Сувеніри на перилах

Останнім часом в закарпатському сегменті інтернету розгорнулась досить інтенсивна дискусія навколо сувенірної продукції, що під пафосною назвою пам’ятників поступово накопичується на перилах ужгородських набережних.

Зрозумійте правильно, я не противник сувенірів. До речі, у їх автора є і роботи, які особисто мені до душі.

Я не люблю пафосу необгрунтованого, та ще й – з прив’язкою до історії нашого краю. У цій історії  було достатньо вартих уваги подій, але, наприклад, Швейк – це абсолютно притягнуте за вуха. У цій справді великій книзі слово "Унгвар" згадано всього раз серед доброї сотні географічних назв.

Також мені не подобається демагогія із "автентичними, постріляними під час війни" перилами. У одному із інтерв’ю пан Колодко з властивим йому пафосом ( саме про перила) сказав, що соромно, коли люди не знають своєї історії, і щодо перил на набережній, щоб не було сумнівів, порадив подивитись старі фотографії. Із цим погоджуюсь, тому і пишу, і фотографію публікую.

До речі, багато бруду дісталося колишньому меру мого улюбленого Ужгорода Ратушняку за незграбного ведмедя перед міськрадою. І якось зовсім незаслужено забули автора – котрий, певно, і "начесав" (ймовірно, не без власного зиску) Сергієві Миколайовичу про велику силу власного мистецтва, а нині продовжує "прикрашати" місто на власний розсуд.

На мій погляд, пора вже і до цього питання підійти, як до вивісок в центрі. Тобто, накласти мораторій на встановлення усіляких дивних речей до вироблення і затвердження певної цілісної концепції. Адже дивно, що для встановлення пам’ятної дошки Бокшаю на музеї ім. Бокшая потрібен дозвіл міської влади, а в центрі міста можна ліпити та кріпити – хоч що.


З повагою до Ужгорода і ужгородців,

Ігор Баран

11 травня 2012р.

Теги: перила, сувенір, Ужгород

Коментарі

Ужгородка 2012-05-15 / 10:43:58
Це не нецке, це - ПОКЕМОНИ

Ужгород 2012-05-13 / 07:16:41
Підтримую автора: нецке на перилах -- це повний абсурд. Тим паче, коли ці фігурки жодного відношення не мають до Закарпаття. Хіба у нас нема своїх герїв, яких варто вшанувати? Чи будуть їм ставити памятники у Берліні, Москві, Нью-Йорку?

Турист Федя Шандор залишаєтья туристом у всьому: тобто поверховою, недалекою людиною, яка ведеться тільки на бульки.

*** 2012-05-12 / 22:55:29
Згоден з автором - моратрій

1958 2012-05-12 / 22:52:25
Причина всего - не те люди не на том месте. Это повсюду у нас в державе. Случайные люди руководят городом, областью, сми, государством. Колодко, в принципе, мог бы состояться как скульптор, не идя на поводу у сомнительных личностей и не страдая начальной формой мании величия. Колодку... Неужели вам не не хочется доказать, что вы настоящий скульптор. Кажется, на этом ресурсе валяется ваша статья о том, что Ужгород не в состоянии понять настоящего художника. А вы пробовали? Или поделки копирайтера, которым вы безусловно являетесь, исходя из того, что мы видим, вас больше устраивают? НЕ ВЕДИТЕСЬ НА ПОВОДУ У ПАРАЗИТИРУЮЩИХ ЛИЧНОСТЕЙ, которые присвоили и вас, руководят вами, и паразитируют, не создав в своей жизни ничего дельного, на чужих достижениях. Поверьте, это без лицемерия и личных обид, хотя Листика воспринимаю на уровне личной обиды.

Voloshina str 2012-05-12 / 16:24:14
Игорь спасибо! Надо срочно гасить мифотворчество мифотуриста Фери Машлика. С дырой в кармане человек толкает идеи фикс. На которые ведутся неплохие художники и скульпторы Он плотно лизнул наверху и даже стал проректором моего универа. Но я не об этом.

Если не тормознуть завод по производству нецке, то скоро на перилах будут сидеть Мальчикспальчик. Дюймовочка. Хоббиты и семь гномов. Лилиппутия какая-то Я понимаю что кило бронзы $400 стоит. Но лучше один стоящий экспонат, чем эта клоунада.
С уважением к Михаилу Колодко. И неуважением к Машлику

Ігор Баран 2012-05-12 / 09:45:33
для Researcher - якщо Ви маєте на увазі, що існуючі перила встановлені пред ДРУГОЮ світовою війною, то знову запитую - яким боком тут Швейк ?
Ви просто підтвердили надуманість привязки персонажу до історичного підтексту

ВАСИЛЬ 2012-05-12 / 07:12:21
Василю, не скажу Вам про однодумців, бо ні з ким свою точку зору не погоджував. Особисто мені ліхтарник і ведмедик біля готелю "Закарпаття"
КРИЛАТИЙ ВЕДМЕДИК БІЛЯ ГОТЕЛЮ ДІЙСНО ЗАГАДКОВО ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД ПОДАЛЬШИХ РЕАЛІЗАЦІЙ НЕ МЕШШ ЦІКАВИХ ІДЕЙ, ЯКІ АВТОР НЕВПИННО ГЕНЕРУЄ.ПРИКРИМ Є РІВЕНЬ ВТІЛЕННЯ ЦИХ ВСІХ ПОТЕНЦІЙНО ЦІКАВИХ ЗАДУМІВ.
ШУКАЮЧИ ВІДРПОВІДЬ, ЧОМУ ТАК Є,ЧОМУ ГОТЕЛЬНИЙ ВЕДМЕДИК НЕ СТАВ КАМЕРТОНОМ В ПОДАЛЬШІЙ ТВОРЧОСТІ СКУЛЬПТОРА, ДОСИТЬ ПОСПІЛКУВАТИСЯ З СПІВАВТОРАМИ,ЯКІ ДОПОМОГЛИ НАРОДИТИ ОКРИЛЕНИЙ СИМВОЛ ТУРИЗМУ ЗАКАРПАТТЯ.

репортер 2012-05-12 / 02:20:08

Я, Микола Староста (Жалива), повний дебіл - у мене є справка з Береговського коргазу. А що ищи май хуже - брат у мене Іван Бушко, заступник ледиди. Вун иппен такий ги я. Пробачте мене, люди.

НСХУ 2012-05-12 / 01:18:50
Не зразу побачив, що і тут обговорюється та сама тема. Підтримую автора. А перила тут ні до чого. Ремісницький виріб видається за мистецтво, карикатура - за скульптуру. І проблема іменно в цьому.

Researcher 2012-05-12 / 00:17:11
Шановний Ігор, дивує Ваша некомпетентність в питаннях історії нашого міста. Фото, яке ви опублікували зроблено в 20-их рр. А металічні перила були встановлені чехами ще до війни - в 30-их рр. Пропоную Вам переглянути наступні фото:
http://ungvar.vox.com.ua/cards/peryla.jpg
http://ungvar.vox.com.ua/cards/nab6.jpg

чужинець 2012-05-11 / 23:38:22
Перила інші.. Міст інший..
Місто інше і люди. Дрібніші.
В тому то і справа.
Цікаво, що яку б чудасію тепер не втупив Бетонний Ведмежатник - він ним і залишится в історії. Може собою пишатись. Хоча про це,в процессі замовного "натхнення" не думав. Так що черговий Лускунчик чи Гаррі Потер на перилах, чи мила бородавка на чавунному пенісі Геракла нічого вже не змінить. Хоча - на крок ближчим до "заслуженого" зробить.


Ігор Баран 2012-05-11 / 22:19:29
Василю, не скажу Вам про однодумців, бо ні з ким свою точку зору не погоджував. Особисто мені ліхтарник і ведмедик біля готелю "Закарпаття"

Ужгород 2012-05-11 / 22:07:35
У будь-якій справі "що занадто, то не здраво".

ВАСИЛЬ 2012-05-11 / 21:48:53
"Зрозумійте правильно, я не противник сувенірів. До речі, у їх автора є і роботи, які особисто мені до душі."

ЦІКАВО ЗНАТИ, ЯКІ З РОБІТ АВТОРА СУВЕНІРІВ ПРИПАЛИ ДО ДУШІ ВАМ І ВАШИМ ОДНОДУМЦЯМ