Український Пласт в Словаччині відсвяткував річницю відновлення діяльності успішним табором (ФОТО)

Уже 20 років на зустрічах нашої молоді на Словаччині звучить Гімн Закарпатських пластунів «Гей пластуни, гей юнаки», котрий вперше прозвучав у 1924 році в Ужгороді, в театрі товариства «Просвіта». Діти й молодь з 31 сіл і міст Словаччини та з України – учасники 16-го Крайового пластового табору (КПТ) та 14-ої Літньої школи українознавства (ЛШУ) «Карпати 2011» заповнили рекреаційний осередок «Злата Ідка», недалеко міста Кошиці. Сотня учасників табору прожила дев’ять днів забави, спорту, але й навчання. Складовою частиною табору було і святкування 20-ої річниці відновлення діяльності ПЛАСТу в Словаччині.

Український Пласт в Словаччині відсвяткував річницю відновлення діяльності успішним табором (ФОТО)

Кошицька автобусна станція в суботу 30-го липня від обіду заповнилася дітьми з цілої східної Словаччини. Комендант табору ст. пл. Роман Довгович, разом з Оленою та Левком Довговичем нетерпеливо очікували автобуси й поїзди з різних куточків східної Словаччини. Після вітань старих знайомих і привітання нових учасників, всі переїхали автобусом до традиційного місця літніх зустрічей, у рекреаційний осередок "Злата Ідка". Після уквартирування  104 учасників літньої зустрічі відбувся пізнавальний вечір.

Наступного дня розпочалося традиційне таборове життя, в перші дні трохи зіпсоване погодою. Навіть святкова збірка та офіційне відкриття ЛПТ а ЛШ "Карпати-2011" було через густий дощ здійснено в клубі осередку.

Що все юнацтво і новацтво в таборі прожило. День починався ранньою руханкою, яка не всім вподобалася. Після сніданку і відкриття дня діти за гуртками під доглядом лекторів та виховників зустрічались на лекціях школи українознавства і зайняттях практичного пластування. Оля Кутко з Братислави вчила найменших азбуку, із старшими читала українські тексти, Інна Родович знайомила учасників табору з історією ПЛАСТу і проводила зайняття з української мови.  Олена Довгович говорила з молоддю про історію, про визначних представників, письменників минулого й сучасного нашого народу, знайомила з основними фактами про Україну. Марія Лаца проводила зайняття першої допомоги, з Марійкою Рибак вивчали танці, з Мішкою Мушинка, Марійкою Прокіпчак, а пізніше з Ігором Довговичем співали і вчилися наші пісні, з Романом Довговичем, Ксенею Рибак, Маркіяном Коваликом, Іваном Прокіпчаком і Петром Дірером проводили практичне пластування тобто картографію, розбудову шатра і колиби в лісі, орієнтацію в терені і вночі, в'язання вузлів і т.п. Як гурткові та їх асистенти працювали Олександра Сушина, Ленка Дерев'яник, Анна Мартинюк, Мушинка Марія та Маслей Саскія. Невід'ємною частиною були й розважальні вечори, свято "Івана Купала", дискотеки та підготовка заключної програми для батьків і гостей.
Післяобідня пора і вечори були повні спорту, ігор і забави. Не бракували серед учасників популярні теренові гри, але і нічна гра для юнацтва. В темному лісі було весело, але часом і страшно. Тишу переривали звуки моторової пили, всякі дивні звуки, реалізовані схованими членами булави, але і крик переляканих дівчат. Відбувся і волейбольний таборовий "супер-кубок" між юнацтвом і булавою. Юнацтво наперекір великій мотивації, що у випадку перемоги над булавою не буде мати ранню руханку, буде чекати ще мінімально один рік на перемогу. Весело було і на традиційному Святі Івана Купали. Окремі вечори проходили в ритмі дискотек, на яких добре потанцювали під звуки знайомих пісень, як "Ой, сусідко, сусідко" чи "Нам не зашкодить чарка вина" і дальші. Учасники обрали собі і Міс і Місака табору. Серед новацтва в улюбленій анкеті переможцями стали Іванка Гальчик і Самко Сушина зі Свидника, серед юнацтва Тіна Грінко з Гінковець та Андрій Місник з Міста Ірпінь біля Києва.

В програмі табору була запланована й цілоденна мандрівка. Юнацтво помандрувало пішком на "Койшову голю". Новацтво поїхало автобусом у Ясовську пещеру, а звідти у своєрідне село Гачава, яке розташоване високо в горах над Задьєльською долиною, в оточенні мадярських і словацьких сіл, жителі якого по сьогодні зберегли нашу прекрасну бесіду і церковний обряд. Поїздку закінчено в Кошицях.

Винятковим був передостанній день літньої зустрічі, субота 6 серпня. В "Золотій Ідці" зійшлись гості-учасники святкування 20-річчя відновлення діяльності ПЛАСТу в Словаччині. З вітальним словом виступила генеральний консул України Ольга Бенч, голова Регіональної ради СРУСР Йосиф Воок, а хормейстер Українського народного аматорського хору "Карпати", Світлана Мартинюк, прочитала вітального листа від членів колективу. Присутніми були й заступник старости міської частини Кошиці – Над Озером Степан Чабала, члени Крайової Пластової Старшини та  Крайової пластової ради, окремі виховники табору й дальші гості. Голова ПЛАСТу Левко Довгович у своїй доповіді нагадав діяльність ПЛАСТу від відновлення аж по сучасність. Крім іншого сказав: "Підсумовуючи діяльність необхідно констатувати, що повністю собі усвідомлюємо, що робота з українською молоддю не проходить систематично і за актуальною потребою сучасного стану української національної меншини Словаччини. Зустрічі молоді в обмеженій кількості, один, чи два рази в рік дуже мало для інтенсивної національно-виховної роботи. Проте позитивним явищем є і те, що в понад 100 селах і містечках Словаччини, але й за кордоном, молодь і їхні батьки знають, що існує в Словаччині українська молодіжна організація Пласт, яка, в міру даних можливостей, організує літні й зимові зустрічі та школи українознавства з метою національного усвідомлювання молоді, а тим самим намагається врятувати останки національної ідентичності українського автохтонного населення Пряшівщини." 

Після обіду учасники табору, разом з гостями святкування, подивилися відео проекцію з діяльності ПЛАСТу протягом 20-ти років, яку підготував Святослав Довгович із фотографій та відеозаписів з попередніх зустрічей і в яких багато з учасників табору впізнало себе на старих фотографіях. Після презентації, голова ПЛАСТу Левко Довгович, вручив окремим гостям і членам булави листи "Подяки" за довгорічну співпрацю, моральну і матеріальну підтримку діяльності ПЛАСТу. Була проведена оцінка активностей окремих учасників, яким були вручені різні призи, спонсором яких була Марія Рибак. Підвечір до вітань приєдналися з коротким концертом члени Українського народного хору "Карпати" з Кошиць.

Надійшов останній день – день прощання. В неділю 7 серпня, в осередок "Злата Ідка" завітало понад 60 батьків і гостей, яких цікавило, що їхні діти навчилися в таборі. В першій частині заключної програми було продемонстровано відео проекцію "20 років діяльності ПЛАСТу", а далі вже проходила мистецька програма, яка у виконанні новацтва і юнацтва знов викликала щирі оплески, але й сльози в очах родичів. Учасник літньої зустрічі Іветка Ігнатко із Стриговець, що на Снищині, на високому професійному рівні конферувала програму, причому присутні подивляли її знання української літературної мови.

А що підготувала молодь для батьків? Юначки – Міхаела Мушинка та Саскія Маслей з Пряшева, Анастазія Семанчак зі Сміжан, Христина Грісенко з Меджилаборець та Тетяна Соченко з Тернополя, Україна заспівали пісню на слова Тараса Шевченка "Така її доля". Новачки Вероніка Кордяк з Кошиць заспівала пісню "Вийду на поляну", а Емка Ногова з Кошиць "Горіла сосна, палала". Вірш "Рідний край" декламувала Сабіна Шламп'як з Орябини та Вероніка Кордяк, на скрипці заграв Лукаш Вім'єтал з Братислави, на флейті Вероніка Качур з Меджилаборець. Найменші – Петрик Бегені, Матуш Кумичак та Даніелка Кецер, всі з Кошиць, у Літній школі українознавства вивчили не тільки азбуку, але й гарного віршика для батьків. Допомагав їм декламувати і ще молодший за них Рішко Рибак з Братислави. Таночок підготували новачки. Заганьбитись не хотіло ані юнацтво. У їх виконанні прозвучали пісні "Ти ж мене підманула" у версії та стилі "реп" і "Ой, чорна, я си чорна" з інтересною "бітбоксовою увертюрою". Вкінці програми всі разом заспівали улюблені таборові хіти – "З сиром пироги", "Через річеньку, через болото" і пісню "Отаман". Окремі пісні супроводили – на гітарі Міхаела Мушинка  та Ігор Довгович. В кінці "душа" й учасник усіх літніх та зимових пластових зустрічей Оленка Довгович, звернулась до батьків з проханням, щоб і вдома говорили з дітьми мовою наших предків і виховували в них гордість до свого: "Дев'ять днів в таборі дуже мало, щоб діти навчилися добре рідну мову. Повірте мені, ваші діти будуть багатшими, якщо будуть знати дві мови" – сказала "тітка" Оленка. Після неї звернувся із щирими словами подяки до всіх присутніх голова ПЛАСТу Левко Довгович – батькам подякував, що довіряють керівництву ПЛАСТу і без побоювань посилають своїх найдорожчих у табори, булаві за жертвенну виховну роботу, молоді за їхню охоту виконувати пластові компоненти та засвоювати програму ЛШУ, запрошуючи всіх берегти історичну й культурну спадщину русинів-українців Словаччини. Остаточне прощання не обійшлось без сліз не тільки у дівчат, але й "твердих" хлопців. Проте всі, навіть батьки з сльозами в очах і щирою подякою організаторам, розходились у піднесеному настрої, обіцяючи зустрітися і в майбутньому році.

Святослав Довгович, Кошиці

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Блоги
04 вересня 2011р.

Теги: пласт, Словаччина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи