Як вплине на курців заборона реклами тютюнових виробів обговорили сьогодні в Ужгороді

Сьогодні в Ужгороді експерти обговорили положення нового Закону «Про заборону реклами тютюнових виробів».

Як вплине на курців заборона реклами тютюнових виробів обговорили сьогодні в Ужгороді

Цей Закон № 3778-ІV про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів вступив у силу минулої неділі, 16 вересня. Він регулює нові правила щодо заборони реклами та пропаганди тютюнопаління в Україні. Зокрема згідно з новим документом реклама зникне у місцях продажу, в Інтернеті і в громадських місцях, які відвідує молодь. Також будуть заборонені тютюнове спонсорство та благодійність.

Петро Кіндюх, директор Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №5 з поглибленим вивченням іноземних мов зазначив, що освітяни з великою радістю зустріли цей закон. «Наші вчителі звичайно «за». – сказав Петро Кіндюх і розповів повчальну історію, як 8 років тому вчитель хімії на уроці показав експеримент який демонстрував, які процеси відбувають в організмі під час куріння. На одну з дівчат, яка любила затягтися, це так вплинуло, що вона покинула шкідливу звичку. А сьогодні працює вчителем фізкультури у школі. І таких прикладів багато, зауважив директор. 

Людмила Данчин, лікар-методист обласного Центру здоров'я зазначила, що новий закон -це наступний крок України на шляху виконання зобов’язань у контексті підписання  2004 р. рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Конвенція була ратифікована в 2006 році. «Це - перший масштабний міжнародний правовий договір,  який передбачає юридичну відповідальність за порушення, якщо держава не виконує зазначені стратегії.  Їх є шість, а також розроблено комплекс заходів, які рекомендує  ВООЗ про припиненню глобальної епідемії вживання тютюну. Серед них - моніторинг за вживанням тютюну, захист населення від тютюнового диму, надання допомоги не тільки медиками. Відомі різні методи, як позбутися шкідливої звички, зокрема Алена Кара, Мамедова, Володимира Жданова тощо.  Але основний спосіб кинути курити - це зробити висновок у своїй голові.

Серед заходів що мінімізації шкоди від куріння - і попередження про небезпеку куріння на сайтах управління охорони здоров’я, проведення акцій, які проводить обласний центр здоров’я тощо. «З біл-бордів ця реклама зійшла нанівець,  тепер її треба прибрати навіть з кіосків, які торгують цигарками, - каже Людмила Данчин. – Закон допускає рекламу тільки у спеціальних журналах. Повністю має зникнути реклама спонсорів, які підтримують ті чи інші заходи». 

Серед заходів, які мінімізують поширення тютюнопаління - підвищення податків на тютюнові вироби. У 2007-2008 роках вже відбулось певне підняття, податки і надалі будуть зростати. У європейських країнах цей податок складає близько 70% вартості цигарок, в Україні – 50%. За даними ВООЗ, у 2006 Україна  45%  дорослого населення курило, 2009 таких було 32% , 2011 - 24%.

«Насамперед заборона реклами цигарок впливає на тих, хто починає курити, - каже Людмила Данчин. – курці зі стажем на це не зреагують. Закон матиме вплив на 10-річних, 15-16 річних дітей та підлітків, які підпадають під негативний вплив реклами та стереотипів. Діти відповідно і більше від дорослих страждають від негативного впливу цигарок. Через куріння виникає кисневе голодування організму, яке насамперед впливає на мозок, дитина починає погано засвоювати інформацію, страждає також організм від м’язевої слабкості, діти не можуть виконувати фізичні навантаження. Окремі проблеми з органами дихання (зміни у слизові, бронхіти, трахеїти), травною системою, серцево-судинною, репродуктивною (насамперед у дівчат) і т.д».  

« Молоді потрібно дуже серйозно замислитися над цією проблемою,- підкреслила лікар, - закон дуже хороший, але має бути задіяний механізм контролю за його виконанням». 

Юлія Дуб, заступник голови ужгородського осередку ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» підкреслила, що молодіжні громадські організації підтримують закон. Курці не повинні заважати людям, які не курять. «ФРІ вже проводила заходи з популяризацією відмови від паління, готується ще кілька, - каже Юлія Дуб. - Багато хто не читає закон і не знає, про що саме там йдеться, а такі нововведення  -це нормальна практика, яка в інших країнах застосовується давно». За словами Юлії, незабаром українці матимуть ще більше підстав відмовитися від куріння, оскільки  готуються нові демотиватори, які розміщуватимуться на пачках цигарок. Адже сучасні «страшилки» курцями не сприймаються. «нові пачки буде огидно навіть брати у руки, - каже Юлія, - Курити сьогодні – це немодно і не круто», - повідомили з Ужгородського прес-клубу.

18 вересня 2012р.

Теги: курці, закон, реклама

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини