Що оповідають збігці з Карпатської України

(З требушанського записника)

Що оповідають збігці з Карпатської України
Про події на Закарпатті далекого 1939 року дехто нічого не знає або воліє не згадувати, а хтось інший впадає в лицемірну демагогію і критикує закарпатців, які, нібито, повелися на агітацію галицьких націоналістів і тому стали до оборони своєї Срібної Землі. Мовляв, окупанти прийшли, щоб повернути своє, і якби ніхто не чинив опору - все відбулося б мирно. Якщо б такою логікою послуговувалися всі, хто став на спротив фашизму, то перемога фашистських режимів над світом, найімовірніше, була б забезпечена.
         
Федір Рознійчук
Василь Тимочук
Михайло Циганин
Іван Годван
Іван Полянчук
Василь Небола
о. Купар
Не знаю, чи дійсно такими темними і неосвіченими були наші діди, що без галицької агітації не зрозуміли б суть того, що відбувається. Чи взагалі морально звинувачувати будь-кого в надмірному патріотизмі? Мені важко судити про „міру" патріотизму людей, що тоді боролися і помирали за право бути „українським патріотом". Не багато сучасних патріотів змогли б прийняти правильне, гідне рішення, дивлячись у жерло ворожої гармати або гвинтівки, відчуваючи на собі подих смерті. Хто знає, чи вистачило б духу в любого з нас покинути родинне тепло з твердими наміром захищати свою землю до останнього подиху? Ми живемо мирно і маємо вибір. Березень 1939 року багатьом не залишав вибору.
        
Багато написано про жахливу розправу у березні того страшного року в с. Кваси над цивільними людьми - українськими патріотами. Через сім десятиліть на братській могилі закатованих встановлено і освячено меморіальний Хрест, за участю Єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Мілана Шашіка проведено панахиду.
      
Та все ж, одна згадка про цю подію, надрукована 4 серпня 1939 року у 179 номері газети „Свобода", що видавалася в Джерсі Сіті (США), і нині заслуговує на увагу. Ретельність, з якою автор описує цю подію, вказують на те, що він сподівався - написане ним стане коли-небудь підставою для судового звинувачення. Тут немає міфів, якими пізніше обросла ця історія. Однією із жертв Квасівської трагедії був голова Требушанської Народної Ради Федір Рознійчук. Протокол складено за свідченнями одного з його синів, братом відомого закарпатського літератора Марка Бараболі. Цікавим є бачення причин цієї ситуації, опис реакції односельців, місцевої влади та німецького консула на те, що відбулося. Нижче подаю текст мовою оригіналу:
 
Що оповідають збігці з Карпатської України.
5.
Масакра людей з Требушан.
До протоколу зголошується молодий чоловік з простріленою рукою, бувший урядовець міністерства земледільства в Хусті, й оповідає таке:
„Дня 17.ІІІ ц.р. прийшли до нашого села Требушан, Рахівського повіту, мадярські терористи та чорнорубашники і дали зброю місцевим мадярам, у тому числі і кільком особам з темним минулим. Узброєні гвардисти дістали уповноваження „робити в селі порядок", причім як винагороду обіцяно їм по 100 пенгів за голову кожного вбитого українця. А дня 19.ІІІ прийшли два гвардисти до нашої хати і арештували батька, а крім того упродовж тогож дня арештували ще чотирьох наших людей, так, що в цілості було арештованих 5, а саме:
 
„Федір Рознійчук, селянин, літ 52, голова місцевої Народної Ради;
„Василь Тимочук, селянин, літ 34, батько двох дітей.
„Михайло Циганин, селянин, літ 28;
„Іван Годван, селянин, літ 20;
„Іван Полянчук, селянин, літ 26;
 
Це було в неділю, причім гвардисти сказали, що беруть арештованих тільки на „вислух"
(переслухання), після чого вони вернуться. Але потім, як той вислух перед місцевою Народною Радою відбувся, арештованих не випустили а передержали їх під сторожею до рана, до понеділка, 20.ІІІ, і тогож дня, в г. 11 передполуднем, запакували їх у товарне авто,
що саме приїхало з Бичкова з групою мадярських терористів. У тім авті були уже два сковані українці - Небола Василь, учитель з Тересви, та священик - о. Купар зо села Грушево, тячівського пов., й отак отих сім наших арештованих відїхали с терористами в напрямі Рахова. Притім односельчани, що жиють вище села, бачили, як мадяри арештованих підчас їзди били прикладами крісів. Тоді наша родина, стурбована арештуванням та вивезенням батька, намагалася віднайти слід, куди його відвезено,  і розпитувала в околиці людей. Але мадярські терористи намагалися скрізь затирати сліди за арештованими і поширювали через своїх шпіонів вістки, будьто би арештовані були в Рахові, то знову в Бичкові, то в Ясені, а накінець казали, що їх відіслали до Польщі, і тимто й шкода далі розпитувати про них. Колиж отак минув уже цілий тиждень, а ми про батька ще завжди не могли розвідати нічого, тоді моя мати, питаючи за батьком у Рахові, стрінулась тут з нашими людьми з Квасів. Вони, зажадавши від мами збереження тайни, сказали їй, що у Квасах лежать замордовані ті люди, що їх мадяри вивезли з Требушан. Почувши таке, мама зараз вернулася до Требушан, після чого батьки двох убитих, а саме Полянчук Михайло і Годван Василь, подались таки пішки до Квасів, щоб переконатися про правдивість жахливих чуток. Цим двом сказали в Квасах, що вістка про вимордування людей з Требушан правдива, і вказали їм на місце вище Квасів, віддалене приблизно 7 км., в одному зворі. Вони пішли туди, а коли туди прийшли на вказане місце, то і справді знайшли тут трупи помордованих. І дізналися від людей таке:
    
„Тоді, коли приїхало авто з пятьма селянами та з двома інтелігентами, люди бачили, що всі привезені були страшно скатовані. Не зважаючи одначе на те, мадярські кати веліли їм висісти з авта, дали їм до рук лопати і ручний скоростріл, і пустилися з ними горі, дорогою до Ясіня, а там збочили в сторону згаданого звору. Тут - як оповідають наочні свідки з околичних хат „по бережках"-поставили арештованих рядом, і найперше дали до них сальву з машинкрісу в ноги, так, що всі вони з розтрощеними ногами попадали. Після того....... (Тут опускаю садистські подробиці розправи – авт.)
     
 „Та масакра тревала повних 2 години-бо так довго люди чули крик зо звору-аж поки масакровані у страшливих муках не сконали. І всі трупи підпливали кровю, що є знаком того, що жертви були масакровані живі. В кінціж мадярські діяволи присипали їх снігом, а самі вернулися до свого авта у Квасах і відїхали.
       
„Провіривши отак правдивість чуток про правдивість масакру нещасних селян з Требушан, обидва згадані батьки - Полянчук і Годван-вернулися додому, й упродовж кількох годин знало вже село про варварський учинок мадярських терористів. Люди страшно були обурені і подалися з протестом до нотаря, домагаючись від нього перепустки для всього села в дорогу до Квасів, бо ціле село хотіло бачити нещасні жертви мадярської дичі. Тоді нотарь обіцяв  дати на це дозвіл, але покищо звелів людям чекати, і в той же час телеграфував до Квасів з тим, щоб трупів поховати. Староста дозволив перевезти їх на цвинтар і похоронити всіх у спільній могилі, на якій поставлено 7 хрестів, значених іменами жертв. А на другий день мадяри дали окремий поїзд для людей з Требушан, щоб вони могли поїхати безплатно поглянути на могилу, з чого скористало 200 чоловіка, при яких участи відбувся додатково похованний обряд. Те все зробило велике вражіння на мадярів, так, що вони спершу хотіли заарештувати батьків убитих хлопців, за те, що вони принесли в село вістку про масакру у Квасах, але де-далі, коли про справу дізнався і німецький консуль у Хусті, посмирніли і почали звалювати всю вину на терористів"
 
Протокол списав при свідках  д-р Остап Грицай.
 
     
Розставити усі крапки над „і" в подіях сімдесятирічної давнини не легко. Тим не менше, справедливість має бути встановлена,  запротокольовані злочини мають бути  розглянуті в судах, постраждалі родини повинні почути вибачення та отримати моральні компенсації, які отримали інші жертви фашизму.
 
Р.S. В неділю, 20 березня 2011 року, о13-00, на могилі у Квасах буде відправлено поминальну панахиду.
 
ПОСИЛАННЯ http://htmlimg3.scribdassets.com/4ukkrgfagwqrzou/images/1-ee2c9fa8b1/000.jpg
http://htmlimg3.scribdassets.com/4ukkrgfagwqrzou/images/2-cb0d4f3807/000.jpg
14 березня 2011р.

Теги: Карпатська Україна, Требушани, Кваси,

Коментарі

чай на двох 2011-03-20 / 15:47:00
Дякую, пані Орисю!!!
Кожна стаття основана на документальних фактах того періоду повинна відтворити цілісну картину подій і повернути нашому народу втрачену історію.
Холодний яр, Карпатська Україна, УПА свідчать тілбки про одне: ми УКРАЇНЦІ.

2011-03-17 / 17:13:00
Аналізу - чого?
Аналізу подій від початку 20 століття і до подій в Хусті? Це - до "местного" - він має доступ до архівів.
Я ж не можу претндувати на лаври вашого пяно-падучого світоча історичних наук!


аноніме, 2011-03-17 / 16:21:00
аналізу, я так розумію, не буде? Знов переливання з пустого в порожнє?

2011-03-17 / 16:15:00
Зверхність - до кого
До авторки - рекомендація (без претензій на обовязкове прийняття до уваги), бо "для багатьох десятків тисяч корінних закарпатців - це долі родин, через які з масакруванням пройшли ці часи, а зараз "молода інтелігенція" легковажно по цьому порхає, не до кінця розуміючи, що то було".
До тих родин, через долю яких з кровю пройшли ці події - і моя, і я маю повне право розуміти і говорити про ВСЮ ПРАВДУ, але не навязуючи висновків, а пропонуючи розібратися тим, хто легенько, мимоходом зачіпає ті події.
Що ж до тупих політиканів - напевно, не зверхність, скоріш презирство, але ж тут не їх блог!

аноніме, 2011-03-17 / 15:49:00
єдине, що реально звучало в твоїх рядках, так це невмотивована зверхність. Проілюструй на фактах, прикладах і цитатах, де в матеріалі немає причинн-наслідкових зв'язків, які джерела - псевдонаукові і поясни чому саме і по якому праву ти називаєш себе освіченим і адекватним, хоча іншим здається навпаки, і тоді. може, з тобою захочуть спілкуватися)))

2011-03-17 / 15:30:00
Местный - "в хранилища иностранных спецслужб у него есть доступ" - це, пане з "контори" - по вашій лінії, це ви спец по спецслужбах. А для тих, у кого працює не тільки спинний мозок, повторю ще раз:
"Я ж просто пропонував авторці, молодій людині, розібратися в тому, що відбувалося, зясувати причинно-наслідкові звязки між подіями без використання псевдонаукових джерел! Для освічених, адекватних людей це звичайні речі!"

местный 2011-03-17 / 12:22:00
пани Орися, да в нос дайте уже этому анонимно-виртуальному ухажеру! :))))))

Статья, как это у Вас традиционно, строится на конкретных фактах. Если анониму хочется не "псевдонаукових джерел", пожалуйста - думаю, в хранилища иностранных спецслужб у него есть доступ. Что можно было почерпнуть в открытых источниках - Вы сделали...

З.Ы. пани Орися, на блондинок не наезжайте :) - "на вкус на цвет ..."

Орися-Аноніму 2011-03-17 / 10:45:00
Мені було б приємно, що ви мене вкотре називаєте молодою, насправді надаїло, і не тільки тому, що я не молода людина а і тому, що це виглядає як поблажливість до "блондинки".
Стосовно першоджерел- хіба американська газета1939 року не є першоджеролом для тієї інформації яка тут подана. Адже я могла описати всякі сільські версії події які ходять між людьми і досі, де головним винуватцем цієї події виступає учитель-зрадник, а в іншій ображений "промадярський"священник.
Стосовно вивчення першоджерел, думаю. що якщо б був відкритий судовий процес в подібних справах та справах по голокосту євреїв Закарпаття, Угорщина зобовязана була б надати міжнародній комісії свої архіви і тоді, дійсно, все могло б стати на свої місця.
Якщо ви історик і хочете довести, що все написано про ті події в українській версії нісенітниця - то доводьте. Зберіть архіви , опублікуйте і доведіть, що всі ми просто безграмотні ідіоти.

2011-03-17 / 10:00:00
Де "великий вчений" КаКа знайшов "теорії-бутафорії-галусинації" в моїх коментарях? Можливо, букви українського алфавіту він читає якось по-іншому? Як єгипетські, китайські, японські ієрогліфи чи розшифровує як мову Атлантиди? А може він інопланетянин?
Я ж просто пропонував авторці, молодій людині, розібратися в тому, що відбувалося, зясувати причинно-наслідкові звязки між подіями без використання псевдонаукових джерел! Для освічених, адекватних людей це звичайні речі!
І жодних теорій!

KK 2011-03-16 / 18:14:00
До Орисі - не тратьте багато часу на те що наш вульґарний 'анонімний (Юрій)', пише в низу. В него часто якось його фантазії перетворюються в дуже барвісні бутафорії. Його 'великі теорії' часто являються нічим більше чим спроба перемінити його особисті галусинації у реалії! :-)

2011-03-16 / 16:23:00
До "вв" - репресивне замовчування правди для нас, закарпатців і наших предків тривало 1 000 років, триває й досі, мало тільки маленьку перерву на 20 років при чехах. Тому я авторці й пропоную розібратися в вибраній із багатогранного життя темі якраз без забріхування зайдами та різномастими федакоподібними "знавцями".
Учітеся, брати мої, думайте, читайте...
Не повторюйте, як бездумні попугаї, мантри недоуків, різних КаК.

вв 2011-03-16 / 10:50:00
анонім, 16.03.2011 10:03
Припускаю, що для вас це завелика теорія


Зверхність від фальшивого знавця, для якого настановленість на зневагу всього свого, нашого, закарпатського осліплює історичний зір і деформує зорову перспективу. Обійдемося без них. Пам'ять народу не до кінця була втоплена в репресивному замовчуванні правди (а таке тривало цілих п'ятдесят років). Про все своє знатимемо, як би не забріхувалися окремі "знавці".

2011-03-16 / 10:34:00
неборе, сам ся в тому спочатку розбери а потім вчи інших

2011-03-16 / 10:03:00
До Орисі - не хочеться вам писати в стилі рулюючих тут КаКа та соррія, але ваші "пошуки" - як у малої дитини.
Ніде і ніщо не виникає просто так. З нічого не виникли переслідування тих місцевих жителів, які підтримували "зайд", і яких через це також називали "українцями". Тут мусите покопатися в історії (але не в трактовці федакоподібних) - як виникли збройні формування на Галичині при Австро-Угорщині, в що вони перетворилися після першої світової війни, як вони брали участь в громадянській війні на території України, де опинилися після закінчення військових дій і відходу Галичини в склад Польщі, чим займалися члени цих формувань у міжвоєнний період - особливо офіцерський корпус. Якщо в цій темі розберетеся, вам стане зрозуміло, з якого "неба" на територію Чехословаччини упали різні вчителі, будителі,полковники і т. д., як формувалася пята колона з місцевого населення, чому ніби патріотичні, проукраїнські настрої виливалися в дії, спрямовані на користь домінуючих на той час у світі сил і держав.
Припускаю, що для вас це завелика теорія, але попробуйте.
Для багатьох десятків тисяч корінних закарпатців - це долі родин, через які з масакруванням пройшли ці часи, а зараз "молода інтелігенція" легковажно по цьому порхає, не до кінця розуміючи, що то було.

KK 2011-03-15 / 18:51:00
Местний, ви праві. Але Бог добрий...дивіться на сторінках тут, закарпаття онлайн, і побачите що молода українська інтелігенція не пропала...в тому числі і авторка цеї статті.

местный 2011-03-15 / 18:26:00
одухотворенные, умные лица на фотках...
блин, они и дети-гимназисты могли бы стать нашей интеллектуальной элитой в крае...
всех побили, постреляли... и вроде как сейчас и каяться за это это не кому?
я не злой. я - за правду...

Орися Аноніму 2011-03-15 / 17:53:00
Всі закатовані були споконвіку місцевими жителями
Про яких зайд ви говорите. Про тих,що прийди з Венгрії баламутити і будоражити місцевих католиків (венгрів, німців, італійців)? Адже і до того і після того вони все - таки мирно співіснували в одному селі.

2011-03-15 / 16:23:00
"Узброєні гвардисти дістали уповноваження „робити в селі порядок", причім як винагороду обіцяно їм по 100 пенгів за голову кожного вбитого українця".
В це можна повірити, бо "українці" в ті часи - це зайди, підготовлені на території Польщі, члени угруповань, які зараз весь світ називає ТЕРОРИСТАМИ. Їх виловлювали, при опорі в них стріляли, їх допитували, їх передавали польській владі - це відомо!
Але ж відомо і те, як різали, вішали, "масакрували" ці "херої" мирних людей по всій західній Україні!

Орися Хустянину 2011-03-15 / 10:10:00
Спробуйте так:
http://htmlimg3.scribdassets.com/4ukkrgfagwqrzou/images/2-cb0d4f3807/000.jpg

Орися Хустянину 2011-03-15 / 10:04:00
І на це нема ради. Читайте тоді Малу Землю.