Кожна десята із найбільших у Центральній та Східній Європі компаній - українська

50 українських компаній увійшли до рейтингу ТОП-500 найбільших компаній Центральної та Східної Європи, який вже шостий рік поспіль готують фахівці міжнародно-аудиторської компанії Deloitte.

Кожна десята із найбільших у Центральній та Східній Європі компаній - українська

 

Як йдеться в повідомленні компанії, другий рік поспіль темпи зростання українських компаній значно перевищують показники компаній Центральної та Східної Європи.

Зокрема, зазначають аудитори, українські компанії, що ввійшли до рейтингу, продовжили позитивну тенденцію 2010 року, збільшивши свої доходи в середньому на 24%, що є дуже високим показником, порівняно з показниками інших країн, які взяли участь у дослідженні.

Для порівняння, зростання доходів 500 найбільших компаній Центральної та Східної Європи в 2011 році в середньому склало 9,8%.

"Дані рейтингу черговий раз підтверджують, що зростання чи зниження доходів компаній залежить не стільки від економічного середовища, скільки від здатності їх керівників гнучко та вчасно реагувати на зміни умов і приймати правильні рішення. Українські компанії пройшли дуже складний кризовий період у 2008-2009 році , і ті, хто зміг встояти, мають істотний запас міцності та навички лідерства ", - зазначає керівний партнер Deloitte Володимир Вахт.

За його словами це означає, що український бізнес перебуває в більшій готовності до турбулентності в економічному середовищі.

Разом з тим, дослідження показало, що сукупний дохід 500 провідних компаній регіону за підсумками року досяг рівня 2008 року, коли країни Центральної та Східної Європи ще не відчували впливу світової кризи.

Але, зазначають аудитори, незважаючи на зростання доходів, економічна картина, яка спостерігається при аналізі фінансових показників компаній регіону за 2011 рік, не виглядає занадто оптимістичною.

"Причина в тому, що середній рівень прибутковості компаній Центральної та Східної Європи за підсумками 2011 року знизився на 3,5%", - констатують у Deloitte.

Із 50 українських компаній, що ввійшли до рейтингу, 42 компанії показали збільшення доходів. Лише в Румунії, Естонії та Болгарії частка компаній, що продемонстрували в 2011 році зростання доходів, була вищою, ніж в Україні. Наприклад, у сусідній Польщі чверть компаній, які увійшли до рейтингу, за підсумками року знизили рівень доходів.

Зазначимо, що в десятці найбільших компаній за підсумками роботи в 2011 році виявилися дві державні компанії - Нафтогаз, Енергоринок та металургійний холдинг Метінвест, яким керує найбагатший українець Рінат Ахметов.

Аудитори зазначають, що, завдяки зростанню доходів на 44,3%, Метінвест став найбільшою українською компанією та 4-ю - у всьому регіоні Центральної та Східної Європи.

У цілому десятка найбільших компаній у рейтингу практично не змінилася: сім із десяти місць посідають компанії, що працюють у сфері енергетики та ресурсів, дві компанії, що працюють у сфері промислового виробництва (Škoda Auto та Метінвест).

Решта - це оператор роздрібної торгівлі Jeronimo Martins та Lotos, яка стала єдиною компанією, що приєдналася до списку ТОП-10 (перемістившись з 11-го на 7-е місце). Перші три лідери у рейтингу залишаються незмінними - PKN Orlen, MOL і Skoda.

У своєму дослідженні аудитори вказали на той факт, що галуззю із найбільшою динамікою зростання в Україні у 2011 році стало "промислове виробництво". Компанії цього сектору показали зростання на 34%. "Споживчий бізнес та транспорт" показали зростання доходів на 24%, а компанії, що працюють у сфері "енергетики та ресурсів", - на20%.

Незважаючи на це, енергетичні компанії є лідерами за обсягом доходів: на 14 представлених у рейтингу компаній цієї галузі припадає 41% доходів всіх українських компаній.

У той же час, сектор ТМТ через високу конкуренцію та насиченість ринку другий рік поспіль демонструє дуже низькі результати. Через насиченість ринку компанії галузі в 2011 році знизили доходи на 1%.

Корреспондент.biz

06 вересня 2012р.

Теги: компанії, бізнес, економіка

Коментарі

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини