Сесія облради під диктовку трьох «Б»

У вівторок в Ужгороді відбулася перша сесія VІ скликання. Засідання новообраних депутатів пройшло без будь-якої інтриги під диктовку братів Балог. Цього разу вже не двох, як зазвичай було, а вже всіх трьох. Побачити новообраних обласних депутатів та прослідкувати за цим театральним дійством під назвою сесія вдалося й нашому кореспондентові.

Сесія облради під диктовку трьох «Б»

Власне сесія повинна була розпочатися опівдні. Тому вже з 10-ї години площу Народну заполонили найдорожчі в області блискучі автівки народних обранців. Серед них важко було не помітити спортивний "Порш" білого кольору, який належить великому поціновувачу такого типу автівок Андрію Стрижаку, сину голови Конституційного суду України. Авто тягне на цілий статок. Хоча для Стрижака –молодшого, який розбив уже кілька подібних, воно шкарпетки для пересічного закарпатця...

Депутати справно зібралися у сесійній залі рівно о 12-й. голова обласної виборчої комісії разом з помічницею розпочали з оголошення прізвищ депутатів, які пройшли в раду від окремиз політичних сил.

"Балога Віктор, Балога Іван, Балога Павло...", — розпочав називати депутатів від ЄЦу голова ОВК. Важко не підмітити той факт, що з кожним скликанням облради представництво Балог у ній збільшується. Цікаво, кого сім'я включить у список через 4 роки?..

У процесі вручення депутатам тимчасових посвідчень та значків, помічаємо, що особливістю ради нинішнього розливу є велика кількість медиків. При чому майже 99% їх є мукачівцями і членами ЄЦу або екс-кандидатами від цієї партії.

Як на журналістський смак сесія була досить нудною. До її початку і ще до оголошення кандидатур на посаду голови ради уже всі знали і говорили про те, що це крісло має посісти Іван Балога. Відтак протягом півгодини по черзі Михайло Кічковський, Володимир Смолнка та Микола Вегеш заспівали дифірамби Івану, мовляв він має величезний досвід роботи, залучив величезні кошти в Закарпаття, величезний патріот краю і ще дуже багато епітетів про єдино правильного кандидата.

У цій "виставі" здивувало те, що друга за кількістю проведених депутатів Партія Регіонів хочаб для інтриги навіть не висунула свого кандидата. Про інші сили говорити не доводилося, адже 8 батьківщинців чи 5 фронтовиків проти єцівської більшості — не вояки.

Перед голосуванням за голову ради запам'яталося передавання Віктором Балогою губернатору Олександру Ледиді через своїх депутатів записки. Після неї голова ОДА запропонував включити Балогу у президію ради, однак останній хитро посміхнувшись, відмовився. Натомість залишився сидіти біля ректора УжНУ Миколи Вегеша і читати свою електронну книгу. Відтак носпечений міністр кожні 5 хвилин десь зникав, спілкуючись то з мером Ужгорода Погорєловим, то з окремим єцівськими депутатами та своїми головами районних рад.

Таємне голосування проходило без жодних несподіванок. Перед волевиявленням депутатів єцівець Микола Вегеш привселюдно сказав, що "ми вже домовилися з іншими партіями, що головю буде наш най-най-най  Іван...". Ну зовсім зіпсував чоловік якісь сподівання на інтригу. Отож, за результатами таємного голосування, головою Закарпатської облради обрано Івана Балогу.  "За" проголосувало 95 депутатів, 9 —утрималося, 1 голос визнано недійсним.

Заступником голови облради став Володимир Закурений — представник Партії регіонів. Із новообраних депутатів, які взяли участь у першій сесії,  "за" Володимира Закуреного проголосувало 94 депутата, проти —5, утрималося — 5.

Тож нині можна сміливо говорити, що обласна рада, а відповідно й область належить Балогам. Боротися або сперечатися з ними там ніхто не збирається. Відтак не важко спрогнозувати, що у новій раді матимуть місце ідентичні піднімання рук і натискання кнопок на користь ЄЦу та його інтересів.

Майже наступного дня після цього ситуацію навколо обрання старшого Балоги міністром МНС, а середнього — головою Закарпатської облради прокоментував екс-міністр МВС Геннадій Москаль. Він вважає, що Балога увійшов до Кабміну за наслідками ще літніх домовленостей, коли було знято з посади Нестора Шуфрича. Щоправда, тоді призначення не відбулося через відмову комуністів підтримати кандидатуру екс-глави секретаріату Ющенка.

Після невдалої спроби Балога взяв тайм-аут - до завершення місцевих виборів, щоб "Єдиний Центр" з опозиційною риторикою міг набрати на них кращий результат. Але сьогодні вони - влада. І депутати Балоги у парламенті тихо голосують з Партією регіонів.

В уряді Азарова за Балогою офіційно закріплено кураторство над його рідною областю. Прапором легалізації впливу Балоги в закарпатському регіоні стало обрання його середнього брата Івана на посаду голови обласної ради.

За словами Геннадія Москаля, гра Балоги не обмежується лише "Єдиним Центром". "Він завів своїх людей до рад різних рівнів на Закарпатті за списками Яценюка, Тігіпка та угорської партії Міклоша Ковача", — стверджує Москаль.

Однак справжня мета призначення Балоги набагато більш далекосяжна, ніж просто працевлаштування колишнього глави секретаріату президента, який регулярно пив кров з Юлії Тимошенко.

Неофіційно він став куратором формування підтримки Януковича по всій Західній Україні.

Місія Балоги — бути частиною плану Банкової з отримання у наступному парламенті 300 голосів для Януковича. Левову частку має принести Партія регіонів на сході та півдні. Решту голосів має забезпечити Балога на заході.

При цьому вивіски, під якими будуть іти на вибори лояльні депутати, не мають значення. Це може бути "Єдиний Центр" або що завгодно. Як, наприклад, це сталося з новим мером Ужгорода Віктором Погореловим. Будучи ставлеником Балоги, щоб не дратувати виборців своїм зв'язком з лідером "Єдиного Центру", він балотувався від партії "Еко+25%".

За словами Москаля, досвід виборів на Закарпатті Балога поширюватиме на всю підшефну територію.

"На цих виборах Балогою була застосована проста, але, як показав результат, ефективна технологія. Маючи доступ до бази соціального захисту населення, Пенсійного фонду, було відібрано найбільш вразливих громадян — тих, хто отримує мінімальну пенсію, багатодітні сім'ї, одиноких матерів. Ввечері напередодні виборів їм роздали гроші. Народ той дисциплінований. І далі було справою техніки —наступного ранку стояти біля дільниць та перевіряти, хто прийшов, а хто — ні", — розповідає Москаль.

 P.S. Продовження першої сесії заплановано на вівторок 30 листопада. Саме у цей день у Закарпатському парламенті збираються розподілити комісії облради та обрати заступників голови ради. Оце вже буде цікавіше...

Павло Білецький, Закарпаття онлайн.Блоги
29 листопада 2010р.

Теги:

Коментування вимкнено автором публікації.


Павло Білецький
Публікації:
/ 62«Скандал» про великоберезнянського депутата-педофіла – вигадка
/ 9Старий почерк нової міської влади
/ 21Це нормально, коли соціолог балотується від лідера його опитувань?!!
/ 10Директор Великолазівського радгосп-заводу займається хабарництвом?
/ 7"Вітаємо! Ви виграли автомобіль."
/ 14"Не сміти, скотино!".
/ 4На Закарпатті - церковний скандал: священики Мукачівської і Ужгородської єпархії вважають що в обласному центрі діє псевдо духовний виш із псевдо ректором
/ 22Гола правда
/ 23На пл. Театральній в Ужгороді незаконно знищили старовинну будівлю
/ 39Кому цікаво "гнобити" Ужгород?
/ 4На Закарпатті відкрито "Європейський медіа-центр"
/ 1Безкоштовного сиру не буває Фірми, що пропонують дешеве житло чи автомобілі, не збираються працювати собі на збиток
/ 1Чому ми хворіємо?
/ 2Ніхто не закриватиме ужгородську бактеріологічну лабораторію
/ 8Журналісти взялися за лопати.
/ 2У нас чистіше й повітря наше смачніше
/ 5Жити стало цікавіше, але легше від того не стало
/ 24Краще їм не потрапляти до рук...
/ 5Закарпатське радіоолів'є. Що слухати?
/ 17Що ж нас стосується найбільше?
» Всі записи