Рок-оперу «Ракоці» покажуть у замках Закарпаття

Угорщина везе нам епічний твір легендарного Ласло Бенке

Пам’ятник Ілоні Зріні та Ференцу ІІ Ракоці у мукачівському замку Паланок
Пам’ятник Ілоні Зріні та Ференцу ІІ Ракоці у мукачівському замку Паланок

Ще напередодні прес-туру закарпатських журналістів до Угорської Республіки, приуроченого до підведення підсумків головування Угорщини у Європарламенті, генеральний консул Угорщини в Ужгороді пан Йожеф Бачкаї повідомив, що влітку на Закарпатті відбудеться показ рок-опери "Ракоці".

Подробиці цієї недалекої події журналісти дізналися вже під час свого перебування у Будапешті із вуст... міністра оборони Угорщини Чаба Генде. Пан міністр підкреслив, що військова історія Угорщини має велике значення для патріотичного виховання молоді, підтримання національного духу єдності угорського народу. Доля ж Ференца ІІ Ракоці, який у 1686-1689 перебував із матір'ю - Ілоною Зріні, у взятому у облогу австрійськими військами Мукачеві, та й пізніше мав перетини своєї долі з нашим краєм – і є частинкою історії, важливою як для Угорщини так і для нашої країни.

Інтрига музичного твору, який випадає нагода побачити і почути закарпатцям, у тім, що автором його музики є легендарний Ласло Бенке – лідер відомої, знаменитої угорської рок-групи "Омега". З автором же ж слів пан міністр познайомив журналістів особисто. Ним виявився керівник медіа-центру Міністерства оборони Угорщини пан Лойош Гупчі.

Залишилося додати, що рок-оперу "Ракоці" закарпатці зможуть побачити 23 червня у мукачівському замку Паланок, 24 червня – у Берегові і 25 червня в Ужгороді (також, ймовірно, у замку).

Пам'ятник Ференцу ІІ Ракоці у Будапешті перед будівлею парламенту 

Зустріч міністра оборони Угорщини Чаба Генде із закарпатськими журналістами. Будапешт, Міністерство оборони, 5 травня 2011 р.

Автор текст рок-опери "Ракоці" Лойош Гупчі та Міністр оборони Угорщини Чаба Генде. Будапешт, Міністерство оборони, 5 травня 2011 р.

ДОВІДКА:

Ракоці Ференц II (II. Rákóczi Ferenc) (27.3.1676 - 8.4.1735) — князь Трансільванії, керівник антигабсбурзької національно-визвольної війни угорського народу 1703-11.
Народився у селі Борші (тепер Словаччина). У 1697 був серед учасників антиавстрійської змови. Підтримував контакти з французьким королем Людовиком XIV. Закликав до повстання проти правління Габсбургів. Створив регулярну армію, сприяв розвитку економічного життя, особливо ремесла та торгівлі. У червні 1707 оголосив детронізацію Габсбургів з угорського престолу і на засіданні Державних зборів в Оноді проголошений головою так званої конфедерації угорських станів для завоювання незалежності країни. У червні 1711 капітулював останній вірний Ракоці гарнізон Мукачівської фортеці на Закарпатті.

Деякий час жив у Московській державі, надіючись на військову підтримку Петра I. З 1712 перебував у Франції, а в 1717 переїхав до Стамбулу. Сподівався з допомогою Туреччини відновити свою владу в Трансільванії, але після укладення австрійсько-турецького договору це стало нереальним. Написав "Мемуари про угорську війну" . Помер у місті Родосто (тепер Текірдаг, Туреччина). В 1906 прах Ракоці Ференца ІІ було перенесено на батьківщину (м. Кошице, Словаччина).

(Для Закарпаття онлайн )

Олександр Попович, Закарпаття онлайн.Блоги
10 травня 2011р.

Теги: Угорщина, культура, добросусідство, мистецтво, музика, Ракоці

Коментарі

Hungi 2011-05-11 / 21:22:00
Kaпiтан Грант, 11.05.2011 16:16
"2Hungi: йдiть турула свого погодуйте, бо вун вже на курчатко задохле бульш походить...

Паспорти угорськi тепер маєте? То сiдайте на турулiв та шуруйте до свого Ханти-Манciйського АО."

Боже ти мій, як тупо !!..... No comment ... Kaпiтан Грант, щось розумне стосовно статті можешь "видати", чи лише одне і знаєш "Турул, Ханти-мансійськ, мадяри ..." ?!

Hungi 2011-05-11 / 21:16:00
Ол.Попович, 11.05.2011 17:15 "Я поважаю свій народ. Але ТІЛЬКИ ту його частину, яка не гидить там, де живе, не краде, не здирає останню сорочку з ближнього, не плює собі під ноги, не радіє горю сусіда і не заздрить його успіху, не перегороджує шлях ветеранам до Вічного вогню. І ще ту, яка здатна бачити що "огірок, це іноді просто огірок"."

Олександре - як кажуть : "калап дольу" перед Вами !!!!!! + 100

А.Р. 2011-05-11 / 19:26:00
"огірок, це іноді просто огірок" - останнiм часом "майстернiсть" художнього слова Ол. Поповича може сперiчатись хiба що з "гостротою" тем, яких вiн торкається.

Все простiше - мабуть вакансiя в хаятово-погорєловськiй прес-службі, на яку вiн розраховував, вже закрита. То вирiшив пiйти на службу у прес-центр штабу мадьярських гонведiв.

Istvan 2011-05-11 / 17:55:00
Везде бывают "люди" с IQ = 0,00...

Ол.Попович 2011-05-11 / 17:15:00
2Kaпiтан Грант
Хоч ти і змінив свій нік - ти є впізнаваним. :) Давай-давай, відробляй. Скоро цяпне зірочка і будеш Майор Грант.
Я поважаю свій народ. Але ТІЛЬКИ ту його частину, яка не гидить там, де живе, не краде, не здирає останню сорочку з ближнього, не плює собі під ноги, не радіє горю сусіда і не заздрить його успіху, не перегороджує шлях ветеранам до Вічного вогню. І ще ту, яка здатна бачити що "огірок, це іноді просто огірок".

Kaпiтан Грант 2011-05-11 / 17:01:00
2Istvan: сигинятко, що тебе так налякало? Що я запитав у автора де вiн загубив рештки гiдностi та самоповаги? А ти можеш уявити, що нiмцi кажуть чехам або полякам, що ставитимуть написану нiмецькими вiйськовими рок-оперу (про наприклад XVII ст., коли ця територiя була пiд нiмцями) для пiдняття духу нiмецького народу? А поляки з чехами радiють. А тамтешнi журналiсти з шкiри лiзуть, плазуючи перед нiмцями. Або турки таке запропонували сербам або вiрменам?
Треба поважати себе i свiй нарiд.
Ганьба плазунам!

Istvan 2011-05-11 / 16:33:00
Админ, куда исчезли Ваши строгие правила насчет комментирования строго по сути содержания статьи?

Kaпiтан Грант 2011-05-11 / 16:16:00
2Hungi: йдiть турула свого погодуйте, бо вун вже на курчатко задохле бульш походить...

Паспорти угорськi тепер маєте? То сiдайте на турулiв та шуруйте до свого Ханти-Манciйського АО.

Kaпiтан Грант 2011-05-11 / 16:07:00
З чого автор так радiє прислуговувати угорським вiйськовим? Те, що "велике значення для патріотичного виховання молоді, підтримання національного духу єдності угорського народу" не значить, що ми повиннi підтримувати цех дух угорцiв на Пiдкарпаттi.

Запитання до автора: що робили його обидва дiда в 1939 роцi? Щоб знати про глибину його зв'язкiв з мадярськими мiлiтаристами.

I колись автор був нiбито незаангажованим журналiстом, нiбито висловлював "лiберальну укр. думку" - як тушкованi лiберал-демократи в Радi.

Hungi 2011-05-11 / 14:45:00
Окрема подяка автору статті за інформацію !!! Дякуємо Вам, Олександре, таке пропустити не можна !!

Hungi 2011-05-11 / 14:23:00
2 не мадяр, 11.05.2011 00:45 : "У "патріотичному вихованні" мадярської молоді найбільшу роль відіграє не історія, а міфи." - Такі хворі умовивіди якраз і народжуються із-за : "... шкода, що ми, українці, так слабо знаємо нашу історію..." і, нажаль не лише свою ... Крім цього є помилка : не українці ( не треба розписуватися за весь народ ) знають погано свою історію, а неосвічені люди ( дуже часто з фанатично-націоналістичним ухилом ... ). Освічені українці - це дуже інтелігентні та ерудовані люди і ніколи такої тупості не скажуть...

Ол.Попович 2011-05-11 / 11:43:00
2 Istvan
Дякую за суттєві доповнення. Не знав про те, що це буде світова прем’єра. Як і про зірковий акторський склад. Справді треба буде побачити це.

Istvan 2011-05-11 / 08:42:00
Не рок-опера, а рок-баллада.
В Мукачеве будет мировая премьера, в честь 300-летия капитуляции последнего верного гаризона в Мукачевском замке.
В главных ролях ведущие музыканты и актеры/актриссы Венгрии. Роль Ференца Ракоция сыграет рок-музыкант Миклош Варга, кто в то время исполнял роль короля Иштвана в рок-опере "Король Иштван".

не мадяр 2011-05-11 / 00:45:00
"військова історія Угорщини має велике значення для патріотичного виховання молоді".

У "патріотичному вихованні" мадярської молоді найбільшу роль відіграє не історія, а міфи.

Але шкода, що ми, українці, так слабо знаємо нашу історію, яка може нас і виховувати, і об'єднати...