ОБЕРЕЖНО! БИКИ В МУКАЧІВСЬКОМУ ЗАМКУ

І потягнуло ж мене привезти друзів на травневі свята у Закарпаття! Хотілося похвалитися красотами рідної землі, бо що там вони бачили – у своєму Києві! А у нас – природа, погода, щирі і гостинні люди!

ОБЕРЕЖНО! БИКИ В МУКАЧІВСЬКОМУ ЗАМКУ

Один з обов'язкових пунктів екскурсій, які я зазвичай роблю для своїх чужоземних друзів, – Ужгородський та Мукачівський замки. Бо сакури – цвітуть та відцвітають, нарциси теж – то ще нема, то вже нема, а дві фортеці велично стоять вже не перші сто років і ніякі бусурмани не змогли завоювати їх та стерти з лиця землі. Так що я завжди впевнена, що куди-куди, а в наші прекрасні замки ми завжди потрапимо – за будь-якої погоди. 

Та не так ся стало, як гадало. Те, що не змогли зробити бусурмани, доробили наші закарпатські... перебачте... бики.

Субота. Розпал травневих канікул. Під Мукачівським замком – море туристів з усіх усюд. На воротах нас зустрічає чоловік років 60-ти. І чисто по-нашому пояснює гостям, які здолали по 800-1000 км, щоб побачити красоти Мукачева: "Слухайте, прийдете завтра, бо ниська закрито, туй свальба буде. Но ви, коли знімаєте ресторан, то вас тоже не пускавуть. Та й туй так – заплатили за замок і всьо."

У повітрі наростає тихий гул – туристи обурені. Туристи ображені. Туристи просто шоковані. І не лише тому, що замок закрили у самий розпал весняної відпустки – золотий час для будь-якого туристичного регіону. А ще й тому, що закрили не просто щось – а сам замок. І не просто чомусь – а через якусь приватну примху. Чиюсь забаганку – бачте, відчути себе володарем замку. А холопи, себто прості туристи, нехай сидять за парканом – "нич ся не стане, почекавуть".

Я особисто горіла від сорому – і намагалася втокмачити охоронцеві, що замок – це не ресторан, а надбання всього народу. На що він відповів, що ніяке це не надбання, а приміщення, яке вони (колектив, який працює в замку???) винайняли у держави на 15 років, щоб здавати в оренду і заробляти на цьому гроші. 

Грім від обурення туристів вдарив у кортеж молодих. Коли солідна іномарка з нареченими під'їхала до воріт замку, люди своїми тілами просто перекрили їй шлях.

І тоді сталося те, що не дозволили б собі навіть дуже великі пани, які коли-небудь жили у Мукачівському замку: весільний джип просто протаранив натовп, відпихнувши людей своїм громіздким капотом.

Міліціонер, який якраз навідався до замку, мовчки пішов геть.

Мабуть, у замку одружувався дуже крутий  жених з дуже крутою нареченою.

 Одне слово, пани... Йой, перебачте, ... бики...

П.С. Услід крутому весільному кортежу ще довго лунали "побажання". А більшість туристів ще й приказували, що більше ніколи не приїдуть у Мукачево.

 П.П.С. Нехай мукачівці не розцінюють цю статтю як закид у їхню сторону -  серед мешканців цього міста є багато прекрасних людей. А "биків" - "биків" всюди вистачає...

10 травня 2011р.

Теги: туризм, замки, Закарпаття, рекреація, культура

Коментарі

Ернест Завадський 2011-08-31 / 12:40:00
Справа у тому, що нас переслідує і переслідуватиме наш менталітет... Я не маю на увазі усіх, але більшість. За кордоном такого нема! Якщо це замок, то це архітектурна цінність, яку у принципі не можна "відокремлювати" від народу, адже діди-прадіди його будували, а унаслідувачі ще й зайти до нього не можуть... Лище у нас, великодушних та гостинних слов"ян таке є... На привеликий жаль...

заперевальный турист 2011-05-19 / 00:41:00

"більшість туристів ще й приказували, що більше ніколи не приїдуть у Мукачево". Леся Кешеля написала .....

Йой, йой, я плакаль ....

льотчик 2011-05-16 / 19:59:00
Olesya, до вашого відома дуже багато закарпатців, в тому числі одна моя близька подруга, їздять відпочити в Невицьке.Так от - відпочинок в Невицькому проходить простонеба на березі Ужа. І чомусь ані моїй подрузі, ані сотням інших людей не прийшло в голову поїхати на відпочинок на Гавайські острови. Мало того - місцеві жителі із задоволенням та великим інтересом спостерігали за пікніком, фотографувалися на його фоні і всіляко раділи разом з відпочиваючими. І так відбувається чи не щоліта - підіть в Невицьке, переконайтеся самі.
Ви може не знаєте, але окрім "жаби", про яку ви так обізнані, в нашого народа є ще одна прекрасна риса - патріотизм та інтелігентність. Нашо нам нормальні умови, якщо у нас є Невицьке!

Olesya 2011-05-13 / 22:35:00
Оскаре, до вашого відома дуже багато закарпатців, в тому числі одна моя близька подруга, одружувалася в замку - правда, в Ужгородському. Так от - розпис в Ужгородському замку проходить простонеба на оглядовому майданчику (за орлом). І чомусь ані моїй подрузі, ані сотням інших людей не прийшло в голову закрити на час церемонії замок. Мало того - туристи із задоволенням та великим інтересом спостерігали за церемонією, фотографувалися на її фоні і всіляко раділи разом з нареченими. І так відбувається чи не щосуботи - підіть в Ужгородський замок, переконайтеся самі.
Ви може не знаєте, але окрім "жаби", про яку ви так обізнані, в нашого народа є ще одна прекрасна риса - патріотизм та інтелігентність. Шкода лише, що не у всіх ...

закарпатський бик 2011-05-13 / 16:28:00
вони орендували не замок а конкретно два приміщення. тому "оскароносний бик" не мичи і замок до тепер не в оренді і ніхто його не власник це обєкт національної спадщини. Леся молодець - а директор фішера - тупа овца вмісті з тупим виводком

Оскар 2011-05-13 / 13:11:00
Ваша идеология хорошо описана в анекдоте:
1917 г. Просыпается внучка декабриста от выстрелов на улице. Подзывает служанку:
-Кто это стреляет?
-Большевики
-А чего они хотят?
-Чтобы не было богатых
-Странно, а мой дед хотел чтобы не было бедных...

Выгоняйте из себя большевиков!

Оскар 2011-05-13 / 13:08:00
Это еще одна черта нашего народа - "жаба". Черная зависть ко всем, кто больше добился в жизни. Вы говорите об исторической справедливости? Но раньше в замке жил пан, и туда вообще холопов не пускали. А сейчас пан взял в оренду, за деньги замок на один день - и вы лютой ненавистью его возненавидели. Хотя если бы у любого из вас была возможность таким образом отметить свою свадьбу или свадьбу своего сына - никто бы не отказался.

местный 2011-05-12 / 12:56:00
2Olesya: то что среди молодого журналистского поколения есть такие люди как Вы, вселяет пусть и слабую, но надежду, что не всё ещё у нас потеряно...

да-да, замок - именно "НАРОДНА СПАДЩИНА", принадлежащая каждому из нас, как и горы, море и т.д.
и самому крутому олигарху принадлежит не больше и меньше...

Olesya 2011-05-12 / 11:45:00
Оскаре, зрозумійте: у нормальному суспільстві є речі, які не продаються і не купуються. Це батьківщина, мама, народна спадщина і тому подібне. Йдеться не так про конкретне весілля як про сам принцип. Бо сьогодні вони купили замок. а завтра куплять ціле місто з людьми і скажуть: ми ж заплатили - заплатили. І нікого не хвилюватиме, що люди, місто, як власне і замок - це не чиясь приватна власність. Це НАРОДНА СПАДЩИНА - не ваша, не Фішера, не Іванова чи Петрова, а всього народу.

дідо 2011-05-12 / 10:41:00
...не обіжайте худобу - то були люди. Марга не в чому не винна - нись люди останні сволочи...

мишка 2011-05-12 / 10:36:00
які вони бики
козли вони
і ті що все хочуть купити
і ті що за гроші жопу підлизують

2011-05-11 / 23:50:00
Ви...)))

Оскар 2011-05-11 / 23:48:00
Я никого не хочу защищать, но "быки" - это те кто "быкует". В данном случае "быкуют" те, кого не пустили в замок. Им сказали - занято. Но их это не остановило.
Давайте посмотрим с точки зрения молодоженов. У меня есть деньги и желание сделать свою свадьбу незабываемой. Я пришел в замок и спросил, можно ли на один день зять его в оренду полностью. Мне сказали, что можно. Я заплатил, пригласил гостей. В красивом лимузине с невестой я приехал на свою свадьбу, а перед замком мне дорогу перегораживает толпа непонятно возмущенных людей и орет мне оскорбления. Кто в этой ситуации "бык"?

Небайдужий 2011-05-11 / 15:21:00
Шок!!! ....партія регіонів при владі...?

Olesya 2011-05-11 / 12:02:00
местному: мені відповіли, що замок орендував колектив, який працює в замку. Якось так

Olesya 2011-05-11 / 11:59:00
Оскаре, ви самі дали відповідь на своє ж запитання: у Луврі, як ви вказали, був ВИХІДНИЙ день, а у Мукачівському замку - РОБОЧИЙ день і РОБОЧИЙ час. Відчуйте, як то кажуть, різницю

Оскару 2011-05-11 / 11:21:00
Давайте ще, заради щасливого дня молодих людей, перекриємо трасу Ужгород-Мукачево, (вони ж бо їдуть, для чого їм у найщасливіший день бачити там "копійки" й "запорожці"), перекриєм центр міста (ну для чого у найщасливіший день бачити бідніших - тобто, у їх розумінні, бидлоту). Нічого не скажеш. Тільки це і є дійсно биковство. Рогульство.

Оскар из Киева 2011-05-11 / 11:02:00
Однажды я был в Париже, и конечно же пришел в Лувр. Там был выходной день и никого не пускали. Сотни туристов приходили ко входу, "целовали замок" и расстроенные уходили. Но никто не скандалил, не называл охранника "быком" и т. д.
А наши "туристы" готовы испортить молодым людям самый счастливый день жизни только за то, что их не пустили в замок, в котором, по большому счету, и посмотреть нечего. Люди! Будьте терпимее! Агрессия никогда не приведет к хорошему результату.

местный 2011-05-11 / 09:41:00
2Olesya ("То новими володарями замку стануть графи "Фішери" чи як там їх :)?")
вероятно "володарями замку" являются Балоги, а Фишеры - арендаторы :)
Олеся, а Вы не пытались выяснить, кому ж это удалось "винайняли у держави на 15 років, щоб здавати в оренду"? Ведь Балогам пару лет назад вроде как было отказано - сделали это окольным путем?

Olesya 2011-05-11 / 09:38:00
То новими володарями замку стануть графи "Фішери" чи як там їх :)?