Театр абсурду: Мешканці Берегова хочуть статус регіональної і для української

Останнє рішення Берегівської міської ради щодо надання угорській мові статусу регіональної навряд додасть проблем на офіційному рівні, але може спровокувати загострення на побутовому.

Театр абсурду: Мешканці Берегова хочуть статус регіональної і для української

Не так однозначно, як це зробила більшість депутатів Берегівської міської ради, сприйняли ухвалення рішення про надання угорській мові статусу регіональної в місті Берегово прості мешканці.

Адже більшість населення в місті – зовсім не угорці за національністю. Так, за переписом 2001 року кількість мешканців Берегова угорської національності становила 48,1%, однак з тих пір етнічний склад районного центру дещо змінився, і зовсім не на користь угорців.

Вже у 2001 році 38,9% мешканців міста становили українці. Саме останні часом почуваються тут «не у своїй тарілці». Аби почувати себе комфортно, змушені вчити угорську мову.

«До мене часто підходять клієнти і говорять лише на угорській, – розповідає працівниця банківської установи у місті Берегово (просить не назвати її ім’я). – Я прошу розмовляти українською, адже іншою не володію. У відповідь чула, що живу в угорському місті – мушу знати угорську. Для мене це звучить трохи абсурдно, адже я українка, живу в Україні – чому мене змушують вчити іншу, зовсім чужу для мене мову? Якщо депутати прийняли рішення про угорську регіональну – нехай визнають тоді регіональною і українську, аби українці не почувалися у Берегові зайдами і чужинцями...»

На жаль, постійних та безкоштовних курсів вивчення угорської мови для всіх бажаючих в місті немає. Тому бажаючи змушені наймати приватних репетиторів.

З наданням угорської статусу регіональної мови депутати не врахували моменту, що практично угорська мова вже давно діє в Берегові на тих самих правах, що і  українська. Місто має подвійну назву Берегово-Берегсас (про це свідчать таблички на в’їздах до міста, на деяких державних установах, освітніх закладах тощо), назви більшості закладів торгівлі також дубльовані на двох мовах, а деякі взагалі містять лише одну – угорську в тому числі. У закладах торгівлі працівники часом не володіють жодною мовою, окрім угорської, а в районі такі зустрічаються і серед працівників сільських рад.

Затвердження статусу регіональної може викликати неправильне розуміння цього рішення у простих громадян, які можливо будуть вимагати розмовляти з ними виключно угорською у всіх установах, і не лише державних. А це, у свою чергу, призведе до неминучих конфліктних ситуацій. 

Аналітики та деякі політики вважають, що прийняття регіональних мов в Україні – крок до сепаратизму. «Ми не хочемо, щоб наша мовна проблема вирішувалася за рахунок документу, який завдає шкоди інтересам всієї країни і сприяє сепаратизму», – це слова голова кримськотатарського Меджлісу Мустафа Джемілєв.

Колишній політв'язень, Герой України Левко Лук'яненко сказав у ефірі «5 каналу»: «Закон України «Про засади державної мовної політики» ... спрямований на розкол Української держави».

Загроза сепаратизму – досить небезпечний момент, тим паче для Закарпаття. Він пов’язаний в тому числі з початком отримання громадянства Угорщини за спрощеною схемою, що з успіхом впроваджується в консульських установах Угорщини на Закарпатті. Скільки нині людей з подвійним громадянством проживає в області не знають навіть спецслужби, які мають слідкувати за такими процесами для забезпечення цілісності та безпеки держави.   

Не випадково саме у Берегові був відкритий і офіс-приймальня угорського депутата від партії Йоббік Бейли Ковача. Ультрарадикальна партія Йоббік виступає за створення «Великої Угорщини» на теренах «угорських етнічних земель» – України, Румунії та Словаччини. Вона лобіює і створення автономії для угорців, які мешкають в сусідніх державах. На Закарпатті, зокрема мова йде про створення так званого Притисяньського автономного району, де угорці будуть домінувати.

«Законотворча ініціатива регіоналів гарантує чималі гроші перекладачам з регіональних мов. Весь документообіг парламенту, уряду та адміністрації президента вестиметься тільки українською і обов'язково перекладатиметься на регіональні мови. За мовною ініціативою парламентарів, судді та нотаріуси мають вивчити другу мову самі», – повідомляє ТСН.

Отже, віднині преференції під час прийому на вакантні посади, в пергу чергу у державні установи, у Берегові матимуть ті, хто володіє угорською мовою. Всі інші залишаться за бортом.

Услід за містом Берегово регіональну угорську мову можуть затвердити в Ужгородському (де мешкає 32,6% угорців, згідно з переписом 2001 року), Берегівському (76,3%), Виноградівському (26,1 %) та Мукачівському (12,7%) районах Закарпатської області.

Степан Фекете, Мукачево.нет

10 вересня 2012р.

Теги: угорська, регіональна, Берегово

Коментарі

тропакетрект 2012-09-19 / 19:20:36
прошу видалити всі коменти - це злісні ТРОЛЛІ !!!

Mefistofel 2012-09-19 / 16:33:52
Istvan, вам слід добавити перед вашим ім'ям приставку SZENT-, не скромничайте, будьте простійшим.

Istvan 2012-09-18 / 17:50:51
Венгерский стал региональным и в Береговском районе.

Ярослав Глагола 2012-09-17 / 17:20:44
Коли буваю за межами Закарпаття, чи України, завжди розповідаю про унікальність свого краю, де проживає більше 100 представників різних національностей, котрі живуть разом сторіччя в мирі та злагоді, розуміються між собою, створюють міжнаціональні сімї. Закарпатці! Ми жили без цього штучного Закону і будемо далі жити. Все штучне рано, чи пізно відімре, а ми. наші діти та внуки будуть жити на нашій благословенній Закарпатській землі. Такого гатунку закони приймаються тільки з однією метою:відволікти увагу громадськості від насущних економічних проблем, низьких зарплат, пенсій, тощо.

Istvan 2012-09-14 / 12:14:22
285081

125 2012-09-14 / 10:53:10
254871

Istvan 2012-09-13 / 15:07:01
Прошу видалити комент Мефістофеля - тот теж не по теми.

Istvan 2012-09-13 / 15:06:15
Прошу видалии комент Мефістофеля - тот теж не по теми.

??? 2012-09-13 / 14:38:54

або


http://from-ua.com/politics/d4d08c79ee900.html ???

??? 2012-09-13 / 13:51:51
http://www.ukraine-2025.com/works/118.html ???

Istvan 2012-09-13 / 13:08:43

Коментар видалено. Автору – попередження. Адмін

Mefistofel 2012-09-13 / 12:00:44
Мадьяры, зачем мелочится, зачем "дразнить собак" какой-то Притисянской мадьярской автономией, давайте сразу "Мадьярскую Притисянскую республику", ведь есть уже подобное творение - "Придннестровская...". Talpra? Magyar!.. Кожна нація повинна знати всіх гнид серед свого нарорду.

Istvan 2012-09-13 / 09:20:24
В некоторых телеканалах ведущие программы новостей читают вести, и Акают, как мАасквичи: "пАрший канал", "прем'Яр міністр", "президАнт", "насАлення" ит.д. - того и я не понимаю.

Istvan 2012-09-13 / 09:10:02
То, что любой официант или продавец в береговском районе не понимает украинский язык - это полное вранье!
Но! Не надо забывать: закарпатские венгры в школах изучают украинский литературный язык. И когда сюда приезжают украинцы из разных уголков страны, ни начинают говорить на своих диалектах, на суржуке (особенно, когда раховские начнут говорить по гуцулски...) то этого конечно не понимают венгры.
Давайте, сначало вы, уважаемые, научитесь говорить по украински, как это написано в учебниках!

Янек 2012-09-13 / 02:56:24
Українці!!! Ви також можете сказати мадярам щоб вони з вами говорили українською державною мовою! Так чи інакше плюйте на цей шулерський закон. Підчиняйтесь конституції України! Стаття десята чітко каже ДЕРЖАВНА МОВА В УКРАЇНІ УКРАЇНСЬКА! Головне всюди на території України говорити українською!, і в жодному разі не переходити на російську, мадярську чи ще якусь мову. Повірте, якщо ми будемо себе поважати в своїй країні, то й зайди мадяри, кацапи та інші будуть поважати нас та нашу мову.

UNICUM 2012-09-12 / 22:46:14
ОСВІЧЕНІ УКРАЇНЦІ, ЯК ПРАВИЛО, ТРУДЯТЬСЯ ДЛЯ ВСІХ, ТІЛЬКИ НЕ ДЛЯ УКРАЇНИ І ЇЇ НАРОДУ... ВОНИ ПОВИННІ ПОКЛЯСТИСЯ СОБІ НЕ КИДАТИ УКРАЇНСЬКУ СПРАВУ. ВОНИ ПОВИННІ УСВІДОМИТИ, ЩО КОЖНА ЛЮДИНА, ЩО ВИЇЖДЖАЄ З УКРАЇНИ, КОЖНА КОПІЙКА, ЩО ВИТРАЧАЄТЬСЯ НЕ НА ДОСЯГНЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЦІЛЕЙ, КОЖНЕ СЛОВО, СКАЗАНЕ НЕ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ Є МАРНУВАННЯМ КАПІТАЛУ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ, А ЗА ДАНИХ ОБСТАВИН КОЖНА ВТРАТА Є БЕЗПОВОРОТНОЮ. МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ СТАТТЯ "ПРОПАЩИЙ ЧАС" КІНЕЦЬ 19 СТ. ЦЕ ВЖЕ ВСЕ БУЛО. ІСТОРІЯ ПОВТОРЮЄТЬСЯ І НІЧОМУ НАС НЕ ВЧИТЬ - А ТОМУ І ПОВТОРЮЄТЬСЯ.

Це я 2012-09-12 / 22:21:15
Так як описав "лідерів" друг неміртема, дійсно має місце. Однак вони є лідерами своєї локальної мафії, а не угорців. Не забувайте, що тих "лідерів" виплекала українська політично-господарська система. Не пригадую жодну з країн світу, де мафіозні клани керували так відкрито державою. Ці "лідери" мають можливість існувати, збагачуватися завдяки підтримці лідерів країни. Країни України, не Угорщини.
Гадаю, ви маєте хібну уяву про рівень корупції в Україні та в ЄС.

Istvan 2012-09-12 / 14:46:50
Закон є? Треба виконувати!

друг неміртема 2012-09-12 / 14:39:29
Підтримую "неміртема" у всьому,зокрема щодо більшості угорських "лідерів" і не тільки в Берегівському районі. Хто вони такі? - крупні роботодавці - бізнесмени?, успішні наукові чи громадські діячі?,благодійники-меценати?, заробітчани, які тяжко працюючи ввозять валюту в Україну. Це: бізнесмени -банкрути, що не мішає їм вивозити в УР "брудні" гроші, колишні "номенклатурщики" від влади, крупні контробандисти, лицеміри за своєю сутністю. А тому у них є за що купити прихильність простого мадяра, хоча це все стосується і українців, пани і бидло є кругом, але мадяри роблять вигляд, що це не в них, і ніби то не знають, що за рівнем корупції вищі чиновники УР (спонсори сепаратизму в регіоні) не поступаються українським, а ще бідолаги тішаться обіцянкам про "Велику Угорщину" (може і буде, але за Уралом).

Це я 2012-09-12 / 12:24:10
Наші діди жили при чехах - вивчили чеську. Батьки жили при СРСР - вивчили російську. Ми вивчаєм українську. Чому ті які крім паршивого знання української ще хіба що щебечуть російською, дають нам пораду вивчати мови. Ми завжди були багатомовними. Подивиться скільки наших в українських класах. Потім брешете, що не маємо свої кадрів. Але в той же час пані з воловеччини без фахової освіти, відповідних навиків скорше знайде роботу в Берегові, чим місцева. А приїжджа, звмчайно, ні слова крім української.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини