Павло Богдан: «Українцям Словачини завдано найбільшого за останні 15 років удару»

Ми зустрілися із заступником голови Союзу русинів-українців Словаччини, відомим журналістом Павлом Богданом у Києві на Всесвітньому форум українців. На жаль, наша розмова з ним носила зовсім не святковий характер...

Павло Богдан: «Українцям Словачини завдано найбільшого за останні 15 років удару»

– Пане Павле, зі Словаччини останнім часом надходять тривожні вістки про становище тамтешніх українців. Що трапилося?..

– Після торішніх парламентських виборів у Словаччині змінилася влада. До владної коаліції, крім інших, увійшла партія  "Мост". Її заснували колишні члени мадярської партії СНК разом із представниками словацьких, можна сказати, інтелектуалів. Вона мала зіграти роль захисника прав національних меншин. Після виборів справи, що стосуються нацменшин, які раніше були у віданні Міністерства культури, перейшли до віце-прем'єра уряду Словацької республіки Рудольфа Хмела, який якраз є представником цієї партії.

Перехід з  Міністерства культури в адміністрацію віце-прем'єра затягувався. І всі дії,  пов'язані з грантовою системою проектів нацменшин, з їхньою оцінкою, схвалюванням і так далі, значно перейшли встановлені терміни.

Тож, якщо раніше ми одержували гроші на проекти у першому кварталі, то цьогоріч перші кошти ми отримали лише в середині серпня – уже після проведення багатьох акцій. Наперекір тому, що на зустрічі після виборів із віце-прем'єром ми говорили про те, як поліпшити становище нацменшин, насправді дійшло до погіршення. Тому що формування комітету у справах нацменшин тривало майже рік і за такими критеріями, що представник нашої організації до нього не потрапив. Перехід не був добре підготовлений.

Найбільше нас болить те, що комунікація із представниками уряду є дуже важкою. Деколи не відповідають навіть на офіційні листи, не зважають на наші пропозиції при зустрічі. Результатом цього є те, що ми дотепер не знаємо, чому нам було скорочено бюджет на Свидницьке свято культури приблизно на одну третину, а на видання єдиної української газети "Нове життя" на цілих 50%. Це ключові наші проекти. І тому ми це вважаємо навмисним кроком для ослаблення українців Словаччини.

– І як мотивує свої дії словацька влада?

– Це ми би хотіли вияснити на зустрічі з Рудольфом Хмелом, яка ніяк не може відбутися.

Комісія, що була складена із представників нацменшин, ухвалила нам ці проекти майже у такому вигляді, як ми подали. Однак зміни у скороченні бюджету настали після втручання віце-прем'єра. Тому ми хочемо знати, на підставі чого він прийняв такі рішення. Адже на інші, не такі ключові проекти, гроші виділили.

За такої ситуації ми не можемо далі видавати газету "Нове життя", тому що виділеної суми вистачає якраз на одне півріччя. Замість планованих 24-х номерів ми можемо за ті гроші видати тільки 12. 

Це несерйозно і з того огляду, що це рішення було прийнято в середині року, а не на початку, коли ми могли би пристосуватися і перейти на інший режим виходу часопису. Це приносить ускладнення у стосунках з передплатниками, з агенцією, що поширює пресу. У Міністерстві внутрішніх справ тепер треба змінювати реєстрацію газети і так далі. Вважаємо це безвідповідальним кроком по відношенню до нас.

– Що буде далі з газетою?

– Грантова система підтримки культури і преси нацменшин Словаччини є поганою. Представники  інших меншин теж її двадцять років критикують, але нічого не змінюється. Тому що вона не уможливлює планомірну і системну працю. Бо  проекти схвалюються пізно, по-друге, ми не знаємо, котрі будуть підтримані взагалі і на яку суму. Так що нам важко планувати наші центральні заходи і видання преси. Вже не кажу про те, що нам взагалі не виділяють гроші на існування організації, на приміщення, на телефон і так далі. Так само на зарплату редакторам, експедицію преси. Тільки на друк і невеличкі гонорари.

– "Нове життя" завжди вважалася одним із кращих українських часописів Європи. Воно вирізнялося зваженістю і конкретикою.

– Хочу підкреслити, що призупинення виходу єдиної української газети Словаччини є порушенням рамкового договору про права нацменшин і Європейської хартії про меншинні та регіональні мови. Щодва-три роки здійснюється моніторинг їхнього виконання в кожній країні. І після останньої перевірки у 2009 році комісія Ради Європи констатувала, що взагалі слід подумати, чи  "Нове життя", яке виходить вже десять років у двотижневій періодичності, можна вважати газетою? Тому що, на думку європейців, газета нацменшини має бути щоденником чи хоча би тижневиком.

Словацька держава зобов'язалася, що буде підтримувати видання хоч би однієї газети для кожної нацменшини. Насправді бачимо, що воно не так.

Окрім того, Словаччина зобов'язана міжнародними документами дотримувати стандарти культури і преси нацменшин на рівні останніх років. Тобто, не знижувати їх. А тут пішло виразне зниження.

– До того ж, цього року газеті "Нове життя" виповнюється шістдесят років.

– Так, і ми планували провести міжнародну конференцію до 60-річчя  "Нового Життя" та іншої періодики.  Адже це одна із найстаріших газет  національних меншин Словаччини. У рік ювілею ми одержали такий "подарунок" від Словацької держави. Завдяки спонсору з України вийшло число, присвячене 20-річчю української незалежності. Незадоволені способом фінансування й інші нацменшини. Ті ж самі угорці.    

– А що буде із Фестивалем українців-русинів Словаччини, який проводиться вже півстоліття у Свиднику?

–  Ми довідалися про скорочення його бюджету на третину через два дні після його проведення. А ми провели фестиваль у тих рамках, які запропонувала комісія. Ясна річ, ми заборгувалися. Адже всі акції, пресу ми видавали у борг. Бо гроші через грантову систему нам завжди надходять пізніше. А тут їх ще й радикально урізали.

Ми позичили гроші, щоби можна було провести акції, котрі  проводимо у першому півріччі. Я не знаю, що буде наступного року, бо явно дійшло до порушення ділових  контактів. Декотрі партнери не будуть нам вірити, що ми заплатимо в такому-то часі і в повному обсязі. А в наших умовах у невеличкому Свиднику чи Камйонці, де проводимо фестиваль, не маємо великого вибору партнерів. Там є лише один інтернат чи готель, де можна поселити учасників чи гостей.

– Чи був уже подібний удар по українській меншині Словаччини?

– Велике скорочення фінансування українських проектів відбулося відразу після 1989 року. Але там ще це питання можна було врегулювати через федеральний уряд, який дещо нам виділяв. Але й так дійшло до великого скорочення українських культурних працівників. Потім велике обмеження настало у 1996 році, коли нам фінансування скоротили на 40%. Але в останні 15 років наш бюджет коливався приблизно  на однаковому рівні.

– Тобто це  найбільший удар по українській меншині за останні 15 років?

– Так.

– Нещодавно в Ужгороді відкрився Центр словацької культури. А що чути про центр української культури у Пряшеві? Адже вони повинні були запрацювати на паритетних засадах.

– Про ці центри говориться на засіданні міжурядової українсько-словацької комісії з питань культури, освіти і науки уже 15 років. Нарешті в останньому часі дійшло до того, що в Ужгороді відкрито центр словацької культури. До нього багато інвестувала як словацька держава, так і українська. А також місцева влада на Закарпатті.

На жаль, для центру української культури у Пряшеві досі ніхто не виділив ні копійки. Єдине, що з доброї волі голови Пряшівського самоврядного краю Петера Худіка крайова влада дала нам у безкоштовну оренду на 20 років будинок, де би міг такий центр запрацювати. На жаль, ця будівля потребує великого ремонту. Є там зал засідань, що для нас дуже важливо. Бо тепер, наприклад, за кожне зібрання мусимо платити оренду. Там могли би розташуватися наші редакції, офіси Спілки українських письменників Словаччини та Союзу русинів-українців Словаччини.

Але на ремонт грошей не виділяють і все зупинилося.  
Мені здається, що фінансування і відкриття обох центрів треба було розробити на основі паритету: певну частину грошей слід було дати на один бік – до Ужгорода і на другий – до Пряшева, а потім на другому етапі повторити знову. А тут все зосередилося на одну сторону. У підсумку – словацький центр культури відкрився в Ужгороді, а український у Пряшеві – ні.

– Справді дивний паритет...

– Та й узагалі -- що це за співпраця двох країн, коли з одного боку відкривається Центр словацької культури в Україні, а дії словацької сторони у відповідь абсолютно інші? Маю на увазі не тільки закриття єдиної української газети, але й двох  україномовних шкіл на Пряшівщині. (Із десяти існуючих).

Уже кілька місяців добиваємося зустрічі з віце-прем'єром Рудольфом Хмелом, який мав би опікуватися нацменшинами. Бачимо, що йдеться про політичні питання, а не економічні.

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
12 вересня 2011р.

Теги: русини-українці, Словаччина, Павло Богдан

Коментарі

SpiceMan 2012-02-02 / 13:12:30
"Ук 2011-09-18 / 09:31:00
Русини -- це і є українці, неуку! Почитай історичні документи, перед тим як щось писати. :)"

Так, українці західної України називались русинами або руснаками, як і на території тепреішнього Закарпаття

Але в Центральній Україні булти козаки і там побутувала з 16 століття обширно назва українці... В Криму свої особливості! А на сході України ще більш свої особливості!

Так от у 19 ст. у Відні було прийнято рішення всіх (крім Закарпаття) західних русинів також назвати українцями. Так що бувші русини тепер українці. (Вони спочатку опиаралися сильно: але є прислоівя: "Спочатку ведмедя до меду за вуха тягнули, а потім за вуха від меду відтягували") А закарпатців до цього привели кінцево вже за часів СССРу. Хоча в 20-30 роки тут були також вже українці (які прийшли з-за Карпат сбди, зробили організацію Просвіта, урізноманітнили наші традиції...) (читайте періодичні видання Підкарпатської Русі 20-30 років)

SpiceMan 2012-02-02 / 01:27:38
@"Корятович завіз з собою кілька тисяч українців з Поділля" - и прочая брехня.
Вы хоть не вылазьте с глупотями на люди, безграмотное дитя@

У деяких роботах з історії Закарпаття пишуть про 40 000. А дехто вважає що лише іклька тисяч.

Читайте книги. Крім того пізніше двічі козаки поселялись.

Русин 2012-01-13 / 21:06:36
Що туй за історики коментуют? Найся Жуль Верн спряче. Русині корі жили від Дунаю до Новгорода десь ся діли, лише під Карпатами збереглася месіянська група чистих русині. Копилята ви циганські бо лиш тот народ нагле в очи бреше. У нас не помішані? Та в нас кого лиш ниє, кличе ся русином, а доста на фамилію подивити ват руминська, ват иадярська, а може і німицька, таліянська ват инча. В нас кого лиш не било і многі вставалися. Гори окрім даяких малих винятків по волоський ся кличут, многих сіл назви нико не розуміє. А в бесіді слів ціла абракатабра, окрім слів близьких сусідів є і тюрські і латинські і німицькі. І се є русинська словянська бисіда? Йдітся неборята та виспіт, ват похмилітся з перепою, ащи ліпше провірьтеся в Береговські коргазі, може щи вам поможут. Придурки.

лемко торонто 2011-10-30 / 06:34:00
Якщо ці справи не рішиться на державному рівні то словаки скоріше або пізніше зовсім обріжуть гранти на національні меншини. Нам треба щоб перш за все українська держава стала українською. Лише тоді почнуть рахуватися з нашими в чужих державах.

! 2011-10-01 / 00:41:00
http://www.youtube.com/watch?v=XioPoBIvbeA&feature=related

2011-09-24 / 17:48:00
"Корятович завіз з собою кілька тисяч українців з Поділля" - и прочая брехня.
Вы хоть не вылазьте с глупотями на люди, безграмотное дитя!

SpiseMan 2011-09-23 / 14:25:00
"Гаврош пробує дати до купи русина з українцем.Результат в обоx випадках одинаковий - нульовий.Не живуть мутанти."
Шановний пане Rusyn Val, Ви історію добре знаєте?

Знаєте, що західних українців давніше називали русинами, а наших русинів одна з давніших назв - українці?
Якщо не маєте джерел літератури по цьому, можу вислати як мінімум 2. Звертайтесь на імейл splasch@yandex.ru
Друге питання, що угорські русини, пізніше підкарпатські русини (як би назва не мінялась) в складі України до ІІ світової війни не були. Хоча СИнДанила Галицького і правив у чатині теперішньої Закарпатської області пеіний час.... Корятович завіз з собою кілька тисяч українців з Поділля, козаки 2 рази мігрували сюди. Так що не просто звязок а спорідненість є то точно.

2011-09-19 / 16:58:00
Ук, 18.09.2011 09:31
Русини -- це і є українці, неуку! Почитай історичні документи, перед тим як щось писати. :)

Пане (пані), ви явний профан (непосвячений)!
Русини тільки в Україні, як українські громадяни, можуть на побутовому рівні носити назву "українці".
В Словаччині всіх громадян такі як ви "знавці" можуть назвати "словаками", але це не має ніякого відношення до національностей, до проблематики нацменшин і корінних народів.

Андрій 2011-09-18 / 10:21:00

для Наш, 16.09.2011 17:23

Це все українська ейфорія, а ейфорія - це психічна атака!
Але у ВО Свободи вона перманентна: )))))))

Ук 2011-09-18 / 09:31:00
Русини -- це і є українці, неуку! Почитай історичні документи, перед тим як щось писати. :)

Наш 2011-09-16 / 17:23:00
http://www.youtube.com/watch?v=CZqOhz5JtdU&feature=related

Rusyn Val 2011-09-15 / 22:04:00
Ну так пан Гаврош це такий собі новодобий "академік Лисенко".Лисенко проробував схрещувати помідори з картоплею,Гаврош пробує дати до купи русина з українцем.Результат в обоx випадках одинаковий - нульовий.Не живуть мутанти.
:-))

2011-09-15 / 15:04:00
"... русинів-українців Словаччини ... у Києві на Всесвітньому форумі українців".
"...зі Словаччини останнім часом надходять тривожні вістки про становище тамтешніх українців."
Гаврошу давно пора порозуміти, що є національність "українці", є національність "русини", є, в кінці кінців, навіть національність "волохи".
Чому не вживається термін "волохи-українці"? Бо не існує таких гібридів!
Звідси і відповіді на питання, що в статті - є національна меншина українців у Словаччині і є національна меншина словаків в Україні (яка ще має і права корінного народу, бо живе на споконвічно своїй землі). Права цих меншин мають бути захищені у відповідності до міжнародних правових актів та міждержавних симетричних угод.
При цьому слід мати на увазі, що не витребуване право не вважається порушеним!
А щодо русинів - то зовсім інша тема, русини ітам і тут - корінний народ!

Катерина 2011-09-15 / 12:49:00
Питання до Гавроша: яке видання словацькою мовою як видання нацменшини фінансово підтримує уряд України?

ярослав орос 2011-09-14 / 21:16:00
хатьови, заспівайте собі пісню "ох, соловію", і ми з тягнибоком і коломойським почешемо собі черева...
а решта... йухня...
боротьба за Україну триває... та й за Словаччину тісса...

шваблик 2011-09-14 / 20:15:00
Щодо пікету словацького консульства в Ужгороді то, можливо, потрібний дозвіл міськради? Інакше "Беркут" може по спинах пройтися. "Воювати" з пам'ятниками в горах краще, а потім виставляти свої "подвиги" на сайтах.

Шкатулька 2011-09-14 / 14:21:00
Шваблик а ти молодець.Ідея чудова.Та наші всі жиють за дивізом:Моя хата зкраю я нічого не знаю

2011-09-13 / 20:53:00
10000, 13.09.2011 20:40

"За 2 мільйони євро можна цілу школу ЗБУДУВАТИ. " (ц)

- так, там де не крадуть ньююкраїнські хапуги.

10000 2011-09-13 / 20:40:00
За 2 мільйони євро можна цілу школу ЗБУДУВАТИ. так що не перебріхуйте. Українська влада в тому числі й обласна дала не менше коштів за словацьку сторону.

А от чому словаки не роблять український центр у Пряшеві, як домовлено на міждержавному рівні, ось тут питання на засипку.

Андрій 2011-09-13 / 19:27:00

для В. Піпаш, 13.09.2011 08:36

"... на захист українців Словаччини зобовязана стати Українська держава ..."

ВО Свобода, на чолі з вами п. Піпаш, повинна Словаччині оголосити c a s u s b e l l i !!!!


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи