Томаш Масарик про слов’ян

Ім’я Томаша Масарика добре відоме. Цей вчений, громадсько – політичний діяч ввійшов в історію як один із засновників та перший президент найбільш демократичної слов’янської держави 20-23-х рр.. ХХст. Чехословаччини. Він добре знав слов’ян, їх політичні проблеми і був незаперечним авторитетом з цих питань на міжнародній арені. Не дивно, отже, що саме його попросили написати узагальнюючу статтю про стан і перспективи розвитку словянських народів після Першої світової війни.

Томаш Масарик про слов’ян

Праця Томаша Масарика, яка пропонується читачу, цікава й актуальна. З неї ми дізнаємося, зокрема і те, кого насправді розумів перший президент Чехословаччини під назвою русини. У той час, виявляється, це не було якоюсь величезною таємницею. Дивно, що сьогодні дехто цього не знає.

Можливо Масарик допоможе?

 

 



 

17 грудня 2011р.

Теги: русин, Масарик, слов’яни

Коментарі

Obozryvatyl 2011-12-18 / 20:00:10
сорри и компанія, свої інтерпретації з роботи Т.Г. Масарика робить подля того, як то пасує для іх націоналістичних чувст.
Т.Г.Масарик на половину бов словак (отиць словак а мати мораванка) и з єдностьов чехів и словаків як єдного народу помилявся. Ай кидь публікована статья не є в орігіналі (то є переклад Михаила Качанюка з Галиччини) діференцію між "малоросами" Словакії и Подкарпатськой Русі на єдній стороні и на другій стороні малоросами за Карпатами на схід визначив мінімально так як між словаками и чехами термінологійов "Малоросов (Русінов)". А чи українці и білоруси представляли самостійний народ, самостійну мову, всесторонне могуче культурне життя в том ся Т.Г.Масарик сумнівав ( ст. 31).
Чеська академія на зачатку формовання держави Чехословакія и Подкарпатська Русь мала дуже мало інформації о русинах які жили століттями від ріки Попрад по горно токи Тіси аж по великий Дунай. Історію Лучкая не читали члени Чеської академії. сорри неспоминать то, што пізніше чеські сколари академії мали протиположні взгляди на русинів в 30-х роках.
Особенно, коли націоналісти з Галиччини які вбили міністра внутрішніх справ Польші пана Перацького утікли на Пудкарпатську Русь и зорганізовали атентат на Є. Сабова, честного председателя Духновичовго общества.

KK 2011-12-18 / 17:15:04
Антони - не зрозуміло...що саме тут дивного?

сорри 2011-12-18 / 16:51:34
Антоне, саме тому, що теза про єдність як нації чехів і словаків багатьмя на той сприймалася як контраверсійна, Масарик, мабуть, і вважав за потрібне зробити на цій проблемі окремий акцент, те ж, що закарпатці є "малоросами", тобто складовою української нації, на той час ні в кого не винкликало сумнівів - ні в Масарика, ні в Чехословацької Академії наук (яка з цього приводу оприлюднила спеціальний висновок), ані чеських етнографів, демографів і статистів (які русинів, малоросів і українців ввели в одну графу переписів населення),ані в наших народовців, ані, навіть, у москвофілів (котрі, іша річ, вважали українців складовою російської нації). Про творення окремого народу тоді ніхто навіть уявити собі не міг...

Русин1 2011-12-18 / 16:20:51
Оригинал в студию!

Антон 2011-12-18 / 16:16:54
У Slavonic Review 1922 р., пане Русин, ст. 10 подана так само, як і у цьому перекладі. Можете заспокоїтись. Цей матеріал цікавий аналізом Масарика російського комунізму. А те, що коментатори якось побачили тези про визнання/заперечення єдності закарпатських русинів з прикарпатськими (і те, і друге - малороси у Масарика) просто дивно, враховуючи, тезу автора, що "відмінність словаків від чехів є етнографічною фікцією" (ст. 4 в англ. варіанті), та про те, що чехи й словаки є одним народом з однією мовою (попередня сторінка - ст. 9 у цьому перекладі).

сорри 2011-12-18 / 15:40:19

Русин1, ви, взагалі, в адекваті? До чого тут Росія і незалежність України? Мова йде про ваше і Ко намагання творити з закарпатців окрему націю, тоді як навіть в часи Масарика і сам Масарик чітко висловилися, що ми - українці.

Русин1 2011-12-18 / 15:11:33
Пытаться представить Т.Г.Масарика, резко осудивего IV Универсал, разделявшего взгляды в Антона Деникина с его верой в "Единую и неделимую", поборником "незалежности Украины" может только украинский мистификатор. Масарик писал:
" ...Веру в Россию и любовь к великому русскому народу, которые поддерживали наш народ во время борьбы его с могущественным врагом, мы сохранили в себе и проявим их именно в настоящее тяжелое для России время… В наших чехословацких интересах необходимо, чтобы Россия была сильна. Стоит лишь представить себе наше положение, когда мы добьемся самостоятельности и не будем иметь надлежащей опоры… И это одинаково относится и к полякам, и к югославянам. Если Россия не переживет благополучно кризиса, это будет огромным уроном для всего Славянства. Мы все должны желать, все должны работать в том направлении, чтобы Россия была сильна..." (с)
Мимоходом, малоросов сегодншней Украины и тоглашней Галиции Масарик во всех своих работах внятно, четко и однозначно отличал от тогдашних "угорских русинов", а после Первой мировой войны "русинв на юг от Карпат"...

Русин1 2011-12-18 / 13:41:15
Кобаль нам любезно представил перевод работы Т.Г. Масарика " Славяне посе войны", изданную в 1923 г. Станиславом Минаржиком в Праге, в переводе на мову, офицера Украинской галицкой армии Михаила Качанюка. А слабо, рядом изложить работу в оригинале и, конечно, прежде всего стр.10?

Сторож 2011-12-17 / 21:56:41
Взагалі, цей 'Словянин', нічого більше із себе не являє кроме якогось 'москво-дупо-лижником'!

Faust-2 2011-12-17 / 21:11:15
...а "Словянин" і не жид, і не масон, а просто невіглас...

Faust 2011-12-17 / 21:07:57
Дякую файно, дуже добра робота. Вже майже сто років тому розумні і порядні Люди задумувались над тим, як краще "облаштувати" стосунки між народами-сусідами, щоби кожному було добре і затишно. щоби всі люди могли вільно розвивати свою культуру, освіту, науку, промисовість і всі інші галузі економіки, без переслідувань молились кожний "своєму Богові"... Ф.Масарик був Великою Людиною. Гадаю, що не завадило би нашим затятим русинам почитати подібні роботи (а таких в архівах - багато)і творити добро людям, не вивертаючи голови в бік Москви, бо, нерівниа година, можно зірвати копоню з атласа...

Словянин 2011-12-17 / 19:25:00
Масарик - масон, а його жінка юдейка. При масариківському режимі українці чи русини поганенько себе відчували.

Ужгород 2011-12-17 / 15:04:04
Стаття гарна. Але добре було би подати 42-43 сторінку, які випали з тексту і закінчення.