Закарпатські "винахідники" тіньових схем

У чіткому функціонуванні податкової системи зацікавлені всі верстви населення, адже стабільні надходження до бюджету роблять можливими зростання соціальних видатків держави, спрямованих на допомогу найбіднішим верствам населення, а також на фінансування освіти, охорони здоров’я, реалізацію програм, які дають поштовх подальшому зростанню економіки.

Закарпатські "винахідники" тіньових схемОднак у нашому суспільстві всі хочуть мати високі стандарти соціального забезпечення, але далеко не всі прагнуть цьому сприяти. Чимало людей роблять все, щоб ухилитися від сплати побаткових зобов’язань, що є конституційним обов’язком усіх без винятку громадян.

Більше того, дехто йде цим аморальним шляхом значно далі і не тільки не сплачує податки до бюджету, а ще й намагається збагатитися за рахунок державної казни шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість, застосовуючи «елегантні» крутійські схеми та прикриття різноманітних «дахів».

Однак фахівці податкової міліції, не зважаючи на протидію з боку зловмисників, постійно вдосконалюючи методи своєї роботи, стають на перепоні прагненням тіньового бізнесу розпоряджатися державними фінансами. Нещодавно їм вдалося викрити та ліквідовати низку новітніх хитросплетених схем, за допомогою яких у держави могли б украсти багатомільйонні суми.

Так, у ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ працівники податкової міліції спільно з митниками затримали 90 тонн синтетичного каучуку, який українська фірма відправляла до Латвії. Згідно з документами, вартість продукції складала майже шість мільйонів гривень. Тобто тонна каучуку коштувала 65 тисяч гривень. Але податківці з’ясували, що фактично цей товар продається і купується за ціною в десять разів меншою.

Подальша перевірка встановла, що це вже не перша така махінація. Неодноразово застосовуючи подібну злочинну схему, керівники підприємства прагнули незаконно отримати від держави 33 мільйони гривень, хоча всі операції з так званого експорту були здійснені лише на папері. А в Одеському морському порту оперативники податкової міліції спільно з митниками затримали два контейнери, в яких знаходилися задекларовані до експорту скляні лінзи на суму понад 12 мільйонів гривень. Дві відомі київські фірми, що виступили власниками вантажу, оцінили одну лінзу в 52 гривні. Варто відзначити, що деякі вироби зі скла, призначені, наприклад, для професійної фотозйомки або спостереженням за далекими планетами, коштують набагато дорожче. Проте в цих контейнерах виявилося звичайне окулярне скло, ціна якого приблизно гривня за одиницю. Тобто задекларована вартість перевищувала реальну в 40—50 разів.

Як відзначив перший заступник голови ДПА України — начальник податкової міліції Валерій Корячкін, організація взаємодії з Державною митною службою України суттєво впливає на ефективність роботи податкової міліції з викриття правопорушень у сфері відшкодування податку на додану вартість. «Нами спільно розроблено і впроваджено у роботу механізм миттєвого контролю за так званими сумнівними операціями, — говорить Корячкін і додає. — Це дає змогу оперативно попереджати спроби розкрадання державної казни шляхом незаконного відшкодування ПДВ».

Завдяки розробці новітніх методів роботи податкова міліція нині здатна значно ефективніше і швидше розплутувати найхитріші махінації, тоді як раніше на це йшло кілька місяців. За цей час нечисті на руку бізнесмени встигали отримати з бюджету багатомільйонні суми.

Якщо за 2006 рік мали місце лише два факти затримання вантажів, то з початку цього року призупинено оформлення понад півсотні різних ризикових експортних операцій на суму понад 100 мільйонів гривень. Таким чином лише за п’ять місяців 2007 року завдяки пошуку нових методик роботи податкова міліція зекономила для держави майже 1,8 мільярда гривень, на які зазіхали шахраї, а це приблизно стільки, як за весь минулий рік. Відносно зловмисників порушено 508 кримінальних справ.
Володимир САПІЖАК, ГУ податкової міліції ДПА України, "День"
16 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини