Закарпатські галичани, якою буде ваша реакція на слова лікарки-расистки?

Якась Віталіна Броніславівна Радецька з якоїсь київської приватної клініки мером міста Калуш Івано-Франківської області, найбільшого промислового центру Прикарпаття, наприкінці березня призначена на посаду начальника об'єднаного Калуського міського і районного Управління охорони здоров'я та водночас заступником голови райцентру з медичних питань.

Закарпатські галичани, якою буде ваша реакція на слова лікарки-расистки?

З професійного боку чиновниця від медицини себе ще ніяк зарекомендувати не зуміла. Проте  назвала галичан "цыганами немытыми и нечесанными", з генами зеків і відсутністю всього святого в душі. Свої висновки лікарка-расистка оприлюднила 15 квітня на нараді головних сестер відділів Калуської центральної районної лікарні російською мовою і супроводжувала свої слова грюканням кулаком по столі.

"Вы – генетически недоразвитый регион, цыгане вы немытые и нечесанные ... Мне говорили, что в этом регионе была зона, теперь понятно, откуда такие гены ..., вы разбиваете себе лбы, когда бьете поклоны в церкви, а ничего в душе святого у вас нет ... Пишите заявления об увольнении, всех уволю, уволю за саботаж руководителей любого уровня", – сказала Радецька.

Після цього медики написали відкритого листа у газету "Західний вісник", у якому висловили своє обурення поведінкою Радецької і вимагали від мера Калуша Ігоря Насаліка вигнати її з міста.

Наразі медики Калуша та району, як повідомляють ЗМІ, публікують свої звернення у всіх газетах і збираються оголосити страйк з вимогою звільнення Радецької та її публічного вибачення перед галичанами.

P.S. На Закарпатті проживає чимало вихідців з Галичини. Цікаво, якою буде реакція закарпатських галичан?

Тетяна Грицищук, Закарпаття онлайн.Блоги
07 травня 2011р.

Теги: Радецька, Калуш, галичани

Коментарі

2011-06-21 / 08:26:00
"На Закарпатті проживає чимало вихідців з Галичини. Цікаво, якою буде реакція закарпатських галичан?"

Може зберуться і накінець уїдуть із Закарпаття?

блеф 2011-05-10 / 14:23:00
васил русин-брате село Широке це Виноградівський район.

блеф 2011-05-10 / 14:19:00
Що тут дивного правду казала.М и це вже давно знаємо.

Янкові. 2011-05-10 / 09:52:00
Так це загальновідомі речі, але до чого вони тут.
Якщо вам також хочеться підкреслити меншовартість тих людей серед яких живете то зіписутейтеся в фанати Радецької

читач 2011-05-10 / 07:19:00
Галицькі закарпатці - таки так називаються люди, які народилися в Галичині і живуть на Закарпатті.

Янко 2011-05-09 / 22:22:00
анонім, 09.05.2011 20:24
То, о чем написал я, общеизвестный факт, независимо от того, как вы его называете.

2011-05-09 / 20:24:00
Ви пане Янко не дуже далеко втекли від Радецької, адже перевели стрілки розмови в неменш аморальне русло. Ви, ніби між іншим, покопатися в генеології горян, як колись фашисти копалися в генах словян, тібетців, практично підвели допис до теми про неповноцінним місцевим населення. Залишилося тільки обміряти череп.
Але такі ваші дослідження не стосуються висновків гореначальниці (что в этом регионе была зона) бо не тяжко здогадатися яку зону вона мала наувазі. Зону в якій, на її погляд жили недолюди, українці які народили Бандеру, повстанців.

Ablak 2011-05-09 / 15:38:00
Запитуйте це у галичанських закарпатців.

*** 2011-05-09 / 11:29:00
Культурному человеку нет необходимости следить за своими негативными эмоциями, даже если они обуревают, человек никогда не обидит, не унизит, не станет отвечать на грубое невежественное хамство тем же, не унизит себя, но, к сожалению, достаточно часто сталкиваешься с обратным. А кровь, вообще великое дело, ещё Воланд заметил)))

Янко 2011-05-08 / 23:47:00
А можно немножко околонаучных мыслей по поводу вообще населения горных селений? Учитывая, что развитие транспорта, уровня жизни, затронуло горные области карпат не так давно, явление инцеста, пускай и не самых близких родственников, все же было присуще в этих краях. Особенно оно коснулось малых и средних селений, где все в некоторой мере являлись родственниками, а при наличии нескольких, особо полово- активных представителей мужского рода, то эта родственность становилась весьма близкой) К чему приводит кровосмешение, надеюсь, никому из присутствующих объяснять нет необходимости. Так что, чисто с научной точки зрения, "пани" Радецкая в чем-то права, хотя судя с ее высказываний, она тоже может быть помесью весьма близких кровей, да и культура человека заключается не только в том, куда вытекают его испражнения, а и в умении общаться и сдерживать свои негативные эмоции)

Наталка 2011-05-08 / 23:01:00
Тато мій розказував, що бачили вони і таких ще в 1939, Прийшли до нас в край з ідеологією гегемона, а самі були босі та голодні. Про вбиральню мали уяву тільки в виді вигрібної ями, хотіли нам світле майбутнє відкрити. Цікаво, чи є в них потомки, і якому богу служать

Вікіпедія 2011-05-08 / 22:15:00

У словнику Вебстера ксенофобія - це «страх або ненависть до незнайомців, чи іноземців, або до того, що дивно або чуже». Літературне значення слова передбачає, що ксенофоби - це люди, які не люблять усіх чужинців, їх «інакшість». Такі визначення показують, що головним об'єктом ксенофобії завжди були незнайомці або чужинці (xenos - сторонні, іноземці). Причини тут прості: історично так складалося, що поява чужаків, як правило, не віщувало нічого доброго. У гіршому випадку вони претендували на поля і пасовища, на майно, на дружин. У кращому випадку - впроваджувалися в суспільство, приносячи з собою зміни. Хороші чи погані, глобальні чи незначні - це інше питання, але чужинці представляли реальну загрозу сформованому образу життя.

Розрізняють дві основні форми ксенофобії. Перша спрямована на групу всередині суспільства, що вважається чужою та шкідливою для суспільства, наприклад, нові іммігранти, біженці, трудові мігранти, євреї, цигани, гомосексуалісти[3]. Об'єктом другої форми ксенофобії є головним чином культурні елементи, що вважаються чужими.
Расизм у загальному випадку розглядають як форму ксенофобії. Ксенофобія передбачає наявність віри в те, що об'єкт ворожості є чужим.

2011-05-08 / 22:01:00
Пані Ольга, називати людину плебеєм тільки на підставі скопійованої Грицищук інформації (без посилання на джерело) це досить непорядно, нелюдяно і поверхнево. Невже люди розучились мислити і перетворились у біомасу, якою так легко маніпулювати? Провокаційна інформація була закинута через свободівське ЗМІ і має в своїй основі чорний піар (як і більшість акцій свободівців) і спробу нашкодити діючій калушській владі (єдина частина франківщини де у свободівців є серйозний конкурент на націоналістичному поприщі) в наближенні парламентських виборів. Лікарка тут пішак. Проте, тепер їй буде "зелена дорога" у будь-якій клініці на сході і в центрі.

Ольга 2011-05-08 / 20:27:00
Неймовірно прикро, що такі грубі плебеї, як Радецька, отримують владу у нашій країні. Пройняті ненавистю не можуть працювати в сфері медицини. І не в мові справа! А в людинолюбстві, чи в її відсутності.

Гадя 2011-05-08 / 19:21:00
Ай-яй-яй "російською мовою",а если бы украинской, то всё не так страшно? А автор понимает кто такие расисты?

п. Тамара 2011-05-08 / 18:36:00
Радецкой уже раз сошло с рук высказывание про Галычину как "генетично недорозвинений регион". Табачник позволяет себе презирать украинцев, так и эта чиновница решила последовать его примеру.

сорри 2011-05-08 / 17:39:00
Українець, 08.05.2011 15:31
... можливий варіант, що автором навмисно маніпулюють для поширення антигалицької провокації на території Закарпаття.(с)

Українцю, навряд чи такий варіант відповідає дійсності: в тексті антигаличанства я не завважив, а ненависть до галичан московські ляльководи наших "русинів" пробують насадити, починаючи з кінця 80-х і якихось помітних "успіхів" на цьому аґентурному фронті досі не видно. Тому навряд чи це вдалося б, навіть - за бажання, пані Грицищук... :)))

Rusyn Val 2011-05-08 / 16:41:00
2сорри, 08.05.2011 15:25


Відсутність каналізації рівняється відсутністі гігієни.Гігієнічні умови - приклад культури людини.У Тереблі(села Тячівського району) не живе жодний циган(ром?).Та гепатитом у 2006 році там перехворів скоро кожний другий.Справка - "Гепатит А (болезнь Боткина) вызывается РНК-вирусом семейства Picornaviridae. Заболевание передаётся фекально-оральным путём." Кажучи простою мовою - це хвороба не митих рук.

Українець 2011-05-08 / 15:31:00
Це примітивний погляд на ситуацію. І свідчить лише про те, що авторка, не розуміючи суті, неграмотно підігрує політичній провокації, спрямованій на приниження українців. Хоча, можливий варіант, що автором навмисно маніпулюють для поширення антигалицької провокації на території Закарпаття.

сорри 2011-05-08 / 15:25:00
Відсутність каналізації виправдовує хамство з боку відверто недалекої баби?

Русин Вал, не треба переводити "битовуху" в політику. Ваша нелюбов до України і так відома... :))