Не маємо права забути

В м. Рахів, на території лісопарку "Буркут", улюбленому місці відпочинку рахівчан, стояв скромний похилений дерев’яний хрест, а біля нього на дереві табличка: "Земляче, в цьому лісі поховано членів ОУН-УПА Андрія Грицака, Михайла Шведюка, Михайла Молдавана, розстріляних радянськими МГБістами 23 жовтня 1949 року. Вічна слава борцям за волю України!"

Не маємо права забути

Це були звичайні люди, вчитель, робітник та лісівник, що не підкорилися каральній системі, не побоялися протидіяти русифікації краю, становленню колгоспів та обдиранню гуцулів комуністичною владою. І система жорстоко покарали їх за це. Спочатку розуміючи свій неминучий арешт троє друзів були вимушені втекти від державної машини і ховатися в лісі. Дещо пізніше, одного осіннього дня, завдяки зраді зв'язкового, на місце зустрічі в ур. Потоки, с. Косівська Поляна, замість продовольства до підпільників прийшла смерть. Тут таки на місці їх розстріляли, потім старою військовою дорогою, через перевал тіла вивезли в напрямку м. Рахів. По дорозі, трупи таємно викинули з машини і закопали в лісі. Досі невідомо точне місце, де лежать їхні рештки. Подібними діями окупаційна радянська влада вкотре продемонструвала свою злочинність. Адже, без суду і слідства, таємно вбивають і закопують в лісі лише злочинці, а не правоохоронці.
 

У той час в Україні було багато подібних випадків. Без надії на перемогу, з малою ймовірністю на збереження свободи чи життя, люди продовжували героїчно боротися проти нелюдської системи під назвою СРСР. Завдяки їхнім жертвам ми маємо зараз свою державу. І не вина борців за Україну в тому, що ми не можемо навести лад у власній хаті.


Звістки про підпільний опір всередині Союзу, які поширювались по світу, руйнували міф про "світле радянське життя" та легалізовували боротьбу за незалежність українських еміграційних політичних кіл. Найбільших зусиль для інформування "цивілізованого" світу про події в УРСР доклав провід революційної ОУН. Ось цитата з тогочасної публікації С. Бандери: "Всяка еміграційна політична концепція без підпори й відповідника на рідних землях - це галузка, відірвана від пня" (журнал "Визвольна політика", Лондон, 1946 р).

 

Для чого потрібні подібні пам'ятні знаки на місцях бойової слави ОУН-УПА? Вони дають нам почуття причетності до історії, розуміння того, що борці за волю України - це не міфічні примари, а наші родичі, сусіди, односельці, в той час, як їхні кати - це чужинські окупанти та посіпаки. А також нагадують нам про відповідальність за те, яку державу ми залишимо нашим дітям та внукам.
Але повернемось до меморіального знаку борцям за незалежність в Рахові на Буркуті. Серед мешканців міста мало хто знав про це місце серед лісу, зрідка хтось приходив пом'янути героїв, запалити свічку, прибрати сміття і бур'яни. Всі звернення до місцевої влади про необхідність встановлення тут пам'ятника закінчувались нічим. Навіть останніми роками, коли у високих кабінетах сиділи "патріоти", а дехто з можновладців навіть називав себе "націоналістом", жодних позитивних зрушень не було. Попри те, що абсолютно всі лишень за, всі підтримують.
 

Але, на щастя, знайшовся чоловік, що взявся за справу і довів її до кінця. Ним виявився архітектор Михайло Кравчук. Він сам намалював ескіз, сам очолював процес спорудження пам'ятника, сам знайшов бізнесменів, що дали частину коштів, решту доклав з власної кишені, організував благоустрій території після будівельних робіт. І в неділю, 24 жовтня ц.р., відбулося відкриття меморіального хреста, куди прийшли всі небайдужі.
 

В наш прагматичний час дуже мало таких людей, що готові вкладати свій час, свою працю, свої кошти в справу збереження пам'яті про великих дідів і прадідів. Але доки вони є, доки живе пам'ять про великі дні наших визвольних змагань, доти є надія на Українську Самостійну Соборну Державу, про яку мріяли багато поколінь борців.

Мирослав Кабаль, Закарпаття онлайн.Блоги
25 жовтня 2010р.

Теги: ОУН, УПА, пам'ятник, відкриття

Коментарі

Спостерігач 2010-12-30 / 14:18:00
Молодці хлопці! Хоч Ви піднімаєте свідомість в простих людей ато влада пильнує дерибан та розставлення своїх кланів до корита, наприклад Беркели?

Лариса 2010-12-04 / 11:46:00
останнім часом все більше цікавлюсь, а як насправді було, всю правду ніхто не дізнається, але починаю розуміти, що не все було так,як нам казали.

2010-10-28 / 13:27:00
Сало Україні! Героям сала!

Слава 2010-10-27 / 22:49:00
Слава Україні! Героям нашим слава! Україні нашій бути! На зло усім.

долішняк 2010-10-27 / 18:03:00
добре што е коментари,значить когось ципляе,так и я написав на сись блог коментар

ярослав орос 2010-10-27 / 17:11:00
на жаль, долішняк пише що йому заманеться, а лінивий горішняк тим часом лапу смокче...

2010-10-27 / 17:05:00
Долішняк показує кому служить пишучи назвуосідоку своїх господарів "кремль" з великої букви, а назву однієї з етнографічних земель Галичину з малої.

долішняк 2010-10-26 / 18:51:00
Бандера герой,а гражданином ни быв.тай нынишни герои-ниборакы галичани,прозапас гражданства других страм мавуть,тай вообще говорять,ош исе Киив робить,обы на Кремль давити,тай Коломойськый исе спонсируе,а типир у якуси синагогу вступив,што говорить про його национальность,а вобще я вас пуддержуву зробить си державу на галичини тай ото справди ваши герои

KK 2010-10-25 / 18:55:00
І доки такі люди як і ви, пане Мирославе, пишите і нагадуєти всім землякам про наших 'сусідів' і 'простих людей' доки ідея 'Україна' буде жити в серцях людей. Дякую вам що ви про них не забуваєте.


Мирослав Кабаль
Публікації:
/ 15Гюнтер Грасс: те, що мусить бути сказано
/ 14Кому і для чого потрібні ГЕС в Карпатах?
/ 8Націоналізм – ідеологія державного устрою
/ 2Спадщина Ярослава Стецька (крізь призму українських реалій на початку ХХІ ст.)
/ 36Сучасні перспективи української революції (до дня народження Степана Бандери)
/ 7У Рахові вшанували полеглих воїнів ОУН-УПА
На Закарпатті відбувся вишкільний табір КУНу
/ 45Нескорений генерал
/ 1Впорядковано пам'ятник Т.Г. Шевченку в Рахові
/ 223 травня - Свято Героїв
/ 12Провокація - це засіб агітації?
/ 9Розвішування червоних прапорів - абсурд, чи провокація?
/ 4Збори громади у с. Богдан
/ 3Чому природа бунтує?
/ 22Не згасне полум’я слави!
/ 14Відкритий лист жителів села Богдан
/ 19Сільським головою Богдана обрано представника КУНу
/ 16Команда Януковича готує в Україні знищення національних парків
/ 19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ МАТЕРІ
/ 12Чужі солдати в столиці!
/ 2Хто бореться з українським націоналізмом?
/ 3Кому потрібен С. Бандера - Герой?
» Всі записи