Чергове волання в нікуди

Сьогодні у справах поїхав у мерію. Послухав як мер просить наших підприємців розрахуватися з боргами, бо в Ужгороді 264 підприємства боргують бюджету міста гроші. Різні суми. Різні терміни. Аж до 15-ти місяців… За оренду, за комунальні послуги тощо… Місто у боргах. Від 65 до 80 мільйонів гривень, за попередніми оцінками. Щоб назбирати таку суму, у той час коли Приватбанк відкрив власний величезний автомагазин-конфіскат без покупців із величезним вибором автотовару, я не знаю що треба зробити. Ну нема грошей і все. І скоріш за все скоро не буде. Добре, що я не не підприємець і не винен нічого міському бюджету. А то б чухав потилицю як дехто сьогодні після розмови з мером. Звісно, це все неприємно. Очевидно, що нам доведеться пережити три найтемніші, найхолодніші і, ймовірно, найголодніші місяці у році. Але найбільше вразило не все це.

ведмедика на Поштовій знову розбили
ведмедика на Поштовій знову розбили

Найбільше вразив вчергове понівечений ведмедик на Поштовій. І справа не у ведмедику зовсім. Хоча, звісно шкода роботи, шкода молодого і талановитого Мішу Колодка, який, вірю, щиро вірив у те, що Ужгороді радітимуть сякій-такій окрасі нашого вщент понівеченого, розграбованого і хворого міста...

Ні, не можуть радіти. Продовжують гидити там де живуть. І не просто "на сусідній вулиці", "за парканом", "за порогом". А часто-густо вже й у себе у дворі, у під'їзді, у домівці. Прикладів не наводитиму. Просто... озирніться. Їх – безліч. Довкола.

Я "вичислив" свого давнього супостата – "викидальника пляшок з вікна просто у парк". І якщо раніше думав що упіймаю – наб'ю пику. Просто по-чоловічому. То.. не наб'ю. Бо це виявилася самотня бабця з п'ятого поверху, яка з горя і одинокості пропиває рештки скупої пенсії і якихось там виплат за вислугу і таки викидає пляшки з під горілки і пива просто у палісадник під вікнами. І що я їй зроблю? Здам у міліцію? Смішно. І такого навколо – багато. Сьогодні у під'їзді знайшов... даруйте... собаче лайно. Собак у під'їзді всього дві. Одній з них знахідка не підходить "по калібру". Дворова? Забігла на третій поверх погидити? Ні. Просто сусідська не добігла до двору...

Ви вже вибачте що розповідаю ось таке... Але дістало. ТАК дістало, що... Ловлю себе на думці "Чи я все ще люблю місто, у якому народився? Місто, у якому минули мої кращі роки? Мій Ужгород..." У що ми його перетворили?

Їхав додому, стояв у корці і думав про все це. Світлофори багатократно віддзеркалювали свої  вогні у мокрих блискучих поверхнях... Дощ трохи вмив місто. Ненадовго. А я стояв і хотів щоб корок не розсмоктувався довго. Щоб мене "пройшло" і щоб я "не довіз" додому те, що вирувало у голові і серці у ту мить. Бо якби довіз... То амін забанив би мене і мій блог тут надовго, ймовірно назавжди...
"Свині, свині, свині дикі" -- рефреном крутилося у голові...

А що зробив я? Так і не пригадаю... Принаймні, не кидаю папірців, серветок, упаковок мимо урн, не викидаю сміття з вікна ані квартири ані авта. Не малюю графіті, не плюю жвачками і недопалками навкруги. Але ж це не звитяга і не подвиг... А... згадав. Якось у дворі впало дерево. Через нього переступали. На третій день я взяв пилку і порізав його на цурки, які склав у купу. Їх забрали цигани собі на дрова. Покидали у воза і повезли. "Ділов" було на півгодини з перервою на політінформацію для сусідів. Ну... Що ще згадати? Наче нічого... І всі ми "нічого такого не робимо". Але чому наше місто тоді нагадує свинарник? А ще ображаємося на Шонія Петефія, який колись назвав усе своїми іменами. Чи справді ми такі, ужгородці, якими побачив нас мадярський поет?

Свій лист з Ужгорода від 11 липня 1847 р. поет закінчує так: "А взагалі Унгвар – бридке місто, – грязне, нечепурне, ніби п'яниця, що впав у калюжу і весь, вимазаний, плентається, хитаючись додому".

Знаю, що писанина ця – дарма витрачені півгодини. Бо ті хто робить наше місто брудною клоакою – інтернетів не читають. Тож, це чергове волання в нікуди. Просто... дотримуюся кредо "поки можеш не писати – не пиши". А ось, не втримався.

Вибачте.

Олександр Попович, Закарпаття онлайн.Блоги
18 листопада 2010р.

Теги: Ужгород, сміття, місто, соціо, ми

Коментарі

Ол. Попович 2010-11-22 / 22:17:00
Тут мітинг не поможе. Ті, проти кого він спрямований просто поржуть і кинуть наступну плящку з вікна. Тут треба дозволити бити в морду безкарно.

местный 2010-11-22 / 19:25:00
"на бунт якийсь" - смотря за что, смотря с кем...

хотя автор к бунту вроде как и не призывает...

ascold & dir 2010-11-22 / 19:13:00
ну хоч коменти якісь є - вже результат. Респект, сашко.
Але питання в іншому: всі тебе підтримують ,але фіг-два на мітинг з отбою чи на бунт якийсь підуть...
До речі: а ти б пішов?
Т.В.

Янко 2010-11-22 / 15:15:00
2Андрей

Вы хоть ник поменяйте, а то всем Андреям не по себе становится.

Лола 2010-11-22 / 13:08:00
Саша пиши, пиши.!!! Правильно думаєш

2010-11-22 / 13:00:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

местный 2010-11-22 / 12:47:00
2Андрей: ваш пост 22.11.2010 12:17 указывает на полный крах вашей модели "мультикультурализма" и крайнюю нервную и психическую истощенность. подышали воздухом и пора обратно в палату...

з.ы. жаль аффтара - зафлудили тему...

Андрей 2010-11-22 / 12:17:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

сорри 2010-11-22 / 10:56:00
О-о-о, у Андрея за вихідні знову накопився критичний рівень лайна в організмі - потрібен викид. Для чого, на кого і те, що, як завжди, не по суті - не важливо. Природна потреба організму, покликаного продукувати лайно...:)

Андрей 2010-11-22 / 10:46:00
2 местный:
"Чем обязаны, Настасья Филлиповна? Вы, я слышу, основательно датая...Поскандалить изволите или так..от чистого сердца?"

местный 2010-11-22 / 10:31:00
2Андрей: в Береговской дурке день открытых дверей? - вас выпустили подышать? :)

Андрей 2010-11-22 / 09:57:00
2 местный:
Орос разрешил потявкать? Ну не сдерживайте себя - дело-то, нужное и актуальное.
Там ваш духовный "папа" уже предложил свой способ устранения "инет-героинь". Не стесняйтесь к нему присоединиться - он оценит.
Не трудитесь в очередной раз демонстрировать ваши знания религиозных и бытовых устоев определенных национальностей - в школе какой-то чернявенький одноклассник давал подсрачников часто? Так или живите с этим или вернитесь в детство, посмотритет, что произошло, и исправляйте там.

Андрей 2010-11-22 / 09:44:00
2 Янко:
т.е. про "мусор убирают за мои налоги" уже не актуально?
определитесь прежде чем писать очередную ахинею - вы налоги платите "за вывоз мусора" или "непосредственно" за вывоз мусора (у мамы проконсультируйтесь (или кто там за вас оплачивает), квитанцию просмотрите - как оно всё в реальном мире устроено прежде чем бить себя в грудь "я плачу за всё").
А хлеб вам в магазине бесплатно не отпускают - вы ж (не смеемся, не смеемся) налоги платите.
Вы универсально некомпетентны - то у вас руководитель частного предприятия "государственный чиновник", то "из налогов" оплачиваете договорные услуги. Порадуйте очередной жемчужиной из параллельной Вселенной.

Прохожий 2010-11-20 / 22:06:00
Ну, и одно общее замечание - Украина пока живет по советским принципам, но отношения собственности в корне изменились, а менять гражданско-правовые отношения никто не додумался - инерция мышления.

Прохожий 2010-11-20 / 22:03:00
К Автору - Вы журналист, и просто не знаете, что порядок решения всех этих проблем прописан в ЗУ "О благоустройстве территорий". Закон в действующей редакции принят во времена каденции Ратушняка, выполнять его никто из исполкома не решался - не было позволено, хотя осталось сделать немного - к Правилам благоустройства Ужгорода разработать и утвердить графическую часть - схему закрепления территорий.
Сейчас есть надежда, что это будет сделано.

Ол. Попович 2010-11-19 / 23:09:00
2 Наталія:
Ось це правильна постановка питання з Вашого боку. Я запитаю у власника про цю історію і обіцяю написати що сталося насправді, бо, повірте, правд більше ніж одна.
А щодо "вигнав". Це називається, мабуть, "розірвав договір оренди". Оскільки я справді чую про це вперше, бо не у моїй компетенції вникати у ДІЛОВІ рішення власника (я відповідаю за імідж і "піар"), то особливо неприємно було чути "як ви з колодком по-свинськи вигнали з вашого провулку "гірчичне ..вно" одиноку матір Мар'яну".
Якщо там була справді якась несправедливість - обіцяю припинити займатися цим проектом, бо моя репутація вартує дорожче ніж милий моєму серцю, бо справді гарний і цікавий проект.

Наталія 2010-11-19 / 21:20:00
автору і 123: Я теж чула про історію з Мар'яною. Її (орендаря) вигнав хазяїн після того, як вона за свій кошт облаштувала під ключ кафе на початку провулку. Вигнав тільки за те, що відмовилася платити колодку десятикратну ціну за його нав'язані "послуги". Олександре, добре було б, якби Ви написали правду про цю нехристиянську історію.

местный 2010-11-19 / 20:51:00
2Андрей: ну почему же "не отходя от клавиатуры" - сходил на кухню, подготовился. а то нагрянет проверка из Палестины или из вашего правительства Мордехая Пахло-Азарова: "не вспотел ли я?" - а я их на кухню, там всё не по кашруту и сало. тут им кердык и тем самым спасу от них неньку-Украину :)

"убрать несчастный "пятачок" перед своим домом" - если перед "хижей" в частном секторе - то да, а представляете размер пустыря-"пятачка" перед пусть даже 5-этажкой... особенно если какая-нить инет-героиня с 5-го этажа бутылки пуляет из окна... ежедневно...

2Olesya: точно. у всех знакомых классные воспоминания о городе - и это о лихих 90-тых, когда они были последний раз!

Янко 2010-11-19 / 19:37:00
2Андрей
Ума у вас кричать хватает! Представьте себе, я плачУ непосредственно за вывоз и уборку мусора. Вы бредите прошлым, оно вас не пускает, сочувствую. У нормальных людей, в нормальных странах такие мысли и в голову не придут.

Olesya 2010-11-19 / 18:28:00
Сашко, повністю з тобою погоджуюся. Коли мої друзі дізнаються, що я з Ужгорода - всі кажуть: гарне місто! І виявляється, що вони були в Ужгороді років 10-15 тому... і чесне слово - аж соромно, що приїдь вони зараз - побачили б не тільки срач, а й "кіч" - і звідки він тільки береться?...і, здавалося б, хто, як не ужгородці стільки їздять по закордонах....