Озерний спрут Закарпаття

Закарпаття − край, де найбільше водних артерій та ресурсів зі всіх областей України. Всі ці багатства мали б належати народу, громаді. Втім, у нас часто стається так, що хитрі спритники умудряються ошукати всіх навколо, прихватизувати стратегічно важливі підприємства та вандальним способом експлуатувати природні ресурси, навіть не платячи податки.

Озерний спрут Закарпаття

Саме так сталося і з «Закарпатським рибокомбінатом», у відомстві якого знаходяться 5 одних із найбільших природних озер області − ТГР «Форнош», «Залуж», «Пістрялово», «Горбок», «Пальва» та форелеве господарство «Шипот». Громади та акціонери стояли за правду горою, навіть до районної прокуратури зверталися, але у бізнесмена-загарбника все було схоплено… Ситуація просякнута цинізмом, а об людей настільки брутально витерли ноги, що нині мало хто із  акціонерів та селян хоче говорити про це й тим більше боротися…  

Залякати, підробити, переписати

Саме такі методи використовував теперішній власник ПрАТ «Закарпатський рибокомбінат» В.І.Олексик, аби отримати підприємство у власне користування.  Відвертий «розводняк» почався у 2006 році. До цього ще у 1998 державне підприємство «Закарпатський рибокомбінат» став акціонерним товариством (АТ). 75% акцій запропонували купувати працівникам господарства (та прирівняним до них особам) протягом 5 років, і власниками акцій стали більше 100 чоловік. 25% акцій все ж лишилося у державі – таким чином вона зберігала за собою хоч якесь право впливати на розвиток та ведення справ у стратегічно важливому підприємстві. 

Як виявилося згодом, голова правління АТ та найбільший акціонер Олексик почав від початку 2000-х скуповувати все більше й більше акцій. За словами тодішніх працівників підприємства у хід ішли всі методи. «Шеф» викликав працівників на килим і одним пропонував символічні суми грошей, кілька десятків кілограмів риби чи якісь інші товари. Казав людям: нащо вам ті папірці − дивідендів від них може з зовсім не буде, раптом знеціняться, а тут хоч якийсь толк. До тих, хто не погоджувався застосовувалися інші «підходи». Зокрема у справі, що була подана ошуканими акціонерами до прокуратури у 2008 році, Олексик дуже прозоро натякав: краще продайте на тих умовах, що пропоную − вам же ще тут зі мною працювати. Часи тоді були непрості, роботи в районах майже не було. Тому більшість, боячись втратити кусок хліба, віддавали за безцінь «папірці». Кількість акціонерів після таких оборудок скоротилася майже вдвічі, а голова правління та члени його родини отримали контрольний пакет акцій…

Втім і цього йому було мало, аби стати повноправним власником великого і прибуткового підприємства. Нагода забрати все трапилася у 2006 році, коли роздержавлення підприємства мало завершитися на 100%. Тобто розпродувалися останні 25% рибокомбінату. Олексик спрацював швидко. Він навіть не повідомив про це більшість акціонерів! Разом з прибічниками підробив протокол Загальних зборів, адже ніяких зборів не відбулося (збір підписів багатьох акціонерів підтвердив, що вони навіть не здогадувалися про те, які доленосні перипетії відбуваються на підприємстві. Відповідно, липові й решта паперів неіснуючих зборів: рішення про викуп державної частки і «Положення»  та «Відомість про розподіл акцій».

Далі − більше. Олексик в усних окремих розмовах таки пускає чутку, що 25% акцій треба викупити в держави, «поки їх не заграбастали якісь спритники-рейдери». Грошей на той час навіть у найбільших акціонерів багато не було. І Олексик має вже наперед заготований план: дає вказівку працівникам «списати наліво» 7 тон виловленої риби, а за ті гроші «врятувати рибокомбінат від рейдерів». 

Невже склад злочину відсутній?

Як тільки голова правління отримує кошти – одразу ж викуповує державну частку, але вже на власне ім’я (доказ тому – касовий ордер, який Олексик згодом надавав як доказ того, що «він викупив у держави 25%»). Акціонерам, котрі починають непокоїтися з цього приводу і задавати запитання, він відрубує: «Що хочете? У вас і так грошей немає! Ви нічого не платили за акції – я вам нич не винен». 

Обурені активісти готують лист до тодішнього голови ОДА, прокурора області та подають матеріали в районну прокуратуру. У зверненні до губернатора слушно ставляться далеко не риторичні запитання: «Яке має право Олексик володіти державною часткою, якщо не заплатив ні копійки власних коштів? Хто з акціонерів офіційно (і де цьому підтвердження) уповноважував чи доручав або ж відмовлявся від особистої сплати за себе вартості належних йому акцій на користь В.І.Олексика. Чому підроблені папери зі Зборів акціонерів, яких взагалі не було? Хто і коли вибирав головою Спостережної Ради товариства  дружину В.І. Олексика, секретарем − його старшого сина, а членом ревізійної комісії – молодшого?».

Останнім штрихом до переходу підприємства у приватну власність мав би стати акт додаткової емісії акцій на суму 600 тисяч грн., що Олексик намагався протягнути на єдиних офіційно зафіксованих Зборах 8 травня 2008 року. Але вже навчені гірким досвідом акціонери не проголосували за таку пропозицію. 

Прикро, що тоді звернення людей до влади та прокуратури залишилися без уваги. Районна ж прокуратура взагалі відмовилася відкривати справу «за відсутністю складу злочину». Дуже дивно, адже були й документи, і численні свідчення ошуканих, й купа явних порушень, які варто було лише перевірити… 

Нині ж теперішні та колишні працівники підприємства вже здалися й не вірять у те, що правда буде комусь колись потрібна. «Закарпатський рибокомбінат» тепер − приватне акціонерне товариство, пройшовши шлях від державного і відкритого акціонерного. Протестують в ряди годи лише громади сіл, на території яких розташовані озера, що використовує «Рибокомбінат», адже неодноразово фіксувалися факти неналежного господарювання та користування прилеглою до озер територією…

30 серпня 2012р.

Теги: рибокомбінат, озера, природокористування

Коментарі

оксана 2012-09-03 / 23:32:24
підтримую Іштвана! Цікаво було б почути самого ОЛексика, що він може сказати з цього приводу. Хоча навряд чи він пішов би на таке, у нас заазвичай "собакі лают, а караван ідьот".

Іштван з Іршавщини 2012-09-03 / 21:59:21
Ну, подумаєш, скуповує Олексик, то що?????? Якщо не він то хтось інший на це усьо лапу наклав би. У нас, на жаль, так ся веде - ко має гроші, той газда. А люди самі за копійки му акції скидували, то Олексик був би ідіотом киби цим ся не скористав. не розуміву, кому се в голову прийшло се все писати, лим конкурентам. майже кось теж си хотів уворвати зі спрута озерного", там майже не вуйшло, то типір слинов ся давить.А Олексик буде дурньом ги дасть ся в багно уляпати. Кидь розумний, то мавби цим ушитким авторам і коментаторам штось уповісти. а мож і немає што....

патріотка 2012-09-03 / 20:38:58
Прийде,прийде кінець цим спрутам, яким все мало та мало,Вже забезпечили і дітей, і онуків до десятого коліна, Ні, скуповувати за безцінь акції у беззахисних людей це не кримінальний злочин, це моральне уродство ненажерливих,тупих людішек.

маргарита василівна 2012-09-02 / 15:58:48
повірте, ні. Я навіть статтю не читала ) Я зазвичай статті читаю після того, як прочитую коментарі. Якщо зацікавить, то і матеріал. У даному випадку - не зацікавило.

Рибак 2012-09-02 / 10:08:22
Шановна Маргарито Василівно може це Ви автор цієі несінітниці?

маргарита василівна 2012-09-01 / 23:47:20
шановний коментаторе, котрий накидав останні 4 однотипні коментарі. Ви б хоч витримали паузу, а не один за одним клепали їх. Дуже вже "палівно".

Податківець 2012-08-31 / 16:57:46
Правильно, зверніться в податкову а потім уже якшо буде встановлена несплата податків пишіть про це і остальне. Це чий заказ. Навірно хтось хоче або Олексику докучити або підприємство зганьбити. Тут раджу до суду звернутися на редакцію.

Рибак 2012-08-31 / 16:54:25
Звідки автор знає платить підприємство податки чи ні? Якшо підприємство не платить податки в такому разі податкова порушує кримінальну справу за несплату чи ухиленн від споати податків. Така справа порушена? Напевне ні! Бред і більше нічого!

Мар 2012-08-31 / 16:47:00
Несенітниця повна, автор статті в ній сам суперечит собі. Пише що олексик акціі почав скуповувати в 2000 році а приватизація була в 2006 році! А хто мішав комусь іншому купляти акціі? Купівля в людей акцій це що злочин?

Миша 2012-08-31 / 16:23:07
Ця стаття повний абсурд! Автор статті думає що на таку "лажу" хтось клюне?
З статті видно, що автор і поняття немає за ситуацію! Позовів до суду не боїться?

Марина 2012-08-30 / 16:06:57
Ого!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини