тоді дільничний працював не менше 4-5 років на одній адміністративній дільниці. І людей знав, і його знали та довіряли йому. Простіше було вирішувати різні питання. На жаль, тепер такого немає.

Донедавна через низькі зарплати молоді працівники масово звільнялися з міліції і тому важко було
втримати кадровий потенціал. Сподіваємося, із підняттям зарплат ситуація стабілізується.

А щодо порівняння тих часів із теперішніми, то тут важко провести паралель. Тодішні пріоритети в роботі дільничного сьогодні виглядають, так би мовити, трохи дико. Скажімо, був за Союзу відомий указ про боротьбу з нетрудовими доходами. Якщо нині в Заріччі та інших селах Іршавщини вирощуванням ранньої капусти займається більшість громадян, то тоді, якщо не помиляюся в цифрах, одна людина не могла вирощувати розсаду капусти на
площі понад 3 на 4 метри... Якщо нарахували більше, то міліція зобов’язана була попереджувати господаря і навіть залучати громадськість до знищення “зайвої” капусти! Або взяти сумновідому горбачовську кампанію проти самогоноваріння... Проте і люди в ті часи були більш законослухняні, ніж тепер. Хоча радянська молодь вже тоді відрізнялася від старших людей у плані поваги до закону та міліції.

— Дільничні мають якісь пільги, привілеї в службі? Обіцяли зняти з них додаткові навантаження, аби інспектор максимум часу займався своє основною роботою...

— Єдина перевага — це рік служби іде за півтора, як і в оперативників. Такого раніше не було. Є ще доплата за умови служби, але вона, чесно кажучи, мізерна. А щодо навантажень, то від чого можна звільнити дільничного, коли, скажімо, на його адміністративній дільниці стається злочин? Він зобов’язаний працювати над розкриттям.

Просто раніше дільничного включали офіційно у склад слідчо-оперативної групи, тепер “на папері” не включають, але фактично він там, коли стається злочин.

— То чи можна говорити, що робота дільничного інспектора стала в міліції престижною?

— Про престижність можна було б стверджувати, якби хоч один місяць не було вакансій. На жаль, це не так, хоча з боку керівництва УМВС робиться все можливе задля підняття статусу дільничних інспекторів. Однак маємо в службі ще десь 40 вакансій. Тепер от очікуємо з вузів 25 випускників, які увіллються в службу ДІМ. Поповнимо й штат помічників дільничних.
Володимир ПАВЛЮХ, "Відомості міліції"
18 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини