До сьогодні міліція розшукує 368 закарпатських злочинців

За статистикою, в Україні щороку зникають з різних причин понад п’ять тисяч осіб. А як часто зникають безвісти закарпатці, з яких причин, і чи знаходить їх міліція?—поцікавилися ми в старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ управління карного розшуку УМВС підполковника міліції Василя Гайналія.

До сьогодні міліція розшукує 368 закарпатських злочинців

 

- В управлінні карного розшуку діє сектор з розшуку злочинців і зниклих  громадян,--розповідає наш співрозмовник.—Відповідно, в кожному міськ-райоргані теж є закріплені за цією ланкою роботи працівники. З початку року в міліцію надійшло 205 заяв від громадян про зникнення їхніх родичів, знайомих та близьких. 33 з них стосувалися  дітей. На щастя, всіх дітей розшукано живими-здоровими, як і всіх зниклих безвісти жінок. Наразі перебувають в розшуку 8 чоловіків. Шестеро з них, за нашою інформацією, перебувають за межами України й знайти їх важко. А загалом з минулих років у розшуку перебуває близько шести десятків наших краян.

За статистикою, щороку в міліцію краю надходить близько чотирьохсот заяв про зникнення людей. Раніше для того, аби подати особу в розшук, слід було вичекати три доби, і якщо за цей час людина не знайшлася, то її оголошували в розшук. Тепер же цього терміну не потрібно й громадянин може відразу звернутися із заявою про зникнення людини. Якщо в 10-денний термін людину не знаходять, тоді в міліції на неї заводиться оперативно-розшукова справа.  Строку давності на розшук зниклого безвісти не існує й людину можуть розшукувати, доки вона не знайдеться живою чи мертвою.

За статистикою, близько десяти відсотків зниклих безвісти знаходять мертвими, тобто кожного десятого. Для прикладу, нещодавно на окраїні  Ужгорода на закинутій фермі знайшли скелетований труп людини. Покійним виявився громадянин Грузії, якого розшукували за заявою родичів як зниклого безвісти. Причина смерті людини з’ясовується. А кілька років тому в лісі на Мукачівщині знайшли скелетований труп молодого хлопця, жителя Чернівецької області, якого тривалий час розшукували по всій Україні за заявою його матері як зниклого безвісти. Як з’ясувалося в ході слідства, людину вбили, а труп закопали в лісі. Чернівчанин поїхав на Закарпаття продавати свою іномарку й тут його вбили двоє місцевих жителів, аби заволодіти машиною… Вбивць було затримано працівниками міліції й вироком суду засуджено до тривалих термінів ув’язнення.

В останні роки роботу міліції з розшуку людей суттєво полегшив доступ на місцях до загальнодержавної бази даних на зниклих безвісти осіб. Тепер, якщо людина, перебуваючи в будь-якій області України, мала справу з міліцією (затримувалася і доставлялася у відділок, оформляла прописку, паспорт, доручення, одружувалася чи розлучалася тощо), то інформація про неї надходить в комп’ютерну базу даних, за якою можна вирахувати, де перебував останнім часом громадянин. А найважче міліції розшукувати закарпатців, які виїхали на заробітки за кордон, особливо в Росію, й зникли там безвісти. «Наших» там ніхто й шукати не буде…

Куди і як зникають люди? Нерідко людина свідомо покидає власну сім’ю, аби створити нову, часто в іншому регіоні. Змінює свій телефон і зв'язок із родичами обривається. Діти з неблагополучних родин, як і вихованці спецінтернатів, нерідко втікають за межі Закарпаття жебрати, звідки їх повертає додому міліція. Одного такого 15-річного бродягу з Ужгородщини, який вже десь вп’яте втікає з дому, затримали нещодавно в Тернополі.

Серед неповнолітніх дівчат  останнім часом пішла нездорова тенденція втікати з дому до своїх приятелів в іншій області, з якими познайомилися через Інтернет. Нещодавно одна юна закарпатка втекла таким чином до приятеля у Херсон, інша—в Миколаїв. Або просто піде дівча в сусіднє село на дискотеку, познайомиться там з хлопцем, закрутить роман на день-два, виключивши телефон, аби рідні не «діставали», а батьки з розуму сходять, де їх дитя?! Психічно хворі нерідко покидають, не попередивши родичів, свої  домівки і йдуть в «мандри», а потім опиняються в психлікарні, і вже звідти надходить відповідна інформація в міліцію про людину. Одну хвору закарпатку нещодавно знайшли в психлікарні аж у Києві.

Коли зникає дитина, то міліція порушує кримінальну справу за статтею «Навмисне вбивство». На жаль, часом дітей знаходять вже мертвими. Найстрашніший цьогорічний випадок стався у Мукачівському районі, де батько після сварки з дружиною забрав із дому 5-річного сина, убив його, тіло спалив і закопав у лісі, а потім наклав на себе руки. Три дні міліціонери прочісували мукачівський ліс, доки знайшли в ямі понівечене дитяче тільце… Часто малі діти тонуть в річках, а тіло відразу не знаходять, маємо цьогоріч вже кілька таких випадків.   

Окрім зниклих безвісти, міліція розшукує й злочинців. За інформацією підполковника Гайналія, на сьогодні в розшуку за скоєння злочинів перебувають близько 368 осіб (це з врахуванням минулих років). Кількість розшукуваних постійно змінюється, адже скільки б зловмисник не переховувався,  рано чи пізно він попадається й постає перед судом. Так, на початку цього року в одному з сіл неподалік Ужгорода було по-звірячому вбито з метою пограбунку самотню літню жінку. Вбивця, молодий односелець потерпілої, після скоєння злочину втік за межі України й переховувався аж в Москві. Проте й там його «дістала» рука правосуддя. Після кількамісячної процедури екстрадиції вбивцю етапували на Закарпаття, де він постав перед судом. Про це Закарпаття онлайн повідомив Володимир Павлюх.

29 серпня 2012р.

Теги: розшук, зниклий безвісти, пошук

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини