Закарпатські експерти висловили своє ставлення до закону про наклеп

Як відомо, 18 вересня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект, яким передбачається посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини. Проектом закону про наклеп у законодавство вводиться поняття наклепу і передбачається кримінальна за нього відповідальність. У «кращому» випадку – у вигляді штрафів і примусових виправних робіт, у гіршому – тюремне ув’язнення строком від 2 до 5 років.

Закарпатські експерти висловили своє ставлення до закону про наклеп

Своє обурення з приводу ухвалення навіть у першому читанні відповідного законопроекту вже висловили не тільки представники українських медіа, але і закордонні колеги. Журналістська спільнота упевнена: закон і криміналізація відповідальності за наклеп активізують процес згортання свободи слова в країні, обмежить свободу незалежних ЗМІ і стане ще одним регресивним кроком. 

Закарпаття онлайн вирішило поцікавитись думкою крайових спеціалістів стосовно закону про наклеп, про ставлення до відповідної ініціативи і чим може «відгукнутись» прийняття цього закону на місцевому рівні.


Сергій Федака, політолог, доктор історичних наук, письменник, журналіст: 

Закон про наклеп можна буде застосовувати для залякування журналістів, використовувати як «дубинку»

– Закон про наклепи приймається, так скажемо, «на злобу дня», під виборчу кампанію, яка вже є дуже брудною, із використанням брудних політичних технологій. І, мабуть, після 28 жовтня також буде дуже напружений тиждень, коли оскаржуватимуть ся результати виборів і з’являтимуться журналістські матеріали. Так от для того, аби «збити хвилю», мати можливість маніпулювати журналістами, залякувати їх цим законом, депутати його і проголосували.

Думаю, що до виборів, до 28 жовтня закон ухвалять в цілому. Однак, не думаю, що у майбутньому він матиме якесь серйозне життя і застосування. Мені здається, що через пару місяців про нього взагалі забудуть. Наприклад, ще з радянських часів існував закон про покарання за доведення до самогубства. Але він, здається, так жодного разу і не застосовувався – такі факти практично неможливо довести. Так і з законом про наклеп: дуже важко буде довести, що журналіст завідомо знав, що інформація неправдива і свідомо навмисно її поширював… Там є такі нюанси, що хороший адвокат завжди журналіста захистить. Але от залякувати законом, використовувати його як «дубинку» можна.  


Ярослав Галас, власний кореспондент газет “Факти” та “Дзеркало тижня”:

Закон про наклеп – ще один спосіб тиску й залякування неугодних ЗМІ

– Оскільки ЗМІ – єдина з гілок влади, яка не до кінця підконтрольна державним чиновникам, висновок один: закон про наклеп відображає бажання закрити громадянам доступ до альтернативної офіційній інформації щодо висвітлення дій влади. У випадку вступу закону в силу журналісти остерігатимуться критикувати чиновників, а редакційні юристи зніматимуть у матеріалах усі гострі кути (тому що «чутливі» до побажань влади українські суди запросто можуть підвести під поняття “наклеп” і гостру критику). Таким чином, ЗМІ втратять одну з головних своїх функцій – бути сторожовими псами демократії. Це ще один крок до тоталітаризму.

З іншого боку, законопроект знову акцентує увагу на відповідальності журналіста, яка особливо актуальна у виборчий період, коли ЗМІ масово публікують явно замовні й брудні матеріали. І цю відповідальність ніхто не скасовував. Але, по-перше, держчиновники завжди можуть спростувати подібні речі через лояльні ЗМІ. А, по-друге, діюче законодавство дає їм можливість звернутися до суду, домогтися опублікування спростування й виплати компенсації за моральну (матеріальну) шкоду. Це ж саме можуть зробити й інші люди, котрі постраждали від недобросовісної роботи журналістів. Тому кримінальна відповідальність із позбавленням волі – явно неадекватне покарання, яке можна сприйняти лише як спосіб тиску й залякування неугодних ЗМІ.


Петро Гойс, головний редактор газети «РІО»:

Якщо законопроект про криміналізацію статті про наклеп затвердять офіційно, чиновники почнуть кримінальне переслідування журналістів

– Повернення до кримінальної відповідальності за наклеп – явище ганебне та антидемократичне. Свого часу в кримінальному кодексі України вже існувала 125 стаття, яка передбачала покарання за наклеп. Саме за цією статтею було свого часу порушено справу і проти мене. Чиновник, як посадова особа, взагалі не має права подавати до суду за образу честі чи ділової репутації, тому що має можливість спростувати інформацію в ЗМІ. Однак у нас практика доводить, що чиновники часто судяться із пресою, і наразі, якщо законопроект про криміналізацію статті про наклеп затвердять офіційно, то чиновники почнуть кримінальне переслідування журналістів. 

Сподіваюся, що стаття про наклеп таки не буде криміналізованою і влада не мавпуватиме в цьому питанні Росію, а орієнтуватиметься на Захід. Думаю, всі українські журналісти консолідуються проти того, щоб за наклеп вводили кримінальне переслідування. 


Алла Хаятова, журналіст:

Владі не варто сваритись з журналістами, це завжди виллється у негатив для них самих

– У кожному разі, журналісти і самі мають розуміти, що свобода слова передбачає власне і відповідальність за нього. Говорити правду, подавати зважені думки, завжди надавати слово й іншій стороні – це звичайні правила професійного журналіста. Що ж до закону про наклеп і криміналізацію відповідальності, то цілком, як на мене, очевидно, що це – спроба взяти журналістів під контроль, фактично припнути їм язика. Тим більше, що це робиться прямо напередодні виборів. Відтак, це абсолютно негативне явище, не в такий спобіг слід взаємодіяти владі, політикам і журналістам. Зараз, як відомо, вже спостерігається досить активний рух спротиву у журналістському середовищі прийняттю цього закону, утім, чи дасть це результат? Власне кажучи, якби у нас була «здорова» держава і «здорова» політика, то громадський спротив мав би бути взятий до уваги. Але, як не прикро, ми маємо за взірець закон про мови: попри величезний спротив як журналістів, громадськості, загалом народу, він все ж таки був прийнятий. І це не додає оптимізму. Вважаю, що владі не варто сваритись з журналістами – як на всеукраїнському, так і на регіональному, ба навіть містечковому рівні. Це завжди виллється у негатив для них самих. Закручування гайок говорить про слабкість політичних сил і невпевненість у їх своїх позиціях. Так, журналісти мають нести відповідальність за свої слова, але не в такий спосіб. І ми ж розуміємо, що такі законопроекти висуваються не тому, що йдеться про правду…


Стефан Решко, адвокат:

 Закон про наклеп – пряме   обмеження конституційних прав та свобод  кожної людини

 –  Такі зміни в законодавстві це пряме обмеження конституційних прав та свобод  кожної людини, а ст. 22 Конституції України це заборонено. Обмеження вільно висловлювати думку суперечить і міжнародним стандартам: згадайте зміст Всесвітньої декларації прав людини ООН або Евпропейської конвенції з прав людини.  А більш жахаючим є те, що це є кроком у минуле, назад на 50 років: саме з редакцією Кримінального кодексу УСРС 1960 року зі збігом на 90 відсотків пройшов у першому читанні зміст статті про «наклеп». 

Що є наклепом? – Завідомо неправдиві, умисні звинувачення людини, що порочать її честь та гідність. Грань між заздалегідь відомим та припущенням дуже умовна, а це означає неминучі зловживання. Водночас, різниця між кримінальною та цивільною відповідальностями велика. На мій погляд, діючих норм для притягнення до відповідальності наклепників або «нечесних» журналістів достатньо сповна, тут є стала, сформована судова практика, все працює. 

Очевидним є, що запропонований законопроект б’є і по журналістам. Ніхто не буде заперечувати, що журналістика – це четверта гілка влади. Тому бажання «стулити пельки» вільній журналістиці, в тому числі альтернативним політичним силам медіа із введенням жорстких санкцій є  нічим іншим, як спробою закрутити гайки та перекрити повітря вільному слову та незалежній думці. Саме перед виборами до парламенту.

В країні є набагато більш важливі економічних та соціальних питання, нам необхідно думати, що робити з іміджем на міжнародній арені. А такі законопроекти однозначно недодають нам балів серед західних партнерів. З іншого боку, це веде до того, що партія влади скоро остаточно втратить свої позиції.

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

20 вересня 2012р.

Теги: наклеп, законопроект, журналісти, свобода слова

Коментарі

Ведмідисько 2012-09-24 / 20:09:56
Згідный з Космою. Уд себе такой нараз додам, ож докы до влады не прийде Адольф Вісаріонович Піночет - туй нигда шуга не буде порядку. Ай курта бисіда.

Косма 2012-09-21 / 21:09:26
Всі сварки з приводу Балог, Бушків, Деркачів, Ланів, Ковачів, Петьовків, Ратушняків і решти провладної братії із серії "Чоловік і жона одна сатана"(

Косма 2012-09-21 / 21:05:51
Закон закриє рота всім більш-менш розумим людям. Але вили в сараї не замкнуті. А закон про вили не прийнятий. Це промах для влади(

Сорі 2012-09-21 / 21:02:00
Олег 2012-09-20 / 20:16:56

Тобто, усіх усе влаштовує? Наприклад, те, що якийсь там привладний регіонал Бушко вирішить, що сайт Закарпаття онлайн - жовтий (бо пише, як він вкрав під вибори в сиріт найкращий в області дитбудинок), а сайт його полудурка Старости – вершина журналістики... І що "багато сайтів закриють і багато людей повинні сісти в тюрму"...

А хіба не жовтий? А чому ви не напишете про те, що Балога підкупив священників? Ваша заангажованість мішає вам бути нормальним інформаційним сайтом, бо висловлюєте однобокі думки.

Кнут-ужгородцю 2012-09-21 / 14:25:13
Для тебе працюємо, тобі очі відкриваємо. Ось ти перший і побіжиш на амбразури! Як припіче!

ужгородець 2012-09-21 / 14:12:49
А, що журналісти, щось не бачу щоб із-за вас народ на амбразури побіг.
На наше щастя, люди у нас розумні, можуть відрізнити свободу слова від наклепів та замовних, нічим не підтверджених, статтей.
Держава у нас правова, а судовий процес змагальний, так, що якщо на вас подадуть в суд за наклеп, доказуйте в суді свою правоту.

1234 2012-09-21 / 10:59:45
скільки вже прийнято законів за ці два роки, які зовсім не потрібні людям, зате грошенята тратяться не малі для того щоб їх написати і прийняти у ВР...

теж юрист 2012-09-21 / 08:12:23
Юрист ти молодець.
А вам шановні журналісти не треба отожнювати критику і наклеп.

Юрист 2012-09-21 / 07:41:33
Скільки судових справ виграв шановний адвокат Решко по наклепу, скількох журналістів притягнули до відповідальності? Нічого страшного не відбудеться, просто кожен повинен відповідати за свої вчинки і журналісти теж. Поширювати будь яку не перевірену інформацію, ображати будь кого і зараз не дозволено законодавством, але чомусь окремим журналістам це байдуже! Ті хто ігнорує законодавство і провокує прийняття таких законів.

шоні 2012-09-21 / 01:18:21
мадярський конституційний суд ще в 1993 році визнав кримінальну відповідальність за наклеп неконституційною, оскільки така встановлює надмірні обмеження або/та унеможливлює реалізацію свободи вираження поглядів

Ярослав Глагола 2012-09-21 / 01:02:23
При підготовці законопроекту деякі нардепи посилалися на досвід країн "старого світу" де існує кримінальна відповідальність журналістів за оприлюднення неправдивої інформаціїї. Однак в Україні, де відсутня неупереджена та обєктивна судова система, приймати цей закон небезпечно - за грати можуть попасти журналісти, точка зору яких суттєво відрізняється від офіційної. Сидіти будуть всі "неугодні" масмедійники, а решта буде публікуватися під диктовку та цензуру. Цей закон може бути прийнятим, тільки після ЗАВЕРШЕННЯ СУДОВОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ, тобто ніколи!

сорри 2012-09-21 / 00:15:08
"На всіх язиках все мовчить, бо благоденствує..." (Тарас Шевченко)

ярослав орос 2012-09-20 / 22:13:48
Слов'янин 2012-09-20 / 19:52:38
Як на мене, найбільш тверезо висловився Сергій Федака. Абсолютної свободи слова не існує взагалі. Хто платить, той замовляє музику...

Та ні, справжній повсякчас пише для себе, а не для тих, хто замовляє музику...

Олена 2012-09-20 / 21:48:33
Ви що, не розумієте, що це стосується не тільки і не стільки журналістів, як суспільства в цілому?!
Оксана Романюк, представник "Репортерів без кордонів": "Громадяни повинні зрозуміти, що якщо журналістові буде заборонено критикувати або він буде десь боятися, що його за критику посадять на 5 років, ви не зможете прийти до цього журналіста і розказати, що десь там вас неправильно полікували, вашу дитину десь залікували або ще щось. Усе суспільство має об’єднатися, громадські організації мають об’єднатись..."
Юрій Стець, народний депутат: "ми звужуємо зараз до журналістів – не треба цього робити. Там один пунктик стосується журналістів, а насправді весь законопроект покликаний на те, щоби закрити рота всім в Україні: сидіть на кухні і розмовляйте з дзеркалом. Тому не звужуймо цю тему! Це стосується кожного громадянина"
І ще: до двох років у нас дають за злочини невеликої тяжкості, як то незаконнне полювання в заповідниках (а хто у нас там полюбляє полювати?..), до пяти - за, наприклад, крадіжку чи хабар. Це так, для порівняння...

Олег Диба 2012-09-20 / 20:16:56

Тобто, усіх усе влаштовує? Наприклад, те, що якийсь там привладний регіонал Бушко вирішить, що сайт Закарпаття онлайн - жовтий (бо пише, як він вкрав під вибори в сиріт найкращий в області дитбудинок), а сайт його полудурка Старости – вершина журналістики... І що "багато сайтів закриють і багато людей повинні сісти в тюрму"...

ужгородець 2012-09-20 / 19:52:53
Та цей закон супер. Тепер відсіють сміття від порядних та кваліфікованих журналістів.
Бо нормальні журналісти ніколи брехню не напишуть, вони не лінуються проводити журналістські розслідування, а жовта журналістика, яка обливає брудом людей, нехай це і чиновники, нехай несе відповідальність.
За брехню карати, хто би не збрехав, окрім пса.

Слов'янин 2012-09-20 / 19:52:38
Як на мене, найбільш тверезо висловився Сергій Федака. Абсолютної свободи слова не існує взагалі. Хто платить, той замовляє музику... Було б дивно, якби Галас критикував Москаля (він його помічник) або Пінчука (хазяїна "Фактів"), Гойс - Ратушняка, Подоляк - Балогу і т. д., і т. п. Взагалі, переважна більшість журналістів, незалежно від якостей та поглядів, часом полюбляють займати мазохістську позицію і жалітися на утиски.

Ференц 2012-09-20 / 19:32:45
Я думаю що багато сайтів закриють і багато людей повинні сісти в тюрму особливо політики.

Олег Диба 2012-09-20 / 19:24:14
А Закарпатська обласна організація НСЖУ продовжує бухати...

Небайдужий 2012-09-20 / 18:25:14
Не закон, а чума!!!! Дивує, чому всі тихцем сидять і ніяк не реагують на подібні спроби кризової антиукраїнської, інакше її не назвеш, влади закрити пискм усім. Це чергова спроба підімяти під себе, залякати, а невгодних - посадити. Невже журналюги не розуміють, що свободі слова скоро капець!!! Розуміють? Тоді чому не протестують? Активніше потрібно діяти і не боятися відстоювати свою позицію. Інакше - сушіть сухарі.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини