Мирослава Каламуняк: Час шити для українок!

Мирославу Каламуняк особливо представляти не потрібно. Відома політично-громадська діячка, директор Ужгородської швейної фабрики, депутат Закарпатської обласної ради, вона за популярністю серед жінок краю впевнено ділить перше-друге місце. Й усюди встигає.

Мирослава Каламуняк: Час шити для українок!

Як це їй вдається – в інтерв'ю Мирослави Каламуняк.

– Пані Мирославо,  щиро вітаємо вас з весняним святом – Днем 8 Березня. Вашому оптимізму заздрять найуспішніші менеджери краю. Наскільки ця риса характеру допомагає вам у житті?

– Дякую (посміхається). Оптимізм, знаєте, така "програмна" річ – як ти себе налаштуєш, так воно й піде у житті. А чи допомагає? Ще б пак. Ось щойно повернулася з Києва, де відбулась традиційна Всеукраїнська виставка швейних виробів. Виробники та продавці тут щорічно експонують нові колекції одягу, тканини, фурнітуру. Біля нашого стенду протягом трьох днів вишикувались довжелезні черги. Цей факт надихає. З іншого боку, з кожним роком кількість вітчизняних виробників на ній зменшується. Цього року з підприємств нашої галузі, приміром, наша фабрика була єдиним представником України. Експонували свої вироби також іще кілька невідомих українських фірм. Це говорить про те, що наша економіка нині переживає нелегкі часи. Це мало бути б серйозним попереджувальним сигналом для держави. Якщо на головну виставку країни не їдуть вітчизняні виробники, то це багато про що говорить.

– Невже нічого не робиться у державі в цьому напрямку?

– Певні потуги є. Приміром, треба віддати належне, що в країні останнім часом прийнято ряд законів на підтримку національного виробника. Це вселяє оптимізм. Зокрема, ті підприємства, що виробляють власну продукцію, а не працюють на давальницькій сировині, звільняються від сплати податку на прибуток. Інша річ, що ми вже й забули, коли отримували ті прибутки – настільки галузь у глухому куті! Однак ми не здаємось. Бо щоб там не вигадували нагорі, а треба жити, працювати, годувати сім'ї. А, виходить, потрібно шити й продавати свої колекції. А тут без оптимізму аж ніяк не обійтись.

– У Києві, кажуть, навколо вашого стенду був ажіотаж?

– Це, справді, так. У своєму житті, а побувала я на багатьох виставках, такого ажіотажу навколо нашої продукції, щиро кажучи, я давненько не бачила. Це й надихає на подальшу плідну працю. Це говорить про те, що ми – на правильному шляху.

Зараз надворі – подих весни. Невдовзі вигляне сонечко. Жінки скинуть пальто. Забажають одягнути щось красиве. Бо, як казав наш Президент, усі наші жінки, а більшість нашого асортименту – жіночий одяг, прагнуть виглядати достойно. Тому треба шити, встигати за модою. А ми тут як тут! Готові задовольнити попит найвибагливіших чарівних українок. Запропонуємо найкращий одяг за найкращою ціною. Бо інакше працювати не вміємо. Ми стільки багато й довго шили для француженок – а Франція завше була законодавцем моди – що нині просто захворіли ностальгією знову шити для українок!

– Пропоную змінити тему на політичну. Ви – депутат обласної ради. Від якої партії балотувались?

– Я балотувалася по мажоритарному округу міста Ужгород. Мою кандидатуру висунула політична партія "Єдиний Центр". Бути депутатом Закарпаття для мене – велика честь і відповідальність. Тому, користуючись нагодою, хочу заявити, що у мене як депутата немає прийомних днів для моїх виборців. Бо мої прийомні дні – щодня! Двері мого кабінету завжди відкриті для людей. Де саме знаходиться Ужгородська швейна фабрика по вулиці Льва Толстого, думаю, знають усі. Я охоче спілкуюсь зі своїми виборцями. Як депутат і просто жінка намагаюся чим більше встигнути зробити для людей, розвитку краю.

– Як вам працюється депутатом в обласній раді?

– Знаєте, у нас, депутатів, ще ніколи не було єдності, яка є нині. Бо вийшло так, що "Єдиний центр" блокується з нинішньою партією влади і тому у нас не виникає жодних розбіжностей. Ми ставимо собі єдину мету, щоб Закарпаття розбудовувалось. Прагнемо якомога більше впливати на процеси, що відбуваються в краї, щоб більше закарпатців були представлені у вищих державних щаблях влади для того, щоб допомагати Закарпаттю.

– Пані Мирославо, ви маєте й чиновницький досвід. Свого часу були призначені головою Великоберезнянського району. Як ви там себе почували?

– Справді, у мене є невеличкий досвід державної служби. Трошки більше року виконувала обов'язки голови Великоберезнянської РДА. Справилась я чи ні, краще було б спитати у великоберезнянців. Гадаю, ви почули б від горян добрі слова на мою адресу. Хоча все те, що планувала, за цей короткий проміжок часу й не вдалось втілити. Проте, думаю, ми тоді зробили дещо більше від матеріального плану – ми зуміли повернути довіру людей до влади. Довели їм, що влада насамперед працює для людей, що державний службовець у першу чергу повинен служити людям. Зрештою, керуючись саме такими принципами, я й виконувала обов'язки голови РДА. А всі інші розмови виглядають наївними. Бо ж ніхто нині не повірить, що я не приватизувала сотку чи два гектари землі. Або не вирішувала інші особисті питання, як це прийнято в народі говорити про владу. Втім, досвід державної служби для мене – хороший урок. Але це – не моя робота. Бо для мене важливий результат моєї праці. І я рада, що повернулась на фабрику, в свою стихію.

– Для нас усіх важливий стан нашої економіки. Ознайомившись зі статистикою, за підсумками економічних результатів минулого року та січня поточного року – ситуація у краї, здавалося б, поліпшується...

– Так, це дуже важливо. Проте не можу сказати, що економічна ситуація поліпшується. Бо ще ніколи так складно не було, як зараз. Ціни ростуть на все. Зростання зарплати заморожено. Відповідно споживчий попит у людей зменшується. Отже, все менше й менше людей можуть витратити коштів на придбання одягу, оскільки одну частину сімейного бюджету треба витратити на харчі, другу – на сплату комунальних послуг. А що залишається? Словом, людям доводиться дуже й дуже непросто. Та, знаєте, не можливо було б жити, якщо б ти переставав вірити у завтрашній день. Мусиш обов'язково знаходити надію й починати з неї свій новий день. Хочу збагнути логіку тих реформ, що відбуваються. Зрозуміти суть цього Податкового кодексу, що прийнятий, та всі проблеми у зв'язку з ним. Словом, у мене є багато претензій до того, що відбувається зараз. Але це – моя країна, я не знаю іншої. Й не годиться все критикувати. Дуже складно зробити щось для поліпшення нашого життя за цих реалій. Тому у своєму житті завжди намагаюся відшукати той позитив, що дає мені віру у все те, що нині відбувається, у те, що в перспективі дасть свій результат. Над цим і працюємо.

– Щоб усюди встигати, треба бути у хорошій фізичній формі. Як вам це вдається?

– Дякую за комплімент. Будь-яку роботу – чи то директора, бухгалтера, юриста, журналіста – виконуєш легко, якщо вона тобі до душі, якщо ти її любиш. Якщо її багато. Якщо ти її розумієш. Тоді є задоволення. Важко, коли робота не подобається. На свою роботу не звикла жалітись. Думаю, що на державній службі важче. А так, щоб підтримати форму, настрій, є спортзал, традиційна ранкова фіззарядка. Та хіба мало нині у жінок усіляких хитрощів, про які я вам не розкажу? Нині ж – свято на нашій вулиці. Тож вітаю усіх жінок нашої швейної фабрики, Закарпаття з 8 Березням й бажаю за жодних обставин не втрачати оптимізму!            .

Іван Жирош, Закарпатська Країна

ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика", Закарпаття онлайн.Бренди
08 березня 2011р.

Теги: Каламуняк, швейна фабрика, 8 Березня

Коментарі

2011-03-12 / 13:15:00

Те саме, але під власними іменем/прізвищем. Адмін

Олег Диба 2011-03-12 / 11:11:00
Як видно з усього, одна людина заповзялася дискредитувати пані Мирославу Каламуняк. Якийсь час відсторонено спостерігав, а потім, зрештою, набридло. Закарпаття онлайн - не УА-Репортер, не помийна яма, а тому тут нема місця для банального зведення рахунків, для примітивного "мочилова". І не буде. А тому раджу авторові попередніх коментарів якщо він знає про якісь факти криміналу - звертатися до правоохоронних органів, як мінімум, переходячи на особистості - писати коментарі під власними іменем/прізвищем, а не анонімно, або, в протилежному разі, не писати взагалі. Покаранням за невиконання цього мого прохання буде бан.

P.S. Щоб було зрозуміло, аналогічним чином ми поступаємо не тільки щодо коментарів до інтерв'ю пані Каламуняк, але й усіх інших аналогічних випадках...

аноніму 2011-03-12 / 10:59:00
Абсурдна інформація, що подається з претензіями на істину, не може стати предметом подальшого обговорення... Жаль...

2011-03-12 / 09:35:00
До речі, за 250 000дол зараз в центрі можна купити офіс 70-100кв.м. А декілька років назад - 30-50кв.м.

Цікаво, що і фабрика пішла майже за ті гроші (вірніше на покриття боргів однієї пані). Так може вчинити тільки "дуже грамотний" управлінець:(

2011-03-12 / 09:31:00
Те що фабрика працює - це заслуга теперішніх власників, а не Каламуняк. Оскільки це люди, які займаються не благодійністю, а інвестиціями, які повинні їм "відбитися".
Що стосується мех-, маш-, ДЕЗНО, меблевий комбінат, взуттєва, Ужгородприлад - то це питання до тих хто придбав, хто продавав і до цілей придбання.

аноніму 2011-03-12 / 08:51:00
Якби Каламуняк думала тільки про себе, то давно вчинила б так, як і всі інші колишні директори підприємств в Ужгороді (і не тільки в Ужгороді)... Де тепер мех-, маш-, ДЕЗНО, меблевий комбінат, взуттєва, Ужгородприлад.... та всі інші підприємства? та й їх колишні керівники живуть-не тужать... Прикро, що ми не цінуємо тих людей. які працюють на спільне благо... Мабуть тому так і живемо: злі, бідні, з жабою на грудях....

2011-03-11 / 16:14:00
та й Березнянська фабрике, де їй належить 50% - у дуже важкому станні. Проблеми з виплатами платні, від;ємний фінансовий результат.

2011-03-11 / 16:11:00
Та у тому суть, що фабрика не збережена:) Чейпеша згадували не дарма.
Флюгером вона стала не задля збереження місць робочих, а задля збереження одного місця- яке обіймає вона сама.

спостерігач 2011-03-11 / 16:05:00
Тільки у нашій країні, щоб зберегти бізнес, треба лізти в політику, постійно десь вишукувати підтримку. В цивілізованому світі бізнес підтримує державна система, бо це необхідна економічна складова розвитку суспільства. Головне політичне і державницьке завдання Каламуняк - зберегти фабрику, робочі місця, сплатити податки, виплатити зарплату... Невже комусь незрозуміло, що це важливо для всіх...

я 2011-03-11 / 15:37:00
Каламунячка - нормальна баба. Навідміну від більшості жінок - дієва. Інші жінки чекають всього від чоловіків. А ця сама робить. Політика? Їй треба утримати на плаву підприємство. А чого ви від неї хотіли? Щоб перла проти влади, угоробила підприємство і люди втратили роботу? Тоді би ви її хвалили?

Влад-Rozi, 2011-03-11 / 14:29:00
Кому важливе ваше ставлення хоч до когось? Тільки вам.
Розо? погляньте навколо: весна, сонце. Радійте життю і не витрачайте його на заздрісчть та жовч (без різниці до кого).

2011-03-11 / 14:02:00
На кожний товар свій покупець :) - для когось китайська сукня - вершина смаку та розкоші. Як кажуть, кожному по потребам і по змозі.

Досвід 2011-03-11 / 13:47:00
Пані Мирослава непогана жінка. Але, на жаль, завжди йде у політичному фарватері влади, безпринципно змінюючи свої погляди на діаметрально протилежні. СДПУ (о) на НСНУ, НСНУ на ЄЦ. Підтримувала Януковича у 2004, переміг Ющенко оділа помаранчевий шалик. Тепер знову за Януковича. А завтра.
Хай би займалася фабрикою та виробництвом де вона виглядає керівником, а не флюгером.

Roza 2011-03-11 / 13:34:00
Владу. Оп ять хочу сказати-читайте уважніше.Моя відповідь стосується не статті, а конкретній особі і її коментарів. Що до статті і самої Каламуняк Мирослави, то зауважень ніяких немає і бути не може, тим більше з мого боку. Мені ця жінка дуже імпонує, вважаю її розумною і дуже харизматичною. І ніякі жовчні випади в її бік не можуть змінити мого ставлення до неї.

я 2011-03-10 / 21:02:00
А для чого їм читати? У них мета - мочити... :)

Влад-Rozi 2011-03-10 / 20:56:00
УУУ...розшипілись,мов ті гадюки на весні:)Народ, прочитайте хоча б інтерв*ю. У власній жовчі і заздрісті тонете. І не ганьба ?!

Roza 2011-03-10 / 20:26:00
Невідомій. Особливо в наші часи бути важко директором банківської установи....
А що до іншого, то вбачається абсолютно протилежне поняття того, що написано

віртуози 2011-03-10 / 16:49:00
Іміджеве інтерв'ю Каламуняк, а пропіарились Солонтай і Конар :) Прикольно.

ярослав орос 2011-03-09 / 22:38:00
аноніме, як каже моя мама, п*яний протверезіє, а дурень... пробач...

2011-03-09 / 22:04:00
не здичавілих, а й но в "в стєльку п*яних"