“За волю!” – українська стратегічна настільна гра!

В останні тижні все частіше й частіше в українських засобах масової інформації з`являються повідомлення про настільну гру “За волю!” - стратегічну військову гру для двох осіб, придуману канадським пластуном Андрієм Водославським і адаптовану до “українського ринку” івано-франківським пластуном – Тарасом Зенем. Вчора мені вдалося взяти інтерв`ю в Тараса Зеня про український шлях цієї настільної гри. Сподіваюся вам буде цікаво перечитати ;)

Обкладинка гри "За волю!"
Обкладинка гри "За волю!"

Коротка історія виникнення

Історія виникнення гри бере початок з 2004 року в Канаді, вигадана пластуном Андрієм Водославським на одному з пластових таборів. У 2010 році перший тираж гри, що друкувався у Львові, побачили українці Канади та США. Офіційно гру видало новостворене підприємство Андрія Водославського – "Painted Fox Productions" ("Фарбований лис"). Не зважаючи на те, що гра "За Волю!" спершу поширювалась у діаспорі, вона викликала неабияке зацікавлення і в Україні. Через це у 2011 році було віддруковано другий адаптований для українського гравця, тираж. Гра "За Волю!" лише для 2 гравців. В колоді 126 карт, в кожного гравця по 5 карт на руках. Принцип гри такий: вдарив – оборонив, не оборонив – втратив очки. Це є воєнна стратегія, а не воєнна гра, – пояснює правила гри пластун Ростислав Гнатик. – Тут треба думати головою, що поставити "зараз", і як треба походити в майбутньому, щоб "тут" не втратити, а "там" завоювати".

=

Отже, інтерв`ю:

Як ти познайомився з цією грою? Твої перші враження? Чому ти взявся за пропаганду гри в Україні?

- Це довга історія, яка побудована на суцільних випадковостях. Моя сестра Віра, яка теж належить до Пласту, познайомилася у Мюнхені з канадським пластуном Андрієм Водославським. Андрій мав під час цієї мандрівки власноруч зроблену гру, картки до якої вирізав і промальовував сам. У вільний час він запропонував зіграти. Потім розповів, що хотів би її видати на професійному рівні і шукатиме для цієї справи ілюстраторів. Віра у свою чергу мимоволі зізналась, що має старшого брата Ярослава художника, до слова – колишнього пластуна, який з такими речами добре вправляється у творчій майстерні "Культбаба" і дала його контакти. Справа забулась, йшов час і раптом Ярославу прийшов лист від Андрія з проханням допомогти у створенні потрібних картинок. Брат за таку справу охоче взявся, оскільки це було цікаво і він поділяє такі от ідейні моменти гри. Закипіла робота.
<...>
 
Як відбувалася адаптація гри для українського споживача? Можливо були якісь веселі нюанси (ну, або не дуже). Яку головну ідею ви закладаєте в рамках популяризації гри "За волю!"?
 
- Коли отримав коробку з канадського тиражу, то довго не міг зрозуміти правила. Справа в тім, що ігри з такими гральними схемами у Канаді є дуже популярними, десь приблизно так, як у нас звичайні гральні карти. Ще сильно ускладнювало розуміння те, що правила прописані "діаспорною" українською мовою. Наприклад, словосполучення "відділ противника" звучав як "противний відділ"  Такі от колізії словесні. І таких там було багато. Коли адаптовували правила, то намагались їх зробити максимум простими і зрозумілими. Також до них я намалював кілька ілюстрацій-схем, щоб окрім тексту вони сприймались і візуально.
<...>
 
Як ти думаєш, чи стане ця гра популярною в Україні, як наприклад УНО, Скрабллз чи інші?

- До тих ігор як ти назвав думаю – спокійно. Але вона точно не "переплюне" звичайні блатні гральні карти, у які грають дітлахи чи не на кожному подвір'ї ;)
 
Повний текст можна прочитати на історичному пластовому блозі "100 кроків".
 
Ще подаю відеосюжет з презентації гри в Івано-Франківську:
 
07 вересня 2011р.

Теги:


Андрій Ребрик
Публікації:
/ 13 листопада 1937 р. У цей день Україна втратила своїх найкращих дітей
...і про джерела...
/ 1Поезія Василя Гренджі-Донського у Пластовому Альманасі, 1976
/ 1І редактор, і духовний побратим…
/ 6Увесь архів міжвоєнного пластового часопису "Пластун" доступний онлайн
/ 8До питання заснування Пласту на Закарпатті
/ 2Від Великого Бичкова до Клівленда: цікаве про пластові прапори
In memoriam. Небесна сотня
/ 2Пам`ятай про #Крути
/ 1Відео з закарпатськими пластунами 1936 року
/ 1Що стояло на озброєнні Карпатської Січі?
/ 1Августин Волошин. 140
Євромайдан. Ужгород
/ 1Актуальність, що перевірена часом
/ 4Відкриваючи архіви: радіовиступ 1936 року в Кошицях
/ 2Василь Федак: з історії спорту на Закарпатті
/ 2Йосип Бокшай і становлення Пласту на Закарпатті
/ 4Український пластовий музей в Клівленді
/ 4З архівів: щоб не припадало пилом
/ 4Моя Карпатська Україно: Зореслав
/ 1Герої Карпатської України: Олександр Блистів-”Гайдамака”
/ 4У пам`ять про Івана Марґітича
/ 4Легендарний подвиг героїв Крут
/ 27Як відзначали день Злуки в Карпатській Україні, 22 січня 1939
/ 4Ужгород стане першим містом в Україні, до якого приїде Вогонь з Вифлеєму
» Всі записи